Aug 31, 2013

Hejsan lördag!

Hej världen och hej lördag! Vilken fantastisk dag! Det är sista dagen i augusti och det är shortsväder. "Kela på det!" som man säger i Nyland. Dessutom är det villa-avslutning här i Österbotten och vi firar sommarsäsongens slut med kräftskiva och fyrverkeri. Dessutom får jag idag träffa en av mina närmaste och livsgladaste vänner som kommit från södra Finland för att hälsa på. Nämnde jag att det är vackert och soligt också? Tjohooo! 

Ha en god helg gott folk! 
Det ämnar jag att ha.

Telefonens kameralins var liiite smutsig så jag blev lite suddig i kanterna.

Aug 30, 2013

Enkla och goda choklad-kokoskex

Sedan Raw Life festivalen har jag ju som sagt fortsatt på raw food linjen, men det betyder inte bara sallader och gröna drinkar. Jag har även festat till det med choklad-kokoskex enligt detta recept. Istället för att använda 1/2 cup som är 1,18 dl tog jag konsekvent 1 dl istället. Här är en översättning av recpetet:

Choklad-kokoskex

Ingredienser 
1 dl kokosolja kallpressad
1 dl kakao raw
1/2-1 dl honung (beroende på hur sött man vill ha det)
2 tsk vaniljextrakt
några nypor salt
1,5 dl kokosflingor (jag satt lite mer eftersom jag älskar kokos)

Sätt alla ingredienser förutom kokosflingorna i en kastrull och smält på låg värme. Använd en sked eller vips för att blanda ingredienserna. Tillsätt kokosflingorna och rör om. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och form till platta små kex. Sätt in i kylen för en halv timme. Bör även förvaras i kylskåp. Enkelt och riktigt gott!

Se till att alla ingredienser faktiskt smälter samman. Andra gången jag prövade receptet hade jag inte tillräckligt tålamod eller värme, så honungen klibbade ihop i mitten med kokosflingorna och en blandning av kokosfett och choklad kantade kexen. Oblans helt enkelt.

Aug 29, 2013

Listan om bloggen och mig

Jag brukar älska att läsa blogglistor som folk fyller i, men själv är jag urdålig på att ta tag i sånt. Nu har Malin den Gula Apelsinen utmanat sina läsare med en lista. En kort lista! Hurraa!


Vem inspirerade dej/uppmanade dej att börja blogga?
Oj, kanske det var Malenami? Och Peppe. Inspirerade alltså, inte uppmanade. Jag tänkte att jag också vill ha en positiv plats på nätet som inspirerar både mig och andra. Om de kan, så kan också jag. En annan orsak till att jag började var för att skaffa nya vänner - om än virtuella sådana - eftersom jag nyligen flyttat till Österbotten då sommaren 2011 när jag började blogga på hösten. En tredje orsak var för att motivera mig själv och lära mig om ekologiskt leverne och raw food. Först var jag solidarisk finlandssvensk och bloggade på Papper med samma bloggnamn som nu, men när Papper lades ner och bloggunderhållet blev sämre så flydde jag fältet hit.

Hur väljer man ämnen att blogga om?
Nu är jag ju nischad på ekologiskt liv, raw food och ren mat överlag samt feminism och genustänk. Ja, och så katterna då förstås. Stöter jag på en intressant artikel, prövar ett gott recept eller hittar på som kan tänkas handla om ovannämnda ämnen så bloggar jag om det. Oftast. Ibland är det för tråkigt att blogga om att jag igen plockat nässlor eller lagat raw food lasagne för femtioåttånde gånger så låter jag bli. Jag tycker det funkar bäst när jag skriver när jag vill och om sånt jag själv bryr mig om. Ibland funderar jag på vad ni vill läsa om, ibland läser jag en bra blogg och tänker att jag borde bloggar mer som hen, ibland följer jag dessa impulser, ibland blir det bra, ibland inte.

Vad vet de flesta inte om dej?
De flesta bloggläsare? Att jag läste lång matematik i gymnasiet, att jag länge skämdes - eller ska jag vara riktigt, riktigt ärlig så ibland fortfarande lite grann fast det är helt idiotiskt och onödigt - över att mina föräldrar är skilda, att jag har ett sjukligt stort obehag för tanken på blodådror som pulserar, att jag inte egentligen gillar att duscha för man blir så våt. Tja, kanske det räcker med bekännelser för idag.

Vilka tre ord beskriver din stil allra bäst?
Bloggstil? Klädstil? Livsstil? Nischad, livfull, lite egen; gäller alla tre.

Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Hänga hemma och syssla med det ena och det andra, äta gott, jobba i trädgårdslandet, pyssla (allt från att klä i skolådor till att måla och göra egna smycken), dansa, dansa, dansa, yoga, kolla TV-serier, umgås med kompisar och hitta på roliga, ibland galna grejer.


Så, nu gör jag som Malin och skickar vidare den till alla er!

EDIT: Jaaa, nu visade det sig varför jag inte orkar fylla i långa listor. Jag skriver tydligen så sjuhelvetes långa svar.

Supergod lasagne enligt raw food

Idag lagade jag en underbart god raw food lasagne! Det är ett väldigt enkelt recpet och jag tror att det var just de enkla smakerna som gjorde den så god. I alla fall mina smaklökar tycker bättre om några få smaker, än ett härligt virrvarr av ingredienser. När man lägger med avocado, svamp, paprika och annat blir det lätt lite för råddigt, trots att ingredienserna i sig är goda. Säkert kan en duktig kock få det att smaka bra, men det blir så lätt fel med proportionerna desto fler ingredienser som man har. Det är förstås alltid lite tidskrävande med lasagne, men rätten passar bra som t.ex. helgmat och så lämnar det ju förstås över till lunch följande dag.

