Feb 27, 2014

Det här är inte reklam - dagens tips

Idag har jag inte så mycket rediga tankar. *whooosch* Och där var ljudet av alla er som tappade intresset och drog vidare efter den lovande inledningen. Lång, lång dag på jobbet. Blev så mycket som skulle göras innan ett möte, så jag fick slänga i mig en avokado och mandelbar (mina in case of sudden-hunger-emergancy-mat) framför datorn istället för kålsalladen som jag hade med mig. Kålsallad tar så sjuukt länge att tugga, så den fick bli middag istället. Ynk, ynk, gnäll, gnäll. Tidsdisponering är helt tydligen, verkligen, absolut inte min starkaste sida eftersom jag jämt verkar hamna i pressade deadline-situationer. Nåväl, slut på kråksången och fiolstråken, för jag vet, vi har alla sådana här dagar ibland. Och hur sunt är det att det är normalt?

Dagens tips är sidan Detarintejagdetardu.se som inte är en reklam. Våga klicka bara! Jag ska inte avslöja exakt vad det går ut på, för det förstör överraskningseffekten lite grann. Jag är inte helt hundra på den raljerande tonen som används, men i varje fall bultar mitt hjärta för alla sorters kattdjur.

Kattdjur av modell mindre, men mysig.

Dagens raw food: couscous av palsternacka med päron och pumpakärnor

 
Hej hopp! En kort uppdatering om raw food livet här på pampasslätterna (medan min entusiasm ännu lever). Idag blev det igen en mumsig kiwigröt frukost, överblivna chili-valnötsrullor och en avokado med örtsalt till lunch och sen mandelbars till mellanmål. Eh, och lite ost, som ju inte var raw food, men som stillade min hunger senare på kvällen.

Middagen var ett för mig nytt recept: palsternackscouscous med pumpakärnor. Gott, men inte fantastiskt och inte heller supermättande. Men smaken var det inget fel på. Receptet går ut på att mixa en liten palsternacka till couscousliknande konsistens och sedan krydda med olivolja, citronsaft och lite salt. Det blandar man sedan med lite rucola, ett päron och pumpakärnor. Blandningen av det söta, mjuka päronet, de knapriga pumpakärnorna, luftiga salladsbladen och den lättsaltade "couscousen" funkade jättebra. Se det som ett bra experiment med olika konsistenser.

Feb 26, 2014

Sockerfasta

I januari sockerfastade jag dels bara för att kolla om jag klarar av det, dels för att se om jag skulle känna nån skillnad i kroppen och dels för att synliggöra när och var jag egentligen äter socker. Jag snackar främst vitt socker och också honung, agave, björksocker, dadlar ect, men inte färska frukter eller mindre tillsatsmängder i t.ex. tomatsås.

Det största besvikelsen var upptäckten att jag saknar karaktär att hålla mig helt från socker. Eller så har jag svårt med regler och förbud, heh. Jag "fuskade" tre gånger under månaden, ena gången var förvisso på Raawka med en raw food chokladkakebit med palmsocker, men de andra gångerna var det nog vitt socker i form av bakelse på ett möte och äckel-färgat-lösgodis till bion sista dagarna i januari. Det var ju ändå bara frågan om 30 dagar, men ändå lyckades jag inte riktigt. Besvikelsen.

Till en början kände jag ofta ett sötsug efter att jag ätit middag. Och alltid förstås då jag tyckte synd om mig själv när jag jobbade lite för mycket och sov lite för lite. I slutet av månaden gick det både bättre och sämre. Sötsuget efter måltiderna var inte lika starkt, men däremot så blev snålheten allt större ju närmare dagen-jag-får-köpa-fastlagsbulle kom.

Positivt var att märka att jag de facto inte direkt äter mycket godis eller choklad till vardags, eftersom det kändes inte som om jag direkt måste avstå från det. Den halvöppnade chokladplattan låg där i kylskåpet och där fick den bli. Att lämna bort honung och diverse efterrättsbakelser, som det lätt kan bli när man går på möten, fika eller luncher, sved dock lite. Men det här är sker förstås periodvis, ibland duger bara choklad och andra gånger är det bakelser som lockar. Det verkade inte heller som om jag måste avstå från nåt varenda dag för att jag inte vill äta socker. 

Det kändes nog som om jag tänkte liiite för mycket på att inte ska äta socker. Nåt direkt fysisk förändring, utöver sötsuget efter middagen, kände jag inte av. Det skulle vara skönare att inte sammankoppla socker så starkt med belöning eller vissa aktiviteter (bio!). En lite mindre laddad attityd helt enkelt. Men, kanske man inte ska överanalysera heller. Sockret fyller väl en funktion för mig och eftersom det ändå inte handlar om kopiösa mängder, så jag lutar åt att inte göra så mycket åt saken. Inget extremt i alla fall.

