Mar 31, 2014

Rewild your life


Daniel Vitalis är ett av de stora namnen inom hälsorörelsen. Han talar för hur vi alla egentligen djupt inom oss vet hur vi ska leva i balans, men desto "tamare" vi blir ju svårare har vi att anpassa oss till samhället. I ett försök att återkoppla människan till naturen, till ett mer balanserat liv, till kroppen, till en mer självförsörjande livsstil, till våra instinkter och till en känsla av kontroll över våra egna liv har han kört igång en utmaning eller kampanj som handlar om att "rewild yourself".

Det handlar om att varje dag tillbringa minst 30 minuter ute i naturen - skogen, en park, bakgården, var som helst där det finns öppen himmel och helst ens lite natur. 

Kampanjen börjar imorgon och håller på fram till september. Så du har många månader på att hänga med i minst 30 dar. Om man missar en dag eller två är det inte så farligt, man bara fortsätter där man lämnade. Ch-ch-check it out here.

Jag vet inte ännu exakt vad det går ut på för de första instruktionerna kommer först imorgon, men jag kan tänka mig att vi börja snällt och ska säkert gå på en promenad eller nåt i skogen. Få se, jag är ju redan utefrälst och älskar att vandra i skogen, längs stränder, vara ute på havet, kolla på stjärnorna och så vidare, men inte är jag ju ute varje dag. Jag tror faktiskt att frisk luft och naturen har en helande och godgörande inverkan både fysiskt och psykiskt.

Så hitta ditt inre skogstroll nu och häng med!

Mar 27, 2014

Vårlyster

Aaaah, dessa ljuvliga vårdagar! Solen som skiner! Solen som värmer! Solen som går så vackert ner om kvällen! För att inte tala om stjärnhimlen! Helt underbart stjärnklart! Jag bara står där och stirrar upp mot himlen ibland! Nu ska jag sluta avsluta varenda mening med utropstecken!

Mycket på gång nu. Vi planerar att delta i Restaurangdagen 17.5 med Slow Food Ostrobothnia och samtidigt avlöser 30-års kalasen varandra, det är galet mycket på jobbet stundvis och livet det går vidare. Livet, livet, livet. Skönt med livet. Det är stundvis svårt och gör ont, men jestas så fint det ändå ofta är. Mer om det senare.

Förresten, om DU är intresserad av att leka krögare en dag så är du mer än välkommen att komma med Slow Foodarna på restaurangdagen. Jag ska inte avslöja den planerade menyn riktigt ännu, för allt är inte spikat riktigt än, men hjälpande händer och idéer är alltid välkomna. Vi kommer att husera nånstans i Vasa eller Vasas omnejd. Jeee, alla med! Kom i alla fall och smaka på vår närproducerade meny.

Jag satt ute och drack kaffe och lyssnade på fåglarna, snusade på vårluften och tittade på solnedgången idag. Försökte fånga katten Chirano på bild, men lyckades si så där. Bis morgen!

Mar 25, 2014

Raw tomatsoppa

Raw tomatsoppa
Efter en något dekadent helg med 30-års kalas, smörgåstårta och chokladbrownies så har jag i veckan återgått till raw-raw-raw. Eller ja, lite har jag fuskat eftersom jag inte ville använda färska växthustomater som ändå inte smakar nåt, så jag tog istället krossad tomat på burk. Men för övrigt så följde jag Erica Palmcrantz recept.

Du behöver:
3 tomater (jag använde mig av krossad tomat på burk 400g)
1 avokado
1 1/2 morot
1 stjälkselleri
1/4 rödlök
1/2 dl soltorkade tomater, blötlagda (ej om i olja)
1-2 dl vatten
3 torkade aprikoser, blötlagda
2 msk olivolja
2 tsk tamari/nama shoyu
2 msk färsk basilika
1/4-1/2 röd chilifrukt, utan frön
1 vitlöksklyfta

Gör såhär: skär tomat, morot, stjälkselleri och rödlök i mindre bitar och mixa med vatten. Tillsätt övriga ingredienser, lägg avokadon sist (det lade jag inte märke till så den åkte i först tillsammans med tomaten och moroten). Lägg chili och vitlök enligt smak.

Mycket gott! Och fräscht! Men inte speciellt varmt, även om chilin ger en hel del hetta. Om man vill ha en lite varmare soppa ska man mixa den i mixern en lite längre stund. Jag använde bara stavmixer denna gång. För att få finfördelat moroten så rev jag den istället för att hacka den. Jag lade ju också förstås mycket chili och vitök, så nu bränner det lite i gommen, men då vet man i alla fall att man ätit nåt. Jag serverade med basilikablad och alfalfagroddar för att få en lite mer komplex smak. Jag tror att nässor eller nässelfrön också skulle passa utmärkt som topping!

