Apr 30, 2013

Vappdagen


Vappdagen spenderas i Sibbo skärgård. Ikväll blir det middag i Borgå med vänner. Jag tar det lugnt och laddar batterierna. För jag är trött. Men skärgård, teater, middag, vänner och skumppa är nog ett vinnande koncept för att ladda batterierna.

Apr 26, 2013

Vackert näthat

Inte för att jag vill dra ner på fredagsstämningen, men om ni inte ännu har hittat till Yles sida om näthat så måste ni klicka in där. Någonting fruktansvärt paketerat i ett väldigt snyggt omslag. Även om du tycker att näthat är det bästa som hänt sedan ketschup så måste du kolla in sidan enbart för den häftiga grafiken.

Hitta katten, del 20

Ursäkta återgången, eller som vi Koskenkorvadrickare säger takatalvi, men jag hittade denna gulliga bild på två katter som snällt väntar medan jag går över vägen för att hämta posten. Inte speciellt bra kamoflage denna gång, tja, förutom kanske om de kastade sig raklånga med magen i vädret.

Tervlig fredag!

Apr 25, 2013

Förlamande könsroller

Jag är kanske sist på bollen, men jag tänkte ännu kommentera Katrine Kielos artikel "Klimatförändringen är en man". Först och främst så vill jag säga att jag inte håller med henne om att vad ”en riktig man” är och inte är, skulle vara den mest centrala frågan i hela klimatdebatten. Det finns nog ack så mycket mer pressande perspektiv än det. (Jag hängde nog inte heller helt med i hennes funderingar kring offer.) Det är främst ekonomiska intressen som styr klimatfrågan och det är visserligen främst män som sitter på majoriteten av pengarna i världen... men, jaa, det hänger väl lite ihop med det nedan.

Det som fångade mitt intresse i artikeln var tanken om att klimatfrågan också kan ses ur ett könsperspektiv. I västvärlden finns det ju en uppfattning om att äta kött är sånt som riktiga karlar gör. Riktiga karlar lär också lukta diesel och besin. Det där med sopsortering och miljön är bara trams för hippien och på bilfria dagen ska man försöka köra så mycket som möjligt. Det finns knappast en karl som gör precis allt det här, men vi snackar stereotyper och könsroller nu. Det finns många uppfattningar om vad en karl ska gilla och intressera sig för. Miljön är inte en av de sakerna.

Miljöfrågor uppfattas ofta som mjuka värderingar: man tar hand om, värnar och vårdar sin omgivning. Låter det bekant? Låter det som nåt som skulle tillskrivas till exempel kvinnan som ju är så  lämpad för barnaskötsel och åldringsvård och till naturen är omhändertagande?

Före någon går i taket och utropar misandri, så kan jag lyfta fram att det uppfattas som kvinnligt att tycka om shoppning och inredning, det är kvinnligt med en hudlotions och smink och så vidare. Därför är jag är inte så säker på att det tillför speciellt mycket att betrakta klimatbovarna ur ett könsperspektiv. Konsumtion, kemikalier och kött kan kopplas till klimatfrågan oberoende kön.*

Det som är intressant är inte vem som är värst, utan vad vi gör olika, hur det påverkar klimatfrågan och könen olika, vilka lösningar som intresserar vem och förstås vem som överhuvudtaget intresserar sig för klimatfrågor. För de olika könen påverkar miljön på olika sätt och idag är det främst unga kvinnor som praktiserar miljöhandlingar, och förstås Al Gore som föreläser om det. Men jag tror inte att världen automatiskt skulle bli bättre, renare och grönare bara för att kvinnor satt vid makten. Som Barbara Ehrenreich en gång förklarade "Den utopiska värld där kvinnor styr, och som är bättre, godare och humanare finns inte. Kvinnor dödar på Wall Street och de dödar på riktigt ibland."

Men än så länge så är det främst kvinnorna på gräsrotsnivå som aktivt gör nåt för miljöfrågorna. Än så länge är det en mjuk egenskap att vårda miljön. Ser ni vad det kan sammanhänga med? Och vad tror ni skulle hända om samhället blev mer jämställt?

Läs mer om könsperspektiv på klimatfrågan på Equal Climate. Bland annat president Tarja Halonen har skrivit en artikel!


*You see what I did there? Höhö. Eller bör jag säga kökö?

5 timmar senare

...försöker jag gaska upp med med en sådan här läckerhet. Ränderna går aldrig ur. Den jag åt är i varje fall handgjord i en lokal liten kaffe- och chokladbutik. Hela dagen har jag försökt använda positiva mantra och tankar så fort gnällskivan börjat snurra igen. Men fy, det är ju tungt att hålla på och byta ut negativa tankemönster mot goda. Så tungt så att en belöning är på plats. Höhö.

Bilden är ju givetvis stulen, min egen hann jag ju äta upp för nån hann säga negerboll. Förresten, kallar ni dem kokosbollar, chokladbollar eller det förkastliga negerbollar?

Skrattipset

Medan jag kippar efter andan tycker jag att ni ska gå in till Kiva-Greger och skratta till orsaken varför finlandssvenskarna är så få. Vilken miss!

Apr 24, 2013

Rastlösheten

Kanske det är våren. Kanske det är allt som börjar röra på sig i naturen som rör upp även någonting inom mig. Kanske är det allt solsken som ger mig ett överskott på, eh, rörelse? För så känns det, som om det finns en rörelse inom mig som vill rubba mina cirklar, rubba mitt vardagslunk, ändra håll på plattan som snurrar runt, runt, runt. För visst är det vår i luften nu. Äntligen doften av fuktig jord!

Linnea delade med sig av ett citat av Picasso som jag fann inspirerande och väldigt tilltalande "The world doesnt´make sense, so why should I paint pictures that do?" Jag tror jag behöver mindre sorterande, analyserande, överlägganden och förhandlingar för det blir inte ändå alltid logiskt, rätt och rakt. Mer hjärta, flow och känslor som får mig att känna mig fri. Jag tror jag måste få göra någonting kreativt snart. Annars tappar jag nog andan.