Det var i varje fall intressant att utforska min egen reaktion på ett liv utan socker. Summa summarium, så blev jag lite mer eller väl fokuserad än vad jag trodde att jag skulle bli.

Feb 25, 2014

Kiwifrukost och chili- och valnötsrullar

Ursäkta suddet. Jag var så hungrig så jag darrade. Jag har försökt kompensera med ett fult filter istället.
När jag lade ner kameran för att överföra bilderna till datorn slukades rullarna i ett nafs (inte alla då), så det gick inte att fota på nytt.
Idag testade jag den där underliga "gröten" som Erica Palmcrantz menar att man ska äta till morgonmål. Hör och häpna, det var faktiskt riktigt gott! Jag hade fortfarande inga päron, så jag tog en (över)mogen banan istället och mixade den tillsammans med en kiwi, två stjälkar bladselleri, några nypor ingefärspulver och en matsked vatten. I den färdiga "gröten" tärnade jag en kiwi.

Till middag gjorde jag - enligt schemat! - chili- och valnötsrullar. Väldigt gott (och mättande) det också. Jag har tidigare också prövat detta recept så ni kan kolla här för närmare instruktioner. Jag ville dock ha en lite lättare variant idag, så jag tog bara hälften av nötterna och ersatte andra hälften (ungefär) med blomkål. Och så hade jag inte färsk oregano heller, så jag satte med av min egen torkade persilja istället. Det funkar. Åh, och så hade jag ingen paprika heller, så den lämnade helt bort. Eh, visst är det enligt schemat ännu?

Några rekommenderade mellanmål, såsom äppel med tahini eller mandelbars har det inte blivit, trots att jag hade med en avokado och örtsalt just för det ändamålet. Det har helt enkelt varit en dag med möten, möten och mera möte, så därför hade det också blivit kaffe, kaffe och en liten bulle. Kommer jag någonsin att kunna tacka nej till en gratis mötesbulle i eftermiddagstider? Don't bother answering, det är en retorisk fråga som jag tror att vi alla vet svaret på.

Att rensa ut och upp livet

Att fasta handla ofta inte bara om att rena kroppen utan ofta är det också ett tillfälle att blicka inåt och reflektera över vanor och val i vardagen. Efter den här fastan har jag inlett en period med mer raw food, men den här gången har jag inte aktivt fastat bort till exempel datortid eller andra (o)vanor. Men under fastan började jag faktiskt fundera på det där med att resa upp i livet. Och det är väl lite det som fastan handlar om, introspektion.

För nåt år sedan var jag tvungen att ta en funderare över vackra människor som får mig att må bra och andra som dränerar en och gör att man förlorar lite gnista varje gång man ses. Efter att jag funderat och tagit lite avstånd kan jag nu titta i backspegeln och säga att det var rätt beslut. Jag mår bättre med mindre taskiga attityder. Det är inte min sak att lyfta sånt som inte vill bli lyft eller stöda utan gensvar av respekt. Kanske blir det måhända ett liv i en bubbla av liksinnade.

Att lämna saker bakom mig går sällan lättvindigt. Ofta sitter jag envist fast, optimistisk i tron om att det nog ännu går att vända. Som med separationen från sambon som ett annat exempel. Man vill ju inte heller vara självisk och bara tänka på hur jag, jag, jag mår och har det, men ibland, då måste man bara släppa taget. Utav respekt för en själv. Men kanske också för den andras bästa? Det är beundransvärt och bra att kämpa, speciellt i motvind och djupa dalar, inte sant? Men är det inte också bra att kunna inse att det är dags gå vidare? Exakt var gränsen går är svår att urskilja, men kanske magkänslan kan vara till hjälp. Men, svårt, det är det alltid.

I let go of all things that no longer serve me.

Det här mantrat ovan har följt mig de senaste månaderna, men jag önskar att jag hört det redan långt tidigare. För det handlar inte om egenvinning och egocentrism, utan om att ge upp tankar och föreställningar om hur nåt har varit och ska fortsätta att vara, om mönster som upprepas men som går att bryta och om att lita på sig själv. Om att ändra på sig själv för att få en (bra) förändring till stånd. Men ändå, jag är rädd för att verka vara självcentrerad och egoistisk. Hur mycket av sig själv ska man offra för andra? Var går gränsen? Finns det ens nån egentlig gräns? Herregud så mycket flum med noll konkreta exempel! F'låt, f'låt.

Feb 24, 2014

Today is the rest of...

Idag kör jag igång med en tre veckors raw food-period. Jag försöker att följa Erica Palmcrantz Aziz schema från boken Raw Food - ett lättare liv på tre veckor, men det har redan, ehemm, vid frukost visat sig vara utmanande. Jag skulle egentligen göra en gröt av selleri, päron, kiwi och ingefära, men mixern var ännu odiskad från helgens raw food lasagne och så hade jag inte heller köpt några päron. Så jag åt istället två kiwin (de är i säsong nu och är jättegoda!), en apelsin och en bit bladselleri (och två bitar mörk ekochoklad). Hrm. Middagen ikväll kommer också att avvika från schemat, eftersom jag måste äta upp resterna från den nyss nämnda lasagnen.