Mar 22, 2014

Ekotankesmedja


På torsdagsförmiddagen deltog jag i Ekotankesmedjan 2014 som samlade ekoproducenter och andra ekointresserade i Gamla Vasa, YA. Min roll var att som konsument berätta om varför konsumenter som jag väljer eko. Det är av både egoistiska skäl så att min kopp ska må bättre, av miljömässiga skäl så vår planet ska må bättre och av etiska skäl så att jorbrukarens och djurens ska vara lite mer kemikaliefria.

Det är jättebra att sådanahär tilställningar ordnas. Producenter, konsumenter, myndigheter och andra samarbetspartners har en möjlighet att sammanstråla. Jag förde ju förstås också fram Slow Food Ostrobothnia.

Ni kan läsa mer om dagens program på Ekonu.fi  (bilderna är också lånade därifrån)






Mar 21, 2014

Jag tänker "Idiot!"

Jag försöker ha en tillåtande attityd mot mig själv, såsom Underbara Clara skriver om i sitt inlägg Avskyvärd och självförhärligande. Jag skrev ju för inte så längesen om att jag oftast inte går omkring och föraktar mig själv, utan tvärtom tycker bra om den person som jag är. Men här i dagarna har jag många gånger muttrat "Idiot. Idiot, idiot!" åt mig själv. Jag har inte alls varit speciellt ödmjuk mot mig själv. Jag har mumlat "Idiot!" när jag söker bekräftelse och känner mig mindre vacker, fast jag vet att det finns bättre saker att sätta min energi och tankar på. Jag tänker "Idiot!" när jag irriteras över mina egna reaktioner.

För att ta ett konkret idiot-exempel från senaste veckan: jag skulle förklara min nya levnadssituation i ett jobbsammanhang och känslorna låg mer på ytan än vad jag var beredd på eller kunde hantera på ett helt snyggt sätt. Jag tappade lite fattning, svamlade och, låt mig säga såhär, tonläget i rösten var väl liite ansträngt. Bah. Bah!

Kanske jag borde ha en tillåtande attityd till min bekräftelsedrift och min idiotism. Jag vet att jag ibland klantar till det och det är bara att acceptera det, istället för att muttra idiot och banna sig själv. Eller blir det kanske bättre? Utlopp av känslor liksom. Jamen ni vet, det där om att älska sig själv förrän man kan älska någon annan, yadiyadiyaa.

Dagar då jag behöver lite snällhet brukar Fredrik "Feki" Furu hjälpa med sin låt Dagar och nätter. När jag hör den minns jag att allt går upp och ner och all idiotism bleknar så småningom. Vem fasiken skulle orka minnas i mer än två andetag vad jag klantat med?

 

Mar 20, 2014

Val av vegetarian


Ursäkta att det bara är på finska, men jag förklarar innebörden i bloggtexten.
Idag när anmälde jag mig till ett jobbrelaterat seminarium skulle jag fylla i eventuella specialdieter. Givetvis fanns ju de i Norden vanliga alternativen som laktosfritt och glutenfritt.

Men, inte bara det! Man har specifikt gått in på skillnaden mellan laktosfritt och allergi mot mjölkprotein samt skillnad mellan glutenfritt (som tydligen kan innehålla råvaror där gluten manipulerats bort) och helt naturligt glutenfritt (eh, jag vet inte termen på svenska, men sånt som aldrig innehåller gluten).
  
Men det slutar inte där! Vidare har man gjort skillnad på semi-vegetarianer, lakto-ovo-vegetarianer, lakto-vegetarianer och veganer. Oftast brukar det bara finnas en ruta för ett odefinierat "vegetarisk diet", vilket ju helt tydligen kan betyda många olika saker.

Och ännu en sak! Om man är lite osäker på vad man egentligen är och till vilken kategori man hör så finns det också en beskrivande förklaring efter varje term, till och med ett förtydligande att honung inte hör till vegandieten. Så hjälpsamt. Ingen ironi, faktiskt. Något övertydligt kanske, men synnerligen ett tecken på att vi lever i ett matmedvetet samhälle.

Jag kryssade förresten i alternativet semi-vegetarian /inget rött kött, för att understöda en mer rött-kött-fri vardag, även om jag nog de facto äter rött kött nu som då.

Mar 19, 2014

En flaska olja och en vodka

Sesamolja och vodka. Båda ekologiska.
Så, vad tror ni att jag kommer att göra med de här två flaskorna? Fira lill-lördagen? Nej då, men jag kan ge ett tips om att det involverar nypon och sprängticka och att jag på Instagram lade till taggen #willthiswork  Återkommer när jag vet mer och gjort mer.

