Jul 31, 2013

Periodisk fasta avslutad

Det där med att fasta 16-20 timmar några dagar i veckan har jag testat under cirka två veckors tid och kan konstatera att det i alla fall inte är någonting för mig. Det hela verkar mest vara en lek eller ett mellanting mellan fasta och bantning. Jag upplever inte att kroppen på nåt sätt får vila mer än vanligt genom att man skippar kvällsmålet och frukosten.

Det känns mer som ohälsosam bantning när man skippar måltider och är inte vad jag eftersträvar när det kommer till fasta. Jag hade dessutom lite problem med att jag så att säga överäter sen när jag äter igen, vilket inte är sunt. Jag kommer därför inte att fortsätta med den för tillfället trendiga 16/8-metoden. Kanske den passar nån, men jag skulle inte rekommendera den sortens fasta.  Jag misstänker att kroppen nog behöver mer än 16h vila för att fastan ska ha någon effekt. I alla fall min kropp som reagerar väldigt långsamt på förändringar.

Jag överväger att testa på den andra sortens fasta "5+2" där man äter normalt fem dar i veckan och två icke-efterföljande dagar "fastar" genom att äta högst 500 kCal per dag. Men det får bli till ett senare skede.

Jul 28, 2013

Hur det ser ut på semestern i skären

Mitt sommarsemesterliv i bilder. Jag har inte så mycket att säga just nu. Jag bara vilar, vilar och vilar. Hoppas ni har en skön sommar!
Många fina solnedgångar.
Jag äter gott. Rökt abborre med nypotatis.
Frukost ute på terassen med utsikt ut över vattnet. 'skryt skryt*
Klassiska sommaraktiviteter: ligga i solen och läsa. Ja okej, den lutherska driften tar över ibland och så krattar jag stranden en stund.
Så här mysigt bor vårt hus. Höhö.
Och här bor vår brygga. Spegellugnt om natten.
Ute på roddtur ikväll. Underbart! Semesterhår = oborstad.


Jul 22, 2013

What do You believe in?

En favoritdialog från filmen Moulin Rouge:

- I.. I'm not even sure I am a real bohemian revolutionary!
- What? Don't you believe in beauty?

- Yes.
- Freedom?
- Yes, of course.
- Truth?
- Yes.
- Love?
- Love? Love... Above all things I believe in love! Love is like oxygen. Love is a many-splendored thing, love lifts us up where we belong, all you need is love!
- See? You can't fool us! You're the boy of The Children of the Revolution!
Att tro på skönheten är för mig att se - och i förlängning också vara - allt det vackra som finns i världen och att tro på att det finns mer skönhet och godhet än allt det där andra. Att tro på frihet är för mig att tro på att valet hur jag vill att mitt liv ser ut, vem jag är, var jag är och vad jag känner sist och slutligen är mitt. Att tro på sanningen är för mig att att tro på hoppet och att följa sitt hjärta och sin inre kompass. Att tro på kärleken kommer jag alltid att göra. Kärleken, som kan se ut på så många olika sätt, som omfattar så många olika människor, som kan brinna så starkt eller bara flamma upp då och då, som fyller en, som ger och tar, men mest ger, som kan ändra form och karaktär, men som alltid bor i mitt hjärta.

Jul 20, 2013

Etikett på tomaten

Så, importen av genmodifierat foder har kört igång i Finland. I fabriken i Åbo och Reso har Finsk Foder tagit i bruk GMO-soja i tillverkningen av gris- och hönsfoder. Fisk- och mjölkindustrin är dock tillsvidare fria från GMO-foder. Saarioinens köttprodukter är också GMO-fria. Yey! Köper man utländskt kött är det med största sannolikhet uppfött på genmodifierad soja.

Jag tycker absolut att konsumenten har en rätt att veta vad hen äter och därför borde man definitivt märka produkterna. I dagens läge krävs ingen etikett som berättar att ett köttdjur fötts upp på GMO-foder. Man har tidigare varit övertygad om att cellförändringar och gendefekter inte har någon effekt på den som äter produkten, men det har börjats ifrågasättas sedan allt fler icke-företags-sponsorerade studier har gjorts.