Jag följde Ilas recept på Morotsliv, med några mindre modifikationer. Jag lagade dubbelt så mycket av tomatsåsen och dessutom satt jag in en 1 cm färsk chili. Jättegott med mycket tomatsås och den heta chilin! Krämigt och gott med "ostsås" gjort av cashewnötter och näringsjäst (öljäst). Blommorna är ätliga och bara en extra dekoration.

Men, måste du amma offentligt?

Klicka här. För fun-fun-times i Lina Neidestams serie Zelda. 

Varning, länk till Aftonbladet, men jag vågar inte copy/paste längre i dessa tider. Man kan ju bli stämd.


Den tiden på året igen...

...när man tror att det finns 15 dagar i veckan och 746 timmar i dygnet och att man nog hinner gå på matlagningskurs, yoga, bollywooddans, akvarell, fotokurs, tyska, italienska, navigationskurs, ölbryggningskurs, mindfullness, hur-du-reparerar-motorer-kurs, afrodans, stjärntydarkurs och bygg-din-egen-båt-kurs under en och samma termin.

Jag kollade lite igenom Korsholms och Vasas utbud av arbiskurser och hittills vill jag gå på italiensk afton, konversationskurs i tyska, italienska II, foto- och bildbehandlingskurs, Ilas kärringtips och ekostädningskurs, fortsättning på navigation, afrodans eller argentinsk tango eller vilken dans som helst!

Hittills har jag anmält mig till Qigong! Wooohooo! Vad annat orkar och hinner man med? Jag har ju ändå också tänkt yoga varje vecka... Tyvärr glömde jag yogakläderna hemma idag. Det blev lite bråttomt imorse.

Aug 28, 2013

Dagens tacksamhet

Kommer ni ihåg "glädjens bok"? Kalendern där jag skriver ner saker jag är tacksam för just den dagen. Ibland skriver jag varje dag, ibland en gång i veckan.

Idag är jag tacksam för:
  • att det har öppnat ett raw food café i Vasa
  • att ha vänner. Både såna som är nära till hands i vardagen och såna som man ser lite mer sällan.
  • det fina vädret. Jag är ju ändå nordbo och vi lär ju vara expeeerter på att snacka i timtal om väder och vind.
  • att man kan älska så mycket. Och på så många olika sätt. Att det kan kännas så fint och varmt, trots att det på samma gång känns för jävligt. Det ryms så mycket i en människa, så många känslor, även om man ibland sörjer att det inte är de "rätta" känslorna.
  • att ha ett jobb. Det är inte drömjobbet, men jag får känna mig lite viktigt ibland och stundvis faktiskt  hjälpa människor och till och med befrämja vårt kulturarv. Det har ibland sina goda sidor att bara museitant.
  • att kattstackaren tycks gilla mig i alla fall, trots att jag pinat i den både antibiotika och smärtstillande. Spinn, spinn, kurr, kurr, låter det när man går förbi.
Lunchade igen på Raawka med en vän. Denna gång raw food-tallriken: vårrullar med morot, avokado, koriander m.m. samt sojasås, en kryddad avokado, knäckebröd och ärtpaté, blåbärssmoothie, fruktsallad och en lite och megagod chokladtårtsbit. Gött! Och jag blev riktigt mätt! Lite mer salta grejer kanske det skulle ha fått vara, men alla enskilda rätter vad superbra.

Hur man marinerar och inte marinerar svamp

Champignonerna som jag marinerade i helgen blev okej. Inte så magiska mushroom-goda som jag hade tänkt mig. Jag blandade två olika recept och marinerade ca. 200g svampar med 2 msk olivolja, 2 msk vinäger, 1 msk soja, 4 vitlöksklyftor, 1 rödlök, en handfull fryst persilja (färsk skulle ha varit bättre, men i brist på annat), lite vitpeppar, lite torkad rosmarin. Jag hade även tänkt sätta med lite chili, men ångrade mig och tänte att jag inte behöver krydda allt med chili. Det var nog ett misstag, för det saknades nåt extra som skulle ha lyft smaken.

Eftersom jag är lite ny till det här med att tillreda svamp så ber jag er nu om era bästa marinadrecept. Specifikt champignon då. Hjälpa mig, hjälpa mig!

Aug 27, 2013

"Hur gick det sen?"

Jamen söta öde vad dålig jag har varit på att faktiskt följa upp och berätta om "hur gick det sen". Urflåt och försäkta, eh, ursäkta och förlåt.
  • JA, jag var äntligen på min första Rekoträff, trots att jag varit med från början som konsumentrepresentat. Jag beställde en ekologisk grönsakskorg varannan vecka (10€/korg), ägg från frigående höns uppfödda på "vanlig husmanskost" (2€/15st) och ett lass ekologiskt svinkött för 75€. I skedet när kontraktet för grisköttet skulle skrivas började jag redan vara mäkta sen till Karin och Blondinbellas föreläsning, så jag vet faktiskt inte riktigt vad eller hur mycket jag har beställt. Ooops. Det klarnar väl senast på leveransdagen. Honung skulle jag ännu vilja ha, men det glömde jag bort att fråga efter...