REKO - första avtalsträffen

Vasa-gruppens REKO beställningsavtalsmöte för konsumenter och producenter är bokat till måndag 29.4.2013 kl 18-20. Välkommen!

Mer info HÄR.

Wasn't life supposed to be more than this?

Usch, jag känner att den där rastlösheten börjar krypa på igen. Den där längtan bort och till förändring. Den där som säger att livet borde vara mera än så här. Jag ser hur folk bygger hus, bygger barn, reser bort, är kreativa, genomför sina drömmar och så vidare. Vidare och vidare och vidare. Kanske det bara är lite för mycket på en gång nu? Eller för lite? Jag vet inte.
Whatever happened to the funky race?
A generation lost in pace
Wasn't life supposed to be more than this?

The Ark - It takes a fool to remain sane

Apr 23, 2013

"Klimatförändringen är en man"

Katrine Kielos skriver i DN om att "Klimatförändringen är en man". Könsrollernas begränsande ramar om vad "riktiga män" gör och inte gör - äter inte grönsaker, går inte till doktorn, babblar inte, däremot offrar mannen sig för sina kamrater, sitt land, sina barn, men inte för miljön - gör att klimatfrågorna inte går framåt.
McEwan beskriver det val som mänskligheten står för som ”Kommer tiderna bli kvinnligare eller kommer vi att dö?” ”Kvinnligare tider” innebär inte att kvinnor vid makten automatiskt är mer omhändertagande. (Det var om inte annat mycket svårt att hävda något sådant i Margaret ­Thatchers Storbritannien.) ­McEwans formulering beskriver snarare behovet av att bryta upp de kategorier som skymmer vår sikt. Och i princip samtliga bygger på kön.
Läs texten. Intressanta tankar. Jag vill gärna bena ut tankegångarna lite noggrannare, men såhär kort sagt går mina tankar till vår framtidstro och hur tekniska innovationer inte kan rädda vår planet samt tilll hur ingenting är svart och vitt och hur bedövande könsroller kan vara. Det krävs mycket mer än att man börjar tanka sin bensintörstiga City-Hummer med etanol för att rädda vår jord. Men mer om det senare.

EDIT: Här benar jag ut några av de tankar som väcktes.

10 asbra saker

För några dagar sen delade Karins Konstgrepp med sig 10 saker hon är skitbra på och uppmanade läsarna att göra det samma. Min första reaktion var att komma på massor med saker jag inte är bra på: komma ihåg folks namn, vara strukturerad, formulera mig, få ett prydligt och estetiskt slutresultat, komma ihåg saker utantill.... Därför grabbade jag keyboarden och koncentrerade mig på asbra saker istället!

Jag är bra på att:
1. att genomföra projekt till slut
2. ta det lugnt
3. aktivera mig själv för att inte få tråkigt
4. plocka vinbär/krusbär/hallon/lingon... höstsamla
5. se saker från den ljusa sidan
6. pyssla och syssla med saker som inte är för petiga
7. att lyssna
8. att fuskstäda
9. våga pröva på nya saker
10. att ta hand om fluffiga djur

Fint initiativ. Jag tycker inte att det behöver kännas allt för självgott, skrytigt och egoistiskt alls. Lite obekväm känner jag mig nog med att stoltsera på det här viset med ganska så anspråkslösa talanger, men jag tror nog att vi (jag) redan är tillräckligt kritiska mot oss själva så det räcker. Vi har liksom råd att lista 10 bra saker utan att egot blåser upp till obekväma proportioner. Att jämt gå och klappa sig själv på axel är givetvis inte heller sporrande, utvecklande eller riktigt friskt, men jag tror att många av oss lättare fäster en hel del mer uppmärksamhet på våra misslyckanden och tillkortakommanden än på alla de saker vi gör bra hela tiden utan att fundera på det. Det sägs ju att det behövs fem beröm för att uppväga en negativ kritik. Så, fäst gärna extra uppmärksamhet på vad du är bra på och lyckas med. Om än bara för idag.

Apr 22, 2013

Apr 21, 2013

Man borde fylla jämt lite oftare

Vilken härlig helg! Vi åkte ner till vackra Åbo. Tog in på ett hotell som hade fluffiga sängar, åt gott, sov, strosade omkring på stan, bastade, simmade, tog det lugnt, prövade lokalproducerad whisky, gick på strömmingsmarknad, drack lonkku på flodbåt, njöt av solskenet och vår"värmen".


Soldyrkaren



Gick på torget och dreglade efter all billig frukt och grönt. Avundsjuk och bitter över att sådant torgliv inte finns i Vasa.


Hittade bananöl och måste pröva. Helt okej, men den innehöll givetvis E-ämnen.


Vi åt sjukliga mängder vitlöksoliver.


Blev en shoppaholic i butiken "Punnitse ja säästä" där det fanns ett enormt utbud av nötter, frön, torkad frukt, honung, te, jaa allt! Men även här måste man se upp med E-koderna.


Turistade även lite grann. Eller tja, domkyrkan har jag varit inne i hur många gånger som helst, men den är så himla fin och jag älskar ljuset och stämningen där. Där finns även en viss dragning till konsthistorikern i mig: de välvda valven, lapptäcket av fönster, nicsher och igenmurade gluggar och utsmyckade gravkammare till mäktiga män och kvinnor. (Förresten, kyrkor lär vara fulla av "arbetslösa" änglar)


Och så plötsligt dök en drös goda vänner upp! Då vankades det mer mat, champagne och en taxiresa till våra gamla hoods. Väldigt konfunderad över varför vi skulle tillbaka till vår gamla lägenhet gick det snart upp för mig att vi skulle på konsert. Ett band med grymt bra drag och mängder nostalgivärde spelade i Åbo igår, Scooter! Jag hade aldrig kunnat ana att min fina sambo och våra underbara vänner skulle ordna en så suverän helg. Eller, ja det hade jag nog kunnat gissa. Det där med lyckade festligheter är nämligen deras grej. Så varm i hjärtat och bakom ögonlocken jag blir.