Det enda som följer schemat hittills är lunchen, eftersom den består av sallad som man får variera fritt enligt utbud och smak. Till lunch äter jag, som vanligt den här tiden på året, kålsallad av vitkål, morötter, äpple och surkål med lite dressing av balasamico, olja, salt och senap. Klimatsmart säsongsmat så det förslår.

Vad tror ni? Kommer jag att kunna följa schemat?

Feb 22, 2014

Raw life

Apelin-morotsjuice med bladselleri.
Ny dag, nya tag. Jag har börjat dagen med färskpressad apelsin-morots-selleri-juice. Selleri innehåller vitamin A, C, K, folsyra, kalium, B-vitaminer, kalcium, fosfor och magnesium och har en renande, vitaliserande och stärkande effekt på kroppen och blodet. Så det är en bra grönsak att börja dagen med. Alternativt kan man dricka lite citronsaft och vatten. Citron är nämligen också renande och har en basisk inverkan på kroppen (trots att den smakar surt). I dagens läge går de flesta av oss omkring med något försurade kroppar eftersom vi äter för lite grönsaker och för mycket kött, socker, mjölkprodukter, vitt mjöl och kaffe.


Raw food recepten har också börjat hitta in i vardagen. I slutet av veckan blev det Västerkustpasta och i helgen blir det kanske lasagne raw food style. Mmmm. På måndagen tänkte jag köra igång Erica Palmcrantz Aziz treveckorsprogram från boken Raw Food - ett lättare liv på tre veckor. Nu ska jag strax iväg till Raawka på lunch med kompis.

Ha en skön lördag!
Godaste Raw food lasagnen!

Sprickor

Mitt huvud är fullt av tankar som vill bli blogginlägg. Men bara de ytliga hittar ända ut till internätet just nu. Den senaste veckan har varit rolig. Så många trevliga människor, möten, träffar, och tillfällen. Känslan i kroppen efter fastan kändes också bra. Och det går bra, så känns det, bra. Men ändå, av nån oförklarlig orsak, så kommer en känsla av ledsamhet och ensamhet. Ett tryck över bröstkorgen, halsen blir lite tjock, kroppen känns tung. Som om hela jag var gjord av tung, färglös eller grå sten. Som om hela jag krymper lite grann, andas lite mindre och tappar färg. Inte hela tiden, men ibland.

Ensamheten. När jag kör hemåt i skymningen. Bil efter bil möter mig och jag önskar det var nån jag kände. Inte för att det spelar nån roll. Vem jag möter flyktigt på väg någon annanstans spelar ingen roll i slutändan. Det är bara tidsfördriv. Eller nej, jovisst, av alla möten kan jag lära mig nåt.

Och ibland funderar jag: hur kommer jag någonsin att hitta en person som jag kan ha lika roligt med som dig? För jäklar, så roligt vi hade. Det var så lätt att göra saker med dig. Hur ska jag hitta nån som är lika lättsam, djup, modig och god?  Och jag vet ju att tiden och nostalgin gör sitt. Och att jag inte ska hitta nån likadan, utan nåt nytt. Och att minnesbilder i backspegel bara visar så mycket som backspegeln tillåter. Och att allt nog kommer att ordna sig. Och att jag får vara ledsen och ensam ibland, trots att många, många månader redan gått. Och att jag också får vara lycklig, trots att bara månader har gått.

Inte vet jag riktigt vart jag vill komma med den här texten. Kanske bara berätta att livet är både vackert och smärtsamt på samma gång. Att jag ännu har sprickor, men att jag ändå är okej. Att det känns glättigt och ytligt att bara berätta om det roliga (för det finns det ju onekligen mycket av, som tur), utan att också glänta på skuggsidorna.
It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to heaven, we were all going direct the other way - Charles Dickens "A tale of two Cities"

Feb 20, 2014

Goda nyheter från Österbottens matscen

Jag bloggade tidigare om att Uppsala blir den första kommunen i Sverige att införa helt ekologisk mat i skolorna och jag undrade samtidigt om det måhända skulle vara möjligt även här i Österbotten. Goda nyheter, här tar man nu steg mot renare lokal mat! Slow food:igt är det ju också, heh.
  1.  Skolköken i Malax ska redogöra för vilka möjligheter de har att få tag på ekologiska råvaror. (Tyvärr är artikeln bakom betalvägg)

  2. Vasa stad vill satsa på närproducerad mat och stadsstyrelsen beslöt att börja med brödet. Förhoppningen är att staden snart ska servera bröd från lokala bagerier i till exempel skolor och dagisar.
Heja, heja Malax och Vasa! Hoppas andra kommuner också hakar på.

