Feb 28, 2013

Marry me!

Förresten, ni har väl hört om medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslag Tahdon2013? I den finlänska riksdagen röstade man nyligen ner en motion att ta upp äktenskapslagen till behandling. På ett eller annat sätt kommer lagen dock att behandlas under den här regeringsperioden för Tahdon2013 (översatt I do) har samlat in över 34 000 likes på Facebook bara under några dagar. 50 000 namn behövs för att regeringen måste ta upp en sak till behandling.

Härligt att se hur sociala medier och demokrati fungerar!

EDIT: Kröhömm, det är väl nog riksdagen som ska ta upp saker till behandling...

Pasta av batat - igen

Ännu en maträtt med batatpasta. Jag körde bataten genom min spiralaizer och marinerade i olja, vinäger, lite salt och peppar en stund. Sen tillredde jag en sås av de ca. 3dl av broccolisoppan som lämnat över och mixade i lite nötter, soja och kryddor. Till sist klämde jag lite apelsinsaft över det hela. Det blev inte fantastiskt, men okej.

En helt okej snabbmatsdinner, men jag skulle nog äta broccolisoppa tusenhundra gånger oftare. Så god var den.

Feb 27, 2013

Musiklistan som förvandlar mig

Jag är ingen stor musiknörd. Inte alls. Förmodligen skulle musikrecensenter rodna upp till öronen av sympatiskam om det kollade min playslist/skivhylla. Men tänk så stor skillnad lite musik kan göra för ens humör och energi. Musik är kraftfullt på så vis.

Jag slentrianlyssnar sällan på musik förutom i bilen. Konstigt. Istället lyssnar jag ofta då jag vill väcka eller förstärka en sinnestämmning eller känsla. Vissa låtar eller genrer väcker obönhörligen föutom känslor och positiva vibbar även mina alteregos. Idag är jag extra mycket bohem.

Musiklistan

Chillax dude
Bob Marley gör mig laid back och bohemisk, roots och sommar.

F*ck you
The Ark ger mig f*ck you-attityd, I can rule the world, empowerment. Och Oasis är ju lite F*ck you. Och Edith Piaf och PMMP äger ju också. Världen alltså.

Den lidelsefulla konstnären/ poeten/ filosofen
Vreeswijk och Linnroos. Bo Kaspers orkester gör mig till en lite knasig och djup typ.

Kreativ, crazy konstnärstyp
Florence and the machine gör mig till en  kreativ crayzig konstnär/skapare/person med personlighet som går på festivaler, simmar i månskenet och springer bara för att jag vill och kan. Adele och Lana Del Rey gör mig till en mindre sprudlande och energisk variant av personen ovan.

Feeeest!
Scooter, Will.I.am, Black Eyed Peas (I've got a feeling), Swedish House Maffia och annan dunka-dunka betyder givetvis feeeest!

Cheeky
Robbie Williams och Lilly Allen får mig att göra fanstyg med glimten i ögat.

Slithering seducer
Beyonce och Jennifer Lopez gör mig listig och sexig.

Städmusik
Abba får mig att städa energiskt.

Verklighetsförvrängaren
Latinska rytmer gör mig dansant, smidig och snygg (oavsett vad verkligheten ger sken av)

Joggningsmusik
Måste väcka känslor och tankar för att funka bästa, dunka-dunka funkar inte så bra.


Vilken är er personlighetstransformerande musik?


PS. Hur pinsamt är det inte att jag måste gå in på min Facebooksida och kolla vad jag gillat för att komma på vad jag brukar lyssna på.

Reko - andra mötet

Igår var jag på det andra utevecklingsmötet för Reko-avtalen, där man försöker starta upp ett system med handel direkt mellan bonden och konsumenten. Vi funderade och uppskattade mängden matprodukter som en familj kunde beställa per gång och kollade lite noggrannare på hur kontraktet mellan konsument och producent ser ut.