Mar 18, 2014

Tre veckor av raw food

I tre veckor har jag mest käkat raw food. Några undantag nu och då, men på det stora hela har minst 3/4 måltider (frukost, lunch, middag, mellanmål) varit raw food. Jag har alltså följt ett tre vekors schema från Erica Palmcrantz Aziz raw food bok Ett lättare liv på tre veckor.

Hur kändes det då? För det första och största, så kände jag mig mycket lättare i kroppen än vanligt. Den kändes varken tung, däst eller långsam. Varje gång jag åt så kallad vanlig mat kände jag hur det satt sig i magen på ett mycket tyngre och svårtsmält sätt än raw food. Raw food = lätt kropp.

För det andra, så blev jag piggare. I alla fall de gånger jag gick och lägga mig i tid. Inte så där att jag plötsligt spritter av energi och far runt som en Duracellkanin, men inte heller längre halvdödzombie som en lätt kan bli när vintern aldrig tycks ta slut.

För det tredje (och oviktigaste), så lyckades jag hålla bort de några kilon som jag tappade under fastan som jag gjorde i februari. Vanligtvis går man upp det mesta som man gått ner under en så kort fasta, men i och med min ändrade livsstil så har även viktuppgången hållts borta. Och jag vet, jag vet, man ska inte fokusera på vikt, varken vid fasta, raw food-livsstil eller någon annan gång. Men det var positivt att se att kroppen reagerar på en ändrad livsstil. Och så är mina jeans lite tajta i midjan.

För det fjärde, så har jag lärt mig en hel del nya recept - somliga bra och urgoda, andra mindre bra - så nu jag har fler recept att variera mellan. Dessutom har jag hittat några riktiga frukostfavoriter: olika sorters gröt med antingen selleri eller fänkål samt päron, äpple eller bär. Superbra! För man tröttar ju på att alltid äta bärsmoothies till frukost.

Salladsluncherna kan man också variera näst intill oändlighet, även enligt säsong. Sallad är mer än bara isbergssallad, gurka och tomat. Jag har använt vitkål, kinakål, bladselleri, fänkål, surkål, morot, squash, palsternacka, granatäppel, kiwi, fröbladningar, olivolja, balsamico, örtsalt, senap. Inte allt på en gång förstås, men ni fattar.


Recepten i boken var så många och de flesta grejer blev till minst två måltider, så jag hann ingalunda pröva på alla recept. Dessutom missade jag ju alltid några rätter när jag åt vanlig mat. Speciellt mellanmålen lämnade bort, eftersom jag inte orkade ställa till med så mycket "bakande" när jag lika bra kunde äta en frukt och så var rätterna ibland sådana som inte skulle transportera sig så bra till jobbet. Med andra ord borde jag ha gjort dem på plats, vilket ju inte funkar, om man inte jobbar i ett kök.

Nu tänker jag fortsätta äta mycket raw food. Jag följer inte schemat, men ska inspireras av det.

Mar 16, 2014

Days of summer gone

 Pick me up where the wildflowers grow. I want to tell you all and let it go.

Livet fortsätter

Gul blomkål heter det här receptet.
Hoppsan, jag försvann visst lite grann. Jag till och med tröttnade på att läsa bloggar - och det händer minsann inte ofta. Men ibland. Inte så att jag tycker att bloggarna är tråkiga eller dåliga, men jag bara, äh, tröttnar på cyberspace. Jestas vilket 90-tals ord. Vet ni vad jag menar?

Livet med raw food har fortsatt och jag har käkat allehanda grönsaksgrytor och -röror. Men jag har nog också ätit "vanlig" mat emellanåt, t.ex. på lördagen var jag på pizza med några kompisar efter att ha varit ute på en superskojig krogkväll på fredagen. Hihi. Så att sånt.

Bilden ovan är i princip en salladsröra av blomkål, paprika, solroskärnor, pumpafrön, lime, salt, olivolja, curry och en skivad avokado. Gott med curry och blomkål.

Vissa av recepten har jag varit ytterst skeptiskt till, såsom en "paj" av broccoli och frön. Jag var så pass skeptisk till att jag skulle gilla det, så jag också tillagade lite stekt svamp och halloumi för säkerhets skull. Heh. Nå, det visade sig att broccolipajen faktiskt var riktigt god.

"Pajbotten"  av broccoli med mera,
Bottnet består av 1/2 broccoli, ett grönt äpple, en avokado, sitronjuice och salt samt lite tamari som man mixar ihop till en sorts kräm. Toppingen mixar man ihop av 1/2 dl pumpakärnor, 1 dl solroskärnor, en nypa salt, 1/2 tsk curry och 1 msk olivolja till en grynig konsistens. Sen strör man topping på bottnet och dekorerar med lite persilja.