10 saker man kan använda äppelcidervinäger till

Jag hittade en förträfflig lista på saker man kan använda äppelcidervinäger (ÄCV) till. Alltså som ett kemikaliefritt alternativ till en hel del olika saker. Eftersom den ursprungliga listan är lång och på svår utländska listar jag punkterna på vårt vackra modersmål:
  1. Lössmedel. Tvätta hunden som vanligt och avsluta med att spraya en blandning av 3/4 äppelcidervinäger och 1/4 vatten i pälsen. Det håller bort löss och ger en fin lyster till pälsen. Sprayet kan även användas till att avskräcka katter från att kissa inomhus på återkommande ställen.
  2. Lätta allergisymptom. Drick en tesked ÄCV och skölj ner med ett glas vatten. Kan även sättas i te.
  3. Luftrenare. Spraya några gånger i luften och rummet doftar fräscht och av en svag doft av äppel. 
  4. Ansiktsvatten. ÄCV har anti-inflammatoriska egenskaper och lugnar en orolig, röd hy. Använd en del ÄCV och två delar vatten och dutta i ansiktet med en bomullstuss.
  5. Glansigt hår. Skölj håret med en blandning av 50/50 ÄCV och vatten för mer glans, mindre elektriskt hår och för att sluta delade hårtoppar.
  6. Desinficeringsmedel. Blanda 1/2 del ÄCV och en del vatten och använd för att desinficera ytorna i köket och badrummet. 
  7. Tandblekningsmedel. Gnid varsamt tänder med lite ÄCV för att ta bort fläckar från tänderna.
  8. "After sun". Vät en handduk med ÄCV och badda solbrännan för att mildra det onda.
  9. Ogräsbekämpningsmedel. Blanda en del ÄCV och 8 delar vatten och spraya på ogräset. Här ställer jag mig dock lite frågande till om inte ÄCV även dödar det man odlar?
  10. Sköljningsmedel för grönsaker. Blanda 4 msk ÄCV med 3,5 liter vatten för att skölja bort insekter, jord och bekämpningsmedel från dina grönsaker. 
Min egen sats med hemmagjord äppelvinäger på gång år 2012. Det lyckade bra!
Klicka på etiketten äppelcidervinäger nedan så hittar du instruktioner för hur jag gjorde.
En liten vink, busenkelt!


Feb 19, 2014

Gårdagens succé

Igår höll Slow Food Ostrobothnia sitt första evenemang och vilken succé det blev! Föreläsningen om socker med Ann Fernholm drog fullt hus på Ritz med 300 deltagare. Efteråt höll Slow Food Ostrobothnias egna sakkunninga två olika workshops eller diskussionstillfällen - en om det söta blodet i hemmet och en om det söta  blodet i den offentliga maten. Båda workshopparna drog passligt folk och vad jag efteråt hörde så blev det intressanta diskussioner också.

Min andel i programmet var främst en kort intro till föreläsningen och förstås samtidigt berätta lite om vår nystartade förening. Vi fick många namn på listan över intresserade av att få mer info om Slow Food Ostrobothnia och det är ju lovande för föreningens framtid! Det verkar helt tydligen finnas en efterfrågan på en samlingsplats som SFO.

Jag tänker inte recensera Ann Fernholms föreläsning desto mer ingående, innehållet kan man istället kolla på t.ex. Ur Samtiden eller så kan ni läsa om kvällen från t.ex. Morotsliv perspektiv. Men jag måste säga, det var en informativ kväll och milde tid så mycket research hon hade att back up det hon sade. Det mest spännande tyckte jag nästan var när man på svart och vitt fick se hur den forskning som ligger som grund för våra kostråd inte stöder de slutsatser som man dragit angående en hälsosam kost. Förunderligt hur forskning, makt och legimitet fungerar.

Härligt att SFO äntligen kört igång! Vi har otroligt många idéer, men tiden att förbereda är lite knappt. Next up är väl stipendieansökningar för en uppföljare till Fernholm.

Feb 17, 2014

Avslutad fasta

Ojsan så dagarna swishar förbi. Juicefastan är i varje fall avslutad nu. Det gick bra och över förväntan. Jag hade ju tänkt att det kanske blir lite jobbigt eftersom det inte var så tjohejsan sist. Denna fasta var ju dock kortare, bara fem dar istället för sju, så det inverkar ju säkert också på orket och motivationen att sörpla juice och buljong dagarna i ända. Och förstås påverkar den allmänna energinivån och livssituationen.

Jag har inte haft några större biverkningar eller detox-symptom denna gång heller. Ingen huvudvärk eller illamående, men nog lite svajig och snurrig om jag ansträngt mig för mycket. Jag är nästan lite besviken, för illamående skulle ju visa att nåt faktiskt händer i kroppen! Heh.