Apr 19, 2013

En kort updatering

Nöter asfalten på riksväg 8 med vinterringarna som vi inte ännu hunnit byta. Åbo börjar torna i horisonten. Livet är riktigt bra och det här är utsikten so far.

Trevlig helg my peeps





Förväntansfullheten

Jag sitter här och är lite förväntansfull. Naah, who am I kidding!? Mycket förväntansfull! Idag vankas det nämligen en överraskning åt mig. Sambon har bett mig packa en väska med lite kläder och snart kommer han för att plocka upp mig från jobbet. Vad som händer sen vet jag inte. Wiiihuu! Älskar den där pirrande känslan. Ni vet, den där känslan just innan man ska träffa nya människor, göra nåt man aldrig gjort förut eller de där första stegen på perrongen när man stiger in i en ny, okänd stad.

PS. Jag försöker höra av mig senare när jag vet mer.

Mitt namn på Nordpolen

Fick ett mail idag som informerade mig om att mitt namn nu finns i en tidskapsel på Nordpolen. Det handlar om Greenpeace "Save the Arctic Expedition" som jag, och 2,7 miljoner andra människor, satt mitt namn under och följer på Facebook. En grupp med engagerade människor begav sig iväg på en expedition till Nordpolen för att proklamera området skyddat.

Varför? Jo, för att isbjörnarna håller på och dö ut. Det är sant och det är sorligt. Om vi människor på något sätt kan se till att dessa djur får fortsätta att leva i den miljö där de hör hemma - inte på zoo och sista hjälpen inhägnader - så tycker jag att man ska göra nåt. Det finns ett massivt oljeintresse för området som utgör ett hot mot den känsliga arktiska miljön.

Hur mycket hjäper ett namn då? Ett namn gör ingenting, men flera, många, miljoner namn kan åstadkomma en förändring. En attitydförändring i världen som blir till lagförändringar. Som blir till fler isbjörnar. Shell, Statoil och ConocoPhillips har meddelat att de (tillvidare) skjuter upp sina planer på att borra efter olja på Nordpolen. Slaget är dock inte ännu vunnit. Shell planerar istället att flytta sin oljeborrning till den ryska sidan av Nordpolen där lagstiftningen är luddigare och ur miljösynvinkel sämre.

Tillsammans kan vi påverka!

Här någonstans finns min bild nedan.
Bildkälla



Apr 18, 2013

Hur man skalar ett granatäpple

Bildkälla
Det lönar sig att läsa dagstidningen. Jag läste nyss i HBL att granatäppel innehåller rikligt med C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Dessutom har de en hämmande effekt på prostatacancer. Men det mest intressanta var tipset om hur man ska bena ut de röda, söta kärnorna.

Granatäppel kallas granatäppel för att de beteer sig som små granater när man ska äta dem. Både saften och fröna strittar överallt när man försöker gröpa ur den med en sked. I HBL tipsar man om att sätta ner granatäpplet i en skål med vatten och att utföra desarmeringen under vatten för att bespara kläderna från svårborttagna saftfläckar. Genialt! Det krävs tydligen inte så mycket för att imponera på mig.

Tips enbart för Närpiöläiset

Närpesbor och annat löst folk i knutarna, hör upp! Hanna, som i Virrvarret Hanna, håller inspirationskväll idag kl. 18.30Stjärnloppis i Närpes. Det blir tips och inspiration om vad man kan göra med gamla kläder, tyger och inredning samt loppisfynderi. Supernyttigt att lära sig mer om hur man återanvänder och lappar material istället för att alltid köpa nytt. Själv saknar jag ännu en symaskin, eeeh, och kunskap. Och utrymme. Man kan till och med dyka upp på Stjärnloppiset utan anmälning. Så, dyker du inte upp trots att du är ledig ikväll så tänker jag inte leka med dig mera. Så det så.

Ett sista dödsryck - bloggträffen

Vi skjuter upp bloggträffen till ett mer passande datum. Helst ett datum där man kan steka sig i solljus och läska sig med dryck ute på terrassen. Kanske måste testa Doodle nästa gång för att hitta ett bättre datum.
Våren var hälsad!

Isen har släppt! Okej, det syns inte på den här bilden, men tro mig.

Apr 17, 2013

Mera sött


Gissa var jag är och vad jag gör? 

Jag var på Hemgårdens chokladprovning. Mmm-mm. Lokalproducerat så det förslår.

Just nu - sweetness

Vanilla caramel cheescake och kaffe
Gjorde en liten avstickare nu på lunchpausen till underbara Sweet Wasa när jag ändå hade lite jobbärenden i Brändö. Deras tillsatsämnesfria bakelser är så mumsiga! Dessutom råkade jag träffa en fellow skärgårdsbo där. Nice! Världen är liten. Men det var inte det jag skulle skriva om, utan att min kaffetand börjat värka igen. Eeeh, var det 30 eller 300 som jag fyller snart?? Kaffetand, bah!

Jag har haft uppehåll med dagligt kaffedrickande sen nåt år tillbaka och druckit bara vid bjudningar, utegång eller helgfrukostar. Nu har jag allt oftare suktat efter den nattsvarta drycken. Ja, nattsvart och starkt ska det vara. Jag gillar fortfarande te, men suktar inte längre efter det. Jag känner att en kaffeperiod är analkande. Periodare, javisst det är jag. Har ni nåt som ni bara nyttjar i perioder?

Bloggträffen - vara eller inte vara?

Hur känner ni nu? Det tilltänkta bloggträffen inkommande lördag (20.4) verkar vara ett väldigt besvärligt veckoslut. Många har annat just då och för somliga har annat obligatoriskt program dykt upp på vägen. Det betyder att Christina och Heidi är dom enda som meddelat att de med säkerhet kan komma och Sandra, Titti, Hanna och Marica har visat intresse, men inte bekräftat. Själv har jag ju tyvärr fått förhinder.