Ett problem som vi återkom till var grönsakslådan. De andra produkterna verkar fixa sig. Det är för det första svårt att hitta producenter som odlar ekologiskt och för det andra svårt att hitta någon som vill leverera så små mängder som det (till en början) är frågan om och för det tredje är det svårt att få ett brett sortiment från bara en producent. De flesta har ju nischat in sig på en-två-tre produkter. Ett förslag var att man beställer en grönsakslåda för säg 20€ och producenten sedan fyller lådan med de grönsaker som han har. Man kan alltså inte på föhand beställa låt oss säga 1/2 kg tomater, en gurka, två squasch och så vidare, utan det blir säsongsgrönsaker enligt vad som mognat. Eller så skippar man "grönsakskorg"-tänket helt och hållet och gör istället kontrakt med många olika producenter för att själv så att säga plocka ihop en korg med grönsaker.

Bäst lämpar sig det här systemet för små producenter som nyligen startat upp och vill ha allt cashflöde som går. Så om ni sitter på några bra funderingar om hur man kunde locka till sig producenter hojta till. Kanske man själv skulle måsta dra igång ett småskaligt ekojordbruk, hehe.

Mest intresserad är jag av att få köpa ekoägg från frigående höns billigare än i butiken, sen kan jag kompromissa lite mer med de andra produkter vad som är ekologiskt och vad som är närproducerat. För tusan finska pinnar vad ekoägg är dyra.

Feb 26, 2013

Att fasta

Jag funderar på att inleda en fasta igen, men jag är osäker på om jag ska juicefasta, rawfood-fasta (dvs. bara äta rawfood) eller kombinera en juice- och vattenfasta. Tidigare gånger har jag främst juicefasta. Just nu vet jag inte om jag orkar juicefasta, men å andra sidan kunde det vara ett bra sätt att stilla sinnet och hjärtat. Få se vad jag gör. Det skulle vara intressant att försöka meditera varje dag under fastan också.

Det var väl Dalai Lama som för en tid sen sade “If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation.”

Feb 25, 2013

Dårboll på vägen

Ni vet dom där dårbollarna som kastar av sig sin långärmade skjorta och spatserar runt i T-skjorta så fort de första plättarna av bar mark kommit fram. Ni vet dom där tokstollarna som löper i rusk och mörker "hurt, hurt, hurt!" med pannlampa och reflexväst vintertid trots att det finns upplysta skidspår och möjligheter till inomhusmotion. Ni vet dom där fjantarna som inte riktigt kan bärga sig att vänta tills rätt årstid har infallit förrän man bara måste göra det där "som jag längtat efter hela vintern!".

Just en sådan dårboll, tokstolle och fjant var jag ikväll. I allt för tunna byxor (nämen, det är ju inte så kallt ute längre) och i vanliga springskor (nämen, vägarna är ju så gott som bara redan) och i en god-damn-sexy-outfit med både pannlampa, reflexväst och en liten svart pipo som får mitt huvud att se minimalt ut slant jag omkring på vägarna ikväll.

Nå, det var i alla fall mörkt ute.

Snabbmat - broccolisoppa

Världens mest anemiska bild.
Jag hittade broccoli till specialpris i butiken samtidigt som jag stötte på ett inlägg hos Ett annat sätt att leva med ett recept på broccolisoppa. Väldigt fräsch soppa och inte alls den där starka, lite brännande smaken som rå broccoli kan ha. Avokadon gav en mild, krämig smak. Urgod. Rekommenderas! Dessutom gick det att tillaga på under 15 minuter. Snabbmat för tidspressade människor!

Ingredienser

1 msk kokosolja
1 mellanstor gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 liter vatten
2 tsk örtsalt eller en buljongtärna
1 broccolihuvud, i bitar
7 dl babyspinat
1 avokado, i bitar
salt
peppar
cayennepeppar

Fräs lök och vitlök i kokosolja på medelvärme i 6 – 8 min. Tillsätt vatten och örtsalt. Koka upp. Tillsätt broccolin och låt koka i 2 min. Tillsätt salt, peppar och cayennepeppar (jag glömde cayenn men det blev gott ändå). Ta av grytan från värmen och tillsätt spenaten. Häll soppan i en mixer tillsammans med avokadon eller använd stavmixer. Mixa till en puré. Garnera med lite olivolja och mer avokado.

Feb 24, 2013

Söndagsgott

Salta grönkålchips med chili. Enligt recept från Morotsliv. Superenkelt, men kräver lite tid. Dela grönkålen i mindre bitar, ta bort stammarna om du vill eller ät runt dem sen. Massera in olja, salt och chilipulver (eller annan önskvärd krydda) i kålen. In i ugnen i några timmar på lägsta värmen (ca. 45C) och med luckan lite öppen så fukten slipper ut.