  • Föreläsningen med Blondinbella och Karin var kul och tänkvärd. Inte så mycket nytt, utan mer pepp och inspiration. Det var fascinerande att höra Isabellas historia. Det finns mycket jag inte kan eller vill göra som hon gör, men milde tid vad modig, driven och stark hon är! Vågar gå sin egen väg. Karin hade många goda tips, men det bästa var nog att man skulle fundera på vilka plagg man känner sig bra, snygg och bekväm i. Det är nämligen de plaggen som det lönar sig att satsa på. Speciellt kul var också att se några bekanta ansikten såsom Hanna, Christina, Maria och Michaela.
  • Jag har ätit raw food sedan början av augusti, allt sedan Raw Life festivalen. Till cirka 95% har jag ätit raw food och det smakar jättebra! Roligt att experimenter och man känner sig så skön i kroppen. Det enda jag saknar är ost. Så då har jag ätit lite ost. Inte konstigare än så. Jag har haft en väldigt kravlös inställning till mitt experiment med raw food.
  • Hur ser högklassig raw food ut? Nå, det kan jag visa upp bara jag publicerar mer bilder från Raw Life festivalen.

  • Ja, och så köpte jag ju de där awesome loppiskläderna i svart, rött och randigt. De ska ännu visas upp. Ekologiskt klädkonsumtion á la Karkki.

Att mata medicin i en katt

Om vi säger så här, det hjälper inte att böna och be med gråten i halsen att katten för Guds skull ska hållas stilla "för annars kanske ditt pyttelilla ben bara blir värre". Det hjälper inte heller att morra till "Nu fanken hålls du stilla, annars gör det bara mer ont!". Eller att prata med silkeslen röst. Eller att prata med sammetslenullibulligullig röst. Katten är lika avvisande, klösfärdig och otrevlig och kränger sig sakta men envist ut ur den inlindade handduken. Buisness as usual. Det hjälper inte heller att peta in pillret i fisk som den vanligtvis gillar allra, allra mest och värderar högre än både matte, matskål och filt - mer än det egna livet nästan misstänker jag ibland.

Det verkar inte finnas ett smidigt sätt att mata medicin i en katt. Icke.

Trodde jag i alla fall, innan jag såg denna fantastiska instruktionsvideo. Jaamen, varför tänkte jag inte på det där?! Kanske för att ingen normal katt bara sitter och väntar mellan knäna på en för att få käkarna uppbända... pfft.

Här ligger man och låtsas vara cool. Snyft, snyft.

Att leva på raw food: sushi med nöt- och chilifyllning

Raw sushi överlever man nog på.
Sedan Raw Life festivalen har jag fortsatt på raw food-linjen. Det har blivit en del sallader, men även en hel del nya recept. Jag kör i princip tre veckor raw food, men jag följer inte direkt schemat, utan plockar istället lite recpet här och där. Sista veckan på gång nu! Det har blivit ca 95% raw food. När jag var över till Umeå i somras med Linn köpte jag Erica Palmcrantz bok Raw food - ett lättare liv på tre veckor. I boken finns recept och "schema" för en dag av raw food, en helg med raw food eller tre hela veckor.

Jag testade hennes chili- och valnötsrullar
enligt följande recep:

Ingredienser
3 1/2 dl valnötter
2 morötter
5 soltorkade tomater, blötlagda
1/4-1/2 chili, färsk
1 dl oregano, färsk
1/4 röd paprika
1 msk citronjuice

1 dl surkål
noriark

Väääldigt goda och mättande. Jag var först orolig att jag inte skulle bli mätt, men jag orkade bara äta hälften så det blev lunch till följande dag. Surkålen är ett måste, för den fräschar upp en annars väldigt tung nötsmak och kålen funkar utmärkt som komplement till nötfyllningen.

Idag har det dock mest blivit sallad. Förutom några ostbitar. Ost är min stora matpassion och njutning. Egentligen köpte jag osten till katten för att trycka in en bit antibiotikapiller i ostbiten. Nåå, katten åt inte pillret och det lämnade kvar en stor del av ostbiten. Så slurp, dit for den. Pillret lämnade jag dock åt katten. Hur fanken ska jag få medicin i katten??

Aug 26, 2013

Bloggträffen juh!

Tidpunkten för en bloggträff i Vasa verkar bäst passa lördagen 7 september kl. 19. Så boka gärna det datumet. Jag vet att t.ex. kl. 18 också skulle vara ett bra alternativ, speciellt för såna som kommer lite längre ifrån och som måste åka hem lite tidigare också. Som plats föreslår jag Kaffehuset August, Amarillo eller 1r+k. Andra förslag? Annars väljer jag enhälligt och diktatoriskt 1r+k.

Vi är lite under 10 pers som visat intresse för att träffas. Men man får ju gärna sprida ordet vidare! Man kan gå in här på Doodle och klicka i vilka alternativ som passar. Kom ihåg att klicka spara vad du klickat i också.

Potentiella våldsoffer eller potentiella våldtäktsmän: vem ska begränsas?

Peppe bloggade härom dagen om hur vår farliga värld leder till att kvinnors frihet begränsas trots att kvinnor inte är de som utför våldsbrotten. Efter den hemska gängvåldtäkten i Indien i december har man kommit fram till att det bästa sättet att skydda t.ex. kvinnliga studenter är att tidigarelägga utgångsförbudet på kvällen till 21.30 och att de måste ansöka om lov från en administrator på universitet samt meddela vem de ska träffa och var förrän de kan gå ut på kvällen. I norra Indien har man försökt att stoppa kvinnovåldet genom att förbjuda kvinnor från att jobba efter klockan sex på kvällen. Polisen i Delhi har listat saker som kvinnor bör och inte bör göra för att värna om sin säkerhet, bland annat undvika att stiga på tomma bussar och gå direkt hem efter skolan eller föreläsningen. I Haryana har det även föreslagits att kvinnor bör giftas bort tidigare och att kvinnor inte skulle få använda mobiltelefoner, allt för deras egen säkerhet. En hel del kvinnor har själv också reagerat på både våldet och anvisningarna genom att börja klä sig mer konservativt för att inte väcka fel uppmärksamhet.