Vågen visar 2-3 kg mindre vilket betyder att jag gått ner cirka 0,5 kg/dygn såsom det är normalt under fasta. Det mesta kommer ju att komma tillbaka, eftersom det mycket handlar om vätska. Det där strecket eller sprickan mitt på tungspetsen som jag ofta brukar ha och som tyder på nån brist av nåt slag (det kan vara sömn, vatten, vitaminer eller mineraler) försvann i varje fall. Tungan fick också en äcklig beläggning efter några fastedagar, men det betyder bara att kroppen tagit hand om slaggprodukter och att de utsöndrats genom andning, men också genom tungan.

På morgonen av den sista fastedagen övervägde jag nog att förlänga fastan några dagar, men mot eftermiddagen kom jag nog fram till att jag vill börja äta igen - jag älskar ju god mat - och framförallt ville jag ta nästa steg.

Efter fastan kommer jag nu att inleda en period med mer raw food. Det är ett sätt att förlänga reningsfasen och att introducera goda vanor och god mat i vardagen. Jag tänker följa Erica Palmcrantz Aziz treveckorsprogram från boken Raw Food - ett lättare liv på tre veckor. Skönt att ha färdig menyer och måltidsförslag, även om jag säkert inte kommer att följa schemat helt slaviskt.

Men än så länge trappar jag försiktigt upp med fast föda. Imorse drack jag en bärsmoothie med fryst spenat och lite proteinpulver (som jag sätter med främst för dess vaniljsmak). Till lunch drack jag buljong och åt en apelsin och under hela dagen har jag druckit te av sprängticka. Till middag har jag ätit sallad och nu suttar jag på några frysta jordgubbar. Imorgon blir det mera smoothies, sallad och sånt.

Feb 16, 2014

Bra och dåliga nyheter om GMO

EU rådet röstade nyligen om att godkänna användningen av genmodifierad majs 1507. Resultatet blev 19 röster emot, 5 röster för och 4 som avstod från att rösta. Det tråkiga är att både Finland och Sverige röstade för godkännandet av GM-majsen.

Trots att det är en överväldigande majoritet emot, så räcker inte antalet röster för att blockera majsen, utan frågan går vidare till EU-kommissionen. Nu är tiden inne att vädja till EU-kommissionen att faktiskt respektera EU rådets röstningsresultat, medlemsländernas ställningtagande och åsikterna som invånarna i EU har framfört bland annat genom de jättelika demonstrationerna emot Monsanto. Nej till GMO och fröjättar med monopol.

Slow Food International har gett ut ett pressmeddelande som kort sammanfattar vad det handlar om och Friends of the Earth Europe har sammanfattat riskerna med majsen.

Som vanligt när det kommer till GMO är studierna om majsens inverkan på ekosystemet bristfälliga. Man har endast undersökt hur majsen påverkar fjärilar och malar och uteslutit andra leddjur, t.ex. såna som lever i vattnet eller i jorden. Av resultaten framkommer dessutom att majsen utgör en risk för vissa fjärils- och malarter. Bakvänt nog har European Food Safety Authority (EFSA) föreslagit att man studerar noggrannare exakt vilka arter som påverkas efter att majsen kommit ut på marknaden, istället för före som man brukar vid riskanalyser. Helt bakvänt.

Man har inte heller utvärderat konsekvenserna av majsens tolerans mot herbicider och dessutom förekommer det motstridiga uppgifter om hur aktiv just den genen är. Därutöver har användningen av glufosinat, som majsen är resistent emot, begränsats kraftigt i april 2013, så i nuläget skulle det inte ens finns möjligheter att använda detta bekämpningsmedel på majs 1507. För att få bort förbudet lobbar företaget givetvis kraftigt för.

Kort sagt skulle kommersiell odling (obs, skillnad från forskning) av majsen riskerar att minska på biodiversiteten och möjligen öka användningen av bekämpningsmedel.

Jag vill avsluta med en mer positiv nyhet och berätta att köttförädlingsföretaget Snellman har gått in för GM-fria grisar. Fint jobbat! Grisarna får förmodligen fortfarande soja, men den är i alla fall inte genmanipulerad, vilket är en liten vinst för miljön och ett starkt ställningstagande för så kallad naturlig mat. Fint att företaget har varit lyhört för konsumenternas röster.

Feb 15, 2014

Tipsmaskinen

Förresten, nopoo.se är en bra sida för tips och recept för kemikaliefriare behandlingar av hår, ansikte och kropp. Där finns instruktioner för houngstvätt och -ansiktsmaker, bikarbonattvätt, äggtvätt, rågmjölstvätt och mycket mer. Kemikaliefria alternativ är inte bara bra för hälsan utan för miljön också.

På sidan får folk får betygsätta recepten och tipsen, så man får en ganska bra uppfattning om vad som funkar för de flesta. Men å andra sidan kan nåt funka bra för mig som inte funkar för dig.