Skriv därför gärna under detta medborgarinitiativ där man kräver att användningen av genmodifierat foder och andra råvaror eller tillverkningmaterial under tillverkningsprocessen för vilken produkt som helst bör framgå för konsumenten genom tydlig märkning på slutprodukten. Till detta krävs finska bankkoder eller mobilverifiering.



Det är många som menar att genmodifieringen inte är någonting att vara rädd för
, eftersom det har ju förkommit naturligt i den fria naturen sedan urminnes tider. Det är en myt. Den genmodifiering som företag som Monsanto sysslar med har föga att göra med ett naturligt urval av exemplar som lämpar sig för ett visst klimat. I de genmodifierade grödor som används bland annat till foder har man tillsatt egenskaper från bekämpningsmedel (för att öka växtens resistens mot skadeangrepp) och från djur - till exempel har man testat att tillsätta fiskgener i tomat för att få en frosttåligare tomat. De här egenskaperna skulle aldrig på ett naturligt sätt korsas i naturen. Fiskgener skulle inte på ett naturligt sätt korsas med en tomatplanta. En fiskallergiker kan med andra ord få problem att äta genmodifierade tomater. 


Än så länge finns det dock inte några genmodifierade frukter eller grönsaker i våra hyllor. Sen kan man ju också komma ihåg att några långsiktiga studier av effekterna av genmanipulerad mat i människans kost inte har gjorts.
 

Jul 19, 2013

Sommarplaner - eller den mest intetsägande rubriken i mannaminnet

Det är en hel del på gång och så många platser som jag vill vara på, människor som jag vill hänga med och, och, och... men man kan inte lyckas med allt. Ibland det känns som om allt snurra runt alldeles för fort och jag hinner inte riktigt med. Å andra sidan lär det vara bra med lite snurr, oavsett om man blir åksjuk ibland. Höhö. Nä, nu hinner jag också andas, sova och skratta mellan varven. Nu är det i varje fall semestertider och snart åker jag ut till skärgården, eh, alltså sommarstugan i Sibbo skärgård. Där ska jag inte internäta mig allt för mycket eller ofta. Där ska jag plocka blåbär, ro ut en sväng på fjärden strax innan skymningen, känna havet mellan tårna, ligga i solen och läsa 80-talets Reder's Digest eller Fantomen, låta hjärnan och hjärtat komma i kapp varann och i nåt skede där emellan också träffa lite vänner. Största delen av de här aktiviteterna kräver solsken och sommarvärme. Hör ni det vädergudarna?!

Andra saker jag ska och/eller vill göra i sommar/höst:

Jul 17, 2013

Utrensningen

Igår gjorde jag en storrensning i trädgårdslandet. På bilden ovan hade jag redan hunnit rensa ca. 1/3 och på bilden nedan är allt rensat. Salladen, squaschen och pumporna mår gott, men spenaten gular. Har de helt enkelt fått för lite vatten trots denna våta sommar? Kryddorna frodas också och mår bra och en hel del majrovor är på kommande. Kålen i alla dess olika former dog redan i ett tidigt skede.

Glädjen i ett eget trädgårdsland, att jag inte veta om det förr. Jag funderar på att ta tillvara och tillreda några av squaschens blommor. Hmm, hmm.

Jul 16, 2013

Att syna det friska eller det sjuka

Sanna Ehdin skriver här om hur hon ville bli friskförklarad svart på vitt. Det var dock inte möjligt. Vår hälsovård går ut på att hitta sjukdomarna, inte friskheten. Lite bakvänt att man inte är intresserad av att se på den goda hälsa som vi eftersträvar. Vi synar och undersöker den sjuka sidan, vilket man förstås också måste göra för att kunna veta vad folk felas. Jag tycker att vår sjukvård mer kunde fokusera på att sköta om det friska (för att hindra att vi kommer till det sjuka) och kroppens egen helande förmåga. Men det är väl som med allt annat, så länge det fungerar och man är frisk så orkar man inte heller göra nåt åt saken. Först när det går sönder på allvar börjar man undersöka vad som felas.