Broccoli- och äppelpaj med curry.

Mar 12, 2014

Långsam yogamorgon

Nå, lite svor jag nog imorse när klockan ringde 6:05. Tanken var att yoga och sedan äta en långsam, god frukost och komma iväg till jobbet i tid. De senaste dagarna har jag nämligen kommit iväg mig först till kl. 9 på jobb, vanligtvis är jag där lite över 8. Jag visste att jag borde stiga upp om jag ska hinna med ett helt yogapass, men den varma sängen vann över yogamattan de följande 35 minuterna efter att klockan ringt. Jag hann ändå med ett yogapass med bara de stående asanas.

Och mai gad vilket flow! Jag skulle bara ha viljat fortsätta och fortsätta och sen ännu meditera. Ååh, jag älskar yoga! Tyvärr tar det lite ont i handleden ännu. Jag försöker vara extra uppmärksam på hur jag placerar händerna och vikten, men det är svårt. Efter varje flow-yoga så tänker jag alltid att nu, NU ska jag nog börja yoga oftare, minst tre gånger i veckan! Hah!

Det blev faktiskt också en långsam, god frukost trots att jag egentligen inte hade tid. Jag blev förstås därför också lite försenad till ett morgonmöte, men det visade sig att alla andra också var försenade och långsamma just idag. Vilken skön synkronisering av långsamhet.

Take it easy my peeps!


 PS. Något orelaterat, men i den här roliga reklamvideon kände jag lite igen mig "...and all you've been doing is yoga".

)

Mar 11, 2014

Jag vill dansa



And those who were seen dancing 
were thought to be insane 
by those who could not 
hear the music.


Hör du musiken? Försöker du ens lyssna?

Raw syrlig morotskaka

Morotskaka.
Jag har testat på ytterligare ett mellanmålsrecept från Palmcrantz Aziz raw food bok: syrlig morotskaka. Ingen höjdare, men helt ok. Fräscht, syrligt och helt gott, men tror nog inte att jag kommer att laga den så många fler gånger. Men om du vill testa så:

Du behöver:
6 morötter
2 röda äpplen
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl kokosolja
4 färska dadlar
1 msk citronjuice
citronskal från en citron
1/2 dl gojibär till garnering (jag använde krossad mandel, blötlagt bovete och dadlar istället)

Gör så här: skala och skär morötterna i mindre bitar. Kör tills grovhackade i matberedare. Tillsätt äpple och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser tills allt blandat sig (kokosoljan kan man behöva smälta lite i vattenbad). Smaka av med mer citron och vaniljpulver. Bred ut på ett fat och ställ i kylen några timmar innan servering. Garnera med gojibär eller nötter.

Jag använde igen mixern eftersom jag inte har någon bra matberedare och mixade hälften av morötterna åt gången och äpplena skilt för sig för att smeten inte skulle köra ihop sig i mixern. Nötterna/boveten och dadlarna som garnering gav en bra crunch till en annars ganska mosig struktur. Kanske konsistensen blir skönare med en matberedare. Och gojibär tror jag funkar riktigt, riktigt bra ihop med morot.

Det var allt jag  hade att komma med idag. Lite slut i huvudet, men idag ska jag gå och lägga mig i tid! Jag lovar. Och svär (nå svär gör jag senast imorgon i alla fall om jag inte gått i säng i tid idag).

Mar 10, 2014

Helgens raw food: fylld paprika med curryavokado

Jag fortsätter att äta raw food enligt Erica Palmcrantz Aziz schema i tre veckor, men bloggar inte om varenda måltid, för det vore ytterst långtråkigt, både för mig och för er. Jag följer inte heller schemat helt slaviskt, utan har nog ibland ätit vanlig lunch eller middag ute med kolleger och vänner. Jag har haft som princip att en måltid s.k. vanlig mat om dagen är okej, men har försökt undvika att tillämpa den regeln varje dag. I veckan har jag ätit mycket kålsallad, spenatsoppa och sånt och sen olika fräscha gröter till frukost.

I helgen blev det fyllda paprikor med curryavokado. Väldigt gott! Och väldigt vackert. Egentligen borde jag ha tillrett nån sorts "gryta" med en massa färska örter idag och tidigare i veckan en tomatsoppa och zucchinirullar med dillröra. Men jag köper ogärna massor med färska örter och tomater som inte är i säsong just nu. Istället försöker jag välja klimatsmartare recept med olika rotfrukter och byta ut t.ex. den smaklösa vintergurkan till zucchini, men riktigt allt kan man ju inte byta ut till säsongsvaror.