Dagsrapporten

Vilken fin början på helgen. Jag började lördagsmorgonen med ett ashtangayogapass. Jag körde igen med inställningen att jag gör så mycket som jag orkar och av nån anledningen verkar fastan ge mig mer motivation eller energi att faktiskt köra hela passet med alla stånde och sittande asanas (positioner). Lite konstigt nästan, när jag tycker att fastan skulle göra att en inte orkar med riktigt lika mycket fysisk ansträngning som annars.

Det känns förresten superbt i kroppen och sinnet så här på den fjärde fastedagen! Lätt och skön i kroppen och på nåt vis ganska skarp eller fokuserad i sinnet. Hunger är inte heller ett problem längre. Igår fyllde juicerna mina energinivåer och idag vaknade jag inte ens hungrig. Ibland känner jag mig lie svajig när blodsockret blir för lågt och jag inte druckit tillräckligt. Jag skulle nästan säga att den andra dagen var det jobbigaste skedet, när man visste att det ännu är många dagar kvar och hungerskänslorna ännu var närvarande. Igårkväll frångick jag ändå schemat lite grann och fredagsmyste med chaga- och nypontte med kokosolja, kanel och råkakaopulver istället för att dricka bara örtte.

Efter yogapasset testade jag en asiktsmask med houng. Ansiktsmasken bestod rätt och slätt av houng och salt som man masserar in i huden och låter dra cirka 30 minuter. Googlade fram ett recept från bloggen Ett annat sätt att leva. Honungsexperimenten fortsatte och jag testade även att göra en sorts hårinpackning med houng. Bara houng och lite vatten. Det lär både rengöra håret och göra det mjukt och mer lockigt. Håret känns nog rent, men speciellt lockigt eller vågigt är det inte.

Ha en skön helg mina små troll!
Jag fick ett vackert, tänkvärt hjärta av Sofie igår och ett fång tulpaner av en annan vän.

Feb 14, 2014

Spinkle that shit everywhere

Just det, det är ju inte bara fredag idag utan det är ju också vändagen! Eller Alla Hjärtans Dag som den också kallas. Vänskap eller romantiskt kärlek, man får väl fira det man firar. Orka analysera tvåsamhet eller ensamhet, idag handlar bara om kärlek. Så, hur som haver önskar jag att ditt hjärta och din själ innehåller extra mycket kärlek idag. För ärligt talat, det kostar ju faktiskt ingenting.


Hoppas ni har en fin vändag och Alla Hjärtans Dag!

Kommer ni ihåg det här?


Kommer ni ihåg när det ännu var vinter istället för slask och bara vägar?
*längtansfull suck*
Oh, wait a minute... det är i mitten av februari, så här borde det ju se ut!
Hälsningar,
Arga Väderleksbloggen (som vill ut och skida)

God fredag gott folk!

Feb 13, 2014

Dag två av fastan, våren 2014

Den andra fastedagen är nu över. Jag skrev först i misstag fest istället för faste, men det kan jag väl inte direkt påstå att det känns som. Även om det inte heller är en pina.

Juicerna har av någon anledning smakat bättre idag än första dagen. Jag var hungrig direkt på morgonen när jag vaknade, men hungern stillades snabbt med lite vatten och juice. Innan jag drack morgonens örtte gjorde jag under en timmes tid ett helt (!) pass med ashtangayoga. Jag gick in med attityden att jag gör så mycket som jag orkar och känner och tydligen kände jag för att göra ganska mycket yoga. Skööönt! Men handleden gjorde fortfarande lite ont. 

På jobbet var jag ganska alert och pigg och hungern hölls borta med juice och grönsaksbuljong. Trots att jag drack örtte även på eftermiddagens kaffepaus kände jag mig plötsligt lite hungrig, så jag gjorde en extra kopp sprängticka och blandade i lite houng. Det kändes genast bättre. Men nu undrar jag, "fuskade" jag nu när jag dricker sånt som inte finns med i schemat? Njäh.

På kvällen gick jag på ett seminarium i jobbets tecken och där serverade gratis smörgåsar, kaffe och frukt. Åh! Jag iddes inte ens gå till cafeterian för att småprata med kolleger, för det kändes onödigt att utsätta mig för dofterna och frestelsen. Jag gick istället direkt till föreläsningssalen och väntade. Det harmade faktiskt lite grann.

Jahapp, där var en fulblogg av vad jag gjort idag. Oh well, jag vill i alla fall skriva ner intryck och dagsprogram för det är kul att jämföra med föregående år. Och jag lovar, jag ska blogga om annat än fasta. Snart.

Feb 12, 2014

Fasta och hitta katten


Juicefastepaket och en hitta-katten-komposition.
Kröhömm, jag nästan skäms lite av att berätta vad jag börjat med nu. Det känns som om jag hittar på än det ena och än det andra konstiga sättet att mixtra med dieten.* Senast var det ju sockerfasta i januari. Mer om det senare i ett skilt inlägg. Nu när fastlagstisdagen närmar sig kom jag på att det börjar bli dags för den årliga vårfastan. Tidigare år har jag kört freestyle med  egenkomponerade juicefastan (våren 2012 och hösten 2012) eller raw food-fasta (våren 2013).