What says you? Skjuter vi upp träffen till ett mer passligt datum eller träffas ni (vem???) detta veckoslut?

Apr 16, 2013

REKO-avtalen, handel mellan bonde och konsument

Kommer ni ihåg det här med REKO-avtalen som jag pratat om tidigare? Om inte så har jag skrivit om det även här och här.

Det börjar dra ihop sig till odlingssäsong och nu samlar vi ihop potentiella konsumenter och producenter. Just den här gruppen är baserad i Vasaregionen med omnejd (vill man köra från t.ex. Närpes eller Kristinestad för att hämta sina produkter så är det förstås fritt fram), men det finns även en grupp i Jakobstad som är i ungefär samma skede som denna.

Maila mig på bohemianmaggie (at) gmail.com om du är intresserad av att få mera information och möjligtvis ingå ett avtal.

Apr 15, 2013

Dagens middag

Jag lagade hummus (nästan) enligt Linda i Berlins recept. Jag hade inga morötter så jag gjorde traditionell hummus av kikärter. Supergott! Men jag went a little too crazy med saltet och vitlöken. Oh well.
Jag bakade också lite bröd av bara farten. Helt freestyle! Kastade lite nonchalant lite vetemjöl, rågmjöl, grahammjöl, speltkli och linfrön samt vatten, jäst, honung och salt i en skål och knådade så knogarna blödde. Nå, egentligen använde jag matberedaren, men tja, jag har hört att man ska salta sina historier för att vara en bra bloggare.

Ångkokade blomkål lite lätt också.
Intresseklubben kan sluta anteckna nu.

Ringblomman går att äta, koka, torka, odla

Bildkälla
Förra veckan kom igen ett avsnitt av det där danska TV-programmet om örter och ogräs. Det heter kanske Örteapoteket. Förra gången jag spetsade öron handlade det om maskrosor, denna gång handlade det om ringblommor.

I programmet menade man att alla människor skulle må bra av att äta lite naturmedicin nu som då. Det är bra att först ta reda på om det finns någon viss sjukdom som går i släkten för att både kunna verka förebyggande och vara extra vaksam när man stoppar i sig olika grejer. Problemet är att myndigheter inte får berätta om vilka näringstillskott och örter som kunde verka förebyggande för hälsan. Naturmedicin är helt avskilt från konventionell medicin - på gott och ont.

Om man vill använda ringblomman som läkemedel är det ytterst viktigt att blomman är ekologisk och inte besprutad. Bästa blommorna är de som har den starkaste färgen av orange, eftersom det betyder att de innehåller mycket lutein, som är en antioxidant och en form av betakaroten. Den innehåller även flavonider. Lutein tillverkas inte i kroppen, utan vi bör få det via kosten. Lutinet skyddar ögonen t.ex. från solstrålar och finns även i spenat. Ringblomman är dock inte ett registrerad naturläkemedel och man vet inte exakt vilken beståndsbdel av blomman som är den aktiva delen då det kommer till läkning.

Ringblomman är bra för:
  • brännskador ty lugnande
  • sår och skrapsår ty blodstillande
  • svamp ty antibakteriell inverkan
  • förkylningar ty antiinflammatorisk
  • matsmältningen
Ringblommeolja kan man själv tillverka genom att ta kronbladen av ett antal ringblommor och låta dem stå i en sluten behållare med olja (oliv, ryps, raps, solros...) i cirka tre veckor. En salva kan man göra genom att smälta cirka 30 ml ringblommeolja, 30 g lanplin (ungefär en matsked, finns i hälsokostaffärer) och bivax. Häll upp på burk, låt svalna och använd för t.ex. sår, läppar, huden.

Ringblomman kan även användas som shampoo, te eller i smoothies.

Shampoo av ringblommor
  • 600ml vatten
  • 100 ml sulfat
  • 200 ml palm- eller kokosolja
  • 18-20g salt
  • pantenol (b-vitamin liknande ämne ger kraft till håret)
  • ringblommeolja (ger rött och mörkt hår extra glans)
Smält allt, tillsätt ringblommeolja, färdigt.

Bildkälla

Apr 13, 2013

Just nu

På Tikanoja konsthem. Föreläsning om Marcel Duchamp och utställningen "Samtal". Rekommenderas!



Det där med att stå på huvudet

Det gjorde jag idag för första gången. Förvisso med assistans. Men det var inte det jag skulle prata om. Jag vill prata om show off yoga. Jag hade egentligen tänkt skriva redan igår efter yogatimmen, men mathandlande, besök på sjukhus (ingen fara, en släkting som återhämtar sig), tonfisksallad, Modern Family och soffan kom emot.

Anywaaay, igår fick min kollega syn på min yogamatta och frågade om jag skulle gå på yoga senare efter jobbet. Efter ett jakanda svar var nästa fråga om jag redan kunde stå på huvudet. Jag svamlade nåt till svar om att jag inte ännu vågat göra det. Och skämdes lite på samma gång. Jag har ju ändå yogat i mer eller mindre 1 1/2 år nu, men jag har fortfarande inte bemästrat huvudstående. Jag minns ännu när läraren sade efter höstens nybörjarkurs att vi nog sen efter julen nångång skulle lyckas med det där huvudståendet.

Att stå på huvudet är ett sorts måttstock på hur långt man kommit i sitt yogautövande. Och ändå är ju yoga motsatsen till tävlingsinriktning och jämförande. Man yogar för sin egen skull, enligt egna förutsättningar och man ska inte jämföra sig med andra yogis. Det är en grundregel. Men det är svårt. För jag gör det ändå. Och så tänker jag att oj så mycket bättre hen kommer ihåg serien utantill, hur mycket vigare hen är, hur mycket starkare och ibland, men bara ibland, slinker även en tanke om hur mycket slankar hen är.