Du behöver: 

2 paprikor
1 avokado
2 stjälkar blekselleri
1/2 gurka (jag använde squash för att göra det mer matigt)
1 tomat
2 salladslökar (använde en liten gul lök)
1 tsk curry
1/2 tsk av vardera spiskummin, koriander, körvel och örtsalt
1/2 tsk tamari (jag använde vanlig eko-soja)
1 tsk citronjuice
35 g ruccola
2 msk persilja

Gör så här: dela paprikorna på hälften och kärna ur dem. Tärna avokado, selleri, gurka (squash) och tomat och hacka löken. Blanda grönsakerna och löken med kryddorna, tamarin (sojan) och citron. Fyll paprikahalvorna med röran. Sprid ut ruccola över tallriken och lägg på paprikahalvorna. Dekorera med hackad persilja. Jag lade också lite persilja i grönsaksblandningen.


Mar 9, 2014

Vem köper rosor?

Ni har säkert redan till lust och leda läst om kvinnor som gormar över att de inte fått blommor igår och om kvinnor som gormar över att de fick blommor igår och hunnit tänka "Åh vad skönt att den där kvinnodagen äntligen är till ända". Meeen, wait for it, ännu några tankar om det här.

För det första. Underbart att det blivit en sådan diskussion om rosor, choklad och gratulationer! Jag tycker att man iår verkligen har ifrågasatt de rosa reklamerna och verkligen försökt flytta tillbaka fokus till det som kvinnodagen egentligen handlar om. För det är ingen andra alla hjärtans dag. Diskussionen har gått hetar än tidigare år, tycker jag.

Till exempel skriver Charlotte knivskarpt om män som rättar oss om kvinnodagens budskap, efter att ha blivit intervjuad av YLE om att kvinnodagen är mer än blommor och choklad. Ida Henriksson skriver om att hon är trött på män som flyttar fokus i diskussioner om problem som drabbar kvinnor. (Det komiska är ju att många kommentarer exemplifierar precis det som hon skriver om.) Lady Dahmer sätter sätter tummen på hur kontroversiellt jämställdhet ännu är "Feminister är mer föraktade än våldet de motarbetar och män blir ofta mer upprörda över att bli ihopgrupperade än över att kvinnor våldtas och mördas."

För det andra. Blommor, choklad och en kram på kvinnordagen är säkert uppriktigt välmenande och hen har förmodlingen inga förminskande avsikter alls. Men det är, som Peppe skriver, inte speciellt genomtänkt. Som en klok kvinna jag känner skrev på Facebook: 
"Kvinnodagen handlar väl inte om att behöva ha en man som köper blommor åt en? Jag blir lika uppgiven och rent ut sagt förbannad varje år. Jag köpte tulpaner åt mig själv i torsdags, för att jag kan. För att jag har möjlighet att förtjäna egna pengar som jag kan göra vad jag vill med, trots att jag är kvinna. Det finns många kvinnor i världen som inte har denna frihet, möjlighet, rättighet. Du som gnäller på din man för att han inte kom hem med blommor i dag, sluta vara så egoistisk och tänk efter lite."

Mar 7, 2014

Grattis bara

På lördagen är det internationella kvinnodagen. Bloggaren Ileea skriver klokt om varför det inte räcker med att gratulera kvinnor i din närhet.
Så på lördagen, önska inte bara dina medmänniskor ett ”Grattis”. Gå ett steg längre. Läs en feministisk blogg. Fundera över patriarkatet. Lägg genusglasögonen på näsan och betrakta din omvärld. Prata, reflektera, agera. Och gör det också på söndagen. Och på måndagen. Och alla dagar därefter.
Läs hela inlägget här

Mar 6, 2014

Ser du mig?

Jag går för det mesta omkring och tror att jag inte behöver så mycket bekräftelse, att jag vet vem jag är och hur jag ser ut och att andras åsikter om mig kan vara värdefulla, men inte nödvändiga. Dessutom, håll i er nu, går jag omkring och tycker att jag inte är så dum, utan att jag generellt sett är en ganska bra och snygg typ. Förvisso har jag en hel del brister, ovanor och osäkerheter, men så där på det stora hela är jag ändå en rätt så hygglig medmänniska. Självgod? Äh, man måste inte racka ner på sig själv för att vara en ödmjuk* människa. 