Dessa åtgärder har väckt ett massivt motstånd bland kvinnorättsaktivister och oppositionen. Bra så.

Detta är ett effektivt sätt att maskera patrialkaliska strukturer med kvinnors säkerhet som ett skyddande skynke. För kvinnors egen säkerhet är det bäst att kontrollera deras sexulitet och aktivitet. Pffft! Hur skulle det vara att begränsa männens aktivitet och sexualitet istället? Det är ju män som är förövare och enligt samma logik som säger att alla kvinnor är potentiella våldsoffer borde väl även alla män potentiella våldtäktsmän. Det är när kvinnor börjar kräva frihet och rättigheter som det snabbt blir lite knorrande, motsträvigt och jobbigt i leden av manliga beslutsfattare.

Hotet om våldtäkt begränsar många kvinnors liv. Alla goda råd och anvisningar om hur man inte ska bli våldtagen bidrar till att kvinnor är mer medvetna och rädda för en potentiell våldtäkt. Vilket i sin tur bidrar till att kvinnor (och män) upplever världen som lite farligare för kvinnor. Hur många män får råd om att inte klä sig så utmanande eller dricka sig för full? Det är ju förstås bra att informera folk om situationer som kan vara farliga, men det är märkligt att det mest är bara ena könet som ska anpassa sig.

Eftersom männen inte får samma sorts hot, anvisningar och förmaningar begränsas de inte i lika stor utsträckning som kvinnor. Men samma logik borde väl gälla, eftersom män också utsätts för våld i stor utsträckning och således borde även välmenande regler och anvisningar som begränsar mäns aktiviteter och uttryckssätt vara minst lika aktuella. Men nej, för världen är lite farligare för kvinnor. Och det är kvinnors eget ansvar att se till att den är lite säkrare. Ellerhurvaddetnuigen?

Aug 25, 2013

Sambandet mellan choklad och att känna sig eländig

Igår kände jag mig ganska eländig och ensam. Eftersom jag känt mig dålig och kräksjuk på fredagen vågade jag inte riskera att träffa folk så jag fick ställa in mina lördagsplaner. Jag cyklade istället iväg på kvällen och plockade lite grönt gott att sätta i morgondrinken. På vägen såg jag en mysig, trevlig fest ute på en gård med lyktor, skratt och barnarop. Det fick mig att känna mig ännu mer ensam och eländig. När jag kom hem igen var jag min vana trogen och tröstade mig med nåt gott. Jag vet, jag vet, man ska inte använda mat som emotionell stötdämpare, men jag är helt enkelt inte riktigt där ännu. Så jag lagade en god och superenkel chokladmousse och kollade TV sent in på natten.

Enkel raw food chokladmousse

2 små avocado
4-5 färska dadlar
1/2 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk houng (inte helt nödvändigt om man inte är så sötsugen)
3 msk rå kakaopulver
1 msk carobpulver (kan lämnas bort)

Blanda allt i mixer eller matberedare. Det kan löna sig att börja med de lite våtare ingredienserna såsom avocadon, vatten och dadlar för att jobba ihop en slät smet. Å andra sidan älskar jag när det ännu finns lite dadelbitar som ger plötslig sötma när man tuggar. Servera med färska eller frysta bär eller hackade nötter.

Vad jag gör idag

  • tvättar och hänger upp väldoftande lakan ute i solen. Aaaaah, synen av vajande lakan i vinden gör mig zen-aktig och fridfull. Jag måtte ha varit tvätterska eller neatfreak i ett tidigare liv. Jag älskar att hänga upp stora lakan i långa rader.

  • läser ute i solen. Eller försöker i alla fall. Hittills har jag mest suttit och stirrat ut över åker och funderat på livet och hur jag vill att det ska forma sig.

  • ätit chiagröt med bär till "frukost". Ehemm, frukosten intogs efter klockan 12. Räknas det ändå som frukost? Samt har jag intagit svart, svart (eko)kaffe och ätit upp gårdagens chokladmousse.

  • gjort lite mer kombucha. Jag har haft lite paus med det, så hoppas att svampen fortfarande lever och vill samarbeta.

  • marinerat champignoner. Jaa-a, jag som inte tidigare gillat svamp speciellt mycket ska nu testa på att äta egenmarinerade champpisar. Det var under Raw Life festivalen som jag åt så pass goda svampar att jag nu ska ge dem flera chanser att imponera på mig.

  • pajat* och pedagogiskt och lugnt sagt "Nej" till katten Turbo som så gärna, så gärna vill gå ut, men som är försatt i husarrest tills tassen blivit bättre. Den linkar ännu, men stödjer ändå på tassen.

  • funderat lite på allt jag har att blogga om. Jag har tusen och åter tusentals blogginlägg på hälften och tannkar i huvudet som jag vill få till pappers, nej, till internets. Men när man inte kan blogga ute i solen och när internet är så distraherande. Dessutom tar det så tiiiid att överföra bilder och redigera. Stackars, stackars, stackars mig. Krhmm.
Så, vad gör ni idag?

* på rikssvenska klappat eller gosat, inte söndrat, trots att den är lite broooken.

Aug 23, 2013

Uppdatering av kattstatus

Katten lever! Skärrad och rädd hittade jag den bakom en skrothög rätt så nära huset. Den är inte den modigaste av katter annars heller så inte undra på att den var lite skygg nu, men med lite god mat kom den fram (vem skulle inte det?), sen svepte jag in den i ett lakan och kidnappade hem den igen. Ena framtassen är lite konstig och den vill inte riktigt gå på tassen eller stödja sig allt för mycket på den. I soffan rätar den ändå ut tassen så lederna verkar i alla fall fungera. Inga benpipor som sticker ut heller.