Jul 13, 2013

Banankaka med choklad utan mjöl, vitt socker eller smör

Jag hade ett gäng bananer som blev bara sötare och brunare för varje dag, så jag beslöt mig för att frysa in en del för att göra glass senare och göra banankaka av resten. Jag följde (nästan) ett recept från Nillas Kitchen och gjorde en banankaka som är gluten- och mjölkfri. Inte för att jag allergisk, men jag inte har vitt vetemjöl hemma. Har inte haft det på väldigt länge.

Ingredienser

3 ägg
100 g kokosolja
220 g jordnötter
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
2 msk stevia
1 msk citronsaft (kan uteslutas)
1,5 mosade bananer
100 g mörk choklad

Jag tog 4 små ägg och 3 små bananer, saften av en halv citron (ca. 2 msk) och istället för stevia använde jag björksocker. 

Först mixade jag jordnötterna till mjöl i mixern. Sen smälte jag kokosolja som jag lät svalna medan jag blandade ägg och mosade bananer. Häll sedan i kokosoljan och citronsaften. Blanda alla torra ingredienser i en skild skål: nötmjöl, bakpulver, socker och vaniljpulver.

 Skikta in de torra ingredienserna med de våta. Krossa 100g mörk choklad och tillsätt det till sist.

Smörj en kakform med kokosfett och "bröa" med kokosflingor eller en del av nötmjölet.

In i ugnen på 175 grader i ca. 40 minuter. Jag hade den dock ca. 45 minuter och tyckte ändå att den var lite för kladdig i mitten. Men så hade jag ju också satt mer vätska i än i det ursprungliga receptet.

 Avnjut. 

Den smakar inte överdrivet mycket banan, bara en hint av mogen, söt banan kommer fram, och kokosen på ytan är väldigt smaskig. Chokladen passar ju förstås utmärkt till både banan och kokos.

Att tvätta håret med rågmjöl

Jag ger er nu ett tillfälle att fnissa, förfära, äcklas eller förundra er över allt möjligt lustigt som en bohemisk hippie kan hitta på. Jag har nämligen testa på att tvätta håret med ekologiskt rågmjöl. Och det blev rent! På riktigt. Mjukt, lent och rent.

Jag har nu i cirka 1 1/2 års tid tvätta håret med ägg och äppelcidervinägersköljning varvat med bikarbonat (matsoda) emellanåt. Jag har dock sedan några månader tillbaka upplevt att äggtvättningen inte längre håller håret rent lika länge som i början. Håret blir nog rent, men hålls inte rent i mer än en dag eller så. Ibland har jag också slarvat och slängt i lite vanligt ekoshampoo, med följden att håret igen måste avvänjas från kemiska rengöringmedel och att håret inte genast blir superrent med naturprodukter. Ibland har jag förlängt tiden mellan äggtvätten med att bara tvättat med vatten och mekanisk gnuggning/massage.

Tillbaka till rågmjölstvätten. Jag blandade 3 teskedar ekologiskt rågmjöl i ca. 2 dl svalt vatten, blandade om och silade sedan blandningen genom en tesil. Jag måste skrapa bort mjölklumpar med jämna mellanrum. Sen hällde jag vattnet, lite i gången, i torrt hår och masserade in tills det blev en något halkig och tvålaktig konsistens. Sköljde ur och var färdig. Lite omständigt att sila, men kanske man vänjer sig.

Rågmjöljstvätt är ju en avsevärt billigare metod än ägg. Liksom med vanliga shampoon, som också så att säga slutar att fungera efter en viss tid, så verkar det som om man behöva variera även äggtvätten med andra metoder för att få håret rent.  

Champagneglasen är tyvärr nerpackade, men vinglas funkar tydligen också.
Här hade jag egentligen tänkt sätta in en illustrerande bild av mitt hår, men nu har jag ingen sån bild så det får bli en terassbild från igår istället. Förvisso syns mitt rena, mjuka, lena hår på denna bild. Vi "firade" att semestern började med att öppna en champagne. Eftersom både jag och sambon fyllt jämna år under den senaste tiden så har vi en hel del fina flaskor i skåpet som väntar på "nåt speciellt tillfälle". De där speciella tillfällen måste man väl skapa innan champagnen hinner bli dålig. Visst? Heh.

Jul 12, 2013

Hitta katten, del 22

En svår liten katt att hitta här. Men den finns där. Jag lovar. Spanande och spejande efter småfåglar.