Men gudars skymmningar vad jag suktar efter bekräftelse emellanåt. Det går emot logik och bättre vetande, för jag vet ju vad och vem jag är och inte är, men ändå så skulle jag så gärna vilja höra fina ord om hur underbar och vacker jag är. Säkert väldigt mänskligt (och kvinnligt?), men ändå irriterande. Patriarkaliskt och kapitalistiskt irriterande. För jag vill vara vacker och åtråvärd och det räcker inte ens med bara söt just nu, utan jag saknar kunde-dö-för-din-skull-beundran. Vadan denna egotrip? Jag förstår det inte helt och hållet. Jag vill förklara det med dagens utseendefixerade samhälle, ojämställdheten, objektifieringen, skönhetsindustrin.

Eller så är det också jag? Jag som ibland är ytlig, fåfäng och bekräftelsesjuk.

Ser du mig?
Märkväl hur jag i en soffpotatis position ändå riktar kameran till snyggvinkeln. Höh. Så irriterande, eller hur?
Vad har ni för tankar kring bekräftelse? Vi lever i ett selfie-samhälle där det finns alla möjligheter till bekräftelse genom internet, sociala medier och reality TV. Till vilken gräns är självbekräftelse och fåfänga ännu okej? Jag tror att det uppfattas som mer okej att sukta efter bekräftelse för vad man gör än hur man ser ut. I alla fall i de kretsar som jag rör mig. Dessutom är vi ju sociala varelser, så kanske bekräftelsebehovet till och med är väldigt, väldigt mänskligt. Det får oss att känna att vi är bra, passar in och hör hemma. Men när övergår det där mysiga självporträttet från en smickrande sidovinkel från att vara en nyttig självförtroendepepp till en jakt efter en indentitet som byggs upp av andras gillanden och tummar upp?

Jag tänker att man måste vara väldigt säker (och zen) i sig själv och det man gör eller hur man ser ut för att inte känna ett behov av bekräftelse. Eller så bryr man sig bara väldigt lite i vad andra tycker. Vilket väl då också är en sorts egocentrism? Jag tänker också att dagens samhälle hyllar individualism och egoboostar, men jag undrar om inte människan alltid varit ganska självcentrerad och fåfäng. Det är bara uttrycket som har förändrats, möjligheterna är fler för fler människor än förr och pressen från konsumtionssamhället, skönhetsindustrin och media är större. Individer som söker bekräftelse är förstås förmodligen också bättre konsumenter.

Så, säg mig, hur mycket av min ytlighet, fåfänga och mitt bekräftelsebehov är bara jag och hur mycket är format av samhällets alla omständigheter?


*Enligt Wikipedia har en ödmjuk person en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar.

Kvällens raw food mellanmål med päron

Ikväll testade jag på ett mellanmål från Palmcrantz Aziz raw food bok. Egentligen ska man äta mellanmålet där kring 15-16-tiden enligt hennes schema, men jag äter hellre en frukt på jobbet kring två, mat när jag kommer hem och sen nåt smått till kvällen. Så mellanmålet här är egentligen ett kvällsmål.

Mellanmålet ska egentligen basera sig på fikon, men mitt skafferi är fullt av torkade aprikoser så jag använder hellre upp dem. Det funkar.

Ingredienser
1/2 dl valnötter
5 fikon (jag använde aprikos), blötlagda i 4h
1/2 tsk kanel
1-2 cm riven färsk ingefära
2 tsk citronjuice
1 krm muskotnöt
1/2-1 dl blötläggningsvatten från fikonen
1 päron

Så här gör du: kör valnötterna i matberedaren. Tillsätt fikonen och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills det blandats ihop. Skär päronet i skivor och bre ut röran på skivorna.

Jag använde mig av mixern, eftersom jag inte har en ordentlig matberedare. Sen satte jag kanske lite för mycket vätska så jag måste få röran fastare genom att sätta till lite cashewnötter. Det funkade bra. Nötterna mixades inte helt sönder så konsistensen blev härligt crunchy. Och så hade jag ingen färsk ingefära, så jag tog ingefärapulver istället. Det blev gott, bättre än vad man kanske skulle tro. Riktigt gott faktiskt, muskoten och citronen var en spännande smakkombination, men det är ändå inte en av de största höjdare jag lagat. Duh, det finns ju ingen choklad i detta recept...

Mar 5, 2014

Fiskkurs och skafferitömmningstips

Sköna abborrar.
Kom nyss hem från kursen i hur man filéar fisk. Jestas vad svårt det var. Riktigt, riktigt fula, slarviga filéer blev de där vackra fiskarna på bilden. Men det var kul att pröva! Och nångång måste man väl lära sig. Nu vet jag i varje fall i teorin hur jag ska göra. Sen var det kul att träffa lite bekanta också och så blev det en del intressanta diskussioner om handelns mellanhänder, producenternas andel av priset, hur hälsosamt det egentligen är att äta Östersjöfisk och så vidare. Intressant.

