Jun 29, 2013

Lördagsmums



Ikväll gottar jag mig med sallad, spenat och rädisor från mitt eget trädgårdsland toppat med olivolja och en nypa salt (supergott!), oliver med ingefära och paprika, oliver med vitlök, en starkt ost, mögelost, ungsfärskt lantbröd och ett glas vin. Mmm-mm-mhhmm! Det är löjligt hur mycket jag kan njuta av välsmakande mat. Riktigt skrattretande mycket "Oooj!", "åååh", "Gud vad gott!" "Alltså min tid...!", "mmm" och "slurp". Osten, oliverna och brödet är från det europeiska mattorget i Vasa. Härligt att se den vanligtvis sovande staden så full med liv! 

God helg gott folk!

Dagens program

Idag befinner jag mig på Gamla Vasa-dagen vid Wasastjerna museum. Om ni vill se mig i "1700-tals"-kläder och prata om det vackra stenhusets historia så kom dit idag klockan 11-16. Efter jobbet hoppas jag på att vi (inte arbetskollergerna då, utan mina yogisar) får ihop en acro-jam session - alltså lite acroyoga - i parken, men det ser onekligen väldigt mulet och regnigt ut. Buhää.

Imorgon blir det loppisrace i Nykarleby med Christina!

Så där nu vet ni vad jag sysslar med. Tjuvar och bandit också som vill länsa huset. För de är säkert största läsargruppen här... *host*

EDIT: Det blev ingen acroyoga. Molnen var allt för mörka.

Jun 28, 2013

Mål för 2013 - hur har det gått?

Halvvägs in i 2013 är det kanske dags att kolla hur det nu sen blev med de där målen som jag satte upp för mig själv där kring nyår. I början av januari skrev jag så här:

År 2013 tänker jag sträva efter att:

  • lyssna mer på magkänslan, intuitionen. Det har jag definitivt aktivt jobbat med, men det är nog lite grumligt och suddigt ännu.
  • göra en tydlig och klar visionboard. Jag har både målat och skrivit ner mina mål eller platser och situationer som jag vill vara i. På insidan av garderobsdörren har jag hängt upp en lista som jag ibland läser igenom förrän jag börjar rota igenom klädhögarna. Vissa fungerar mer som en påminnelse om var jag vill att sinnet ska ligga, andra är mer konkreta. Därför gäller det även ta konkreta steg till att förverkliga det jag vill uppnå eller dit jag vill komma. Ett steg om dagen, det må vara hur litet eller stort som helst. Jag skulle ännu vilja skriva upp saker och ting lite mer detaljerat: hur det ska kännas/se ut/ dofta/låta ect.
  • fortsätta på eko- och rawfoodlinjenDet går i perioder. Jag var mer aktiv med olika recept under vårvintern och våren, men under sommaren har det bara blivit sallader och smoothies som kan räknas till raw food. Ekolinjen är dock lättare att upprätthålla, det är bara att fortsätta använda samma produkter som vanligt. Dessutom har vi varit fenomenala på att samåka in till stan. De flesta dagarna i veckan är vi minst två men ofta även tre i bilen.
  • våga prata mer om ekolivsstilen. Jag har kanske inte prata så mycket som mer försökt visa och berätta om mina egna konsumtions- och matval. Tja, i och för sig är väl nog demonstrationen emot Monsanto och GMO ett ganska högljutt vrål för ekolivsstilen... 
  • undvika att använda mat som tröst när jag är stressad eller lessen. Hmm, där har jag nog ännu lite att arbeta på tror jag.
  • fortsätta yoga. Suck och stön. Jag har inte gått på handledda timmar på cirka två månader nu. Det beror delvis på att yogacentrets schema inte riktigt passade min tidtabell och delvis på att man inte är lika flexibel att stanna kvar i stan efter jobbet när man samåker. Enstaka gånger har jag yogat hemma. Hehe, med träningen av plankan gick det lite som jag misstänkte, mitt intresse falnade ganska snabbt. Men det finns ju tid ännu!

  • be om hjälp när det behövs. Hmm, av sambon har jag blivit bättre på att fråga efter hjälp, men med övriga folk är jag fortfarande rätt så dålig på det.
  • gå framåt i livet på ett eller annat sätt. Getting there, getting there.