Tiden beror på hur mycet kål man har och hur man lagt upp dem. Jag lade hälften på vanligt bakplåtspapper och hälften på ett galler. De som låg på gallret blev fortare färdiga och krispigare än de som låg på bakugnsplåten. Jag hade in mina i ugnen i kanske 4-5 timmar.

Ja, de blir faktiskt sådär mörkmörkgröna, nästintill svarta.

Det unika inlägget

Nu ska jag blogga om ett ämne som ingen annan kommer att beröra. Nämligen det underbara söndagsvädret som vi haft idag denna vårvinterdag och den 2,5h långa promenaden som jag tog. Enjoy!

Solen sken, snön smälte, istappar droppade och jag formligen skuttade fram på vägen.
Nån annan hade tydligen skuttat i diket. De tre vise männen? Papparkakegubbarna?
Jag for ett varv via huset för att hämta lite blåbär och jordgubbar.
Vårt gamla, ljuvliga hus bär många spår av svunna tider.
Ut på isen skulle jag ju förstås!
Milde tid vilken fridfullhet och harmoni som fyllde mig där ute på dom vita vidderna. Så vackert så det nästan sved i hjärtat.
Så skönt att vandra i solskenet, i stillheten, i ljuset. Mr. Sun, you have been missed!
På en solvarm brygga slog jag mig ner och åt lite frukt och bär. Sen gick jag hem.

Hoppas ni haft en skön helg!

Chokladtryffel på 5 minuter

Lagade lite lördagsgodis igår enligt ett recept från senaste rawfood-kvällen. Fem minuters chokladtryfflar. Seriöst, jag gjorde dem under en reklampaus. Jag svär. Egenlagat mandelsmör och allt. Supergoda!

Recept från rawfoodrecept.com

Ingredienser

  • 1 dl mandelsmör
  • 
0,5 dl honung

  • En nypa havssalt

  • 3-6 msk kakao beroende på hur stark chokladsmak du vill ha.
Rör ihop alla ingredienser. Om smeten är för kladdig, ställ in den i kylen en stund. Gör till bollar. Rulla i kakaopulver om man vill. För att variera smaken kan man blanda i kakaonibs, gojibär, nötkross, russin eller annat enligt smak.

Mandelsmör gör man genom att mixa  1,5 dl mandlar till ett mjöl, tillsätt 2 msk solrosolja (jag använde ekorypsolja), 2 msk vatten och en nypa salt. Mixa ihop allt. 

EDIT: Det är viktigt att man sätter tillräckligt salt för att få rätt balans mellan sött och salt för bästa smak. Jag prövade laga en sats med kakaonibs senare, men mandelsmöret (eller jag använde cashew) blev för löst och för lite sälta.

Feb 23, 2013

Med alkoholen i framsätet

Varning, här kommer ett lite ilsket och mycket fördomsfullt inlägg. Nu struntar jag i guldkanterna.

Jag är så trött på att vår kultur cirklar så mycket kring alkohol. Så trött på att fira är synonymt med att bli full eller småfull. För att ha kul ska det helst vara en öl/cider/bubbligt eller två eller fem eller tolv. Att åka på semester innebär att man ska smutta lite varje dag och sedan festa till det riktigt ordentligt några dagar. Så fuktansvärt tröttsamt. Speciellt det där med semester. Som om frånvaron av 9-5 betyder att det är önskvärt att driva omkring i en omtöcknad dimma.

Visst. Livet blir lite roligare när man tagit några glas. Man skrattar mer och högre och gör knasigare och dummare saker än vanligt. Jag gillar att vara full ibland. Bara kasta hämningarna, driva iväg, vara töntig och dansa, dansa, dansa. Så sjukt roligt. Att ta en öl eller två på en tisdag i ett soligt land eller ha med en termos minttukakao i backen under skidsemestern njuter jag av. Så sjukt skenhelig är jag.