Iår köpte jag ett färdigt fastepaket från hälsokostaffären. Paketet innehåller bland annat ekologiska juicer som smakar riktigt okej och några sisådär, grönsaksbuljong (gott!), ärtkocksextrakt (bläh), mjölksyrejästvasselkoncentrat (blargh, men tolererbart), örtte och påse för tarmrening/ vattenlavemang. Hrm, vattenlavemang var en ny och tja, intressant men inte så obehaglig, upplevelse. Jag är dessvärre alldeles för pryd att snacka mer om det. Men det är inte Morotslivs Ila!

Idag var första fastedagen och det har gått okej. Jag har planer på att köra en fem dagars juicefasta, men skulle gärna förlänga den lite grann om jag inte skulle ha inbokat en lunch med Ann Fernholm och SFO-styrelsen på tisdagen på Raawka. Visserligen raw food, men det skulle ändå innebära att bryta fastan. Det är skönt att ha ett färdigt fasteschema och färdiga ingredienser så man inte behöver planera eller fundera desto mera. Tyvärr är ett färdigt paket svindyrt (75€), men man får väl tänka att man annars skulle ha handlat mat för, eh, ungefär samma summa på en vecka. Känns i alla fall som en enkelt lösning, för jag skulle inte ha ork att börja juica grejer själv nu.

Jag hann nog fundera idag både en eller tre gånger hur smart det här nu verkligen är och tänk så gott det skulle vara med nåt salt/sött/tuggbart. Eftersom det kändes ganska motigt förra gången som jag juicefastade, så är väl min attityd också att det kommer att bli lite motigt även denna gång. Men vi får se. Därför är målet fem dagar och så ser jag sen hur det känns.

Förresten, hittar ni katten på bilden?

* Förvisso åt jag så att säga "normal" kost under hela hösten/vintern, eftersom det inte fanns energi att vara kreativ och inspirerad till mer än jag måste.

Feb 11, 2014

Slut med hemlighetsmakeriet!

Jag lovade ju också tidigare att berätta vad det var för spännande planer som jag har på gång i vår. Det är egentligen flera roliga grejer på kommande, men vi tar dem i kronologisk ordning:
  1. Slow Food Ostrobothnia ordnar föreläsningen "Ett sötare blod" med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om socker och dess inverkan på kroppen. Kvällen hålls på Ritz i Vasa kl. 18 och de nästan 300 platserna börjar så småningom vara slutsålda, så skynda, skynda om du vill hinna med! Och det vill du juh! Oooch för den som inte såg kopplingen så kan jag berätta att jag alltså fungerar som vice ordförande för SFO. Föreläsningen var väl i och för sig ingen nyhet, jag har ju redan bloggat om det, men det passade så bra in.

  2. Må bra-dag i Veikars arrangeras av Ekotanterna i Älvbyarna och jag kommer att vara där bland zonterapi, kostrådgivning, massage, indisk huvudmassage, ekoprodukter, qi gong och mycket mer och sälja mina torkade örter. Platsen är Veikars skola och tidpunkten söndag 2.3 kl. 12-17.

  3. Föreläsningsserie på Kruska butik&café i Jakobstad. I april, maj och juni kommer jag att besöka Kruska tre onsdagskvällar kl. 18 för att berätta mer om vad man kan hitta och använda ur naturens skafferi. Så otroligt kul det ska bli! Det första tillfället äger rum 23.4 under temat sprängticka, det andra 21.5 då de första nässlorna, björklöven och maskrosorna börjar titta fram och under den tredje kvällen 11.6 blir det mer allmänt om olika vanliga "ogräs". Innan dess blir det en torgdag 5.4 då jag säljer mina torkade örter.
Jag hoppas att jag få se er snart, på antingen 1), 2), 3) eller alla tre!

Feb 10, 2014

Egenhändigt gjorda smycken av naturmaterial

Jag lovade ju er att visa några bilder av det som uppslukade mig så totalt för några helger sedan. I höstas samlade jag material under en av mina söndagspromender i skogen. Sen fick materialet ligga där och torka och vänta tills inspirationen (och tiden) infann sig. Sen infann den sig med råge. Så himla skönt att bara få försjunka djupt, djupt in i nåt som är bara ens eget, i en egen liten mossig, rund värld.

Jag har använt mig av lave (som fallit till marken), kottar och lingonris. Största dilemmat hittills är fastsättningsmekanismerna. Hittills har jag använt någon sorts natursnöre och tunna metalltrådar samt smyckeslås från pysselbutiken. Men det är inte en helt tillfredställande lösning. Humm, hmm.