Jun 27, 2013

Dagens tips - Vasa mattorg

Dagens tips är att besöka mattorget på gågatan i Vasa. Det pågår fram till 7.7 och där finns stånd från Tyskland, Italien, Frankrike, Marocko med mera som säljer ljuvliga oliver, färsk bröd (bakat på torget i ugnarna som de har med sig!), saltiga ostar, houng, nötter, godis, crepes, pizza, torkad frukt, kryddor, korv, korv, korv och beligsk bratwurst.

Jag kom nyss hem därifrån med nybakat bröd, två påsar med oliver, ost, lite turkish delights (var dock inte så goda som de jag tidigare smakat på) och lite kryddor.

Gågatan.
Fransk korvförsäljare.
Godis.
Torkad frukt.

Road to happiness


Dagens kliché, nej visdom, äh det är för pretentiöst. Dagens ord helt enkelt.
Tolerans, sympati och förståelse gott folk.

Jun 26, 2013

Periodisk fasta - ett försök

Idag har jag tagit en periodisk fastedag. Jag tänker alltså att jag ska fasta en dag i vecka. Det här borde ge kroppen en chans att göra någonting annat än att bearbeta mat och kanske hela sig eller få ut slaggprodukter och gifter som man samlat på sig. Min fasta i våras var ju en kort raw food fasta, så det kändes inte riktigt så effektiv. Å andra sidan ska man inte fasta under de kallaste och varmaste perioderna på året. Men hur varmt blir det nu sen här i Norden...

Idag åt jag en bärsmoothie till frukost och har sedan dess bara druckit te. Vissa koppar med honung i. Nästa gång ska jag istället utnyttja nattsömnens "fasta". Då ska jag skippa kvällsmål och följande dags måltider fram till middag ungefär. Det betyder att det fastedagen knappast kommer att kännas lika lång som den gjort idag. Just nu är jag faktiskt lite slut i bollen eller har lågt blodsocker, men tröttheten beror också på att jag sovit för lite. Det var så himla varmt i natt.

Det finns två sätt att fasta i perioder som jag tänker testa. Det ena är att inte äta någonting alls, utan bara dricka te och vatten under cirka 16-24h. Det kallas visst för 16/8 och syftar på en fasteperiod på 16 timmar och 8 "vanliga" timmar på dygnet. Man kan göra det flera gånger i veckan eller bara en gång i veckan, eller mer sällan om det känns rätt. Det andra sättet är att under två icke efter varann följande dygn i veckan äta endast 500-600 kCal per dag och äta helt som normalt de övriga dagar.

Men alltså, är det periodisk fasta någon ny trend eller? Det känns alltid lika idiotiskt att haka på nåt som är inne just nu. På tal om sånt som anses vara trendigt, så jag kan berätta att jag nog fortfarande äter raw food i perioder så som tidigare, men det är ganska tråkiga grejer såsom sallader och gröna drinkar. Inte riktigt bloggmaterial. Att laga nåt mer inspirerande har det inte funnits inspiration för.

Jun 25, 2013

Vad jag gör när jag inte bloggar

"Hinner" inte blogga när det är sommarfester, midsommar, vackert väder, hjärnan på tomgång, jobb, väskor som ska packas upp, andra väskor som ska packas fulla, trädgårdsarbete och lite leidon alltid ibland där emellan. Just nu ökar jag D-vitaminförrådet, eller odlar hudcancer. Helt hur man vill se på saken. Skönt är det i varje fall.

Ps. Ja, kokosolja är min solkräm.



Jun 20, 2013

En kemikaliefri midsommar

Eftersom jag fortfarande är lite trött och låg och inspirationen och tiden inte riktigt räcker för bloggandet så vill jag så här inför midsommarfirandet tipsa er om att kolla in:

1) Morotslivs tips om kemikaliefria alternativ till fästingskydd  och myggmedel för både människor och djur

2) Mia på Roten till det goda livet som skriver om kemikaliefria solskydd

Så, allt man behöver veta inför midsommaren! Ha det gött!

Periodisk fasta - att äta bara 5 dar i veckan

För några månader sen hörde jag om periodisk fasta. Det var i en brittisk dokumentär som kom på SVT där vetenskapsreportern Dr. Michael Mosely testade olika varianter av periodisk fasta. Det går alltså ut på att man fastar regelbundet. Antingen en vecka eller så lite mer sällan eller två dagar varje vecka. Det är den senare varianten som intresserar mig.

Under fastan får kroppen ett tillfälle att hela och rena sig själv när den inte är upptagen med att bearbeta och  konvertera mat till kroppens byggstenar och energi. I dokumentären visar det sig att Dr. Moselys värde, bland annat kolesterol, avsevärt förbättras efter att han fastat periodiskt för en tid.