Det jag stör mig på är att alkoholen sätts i framsätet, med upplevelser och umgänget i baksätet. Visst, dom flesta menar säkert att "nåneej, nånej, umgänget är huvudsaken, att man dricker öl är bara en bonus i sociala sammanhang". Varför blir det då så mycket gnäll och trams om det råkar vara så att alkohol inte tillåts vara med? En fest eller semester utan öl är en mindre kul sådan. Man är en tråkmåns. Varför känner många att man inte kan släppa loss och ha "riktigt, riktigt kul" utan att vara lite på sniskan? Vad fan är det som vi flyr ifrån? Eller är det bara de trevliga kemiska reaktionerna som vi suktar efter?

Jag tycker att man ska kunna dricka och bli full ibland om man vill det. Absolut. Alkohol är inte av ondo, utan ett njutningsmedel som gör att vi blir pratigare, "roligare" och mindre hämmade. Men jag önskar att man slutade fokusera på den, glorifiera fullheten och hur kul man har främst tackvare hur crayziga man blev efter att ha downat några drinkar. Många säger säkert att "Jag dricker inte för att bli full, utan för att ha kul". Jaha, men jag tycker att man oftare borde kunna ha kul också utan alkohol.

När någon berättar vilda historier snuddar ibland en tyst, fördömande och elak tanke vid mig "Så barnsligt. Borde du inte ha kommit över tjusningen av den där verklighetsflyktande styrkedrycken redan? Vad fattas dig osäkra människa som inte kan vara spontan, crazy och kul utan att vara full?" Jag vet. Inte speciellt sympatiskt. Inte speciellt sanningsenligt heller. Alla som dricker sig fulla ibland flyr inte från någonting, är inte osäkra individer eller är inte oförmögna ha kul utan alkohol. Jag upplever bara att fokus allt för ofta ligger fel. Alhoholen ska nog få vara med i bilen, men helst på baksätet.


Och visst förstår ni ju nu att jag inte tala om just dig eller alla. Jag talar om den finländska umgängeskulturen.

Feb 21, 2013

Den etiska klänningen?

Ni har säkert gått sömnlösa och bekymrade över mitt val av klänning till bröllopet, right? Riiight? Då kan jag avslöja att det blev en sorbetfärgad klänning i linne från Etsy. Tusen tack för tipsen på var jag skulle leta!


Tyget är irländskt linnetyg, så det låter ju okej. Etiskt och miljömässigt sett alltså. Tyget har alltså förmodligen producerats någorlunda nära sömmerskan i Brighton, England. Sen gillar jag idé att jag gett arbete åt någon som jobbar med sin passion (förhoppningsvis, om man nu är egenföretagare). Eleannor Callaghan har alltså gjort designen och sytt upp klänningen. Eller tja, hon har ju inte ännu sytt upp min klänning. Den kommer om några veckor. Hoppas, hoppas, hoppas den passar!

Godmorgon från oss




Visst är det härligt att ljuset börjat återvända? Ja, det är det.

Feb 20, 2013

Det här med att gripa efter halmstrån

Det här med att genusvetenskapens motståndare allt som oftast drar till halmstrået att män som grupp faktiskt hörrdududu utsätts för våld i mycket större utsträckning än kvinnor som grupp utan att se sambandet till könsroller och normer om manlighet är ofattbart för mig. Därför är det lönlöst att tala om mäns våld mot kvinnor, för det finns ju faktiskt mycket "större" problem. Pojkar uppmuntras till fysiska lekar och våld på ett helt annat sätt och i större utsträckning än kvinnor. Och sen undrar man varför män är så våldsamma. Men visst skulle vi låta pojkar vara pojkar, eller hur?

Läs Nina Åkestams svar på tal för sådana frågor.

Feb 19, 2013

En vintageklänning, tack

Jag håller förresten på och letar efter en vacker klänning till ett bröllop i mars som äger rum på lite varmare breddgrader än här, i Lissabon. Jag har inte shoppat kläder enbart för nöjes skull på flera månader så jag är superduper ivrig!

Men, jag vill ogärna köpa från en mainstream kedja. Dels för att jag vill ha nåt unikt och speciellt och dels för att jag vill stöda lokala eller/och småföretagare. Dessutom får det hemsk gärna vara vintage, retro och återvunnet. Miljötänk liksom. Ni märker, det är rätt så många krav, förutom snygghet och passform förstås. Därför har jag inte ännu hittat nåt vettigt. Jag frågade redan Hannas Virrvarr, men hon är tyvärr fullbokad till mitten av mars.