Jul 9, 2013

Sommartakt 2013

Som ni märker är det sommartakt även på denna blogg. Njut av solen, ljusa kvällar, dopp i havet, öl på terassen, grillfester, småkryp och myggor, jordgubbar med glass, pocketböcker och glöm internet för en stund. Det tänker jag göra.



Jul 3, 2013

Slow food i Österbotten

Uppstartandet av en Slow Food Ostrobothnia grupp går framåt. Tillsvidare finns mer info om gruppen på Facebook. Det handlar alltså om en frivillig non-profit organisation som befrämjar lokalproducerad, god och rättvis mat. Det är en del av Slow-koncepetet från Italien som även Kristinestad är delaktig i som en Cittá slow, en stad med långsamt tempo.
"Slow Food arbetar för att bevara den biologiska mångfalden i vår matförsörjning, sprida smakfostran och sammanföra producenter av högklassiga matvaror med medproducenter (konsumenter) genom att engagera sig i olika sorters matevenemang.

Slow Food är god, ren och rättvis. Maten ska smaka gott, produceras så rent att miljön och djurens välbefinnande och vår egen hälsa inte tar skada i processen. Matproducenterna ska också få en rättvis ersättning för sitt arbete.

Vi som avnjuter den här maten ser oss själva som medproducenter inte konsumenter. Genom vår kunskap om hur maten vi äter producerats, och genom att aktivt understöda de som producerat maten, blir vi en del av och en partner i produktionsprocessen."
Gå gärna med eller gilla ens Facebook-sidan så håller du dig uppdaterad om vad som händer på matfronten i Österbotten. Det finns även gruppen i Västra Nyland, Östra Nyland (Sibbo!), Helsingfors och Åboland samt en hel del i Sverige. Kolla här om det finns en grupp nära dig.

Jul 1, 2013

Periodisk fasta - denna veckas försök

Jag testar på det här med periodisk fasta idag igen. Jag åt rätt så sent igår kväll, där kring 10-tiden, och äter nästa gång i eftermiddag/ikväll när jag kommer hem från jobbet. Det går helt bra och jag dricker vatten för att skölja ur kroppen och örtte. Ingen houng denna gång för jag ska testa hur det känns. Jag siktar alltså på en ca. 19-20h fasta.

Jag måste nog säga att jag är lite skeptisk - speciellt mot alla underligt råd och regler som "experter" kommer med. Räcker 16-20h till att vitalisera kroppen och att kroppens organ ska få vila och reparera sig? Eller är det här bara en grej folk använder för att gå ner i vikt? Jag har läst vissa rekommendationer för periodisk fasta som menar att det är okej att dricka kaffe (många, många koppar), tugga kalorifria tuggummin, dricka lightläsk och annat horribelt som inte alls har nåt att göra med att rena kroppen. Om man tänker fasta på det viset är det nog bara viktminskning som man är ute efter. Det vet vi ju alla att det bästa sättet helt enkelt är att äta måttligt och hälsosamt samt röra på sig.

Under en renande fasta ska man nämligen undvika stimulantia i form av kaffe, cigaretter och alkohol. Men, vem är jag att påstå att man inte ska använda fasta till att bli av med oönskade fettdepåer. Tydligen är den här tekniken av kroppsskulptering vanlig inom styrketräning och bland muskelbyggarna.

EDIT Äh, bara vatten och te blev för tunt och energilöst. Jag satte nyss honung i teet. Så gott det var!

Gårdagens loppisrace

Jahapp, det blev en loppisrunda igår kväll. Både för sällskapet och för det ekologiska i att samåka så plockade jag upp Christina på vägen och styrde mot ett regnigt Nykarleby igår. Nästan 50 gårdar deltog i loppisracet så det fanns en hel del grejer att kolla på! Jag hittade dessvärre bara ett strykbräde, två små pepparkaksformar och ett kakfat i glas i tre våningar som jag ska förvara smycken på. Linn mötte upp oss och slog oss sällskap och vi träffade Sandra och fick beundra hennes fina trädgård och söta son. Även Marica och Daniela med familjer skymtades i vimlet. Loppisrace är med andra ord ett riktigt bloggtätt evenemang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...