Jaa, och så blev det inget självporträtt med yours truly och smyckena. Ooorkade inte fixa (eller egentligen tvätta håret, heh).

Bollar av lave med en yta av vit målarfärg.
Kedja av tunn metalltråd och pärlor.
Bollarna blev inte riktigt så runda som jag önskade och jag tror smycket skulle göra sig bättre utan pärlorna.

Brosch eller smycke av kottar och lingonblad. I mitten av kottarna finns små bollar av lave.
Kotten närmast kameran är svängd med baksidan mot kameran för att visa metallöglan som håller fast lavbollen på framsidan samt fungerar som faststättningsmekanism.
Dessa kan även fungera som hårsmycken om jag skulle fästa kotten på ett diadem.
Visst kan kottar vara vackrare än vad man tror?


Smycke av lavbollar au naturel.
Kedja av naturfibersnöre (?) som jag knutit dekorativa knutar på.

Feb 9, 2014

100 % ekologisk skolmat

Uppsala är den första svenska kommunen att införa helt ekologisk mat i skolor och förskolor. Övergången sker under en period på nio år (!) och för att klara ekonomin krävs det att kommunen drar ned på mängden kött i serveringen, att matsvinnet minskar och att maten tillagas från grunden. Det blir inte billigare till en början, men de har räknat med att prisnivån kommer att komma ner till den nuvarande så småningom. För desto mer ekologiskt vi köper, desto bättre förutsättningar finns det för en marknad för ekologiskt och desto bättre blir prisnivån. En god cirkel.

Tror ni att det skulle vara möjligt även här i Finland? Jag hoppas och tror det, men det kommer knappast att bli enkelt. Just det här med ren mat till barnen är en sak som Slow Food Ostrobothnia är engangerad i. Jag tror starkt på att både stor som liten måste veta varifrån vår mat kommer, vem och hur den produceras för att kunna göra bättre och ansvarfulla val i vardagen. Bättre kontakt med och info om matproduktionen tror jag är ett bra sätt att bana för ekologisk mat i vardagen.

Feb 8, 2014

Glad och tacksam

Saker jag är glad över idag:
  • doften från ett nyöppnat (eko)kaffepaket
  • tio timmars sömn med ljuva drömmar
  • en ledig, kravfri helg framför mig
  • det rätt usla, våta vädret som inte ger mig dåligt samvete om jag inte går ut idag
  • att det blir nån version av sushi till middag idag
  • vårens spännande planer, hihi, jag berättar mer senare
  • alla trevliga människor som jag träffat genom diverse föreningsaktiviteter. Det är lite som med trädgårdslandet, skulle jag ha vetat att det var så här kul så skulle jag ju ha börjat för länge sen.
  • någorlunda nydammsugat och uppstädat hem
  • att jag deltog i Raw Life festivalen i somras, för nu kunde jag nämligen börja dagen med en skön qi gong meditation som Sean Gardner lärde ut då.
  • fastlagsbullar. Yummy!
Så, vad är du glad eller tacksam för idag?

Ha en skön helg peeps!

Feb 6, 2014

Exakt när är ännu oklart


Stjärnhimlen under en natt. Förunderliga stjärnhimmel. Tänk så långt man ser, utan att egentligen kunna greppa det. Man tappar andan av hur vackert det är.


Oj, vad jag längtar någonstans just nu. Just till sådana där vackra, stilla, lugna platser. Jag längtar efter skönheten i världen och efter att få upprymmas och svepas iväg av hur fint, ytterst fint livet kan vara. För just nu är det kallt och grått i Finland. Jag har svårt att se vart jag egentligen är på väg och vad det egentligen är som jag jobbar så hårt för. Det är inte så hopplöst som det kanske låter, jag lyckas framgångsrikt distraherar rastlösheten med rolig sysselsättning, vänner och program.

Och jag funderar, hur kommer det att vara? Kommer jag att trivas med att resa ensam eller blir det ledsamt? Säkert varken endast det ena eller det andra. Ibland kommer jag trivas, ibland inte. Men jag vill gärna prova. Testa hur det känns. Det blir i alla fall en resa, förstås på fler än ett plan. Exakt när är ännu oklart.

Feb 2, 2014

Det sprider sig

Matringen REKO - direkthandel mellan konsument och producent - sprider sig. Senaste tillskottet är en REKO-ring i Sydösterbotten. Jag använder den som finns i Vasa och så finns det ju också en i Jakobstad. Det är väl även kanske nåt på gång i Södra Finland i Ekenästrakterna. Spännande, spännande, tycker i alla fall en foodie.

Så mycket mer har jag inte att säga ikväll. Ska ta igen mig lite efter en helg i Åbo med vänner och tänkte nu kasta mig på soffan en stund och kolla ett avsnitt av Mad Men. Joo, bara ett, trots att "förbudet" om ingen dator efter klockan 21 redan överskridits. Heh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...