Ge mig era bästa tips på vintage/retro/second hand butiker på nätet där jag kunde hitta en vacker, unik klänning! Pretty, pretty please.

Från Beyond Retro hittade jag denna ljuvliga sammetsklänning, som tyvärr är alldeles för liten för mig.



Den här gröna evening jacket föll jag för direkt, men man måste ju ha nåt där under också...


En röd klänning i spets är ju festlig i alla fall! Men lite i minsta laget.


 Den här gula ananasklänningen är ingen bröllopsklänning, men ack så charmig!


En till gul klänning, men från Cissi & Selma. Den här kunde man nog ha på ett bröllop.

Feb 18, 2013

Ny favorit - kvällsmålet

Sorry, ful och oskarp mobilbild. Aj, aj.
Mitt nya favoritkvällsmål. Urtekrams jordnötssmör med morot på rågbröd. När jag först spontantköpte burken hade jag helt fel förväntningar på smaken och blev väldigt besviken. Det hade en allt för tjock smak och konsisten, alldeles för mäktig. Sen tipsade Ila om att morot passar utmärkt som komplement. Moroten är fräsch och lättar upp den annars så mäktiga och fylliga smaken. Perfekt kombo! Man kan även doppa morotsstavar direkt i jordnötssmöret. Ta det som ett tips.

Reko avtal - första träffen

En kort uppdatering av hur Reko-avtalsprojektet framskrider. Senast och första gången som vi träffades i en mindre grupp diskuterade vi vilka sorts produkter kunde vara aktuella och hur lång en avtalsperiod kunde vara. Vi konstaterade att 2 månader kan vara en tillräckligt låg gräns för att få med så många konsumenter som möjligt. Jag misstänker dock att intresset för det här är större bland konsumenter än vad det är bland producenterna. Men det återstår att se.

Avtalen borde slutas nu på våren
för att bonden ska kunna planera sådden. Första leveransperioden skulle ske juli-augusti och det är säsongsvaror som gäller. Då skulle primörer, frilandsgrönsaker, nypotatis, örter och t.ex. jordgubbar finnas tillgängliga. Under den andra perioden september-oktober är det t.ex. morötter, squasch, kålsorter och bönor som är mest aktuella. Under november-december skulle bonden leverera produkter som håller i lager, t.ex. kål, lök, potatis och morötter.

Produkter såsom ägg, mjölk, mjöl och kött skulle finnas tillhanda under alla perioder eftersom de inte är säsongsbundna på samma sätt.

Nästa gång ska vi titta närmare på själva utformningen av avtalet och fundera vidare på mängden matprodukter som kan tänkas vara efterfrågade.

Det lilla glada

Det sägs ju att man ska vara glad för det lilla. Så ikväll glädjer jag mig åt dessa vackra tulpaner (voi att man kan få bra fiilis av lite blomster!) och av Madventures på TV. Åh, suck, längtan till spännande, vackra, nya platser. Den längtan glädjer mig dock inte.

Feb 17, 2013

Raw sushi

På lördagskvällen vankades det rawfood sushi här i huset! Jag hittade inget recept som helt motsvarade det jag ville laga så jag blandade ihop några stycken och resultatet blev lyckat.

Rawfood sushi (ca. 12 bitar)

1 liten palsternacka (ca. 500g)
blomkål, några buketter
1/2 dl pinjenötter
lite rypsolja
sojasås
en nypa socker
Noriblad (alger)
wasabi
sesamfrön

Riv palsternacka fint och finhacka blomkålen och pinjenötterna. Alternativt kasta allt i mixerna och mixa tills risaktig konsistens. Smaksätt med 1/2-1 msk soja och en nypa socker för att framhäva sältan. Jag tillsatte lite olja för att göra riset klibbigare, men jag mistänker att man kunde göra det på nåt bättre sätt. Jag bredde ut "riset" på noribladen, kletade lite wasabi i ena kanten som lim och fyllde rullen med morot, gurka och gravad lax och ett tunt lager sesamfrön. Doppade sushhibitarna i sojasås kryddad med wasabi.

Det blev sjukt gott!

Feb 15, 2013

Hjälpa mig

I eftermiddag ska jag diskutera och vidareutveckla Reko-avtalet, alltså ett system med direkthandel mellan bonden och konsumenten.