Usch så man kan älska sina djur så mycket! Det skär så i hjärtat när man ser dem lida. Och så ligger den nu här inne och spinner, kastar sig på rygg med magen i vädret och åmar sig kärleksfullt. Hmm, hur ont har den? Katter är ju så bra på att dölja smärtan, eller så känner dom inte så stor smärta trots att ben gått av.

Nu undrar jag hur jag ska kunna ta in den andra "patienten" utan att de börjar gå varann på nerverna. Chirano börjar bli sitt gamla jag utanpå, men den är ännu lite tröttar och hängigare än vanligt. Våndan av att vara djurägare.


Till råga på allt började jag må dåligt idag och misstänka nån sorts spysjuka. Så jag har inte våga äta nåt mer sen frukosten ville upp. Blodsockernivå är på noll. Jess, trevligt veckoslut bara!

Hitta katten IRL

Idag är det hitta katten på riktigt. Den spräckliga katten, Turbo, var dumristig nog och sprang över vägen imorse och hamnade nästan under en bil. Vi vet inte om bilen tog i eller inte, men nu syns det inget spår av katten. Och allt det här hände efter att jag redan åkt iväg på jobb. Så nu sitter man bara här och väntar på att dagen ska ta slut. Har dessutom samåkt till jobbet idag, så jag har ingen egen bil. Tur har man de bästa av grannar som ringde och meddelade och dessutom begav sig ut för att kolla efter kattstackarn.

Därtill har den gula kissen, Chirano, antingen varit i slagsmål eller blivit biten av en orm. Tassen är inte längre uppsvullen, katten är pigg och svullnaden på såret har gått ner, men ändå. Tänk om det var ett bett? Tänk om organ tagit skada? Äh. Äh. ÄH!

Älskade husdjur.

Aug 22, 2013

Dagens, nu även illustrerad

Idag har/ska jag:
- ätit lunch på raw food caféet Raawka. Avocadosoppa med tamari. Mmmm-hmmm! Men fortfarande skulle jag vilja ha liite större portioner. Eller så är jag bara ett matvrak lik figuren nedan.

- åka till YA och göra Reko beställningsavtal. Jag ska beställa lite ekologiskt kött, ägg, houng och förhoppningsvis lite grönsaker/rotfrukter direkt från bönderna och odlarna.

- gå till Ritz och lyssna på Blondinbella och Karin Lindroos. Kommer såna celebriteter till stan så måste man ju kolla oavsett hur engagerad man är.

Så, nu får ni para ihop rätt bild med rätt aktivitet.





Aug 21, 2013

Vackra, känsliga män på bild

Om ni klickar in er på Huffington Post kan ni se fina, vackra män som ser lite mer sårbara ut än vad vi är vana med. Männen placeras i traditionellt feminina rum och positioner. Min spontana reaktion var "Oj så bra att vi breddar bilden av mannen! Mer nyanser av människoliven!". Sen började jag febrilt fundera om det är någon viktig genusaspekt som jag missar här.

Mången gång är kvinnor passiva, näst intill döda, på bilder i speciellt reklamer, men här handlar det mer om vad som anses vara feminint och vad som anses vara maskulint. Traditionellt sett - jag säger inte att det är så det är idag eller så det ska vara - har ömhet, känslighet, sårbarhet och tårar varit sätt att porträttera den lidande kvinnan som i sin vackra skörhet måste omhändertagas. Mannen har ju varit den som omhändertar, som är beskyddaren från tårar och hemskheter, som inte har rum för sårbarhet och överdriven ömhet när man ska fungera som sköld och stark. I fotografen Nir Arielis porträtt är männen inte sårbara genom att vara utfläkta, våldförda eller halvdöda, utan försatta i situationer där de ser tankfulla, känsliga eller upprörda ut. De visar helt enkelt andra känslor än ilska och mördarinstinkt, drag som Genusfotografen noterat att är en vanlig vinkling av män på bild.

Porträtten visar dock främst unga män, en del med härliga långa mustiga lockar. Inga brandmän, tyngdlyftare, långtradarchaffisar, farfäder eller andra machomän, utan i alla fall en av männen är musiker, ett yrke som man kanske annars också tänker sig att är känsligare än andra. Det skulle vara intressant att också se genuina känslor på bild av machomän eller 50-åriga VD:r. Endast Nr.6 Matt är den enda som kommer nära nån icke-hipsterliknande typ. Till vidare får vi hålla till godo med dessa urbana, moderna, vackra, smala män.

Reko avtalsträff imorgon

Imorgon har man möjlighet att skriva avtal för den andra Reko-perioden. Platsen är alltså YA Solrosen (Kungsgården i Gamla Vasa) och tiden är 18-19.Produkter enligt säsong så det blir väl kött, ägg, mer rotsaker och sånt. Rena, ekologiska och högklassiga matprodukter direkt från bonden och till ett mindre pris än vanliga matbutiken.Vem som helst får komma, ingen förhandsanmälan!

Man kan även följa med vad som händer via Facebooksidorna.

EDIT: Här är förra periodens (juli-augusti) produktsortiment. Det är lite flytande nu angående vad som erbjuds när, men det ger i alla fall en idé om vad det kan handla om.

Aug 20, 2013

Att leva över sina resurser - kan vi få en planet till tack?