Under 5+2 fastan äter man alltså fem dagar i veckan och fastar två dagar i veckan. Under fastedagarna, som inte gärna ska vara eftervarann utan heller utspridda under veckan, äter man ingenting under 24 timmar. Man dricker mycket vatten och gärna örtte. I dokumentären åt han visst 500-600 kalorier om dagen under fastedagarna, så nåt lätt kan man med andra ord sätta i sig. Även om man bara fastar en dag i veckan lär det förbättra hälsan.

En av hemligheterna till ett långt liv lär faktiskt vara att äta mindre och inte överbelasta kroppen med mat. Vi håller för tillfället på och äter ihjäl oss i västvärlden.

Jun 19, 2013

Dagens fångst

Fångsten var väldigt mager. Vi fick några braxar och två små abborrar, vilka alla släpptes tillbaka. Den ena strömmingen som fastnat i nätet fick bli kattmat. Men det var en väldigt vacker morgon. Och visst, igen tänkte jag att man nog borde stiga upp tidigt och njuta av sommarmorgnarna. Men när kvällen är så ljus och fin och jag är så kvällspigg. *gäsp*



Jun 18, 2013

Kort om resan och livet därefter

Där på balkongen åt jag frukost varje morgon med utsikt över Medelhavet. Härligt!
Jag är nog i livet och kom faktiskt hem redan på lördag-söndag natten. Men orken har varit liten och leidon på vardagen stor. Spanien var fantastisk! Härligt väder, roliga människor, artiga chaufförer (i Spanien!), tapasen mumsig och ölen kall. Dieten blev semesterdiet med allt möjligt skojigt som vattenmelon, oliver, espresso, chorizo, men även vitt bröd, marmelad, godis, chips och annat som jag inte vanligtvis köper, men det struntade jag i helt ärligt talat. Det var gott! Fast, visst mår jag mycket bättre nu när jag återgått till mörkt bröd, vanlig ost, maskros/nässel/bärsmoothies om morgnarna.

Förresten, herremintiid vad ljuvligt med alla smaskiga "grönsaker" på ängen och i gräsmattan! Det kryllar av spröda maskrosblad, ljusa nässeltoppar, harsyra, blåbärsblad och annat grönt och gott att blanda i drinken. Dessutom har vi lagt ut båten och ikväll lagt sommarens första nät. Imorgon blir det tidig väckning för att vittja näten i ottan.

Ikväll ute på sjön.

Jun 8, 2013

Up-up-up and aawayyy!

 Hörrni mina gullenknoppar, nu lämnar jag bloggen för en vecka. Jag ska nämligen ut på vift i världen igen. Jag åker till Barcelona med min sambos familj för att fira "svärmors" jämna år. Ni ska ha det så bra så hörs vi om en vecka igen! Tjenamoss!


Jaa tyvärr, hållbart resande är inte riktigt aktuellt med denna resa. Senast tog vi i alla fall båten till Tallinn...Fy, fy.

Första skörden

Första smakbiten av trädgårdslandets frukter. Eller grönsak i det här fallet. Jag gallrade mellan raderna bland rädisorna och fick upp små, små röda godsaker. När jag kommer tillbaka om en vecka är de säkert enorma! Förväntningarna är skyhöga.

Jun 7, 2013

Att låta livet föra en framåt

Livet, ack det livet. Man planerar och fundera. Drömmer och tror. Sen blir det inte alltid som man tänkt sig. Idag är jag rätt så långt från det fredagsmys som breder ut sig i bildflödet på Facebook och Instagram. Jag packar inför den inkommande semesterresan och försöker röja upp här hemma lite grann före avfärden imorgon. Eller tja, egentligen sitter jag ju här framför datorn just nu. Jag har ju ändå hela natten på mig eftersom jag hällt i mig två koppar kaffe där strax efter klockan nio.

Jag pratade nyligen med en bekant som sökt sig ut i världen. Vi har egentligen aldrig pratat så värst mycket tidigare, utan mest bara sett lite uppdateringar via Facebook, men jag kände att jag ville ta kontakt och höra hur han kommit till den plats han är idag. Han verkar ha hittat nåt sorts lugn i själen och, för att låta väldigt flummig, tro på universum. Vi pratade om att allting inte står rätt till i samhället och hur det fått oss att försöka hitta en annan, mer meningsfull plats i världen. Var och en på våra egna sätt. Vi pratade om att följa sitt hjärta och att man måste tro på det med hela sin själ. Det är inte lätt att ta nästa steg och lita på att allting ordnar sig till det bästa utan noggrann planering och kalkylering. Man måste helt enkelt bara våga och veta att allting ordnar sig. Det låter så enkelt, men, men, men... Det är säkert sånt man måste öva sig på. Öva sig på att låta livet föra en framåt.