Och det stör mig. Jag vill yoga för mig själv och tänja mina egna gränser i min egen takt. Ändå kan jag inte låta bli att ibland snegla på dom andra i salen med avundsjuka och osäkerhet i blicken. Botemedlet tror jag är att yoga mera. För desto mer man yogar desto bättre hittar man lugnet, fokus och flowet. Och det är då som man glömmer allt oväsentligt runt omkring en och bara går upp i andningen, rörelserna och rytmen. Sen kommer det väl alltid att finnas sådana som gillar att visa upp sina konster och sin vighet, men där tror jag nog att en hel del av show off yogan även sitter i betraktarens ögon.

Apr 11, 2013

Raw food chokladostkaka



O-M-G ser och låter inte det här gott! Det är en raw food ostkaka med choklad komponerad av bloggaren Detoxinista. Receptet finns HÄR. Denna kaka måste jag testa på någon gång. Lägg märke till att squash ingår som en av ingredienserna. Låter kanske lite äckligt med choklad och squash, men hon påstår att det är just det som utgör "hemligheten" till att konsistensen blir just rätt.

Här är en översättning av receptet

Raw Chocolate Cheesecake
Fyller en form med 20cm i diameter

Ingredienser:
Bottnet:
4,5 dl råa pecannötter
2 msk kokosolja
0,5 dl kakaopulver
0,5 dl lönnsirap
1/8 tsk finkornigt havssalt

Fyllningen:
4,5 dl råa cashewnötter (behövs ej blötläggas)
2,5 dl skalad och tärnad squash
1,2 dl kakaopulver
1,2 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk fint havssalt
0,5 dl kokosolja, smält

Gör såhär: tillred bottnet genom att mixa pecannötterna till små bitar i en mixer med S-blad (?). Tillsätt resten av ingredienserna och mixa väl tills allting har blandats. Fyll bottnet av en kakform med löstagbar kant med färskfolie eller bakpapper och tryck sedan jämt ut blandningen i kakformen. Sätt kakformen i frysen medan du tillreder fyllningen.

Gör fyllningen i en kraftig mixer eller matberedare där du finfördelar cashewnötterna till ett fint mjöl. Tillsätt squash, kakaopulver, lönnsirapen, vaniljpulver, havssalt och mixa tills en slät och krämig smet bildas. Tillsätt smält kokosolja, mixa igen tills oljan är helt blandad med smeten. Häll smeten på den frusna bottenkakan och låt stå minst 8h, helst över natten, i frysen.

Yummy!

Ekohåret och listan

Huvudbarret börjar se lite smått oregerligt ut igen så jag borde uppsöka en frisör så småningom. Helst skulle jag spara ut lite längre hår igen, så allt för mycket skulle inte få kapas. Trots att det bara handlar om klippning (och inte färgning) vill jag helst gå till en ekofrisör, bara för att stöda verksamheten och idealet. Jag vill stöda kemikaliefri hårvård som gör gott åt både kunden, frisören och miljön.

Ekoyrittäjät finns en lista på ekofrisörer i hela landet. Kolla upp om det finns någon i din hemstad eller kommun. Jag har plockat fram de som finns i Österbotten:
  • T:mi Outi Sinimäki
    Hietalahdenkatu 22
    65100 Vasa
    Tel.nr. 06-312 4707
    www.hiusasema50.fi

     
  • Clippo F:ma Mikaela Finne
    Solfvägen 213
    65450 Korsholm
    Tel.nr. 050-548 9664
  • Andersson Marina
    Solkullavägen 65
    68600 Jakobstad
    Tel.nr. 050 343 2837
PS. Heidi skriver ett informativt inlägg om kemikaliebaserade hårfäger här.

All the money in the world...


Kolla in den här videon, även HÄR.

Det finns cirka 223 trillioner, vänta ett slag nu, vad sa jag nu? Trillioner? Ja, TRILLIONER dollar finns det i omlopp världen och gissa vem som äger största delen av det. Inte är det du och jag i alla fall.

Cirka 2% av jordens befolkning äger mer än hälften av alla pengar i världen. Cirka 1% äger 43% av pengarna i världen. De fattiga har inte en chans. Inte ens medelklassen har en chans. Majoriteten, cirka 80% av världens befolkning äger tillsammans 6% av pengarna. Verkar det rättvist? Nej, det gör det ju inte för helvete.
  • För 200 år sedan var de rika länderna i världen 3 gånger rikare än de fattiga. 
  • Efter kolonialismens ände på 1960-talet var de rika länderna 35 gånger rikare än de fattiga länderna.
  • Idag är de rika länderna (fräst västvärlden) cirka 80 gånger rikare än de fattiga länderna.
Hur har det kommit sig att världsekonomin har blivit så här galen? En del av svaren ges i videon. Det är bra buisness att kunna ta från så kallade underutvecklade länder.

Tur är pengar inte allt här i världen och vi vet ju alla att pengar inte gör en lycklig. Eh, visst? Men ändå. Det handlar om orättvisa och förtryck. Vi måste ändra på spelreglerna. Så här kan vi ju inte ha det.


Apr 10, 2013

Jag är ledsen, men....

Hej hörrni, jag har ett ganska pinsamt meddelande till er. Ni vet den där bloggträffen som jag jomsat om? Jaa, nu verkar det inte bättre än att jag inte själv ens kan närvara fast jag så hjärtans gärna skulle hänga, äta och snarvla med er kloka, intressanta och roliga bloggbekanta och -vänner. Förlåååt! Jag vet, det är urdumt. Jag är ledsen.

Det här betyder ju inte att ni andra inte kan träffas! Bordet är bokat och jag kan sammaställa en lista på vem som är på kommande när dagen närmar sig. Äh, söta öde vad jag grämer mig. Det verkar vara ett besvärligt veckoslut för många...