Idag är dagen då vi, mänskligheten, har förbrukat våra resurser för detta år. Från och med imorgon och resten av året lever vi nu på lånade resurser, lånad jord, lånad tid. Med andra ord överkonsumerar vi. Exakt hur man har räknat ut det här vet jag tyvärr inte, men överkonsumtionsdagen eller Overshoot Day, handlar om dagen då människorna har förbrukar jordens förnyelsebara naturresurser för detta år och överskridit den för jorden hanterbara gränsen för de växthusgaser som uppkommer av förbränningen av fossilt bränsle. Dagen då vi överskrider tidpunkten då jorden hinner återhämta sig.

I klartext betyder det alltså att fler träd fälls än det hinner växa nya, vi smutsar ner och producerar mer utsläpp än jorden hinner rena sig, vi tär på fiskebeståndet och vi lagrar mer koldioxid i atmosfären än vad som hinner förbrukas. Obalans i systemet helt enkelt.

Man kan kanske jämföra det med kronisk sömnbrist. Man naggar lite i kanterna hela tiden, men man orkar länge med bara 7 timmar sömn, eller 6 timmar, visst orkar man en tid också med 5 timmar sömn. Men när ska man vila sig? När får jorden tid att återhämta sig? För den kan ju göra det, så är den ju byggd. Den kan både rena sig, förnya sig och skjuta upp nya skott gång på gång. Vi måste låta den göra det.

År 1993 inföll Overshoot Day den 21 oktober. Tio år senare inföll dagen en månad tidigare 22 september. Iår 2013 20 augusti. Hur ser det ut om tio år?

Feedback på Reko

Om du har varit involverad eller intresserad av Reko-projektet på nåt vis, så nu är det hög tid att ge lite feedback. Efter jobbet samlas arbetsgruppen idag och utvärderar och funderar vidare på Rekos framtid. Om du har nåt att påpeka så skicka gärna en rad till bohemianmaggie at gmail.com eller direkt till projektledaren på Ekonu.fi Ann-Sofi.Ljungqvist@yrkesakademin.fi. 

Ehemmm, gärna före klockan 16 idag.... (oj vad god tid jag är ute i!)

Aug 19, 2013

På toppen av världen

Bilden har inte så mycket med inlägget att göra. Jag ville bara illustrera texten för att jag har hört att det hör till god bloggton. Så varsågod. Toppen på ett berg och en djup skåra rakt genom berget. Fint.
Godmorgon! Det är måndag och visst känns det som om man är on top of the world! Visst? Va? Inte det? Nej, tyvärr inte här heller. Men kanske man kommer in i rutinerna så småningom. I lunket. Ah, det där vardagslunket som gör att man inte behöver fundera på så mycket annat än att stiga upp, jobba, laga mat, yoga, sova. Okej, nu yogar jag ju inte ens varje dag, men ni fattar. Lunket som gör att augusti blir till september, september till oktober, ljusa morgnar blir till höstkvällar, måndag blir till fredag, hösten blir till vinter och vips har man levt ett halvt liv utan att ens ha funderat över saken.

För att liva upp vardagen lite grann och för att det känns som om jag lite snöat in mig väldigt djupt på mat och hälsa för tillfället och att jag därför behöver lite nya intryck och tankar vill jag träffa ER. Bloggvärlden. Eller i alla fall vårt lilla hörn av bloggvärlden. Kom med på bloggträff vetja!

Aug 18, 2013

Gissa djuret

Jag har inte publicerat några Hitta-katten-bilder på länge så tänkte jag skulle throw a curveball och be er att gissa (o)djuret istället. Scrolla ner för att se hur söt den vanligtvis ser ut.



....
....
...
....
....
...
....
....
...
....
....
...
....
....
...
....
....
...
....
....
...
....
....
...

Loppisfynd från igår

I went a little bit crazy yesterday... köpte, köpte, köpte och köpte grejer och kläder. Och jag som bara tänkt inhandla några nya glas och en djup tallrik eller två. Jag åkte en sväng via Västervik där ett gäng grannar hade samlats under ett gigantiskt biltak och ställt ut sina prylar i regnrusket där hittade jag en underbar kanna för, krhmm, förmånliga 24 € samt en söt djup skål och en mjölkkanna med hjärtan på för 3 euro styck.


Icke Arabia, men med stämpel "34" undertill. Vackra former i varje fall.

I kaosloppiset som är Adam & Eva hittade jag ett set med helt underbara glas! Kolla nedan in färgerna, ränderna, fiilisen!
Från vänster: lite 80-tals drinkglas, retrorandiga och rutiga glas i orange, gult och turkost, den blåa koppen (handgjord av en vän!) med små gul-vita Arabiakoppar i är gamla och längst till höger två nya svala, mintgröna muggar.

I ett av mina favoritloppisar, Fyndis i Smedsby, hittade jag Iittala glas i utmärkt skick för hälften av nypriset och i en härlig blåbärsblå färg.
Kläderna kan jag kanske visa en annan gång, men låt mig säga så här, temat med rött, svart och randigt går igen även i gårdagens klädval.

Aug 17, 2013

Ekologisk höna - nu i en butik nära dig

Från och med nästa vecka kommer det att finnas ekologiskt hönskött att köpa i butiken. I fredagens Pohjalainen läste jag om att Pajuniemi testar om det lönar sig att erbjuda ekologiska höns till konsumenterna. Hoppas ni som äter hönskött väljer ekologiskt! Själv är jag inte så förtjust i just höna, men ekologiskt känns onekligen mycket fräschare. Jag har haft lite obehag för just höns och kyckling för att man vet hur mycket skräp de äter för att gödas upp på endast cirka 45 dagar och vetskapen om hur stressade de lär vara i de överfyllda lokalerna som de föds upp i. Köttet har helt enkelt kännts lite slemmigt och läbbigt.