Av filéerna som fiskaren Tom Blom hade skärt upp gjorde vi ungsknyten med fisk och rotsaker. Så gott! Så här gör du:
  • ta två bitar folie och sätt kokt potatis, morot och inlagd paprika, strimlad purjolök i en hög mitt på foliet
  • toppa med två små fiskbitar, ost och en klick smör
  • salta och peppra i nåt skede också
  • vik upp kanterna och häll på lite grädde
  • in i ugnen på 200 grader i ca. 25 minuter (tiden är beroende på hur stort knyte/fiskbitar du har)
Det bästa är att ungsknytena kan i princip fyllas med vad som helst som finns i kylskåpet: morötter, potatis, kålrot, rödbeta, parmesan, tomat, squasch, lök eller vad du nu råkar ha i skafferiet.

Ungsknyten med fisk och rotsaker.

Mar 4, 2014

Kurs i hur man filéar fisk

Imorgon (onsdag) kommer jag att gå på kurs i hur man filéar fisk. Det är ungmarthorna i Malax som ordnar kursen i Malakta kl. 18. Det var lite ont om deltagare så jag tänkte att jag bra kan lära mig lite nya (slow foodiga) färdigheter och samtidigt få äta en rätt som vi tillagar samt få fisk med hem för endast ca. 20 euro. Kanske, kanske du ännu hinner med om du är snabb och hör av dig till Malax mittemellan martha och Linda Råholm.

Det betyder med andra ord att det inte blir raw food till middag imorgon. Idag blev det nog största delen raw food för jag måste äta upp sushiriset som jag gjorde på söndagen. Igår åt jag också sushi, både raw food och vanliga som lämnat över från söndagens sushifest. Så, middagsvis har jag inte kunnat följa schemat, men nog frukost och lunch (och delvis mellanmål).


Frukostgröt raw food style: squasch, päron, kiwi och lite vatten toppat med alfalfagroddar.
Tro't eller ej men det är faktiskt riktigt fräscht och gott.

Mar 3, 2014

Kvinnoförbund

På tal om annat än raw food, så vill jag slå ett slag för Kvinnoförbundet. Jag gick nyligen och äntligen med i Korsholms Kvinnoförbund. Ända sedan jag var på ett seminarium* som handlade om kvinnor och makt "Våga ta makten" i november 2011 har jag tänkt att jag nog ska gå med för att stöda den goda sakens skull, men det har inte blivit av förrän min vän Lotta, som sitter i styrelsen, ryckte mig i ärmen för en tid sedan. På seminariet höll bland annat Eva Biudet och Peppe inspirerande förläsningar om att våga ta makt (och vad som eventuellt hindrar oss från att göra det) och Ekvilita höll en tankeväckande workshop om priviligerade/icke-priviligerade människor.

Förbundet ordnar alltså intressanta föreläsningar, olika tillställningar och uppmärksammar aktuella frågor som berör kvinnors ställning i samhället. Och så finns det alltså lokalavdelningar över hela Finland. Senast handlade det i Korsholm om kvinnovåld. Uh. Hemskt.

Våld mot kvinnor är ett strukturellt problem i samhället, trots att inte just du, din kompis eller hans kompis slår kvinnor. Charlotte på bloggen Hit och dit och tillbaka igen skriver som vanligt många klokheter och förklarar bland annat i det här inlägget anledningen till varför man borde tala om partnervåld mot kvinnor och partnervåld mot män som skilda företeelser. Våld är inte bara våld, utan det är också könsspecifikt och det är en av orsakerna till att ett forum som Kvinnoförbundet behövs.

Det där med våld var ett litet sidospår, egentligen skulle jag förklara vidare varför jag tycker att kvinnoförbund behövs, men att herrklubbar är mer problematiskt. Men det blir för långa tankar för ikväll, så jag återkommer (förhoppningsvis) till det lite senare.

*herrejee ursäkta för oredan! Layouten från den gamla bloggportalen blev riktigt rörig när jag flyttade till Blogspot. Det var förresten Vasa Kvinnoförbund som ordnade seminariet på Loftet 2011.

Raw food kålwraps och helgen som gick

Kålwraps med rucola, morot, tomatröra, avodakodressing och lite örtsalt.
I helgen blev det både kålwraps på lördag och sushi på söndag. Söndagens sushi var dock mest av den traditionella sorten. Jag lagade en liten sats med raw food sushi, men det föll ingen annan i smaken och ärligt talat så var även jag mer sugen på vanlig sushi. Jestas så mysig sushikväll, vi skrattade emellanåt så tårarna sprutade, ehemm, tillsammans med ex-sambons familj. Nå, hjärtligare typer får man leta efter.