Men min ursäkt är ganska bra. Jag fyller nämligen 30 år den första maj och jag fick idag veta att jag nog inte borde vara fastbokad nånstans just den här bloggträffhelgen. Tydligen är det någon överraskning på gång. Jippidappadabadooo! Jag ÄLSKAR överraskningar! Men, jag håller också på att spricka av nyfikenhet.

*poff*

Reklampaus till Jeppisbor

Ikväll håller Hannas Virrvarr föreläsning i Jakobstad på caféet After Eight kl. 19 om en hållbar och roligare garderob. Alla i nejden måste delta. Nåneej, skojade bara. Eller gör jag det?

Apr 9, 2013

Breaking news!



  • Det är inte längre beckmörkt efter klockan nio på kvällen! Jag har bildbevis!
  • Måsarna och andra flyttfåglar har anlänt! Det betyder vår!
  • Snart är det bloggträff! Spread the word!
  • Jag hade kommit bort mig med att aktivt begränsa mitt stillasittande till 23 1/2 per dag, men nu har jag igen fått rumpan ut på vägen!
  • Bara idioter sätter utropstecken efter varenda mening.

Den mörka sidan av lågenergilampor

Är ekologiskt alltid det bästa alternativet? Tja, det beror på vilka aspekter man prioriterar. Om energiförbrukningen är det man vill åt så kanske lågenergilampor verkar bättre än vanliga glödlampor. Om man tittar på vad lågenergilamporna tillverkas av och vad som lämnar kvar av dem när de är förbrukade så är vanliga glödlampor eller LED-lampor att föredra.

Lågenergilampor innehåller kvicksilver. Det handlar inte om enorma mängder, upp till ca. 5 mg, men kvicksilver är en mycket giftig tungmetall, som är en av anledningarna till att rovfågelstammarna i Norden minskat. Läget har dock förbättrats och rovfågelstammarna har börjat återhämta sig. Om användningen av lågenergilampor ökar och folk inte klarar av att föra de använda lamporna till återvinning kan det ha förödande konssekvenser för miljön om kvicksilvret åter börjar spridas i naturens kretslopp.

Däremot innehåller glödlampor bly. Därför borde även glödlampor med rätta sorteras, men enligt gällande sopsorteringsregler ska glödlampan sorteras med brännbart avfall. Problemet är att blyet ofta läcker ut i naturen när det regnar på askan av det brännbara avfallet.

Nu när man håller på och fasar ut användningen av glödlampor så kan det vara bäst att skippa lågenergilmaporna och gå direkt till led eller halogenlampor. De lamporna innehåller inte kvicksilver och borde funka rätt så bra även med tanke på belysningseffekten.

Här är i varje fall en halvtimmes dokumentär om lågenergilampor och vilken miljöeffekt de har.

Dagens sweetness

Ursäkta den oskarpa bilden. Använde mobilen.
Mitt hetast houngstips är honung smaksatt med havtornspulver. Superdupergott! Den syrliga havtornen matchar utmärkt honungens sammetslena sötma.

Den här burken kommer från Ohlssons Bigård i Munsala. Lokalproducerat. Till 1kg honung har man tillsatt 35 g torkade malda havtornsbär. 100 g torkade havtornsbär motsvarar 900g färska bär. Sug på den.

Apr 8, 2013

Förhoppningsvis sista gången

...iår alltså. Jag skidade rundan två varv eftersom jag under första varvet tvekade lite vid den andra backen och bromsade med stavarna. Andra varvet tänkte jag att "Nu jäklar är det sista åket för iår, nu FÅR jag inte chicken out!" Ner kom jag, men innan dess hann jag också tänkta "Nej fan, nu far det till skogs!" Vilket är lite ironisk. Se på omgivningen, var fasiken tror jag att jag är?

Nu är skidturerna skidade, nu, NU får våren komma!

Köttets misär i sakligt format

Har någon förresten tips på en bra, SAKLIG dokumentär om köttindustrin? Jag skulle gärna se och sprida ordet om en sådan. Det finns nämligen många dokumentärer om ämnet, men många visar ensidigt upp en bild av misär och djurplågeri, man vältrar och tumlar omkring i fasansfulla bilder av djur som skriker och plågas, miljöaspekten går förlorad och blodet strittar. Visst är misären en stor del av den obekväma sanningen, men jag letar efter en dokumentär som inte luktar extremveganism eller totalförbud mot kött. Någonting mer lättsmält. Höhö.

Att bröla på om allt det hemska som vi gör för att få lördagskorv på lördag, grillkorv på utflykten, söndagsstek på söndagen, maletköttsås på tisdag och så vidare är förstås viktigt, men det är svårt att ta till sig. Jag tänker baby steps, mjukstart, introduktion, sanning men inte predikan. Men inte heller förenkling till gränsen till fördummande. Ni fattar va?

Har ni sett någon av de här dokumentärerna? Jag tror att jag än så länge enbart sett Food Inc.

Livet som gris

Älskade kött

Food Inc. - handlar om amerikanska köttindustrin

Earthlings: "is an award-winning documentary film about the suffering of animals for food, fashion, pets, entertainment and medical research."

Stek åt alla - svensk dokumentär

Dagens bloggtips

Om du är intresserad av att veta mer om kemikalierna som finns i din vardag vill jag tipsa dig om att kolla in Den ona badankan. Informationen finns även i bokform i boken Badskumt. Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg och handlar om de kemikalier som man kan hitta i sitt badrumsskåp. Den andra boken heter Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna. En handbok i kemikaliesmart föräldrarskap. 

En informativ blogg.

Apr 7, 2013

Egen yoghurt med kefir

Jag har förresten helt glömt bort att berätta för er hur det gick med kefiren som jag fick av Patiperra. Själva processen är busenkel. Man sätter kefirkornen (ca. 1 dl) i en glas- eller keramikbehållare och håller ca. en halv liter mjölk på. Låt stå i rumstemperatur i 24-48 timmar och yoghurten/surmjölken är färdig. Mumselimums! Täck gärna behållarens öppning en tygbit eller hushållspapper för att skydda kefiren från flugor och andra snyltgäster, men bibehåll ändå luftcirkulationen.