I en ekologisk hönsfarm samsa cirka 2000-3000 höns i en lokal, som i koventionell hönsuppfödning rymmer 12 000 höns. När hönsen har mer utrymme förekommer även mindre benskador och mindre nervöst hackande och pickande på varann. De ekologiska hönsen får gå utomhus, de äter mindre näringsproppat foder och mindre mängder, vilket i sin tur leder till att de "måste" leva dubbelt så längre än konventionellt uppfödda höns för att uppnå slaktvikt.

Sen kan man ju förstås fråga sig om det är så kul för hönorna att leva längre och om de faktiskt mår så mycket bättre än vanliga höns. En sak är ju i alla fall säker, att de har mera utrymme att röra sig betyder i alla fall ett drägligare och lyckligare liv. Att de får gå utomhus bidrar också till deras livskvalitetet, men vissa uppfödare tolkar kravet på utelevnad att det räcker med vilken gård som helst där hönorna får gå ut.

Om man inte har "hönssäkrat" gården är den dock inte till stor nytta för hönsen. Det behövs nämligen buskar eller annat som ger skydd och trygghet för att hönorna ska våga röra sig ute i det fria och marken måste vara sån att de kan picka och krafsa i jorden. Det finns tyvärr såna uppfödare som har en gård som inte är anpassad till höns, men som ändå får märka sitt kött och sina ägg som ekologiska för att hönsgården trots allt finns där fastän hönorna inte använder den. Så att sånt.

Gourmetmiddag á la raw food

För precis en vecka sedan på lördagen fick vi på Raw Life festivalen avnjuta en gourmetmiddag tillagad av Pure Raw Love, det vill säga av Jeanette Högfeldt och Viktor Ingemarsson. Middagen var minsann en fröjd för ögat och en verkligt estetisk upplevelse, men tyvärr blev man inte direkt mätt. Men fint var det i alla fall.

Middagen avnjöts delvis under tystnad. Då man hade en tallrik framför sig skulle man så att säga meditera över maten, det vill säga faktiskt se på den, känna dofterna och uppskatta den före man satte tänderna i den. Ibland satt man bara tyst och väntade på att alla skulle äta färdigt. Blicken gled över bänkraderna och ibland fastnade man i en ögonkontakt och givetvis ett leende. Skönt med en sån öppenhet att man faktiskt vågar se varann i ögon och le, utan att det behöver betyda varken mer eller mindre. Mellan rätterna kunde man givetvis diskutera och prata med bordsgrannarna.

Förrätt:spenat och rödbetsblad med krämig palsternackaröra (eeh, eller nåt liknande, jag kommer ej ihåg). Majonäsklickarna var jättegoda! Givetvis var det ju inte riktigt majonäs, men det smakade precis som det.

Huvudrätt: broccoli och nån sorts nötröra, samt blommor som dekoration.
Efterrätt: cookiecrumbles och lakritsmousse samt ringblommor och rödbetsblad. URK för lakrtissmaken! Men kaksmulorna var goda.

Aug 16, 2013

Blåbärsvandraren

Härligt, härligt att samlarperoiden börjat igen! Igår var jag ute i skogen och plockade blåbär. Milde tid vad skönt att vandra runt i skogen i solsken och så gott som myggfritt. Alla dofter, den mjuka jorden, skuggorna, solen som silar igenom grenverket, tystnaden och samtidigt alla små ljud från fåglar, kryp och ens egna dämpade fotsteg och prasslet av den taktfasta rörelsen. Rafs, rafs, rafs, steg, steg, rafs, rafs. Underbart. Och så går man där och letar och plötsligt kommer man över ett dunderställe där man bara behöver svepa en gång med plockaren i riset för att fånga upp minst 20 bär som rasslar ner efter gallret. Den känslan. 

Blåbären sjunger nog på sista versen nu, men är du snabb hinner du ännu plocka några liter.
Så här glad och galen blev jag när jag hittade ett superduper bra blåbärsställe. Förlåt.

Aug 14, 2013

Raawka - ett nytt café i Vasa

Idag lunchade jag på det nya raw food caféet Raawka som finns på Brändö i Vasa, faktiskt i Sweet Wasas tidigare lokal. På menyn stod zucchinipasta med tomatpesto. Väldigt gott! Jag var sjukt hungrig så jag var nästan lite orolig att portionen inte skulle mätta mig, men det gjorde den nog. Pastan serverades toppad med några oliver och ett fröknäckebröd. Jag tog vatten, men det fanns även kokosvatten att köpa. Lite dyrt kändes det med 12 euro för en lunch, men å andra sidan är det väl ekologiska och färska produkter. Jag frågade faktiskt inte om ekologin...


Te eller kaffe hörde till lunchpriset, men jag köpte även en chokladboll som smakade så gott så jag kunde ha slängt i mig tio stycken på raken. Men chokobollen var så fyllig så då skulle jag nog ha spytt... De hade förresten ingefärste av märket Pukka! Så himla gott!

Det fanns också vegetariskt varm mat att få, tomatsoppa med kokos. Senare kommer det även att finnas smoothies, vetegrässhottar (!), smörgåsar och annat. En liten hylla med produkter kommer de även att fylla så småningom.

Bloggträff i Vasa - nytt försök

Hey! Vad säger ni om en bloggträff? Det skulle vara jättekul att sammanstråla och träffa både bekanta och nya bloggare! Man behöver alltså inte känna mig eller någon annan i gänget personligen för att hänga med. Nya bekantskaper är ju bara kul! Det körde ju ihop sig lite grann i våras och till och med jag som initierade träffen fick förhinder. Skulle nån gång i september vara okej? Eller oktober?