Kålwrapsen var igen enligt Erica Palmcrantz Aziz recept och går ut på att riva 3 morötter samt mixa 2 dl soltorkade tomater i olja till "pesto" och sen ännu göra en avokadodressing bestående av 1 avocado, 2 dadlar, 1/2 msk äppelcidervinäger, 1 1/2 dl vatten och 2 tsk limejuice i mixern. Sen öser man allt på kålblad och mumsar i sig. Enligt receptet skulle man ha vitkål, men det äter jag till lunch nästan varje dag (och är ganska mycket att tugga) så jag tog hellre kinakål med en bädd av rucola.

3 rivna morötter, kinakål, röra av soltorkade tomater och avokadodressing.
Jag måste medge att jag inte var superintresserad av detta recept när jag såg det. Jag menar, hur kan morötter och kål bli mumsigt lördagsmys?? Haha, sorry för det uttrycket! Nå, jag hade ju fel, för det var verkligen gott och inte alls tråkigt. Tomatröran och avokadon piggade upp det och hela blandningen av den krispiga kålen, mättande moroten och rörorna blev en bra helhet.

Att jämt pröva nya recept är ju hur kul som helst! Lite jobbigt förstås också med så mycket nytt, men väldigt nyttigt att vidga mina vyer.

Söndagen gick förövrigt åt på Älvbyarnas Må bra-dag i Veikars. Det var kul att träffa många bekanta och jag fick en hel del av mina torkade örter sålda. För att droppa lite namn så åkade jag dit med Hälsovisare Sofie och väl där träffade jag på Ekotanterna och Maria Österåker, Hanna (som vänligen kom med massor med små glasburkar åt mig), Ingemo från Kruska och så var ju Slow Food Ostrobothnia där också. Ja, och hel del annat folk förstås.

Mar 2, 2014

Variation i mitt raw liv, carob- och bärpaj

Carob- och bärpaj
Raw food är inte bara sallder och grönsaker. På fredagskvällen gjorde jag en chokladmousse med bland annat avokado och dadlar enligt ett gott recept som jag använt mig av tidigare. På lördagen testade jag på Erica Palmcrantz Aziz recept på carob- och hallonpaj. Nu hade jag inga hallon så jag tog de bär jag hade i fysen istället: jordgubbar, röda vinbär och blåbär. Röda vinbären passade utmärkt till caroben, som för övrigt smakar ungefär som choklad!

Ingredienser
1/2 dl riven kokos
1 dl hasselnötter, blötlagda ca. 8 h
6 dadlar
en nypa salt
1 1/2 msk carobpulver
1/2 krm vaniljpulver

2 dl hallon/bär

Gör så här: kör kokos och nötter finfördelat i mixern. Tillsätt dadlar, salt, carob, vaniljpulver och kör igen till det blivit en deg. Tillsätt lite (!) vatten om degen är för torr. Tryck ut portionsformer på ett litet fat och toppa med hallon eller andra bär som du råkar ha hemma.

Mar 1, 2014

HitREcord - konstens fria former

En ny T-skjorta från hitREcord.
En topp från samma ställe. Och lysblå strumpbyxor med yogashorts. Givetvis, lördagsfin.
Jag har ju tagit ett beslut att köpa alla mina kläder second hand, det vill säga inga nytillverkade plagg (med undantag av underkläder och specialplagg). Nu har jag ändå klickat hem två nya skjortor från hitREcord. Men vänta! Det är för en god saks skull.

HitREcord är nämligen ett öppet samarbetsbaserat produktionsbolag där artister av alla slag - skribenter, musikanter, illustratörer, fotografer, videomakare, storytellers, ressigörer, skådespelare, kläddesigners, you name it - kan bidra med sina alster. Artisterna laddar upp sitt material på sidan och får även själva fritt remixa, låna, och utveckla sin produkt tillsammans med de andras bidrag. Slutresultaten är så häftiga! Poängen med hitREcord är inte att bli multimiljonär, utan att sprida konsten. När en produkt genererar pengar - t.ex. böcker, live shower, skivor - delas vinsten 50-50 med artisterna som bidragit.

Mannen bakom idéen är Joseph Gordon-Levitt. Åh, så söt och charmig. Tanken är alltså att föra samma kreativa människor och skapa någonting nytt. Jag fullkomligen älskar hur fria former detta samarbete har! Sen att okända artister - i princip vem som helst - får ett forum och tillfälle att lyftas fram för en stor publik är ju härligt. Så jag köpte skjortorna för att understöda projektet.

En finsk artist Ppeppina har bidragit med musiken till videon Mademoiselle Noir, men den här korta men sanningsbaserade historia nedan om stjärnorna är nog min favorit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...