Info om kefir och instruktioner finns här.

Först hällde jag kefirgrynen och mjölken vari de förvarats i en glaskanna.
Sen hällde jag mjölk på och lade fast ett hushållspapper över öppningen med hjälp av ett gummiband.
Funkar utmärkt t.ex. i smoothies! Gav en god, lite syrlig smak.

Söndagsfrukost med runda former

Rubriken syftar på alla runda former på min frukosttallrik.
Ljuvliga livet. Sov länge, länge, från 01.00-11.00. Vilken en fin harmoni i klockslagen, hihi. Lyxfrulle med färska frukter, starkt franskt kaffe som doftar varm jord och fuktiga berg, smörgås med mjuk, ekologisk lingonlimpa och lokalproducerat kött från Oravais och ett internet som alltid levererar smartheter, roligheter och tänkvärdheter.

Måhända att jag romantiserar lite livet ljuva sidor, men just nu är jag ganska avslappnad och nöjd. Det där steget jag skulle ta för att gå vidare och framåt har liksom fastnat halvvägs, den där längtan bort och iväg har stillats lite grann, det där nya och det som är värt att lida och kämpa för syns bara som någonting suddigt i horisonten. I alla fall idag. Istället blickar jag innåt och bara flyter med i flödet. Go with the flow liksom. I alla fall just nu. Jag hoppas ändå att den där känslan snart kommer tillbaka, den där känslan som driver mig framåt och som inte bara låter mig guppa omkring förnöjt i pölen som är mitt liv.

Men idag är det söndag. Vilodag. Förströelsernas dag. Då får man bara glida med och följa flödet.

Apr 6, 2013

Dagens acro

Ååååh, så slapp och skön i kroppen. Idag har jag acroyogat igen. Kroppen var mjukare än igår och jag hade bättre flow. Jag skulle gärna ha fortsatt dinglat och flugit någon timme till och med ännu svårare positioner och konster, men tyvärr tog tiden slut. Sista timmen ägnade vi åt thaimassage.

Efteråt skulle jag och sambon gå på sushi, men Magokoro hade slut på fisk så det enda som fanns var vegetarisk sushi. I och för sig inte helt dumt, men vi tyckte ändå att vi skulle se om vi hittade sushi med fisk någon annanstans. Tyvärr var allt, jaa-a allt, stängt, så vi måste gå på pizza. Hrmm, från sushi till pizza; hur fan tänkte vi där? Nåja, pizzan satt som en sten i magen, obs en god sten, och nu blir det bastu och förhoppningsvis lite spelkväll.

Ha en bra lördag gott folk!


Jag har tyvärr inga foton på när jag själv "flyger" för man hade liksom annat att tänka på än att fotografera, t.ex. fundera ut vad som är uppåt och vad som är neråt "för benen uppåt, nej UPPÅT" "Vah, det är ju det jag gööör!".

Att sitta tyst och känna efter

Hur fint är inte det här? Konstnären Marina Abramovic och Ulay hade en kärlekshistoria på 70-talet. När de kände att förhållandet hade nått sitt slut gjorde de en vandring från var sitt håll på Kinamuren, där de träffades på mitten för en sista omfamning. Sedan sågs de aldrig mera.

År 2010 gjorde Marina Abramovic en performans "The Artist is Present" på MoMa. Hon och en främling satt i tystnad och tittade på varann under en minut. Många upplevde någonting väldigt djupt och starkt under denna minut där de blev sedda, utan krav och förväntningar, och många känslor bubblade upp till ytan. Att stilla sig, bara se varandra utan att kommunicera verbalt och att känna efter är nåt vi alla borde göra ibland.

Konstnären hade ingen aning om vem som skulle komma och sätta sig ner framför henne. Kolla här...

Apr 5, 2013

Så här såg det ut ikväll

Dagens aktivitet

Dagens aktivitet blir acroyoga "Om Acrobatics" på Wasa yogacenter. Jag har varit lite lat med att yoga i studion och har främst kört halvtama pass hemma på vardagsrumsgolvet. Så det här ska blir kul!

Så här kan det se ut om man är proffs på acroyoga.

Apr 4, 2013

Ägghuvudet rapporterar

Förresten, jag har varit mer tålmodig med hårtvätten på senaste tiden och låtit ägget ligga i en lite längre stund och gnuggat längre. Det har givit goda resultat! Håret måste fortfarande tvättas typ var andra eller var tredje dag, men det känns i alla fall rent efter tvätten. Jag har även börjat lämna i den utspädda äppelcidervinägern som tillför syrlighet och balanserar efter den basiska äggtvätten. Tidigare sköljde jag alltid ur det, men jag ska se hur det här känns. Det vanliga shampoot har jag också lämnat, eftersom håret inte vill bli rent med äggtvätt om man håller på och blandar de olika metoderna.

Godmorgon världen!

Ännu ligger du insvept i ett istäcke, men snart, snart så är du fri. Och då, då ska jag dansa barfota, döda myggor och gräva i jorden. Härligt att det börjar vara så ljust om morgnarna nu! Ha en bra dag gott folk!

Apr 3, 2013

Äppelcidervinäger eller bara vinäger?

Jag undrade för en tid sedan här på bloggen vilken skillnaden är mellan vinäger och äppelcidervinäger. Tyvärr har jag inte hittat nåt entydligt svar. Det finns en hel uppsjö med information om skillnaden mellan vinäger och ättika, vilket jag antar att även har att göra med äppelcidervinäger och vinäger

Enligt Året Runt (nr. 23, 2002) används båda betecknigarna för samma produkt. Vinäger kommer från franskan och betyder surt vin och framställs genom fermentering av vin och ciderprodukter. Fermenterade produkter såsom surkål, vinäger, surgurka m.m. tillför många nyttiga bakterier och fettsyror till tarmen. Äppelcidervinäger lär också ha en balanserande inverkan på blodsockret.