Vi kommer att diskutera följande frågor:

1) Produktsortimentet för en Rekoavtalsgrupp i Vasa ( ägg, bröd, grönsaker ?)
2) Uppskattad mängd livsmedel/råvaror som en familj/konsument förbrukar i veckan/månaden

Har ni några tankar om detta?
Hjälpa mig, hjälpa mig. 

Feb 14, 2013

Rånad? Han får skylla sig själv.


Jag kollade idag in hos Moralfjanten och hittade detta hysteriskt roliga klipp. Eller, tja, egentligen finns det ju en sorglig skildring av verkligheten där bakom och dessutom har ju feminister ingen humor.

Blommor hjärtdagen till ära

Glad vändag. Allihop. Jag menar det, precis alla och varenda en kotte. Till och med mina fiender. Det ska ni tro jag har många av. För även fiender behöver kärlek. Speciellt fiender behöver kärlek.


Helt ärligt talar har jag ett lite krystat förhållande till vändagen/alla hjärtansdag, men låt gå.

Edit: ja-a, nu blev jag lite osäker, så jag måste klargöra: jag har nog inga fiender. Jag skojade bara.

Feb 13, 2013

Jag misslyckades

Klicka för större bild.
Försök nu sen att ta en liten chillout-paus i jämställdhetstyckandet och genusdebatterna när man stöter på sådana här bilder.

Och nej, det här är inte det enda exempel eller smalt utvalda bilder som förvränger sanningen.

Och nej, ansvaret ligger inte (bara) på kvinnorna. Det handlar om en hel världsbild och bildvärld och mediavärld. Bilderna speglar vår uppfattning om världen. Då kan vi fråga oss om det är en sådan här värld som vi vill ha?

Fråga bloggen

Under raw food träffen ställdes frågan om vad skillnaden mellan äppelvinäger är och äppelcidervinäger. Hjälp mig, hjälp mig. Det måste ju ha att göra med framställningen. Är det någon som vet?

Feb 12, 2013

Läs, för guds skull, läs

Fråga Ugglans inlägg "Om att anpassa sig" om hur många ögonblick som formar verkligheten och bygger våra ramar. Om hur förmaningar, rädslor och "goda" råd formar en människa.

Obligatorisk disclaimer: Ja-a, killar har också många liknande situationer och det är också viktigt att ta itu med dem.

En sköldpadda av kiwi

Min brokiga sköldpadda i en ännu brokigare miljö. Det där med stilrent, avskalat och minimalistiskt är inte min grej. Men visst är den söt.
Vi fortsätter på djurtemat. Jag blev verkligen inspirerad av den förra raw food träffen. Jag berättade ju att jag haft lite svårt att orka tänka på raw food nu på vintern, men smakerna, samtalen och sällskapet fick mig att vilja testa på fler råa recept igen. Därför slog jag i slag i saken i helgen och gjorde ett försök att skapa en skölpaddstårta som jag ojade mig om tidigare.

Jag gjorde en miniatyrtårta för att testa mig fram. Jag använde mig av en kokosnöt med innehåll (dock ej allt fruktkött), 1 1/2 dl dadlar, två bananer och 4-5 kiwifrukter. Min kokosfyllning blev inte alls lika vit som i receptet, men där kan man säkert experimentera lite genom olika sätt och hur nogrannt man mixar ihop det.

Tårtan är väldigt söt och man ska gilla kokos för att gilla denna godsak. Jag saknade en kontrastsmak eller det där lilla extra, så jag testade strö lite kakaonibs över min kakbit. Det funkade riktigt bra, men är inte den bästa lösningen. Jag ska pröva laga en till tårta inom kort och experimentera lite mer med smakerna (ping Lotta!). Jag went bananas i fruktdisken och överskattade lite hur mycket frukt det skulle gå åt, så har nu massor med kiwi och bananer kvar.
Inte riktigt som i Strömsö.
Det skar lite i hjärtat att skära upp sköldpaddan på mitten.

Fiskar

Jag har en inbjudan för två till vernissagen för Kaisa Koivistos utställning på Kuntsi nu i fredag kl. 19. Jag är vanligtvis ganska dålig på att ta mig iväg på vernissager och kollar alltid in utställningar sista dagarna de ännu visas, men tänkte jag ska ta mig i kragen nu. Jag missade t.ex. Wendelin utställningen på Tikanoja senast. Damnit. Ryck mig i den virtuella ärmen om det intresserar. Jag fiskar alltså sällskap.