Jag har skapa en lista på Doodle där man kan kryssa i vilket datum som passar bäst. Gå in på denna LÄNK och klicka i datum och klockslag om du är intresserad av att komma. Observera att man klickar på mitten där "dragspelet" finns för att se alla datumförslag. Ni kan ju ge förslag på restaurangställen. Senast var vi på Kaffehuset August. Nåt annat ställe denna gång?

Alla med! Jaaa!

EDIT: det är ingen bindande anmälan trots att man klickar i vilket datum som passar och vilken tid känns bäst.

Aug 13, 2013

Raw Life Festivalen eller att vara hippie för en vecka

Jag är nu hemkommen och semestern har tagit slut. Ängsbacka och Raw Life festivalen var ljuvligt! Människorna var så öppna, varma och snälla. Man fick en varsam klapp på axel när man passerade i en trång föreläsningssal, en mjuk och kort oskyldig smekning på kinden när man möttes på dansgolvet, leenden och snälla blickar överallt. Där mådde man bra. Inte minst av all god mat som vi åt! Högklassig och välsmakande raw food i dagarna fem. Ängsbacka var en magiskt vacker plats med en unik atmosfär. Här är ett bildregn från Raw Life festivalen. Jag gör ett skillt inlägg för maten som vi åt under veckan.

Jag och Ila från Morotsliv körde ner till Åbo och tog båten över till Sverige.

På vägen ner till Åbo stannade vi på en "liten" picknick i Björneborg. Torkade äppelchips, banan-kanelgodis, bönor, äppel, paprikor, tomater, banan, nektariner, nötter och frökex.
Vackra Värmland! Man borde ta en bilsemester i Sverige nångång! Det lär ju finnas bevarade runstenar i området... wow!

Väl framme blev vi serverade en URGOD lasagne. Vi åt utomhus i gräset på en filt, under äppelträden i solen. Idyll.
I trädgården hängde man och åt. När det var fint väder. Tyvärr regnade det kraftigt några dagar. Det blev mycket te för att värma upp kroppen då...

Ängsbacka café/kursgård. Till vänster syns ladugården där ytterligare föreläsningslokaler fanns.


Om kvällarna var det musikkonserter och dans i Heart Tent nere på ängen. Jag vet, hur corny, typiskt hippie och gulligt är det inte att det heter Heart Tent. Hihi.
Vi bodde i paketbil utrustad med en madrass. Riktigt bekvämt! Jag testade sova i tält första natten, men det blev alldeles för kallt att sova ensam i.

Så här många dubbelhakor fick jag av all raw food. Nåneej, nånej, dubbelhakorna kom tidigare. Eller har de alltid funnits? Nåväl, hur som helst så sitter vi och avnjuter en meditativ gurmetmiddag på denna bild. Otroligt vackra skapelser av mat, men definitivt inga dubbelhaksbyggare. Fy vad hungrig jag var efter den måltiden.
I caféet fanns det dubbelhaksmaterial! Åh vad goda kakor, kex och bakelser! Smaker av lime, choklad, hallon, frön och så vidare.

Sean Lee Gardner och Kate Magic var några av de kunniga och inspirerande föreläsarna. Danska Caroline Fibaek var också fantastisk och så charmig!
Jag har ju yogat en hel del och var förstås ivrig att börja dagen med lite yoga. Till och med trots att klockan var 7.00 på morgonen. Men sen fastnade jag för Qi Kong, som är lite som en uppspeedad version av tai chi och lite kung fu. Jag har aldrig testat det tidigare, men Sean Lee Garnder höll både moring practice och en workshop i Qi Kong. Den stående meditationen var en häftig upplevelse! Jag kände faktiskt värmen i händerna och armarna till och med steg av sig själv lätt utåt från sidan av kroppen när kraften flowade genom kroppen. I 20 minuter stod vid där helt stilla och mediterade. Tanken är en mäktig kraft.

Jag också lärt mig om örter och vilda växter, om hur man renar kroppen från metaller, gifter och annat skit och hur man sedan stärker och bygger upp kroppen och cellerna. Vi fick även en del recept på både bakelser, drycker och elixir med oss hem.

Ibland blev jag lite överväldigad av allt hippiestuff och kände mig malplacerad och hade ett stort behov att klä mig i så kallade normala kläder som jeans och t-skjorta (istället för tights/kjol och tunika/linne), men sen släppte jag taget och fördomarna och satt där och log fånigt och sjöng med i sånger om Moder Jord. Jag bara tog situationen som den var och njöt av stunden och att vara på en ny plats med nya upplevelser och nya människor. Och det lyckades. Och det kändes bra.

Speciellt kvällarna var sköna. Jag dansade och dansade som om ingen tittade på, i ett stort tält med över 100 personer. Det var så roligt att bara dansa, röra kroppen och höra och känna musiken. Fan vad jag älskar att dansa!

Ängbacka och Raw Life festivalen blir ett sommarminne för livet. En minnesbild av sommar, värme, en plats att vara och hitta sig själv, en plats för vila och upptäckt, ett minne av lycka i stunden, att vara där just då. Hur klyschigt det än må låta.

Aug 6, 2013

Raw Life festival here I come!


Nu sitter jag i bilen (snart i båten) på väg till det underbara Sveariket på Raw Life festival. Härligt! Jag har slutit sällskap med Ila från Morotsliv. Festivalen är i princip mobilfri så det blir inte direkt livebloggning från festivalen, men om jag får tillfälle ska jag skriva ner en rad.

Jag är supertaggad! Det kommer att bli så intressant och så mycket som är utanför min bekvämlighetszon. Men det lär ju vara bra att göra obekväma saker ibland.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...