Poängen verkar i alla fall vara att äppelcidervinäger görs på saften av äppel som jäst till cider, som i sin tur förvandlas till vinäger när det oxideras. Jag tolkar det som att även äppelbitar i vatten som får jäsa kan klassas som äppelcidervinäger, men jag är inte säker.

Jag hittade förresten ett till recept på hur man gör egen äppelcidervinäger. Detta recept innehåller socker, men ingen vinägermamma. Kanske man skulle försöka sig på att odla en vinägermamma...

Apr 2, 2013

Bloggträff i Vasa 2013

Strampen var bokad 19.4, men lördagen 20.4 till exempel kl. 18.30 finns det rum för ett gäng middagssugna bloggare. Tanken är väl att vi träffas, äter, pratar, umgås, twittrar, fotar varandra, fotar vår mat och har det allmänt trevligt. Fria former, fritt umgänge. Man måste ju inte heller äta, utan kan ta en drink eller nåt smått om man vill. Själv hoppas jag på ett mirakel och att aprilkvällen blivit så varm så vi kan börja med lite terasshäng redan kl 18. Hur låter det?

Skriv en kommentar här under så ser vi hur många vi blir och så justerar jag antalet till bokningen.

Alla med! Jeee! Eller är det nåt annat datum/dag/tid som absolut passar bättre?


EDIT: Ja just det, glömde nämna, man behöver ju inte känna mig eller någon annan i gänget personligen för att hänga med. Nya bekantskaper är ju bara kul!

Första livstecknet!

Wiiiiiiiiiiiiiiiiihhh! De första fröna som jag sått i mina äggaskar har grott!

I'msoexitedI'msoexitedI'msoexited!

Blomkålen var först ut! Lite grönkål skymtar också, medan tomaterna ännu är livlösa.

That's all folks. For now.


Taking a foolish chance

På lotten står det "Panda. Vi är jättepandor som lever i Kina och vår art är starkt utrotningshotad. Till all lycka syddar WWF oss och vi kan leka med våra kompisar i lugn och ro."
Ibland, äh rätt så ofta faktiskt, köper jag skraplotter och alltid så kallade naturlotter. Jag skrapar aldrig lotten med det samma. Istället sätter jag lotten i plånboken och går omkring med möjligheten till 30 000 € i några dagar eller veckor. Ibland glömmer jag bort att jag har lotten i plånboken och blir förstås väldans glad när jag sen återupptäcker den. Oftast vinner jag ingenting eller ynka 3€, men jag älskar den där känslan av möjlighet, chansen och slumpen som kan förändra ens liv (i alla fall i någon mån).

Pengarna jag sätter ut på lotter går i alla fall till välgörenhet via det statliga spelbolaget Veikkaus och till WWF:s och Finland naturskyddsförbunds viktiga arbete.

Brukar ni köpa lotter eller spela på lotteri?

Apr 1, 2013

Att koppla bort och av

Det här med att koppla bort internet och sociala medier (lite grann) för några veckor har sina goda sidor, men också cirka 485 dåliga. Bloglovin' visade 400+ olästa inlägg och inboxen, som jag glömt att kolla sedan mitten av mars, dolde både osedda kommentarer på bloggen och inbjudningar till det ena och det andra. Ooops. Förlåt att jag varit långsam att reagera! Och tack för inbjudningarna!

Jag har varit lite trött på min egen blogg och känner att jag inte haft så mycket engagerande att säga. För det är just det, jag vill inte bara skriva dravel, utan jag vill brinna, engagera, informera, inspirera och stundvis spotta och fräsa. Efter Linns, Peppes och Karins bloggföreläsning var jag en upprymd, uppspelt och inspirerad bloggare, men krafterna sinade när huvudet fyllde med möhippsplaneringar, bröllopsplaner, skidsemester, karriärsval och framtidsangst. Inte alls dåliga funderingar (för det mesta), men någonting måste ge vika när hårddisken i huvudet blev full.

Bot och bättring utlovas, men jag tror också att det som Anne skriver om lycka "Jag tror inte ens att det är möjligt att vara lycklig annat än i små, små stunder här och där. Kanske mest där." också gäller för bloggen. Man kan inte vara allt det där jag nämnde ovan hela tiden. Ibland är man (läs: jag) lite av det ena, ibland lite mer av det andra, ibland tre-fyra saker på en gång och ibland ingeting alls. Stunder här och där av bra bloggande. Sen lite dravel och svammel däremellan.

Förresten, imorgon börjar jag jobba igen. Det beslut som bara skulle ta en vecka blev en månad, men det är okej. Jag har njutit av ledigheten och verkligen kopplat av och tagit igen mig och min sömnskuld. Jag har alltså sökt bland annat ett vikariat för en alterneringsledighet på museet där jag jobbar och då måste man vara arbetslös, men det slutade ju med den där fasta anställningen istället.


PS. Du är med på bloggträff 19.4 på Strampen? Ja? Ja! Spread the word.

Life in the sun

I lördags hade vi två goda vänner på besök och vi tog oss en tur på isen. Med bil. Iiiik!
Dimman låg över isen och i början såg man knappt 50m framför sig.
Sen körde vi tillbaka och parkerade bilen vid stranden och promenerad ut igen. Rimfrosten toppade träden så vackert.
Stundvis såg det ut som ett månlandskap.
Strax före vi slog oss ner vid ett häll och picknickade började man skymta bron ur dimman. Härliga livet!

Bloggträff?

Nej hörrni, skulle det inte vara dags för en bloggträff nu snart igen? Vad säger ni? Ska vi fira att Strampen öppnar igen 19.4 eller ska vi rentav vara ambitiösa och dra iväg på en liten dagskryssning till Umeå? Kom igen! Visst är alla med? Viiiissst?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...