Feb 11, 2013

Många trevliga möten - med gåvor!

Jag tycks ha en liten lunchturné med bloggtema på gång. Förra veckan lunchade jag på Sweet Vasa med Michaela (som för övrigt är grym på att laga mat, kolla hennes blogg) och sen med miljömedvetna Heidi. Det var första gången jag träffade Heidi IRL och det visade sig att vi hade lika mycket att prata om i riktiga livet som via bloggarna.

Idag lunchade jag på 1r+k med Patiperra och hon hämtade gåvor och lånegåvor. Jag fick en liten burk med yoghurtbakterier som jag redan glömt namnet på. Gefilus? Poängen är i varje fall den att man med hjälp av dessa mjölksyrebakterier kan laga egen yoghurt genom att låta en klick yohurtsgegga dra i mjölk i cirka tre dagar i rumstemperatur. Violá, så har mjölken blivit till yoghurt. Denna bakteriehärd härstammar från Chile.
Som motgåva ska jag nästa gång vi ses ha med mig en kombuchasvamp.
Inte nog med det, jag fick även låna boken Ancient futures. Boken handlar om globaliseringen, lokala självförsörjande samhällen, hur utveckling inte automatiskt är nåt positivt och hur vi måste ändra på vår nuvarande kurs. Hur coolt är det inte att Dalai Lama har skrivit förordet till den boken! So cool. Ser fram emot denna läsning!

Helena Norberg-Hodge Ancient futures. Lessons from Ladakh for a globalizing world

 På lördagen fortsätter min lunchturné då jag ska träffa Linn.

Raw food träff: saltplock!

Fredagen var för övrigt utöver paketbilshistorien en händeserik dag. Det var nämligen dags för en till raw food träff! En gäng på nio pers samlades i Dragnäsbäck och kockade ihop olika rätter i temat saltplock. Vilka härligheter som tillreddes!

Vi festade med guacamole, hummusdipp, salladssåser, selleripinnar med solrosfrönsmör, blomkålscouscous, avokado med surkål (sjukhuukt gott och enkelt!), morots- och zucchinirullar med cashew-apelsindipp, marinerad broccoli, vårlök- och zuccinibollar med sesamfrön och kokos och norirolls samt 5-minuters-chokladtryfflar till efterrätt. Det var så gott, så gott, så gott!

Jag tillredde morots- och zucchinirullarna i förgrunden. På bilden syns även chokladtryffel till vänster, hummus och guacamole, surdegsbröd och salladssåser ovan.
I förgrunden urgoda zucchini- och vårlöksbollar rullade i svarta sesamfrön med kokos.
Norirolls! Smakade som vegetarisk sushi. Jag ska definitivt testa att laga dessa själv!
Den hälsosamma kvällen avslutades på lite ohälsosammare vis på krogen Ollis med några öl och "På vejin". Balansen i universum återställdes.

Morgonlänken

Som kompensation för den dåliga svenskan i inlägget nedan så länkar jag här till Charlottes alltid välformulerade inlägg, denna gång ett humoristiskt inlägg om bingo i feminismdebatten.

It's funny coz it's true.

Feb 10, 2013

Nästan som en trucker

Jag har ju tidigare nämnt det där om att man ibland känner att man måste motbevisa vissa stereotyper och det inte finns rum för misslyckande, för då är man en typisk representant för hela sitt kön och man bevisar stereotypen sann.

I fredags hamnade jag i en sådan situation. Jag var tvungen, men även villig, att köra den enorma automatväxlade paketbilen ovan. Ensam. För det första är jag ovan att manövrera en automatväxlad bil och för det andra tycker jag att det är svårt att uppfatta avstånd redan när jag backar med en vanlig bil. Bra gick det i varje fall och inga missöden skedde.

Att ledigt parkera, backa och brumma iväg på en smal sandväg gav mig en enorm tillfredställelse. Ja okej, parkingsplatsen var rymlig (dock ej den på bilden). Att jag dessutom var en ung kvinna på ett möte med främst män som passerat 45 var pricken på i:et. Självgodheten är på topp som ni märker. Nå, om det var någon av personerna som den dagen såg mig bakom ratten och fick sig en funderare över vad unga kvinnor kan göra så är jag nöjd. Jag tänker också vara stolt över att jag klev utanför min comfort zone och gjorde nåt som jag tyckte var utmanande och lite skrämmande.