Nog med funderingar, jag har både en kappsäck och en diskhög som väntar. Åååh, men titta vilka gulliga djur! Och katter!

Med händerna i jorden igen

Nu börjar det mesta vara i jorden. Jag har planterat ut den förkultiverade gula squaschen, pumpan och turkiska squaschen. Spenaten, majrovorna, salladen och rädisorna har börjat gro. Det ser dåligt ut att jag får blomkålen och grönkålen att bli till någonting, men jag har inte ännu gett upp hoppet. Lite dill sticker också fram, men den långsamt groende persiljan lyser ännu med sin frånvaro.

Jag försökte skydda de nyplanterade plantorna med att täcka jorden runtomkring med gräs och nässlor, dels för att fukten bättre ska hållas kvar, dels för att ge näring via nässlorna och dels som lite vindskydd. Jag gjorde även ett försök att gräva upp ett litet blomland, men få se om de blommor jag sådde kommer att gro.

Ett halvtamt försök till ett blomland.

Jun 6, 2013

Jamen gudars skymningar!

Detta måste ju vara en urban legend! Snälla säg att det är så.

En dikt jag läst

Ja visst gör det ont

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan  
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
                              och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider  -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra  -
svårt att vilja stanna
                              och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden  -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
                              som skapar världen.
 
Karin Boye 

Jun 5, 2013

En kort video från helgen


Estland - Naissaari from MaggieBoh on Vimeo.

Här är en kort videosnutt från veckoslutet. Det blev lite skakigt några gånger, inte minst när vi åkte bak på en pickup-bil i en hisnande fart genom öns tallsskogar. Vi hängde på stranden, skålade i champagne och gjorde midnattliga promenader till en kyrkogård med en lustig port gjord av en enorm trädrot.


Jun 4, 2013

Jag är så naiv...

När jag först läste nyheten om att Monsanto ger upp sin agenda att införa GMO-produkter på den europeiska jordbruksmarknaden blev jag glad. Jag tänkte att kanske det här är en vändning till det bättre, att någon kanske har lyssnat.

Sen läste jag kommentarerna. Pressmeddelandet om att Monsanto inte vill strida mot vindmöllorna och försöka få ut en produkt till bönder som inte är intresserade bara skulle vara en skenmanöver. Att offentligt gå ut med att man lägger ner lobbyverksamheten är att säga till motståndarna att kampen är över, ni kan sluta bry er och följa med vad vi gör nu. Företagets lobbyister kommer förmodligen att fortsätta bakom kulisserna och försöka sälja andra produkter via andra kanaler. Suck. Eller är det bara foliehatten som stör tankeverksamheten?

Långsam mat

Tips, tips, tips: Mia är i startgroparna att grunda en Slow Food grupp i Österbotten och behöver minst fem frivilliga. Läs om vad hon har att säga om saken här. En österbottnisk version av slow food tänket kommer ju fram väldigt bra i Strömsö. Det hela tangerar också med Reko-projektet med direkthandel mellan bonden och konsumenten. Med andra ord passa Slow Food som hand i handske här i trakten!

Som frivillig är man med och tar initiativ till att bevara vår matkultur, biodiversitet, kontakten och framförallt kunskapslänken mellan kosument och bonde. Man förespråkar ren och rejäl mat både genom eget exempel om man så vill, genom att prata om det och upplysa folk. Man betalar 50 euro för medlemskapet och moderorganisationen håller i trådarna, men det är också möjligt att ordna eget program. Om jag förstått saken rätt alltså, men jag är inte helt hundra procent insatt.

Jun 3, 2013

Ett kort meddelande


Hejsan, hejsan! Det blev en weekendresan till den estniska skärgården. Mai gaad vilka stränder! Vilka vänner! Jag lever och mår bra nu, om än lite trött. Jag steg upp imorse lite efter klockan fyra och körde de där fem timmarna från Södra Finland till Vasa. Direkt på jobb och sen iväg på ett möte. Klantskalle som jag är ibland hade jag skrivit in fel klockslag i kalendern, så det blev lite bråttomt. Hoppas ni haft en bra helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...