Min poäng är inte att det här är ett jättekliv för jämställdheten eller att tjejer ska börja göra "killgrejer" och vice verca som ett självändamål. Min poäng är snarare att det är hälsosamt både för ens egens och andras skull att stiga ur den roll som förväntas och som man oftast finner sig bekväm i. Det ger en självförtroende - även om det inte skulle gå som man tänkt sig så har man i alla fall vågat pröva - och det breddar ramarna inom vilka man förväntas vara med ens några millimeter.

Feb 8, 2013

Kolla vad postiljonen hämtade....

Skepp-o-hoj! ...and why is all the rum gone??
Trevlig fredag på er!

Förklädd till man

Ursäkta den usla bildkvaliteten. Webcam var allt jag orkade med.
Efter det här inlägget tipsade Serpens Albus mig om boken "Förklädd till man" av Norah Vincent. Nu har jag äntligen läst ut boken och tänkte dela med mig av mina tankar om temat. Har någon av er läst boken?

Stundvis är boken väldigt amerikansk - överförklarar och fjanttiga liknelser -,  vilket i och för sig är naturligt eftersom författaren är amerikan. Det verkar som om könsrollerna är mycket mer begränsade och jämställdheten i USA ännu är långt efter oss i Norden.

När Norah klär ut sig till man förväntar hon sig tillträde i en exklusiv klubb med rättigheter, frihet och en överordnad plats i samhället. Hon, eller snarare Ned som hon heter som man, märker snart att så inte är fallet. Kvinnor må har varit och är fortfarande systematiskt underordnade män, men även männen känner sig underordnade, eller kanske snarare förtryckt av kvinnor. Det handlar delvis om kärleksspelet.
"Att vara man och dejta kvinnor var en lektion i kvinnlig makt och det gjorde mig till något av en kvinnohatar. [...] Jag ogillade deras överlägsenhet, deras anklagande leenden, deras självklara rätt att välja eller avvisa mig hur lättvindigt som jelst, en exekution utförd med en sådan lättja, så utan ansträngning att både nederlag och framgångar blev outhärdligt förödmjukande."
Dejtingvärlden blev en lektion i kvinnlig makt där männen krälar i gruset för att behaga kvinnan. När han väl lyckats få sin familj ligger det yttersta ansvaret för försörjning och familjens överlevnad på honom. Det är ett tungt ok att bära och han blir så småningom bitter. Detta är en annan delorsak till att männens upplevda förtryck. Om och om igen återkommer Ned till ansvaret som männen upplever att de har för sin familj. För att kunna axla ansvaret måste mannen vara stark och får inte bryta ihop. Han måste vara stark, ta smärtan, så att hon eller barnen slipper det och kan få bryta ihop om de behöver det. Att vara stark för och inför andra upplevde hon att var en stor del av rollen Man. Att axla kvinnor som sin börda skulle männen komma att ogilla och sedan till slut ogilla även kvinnor.

Ett uppfriskande avsnitt är när Norah märker att den stereotypa uppfattningen om att män aldrig pratar om sina förhållanden och speciellt inte med varandra, eftersom de inte är intresserade av det, inte direkt stämde. När hon lyssnade på killarna kom hon fram till att de flesta killar förmodligen helt enkelt aldrig haft chansen eller rätten att utforska ämnet. Men det fanns vilja att prata om kärlek. De var inte ointresserade. Många män verkade dock ha svårt med emotionell verbal kommunikation, men de hade ändå ett kamratskap som innebor en helt annan acceptans av varandra än vad kvinnor emellan ofta har. Här kan man ju kanske ändå komma ihåg att amerikanska män i allmänhet är tusenfalt mer verbala än finska män, heh.

En annan intressant del
är avsnittet där en muskulös man sorgset medger att han känner sig som ett objekt när Ned med tydlig avund i rösten frågar om hans kropp. Den muskulösa killen förklarade att då han kommer in i ett rum eller restaurang, speciellt om han är tillsammans med andra män, kan se rädslan i deras ansikten, som om de tror att han ska skadad dem. De tar för givet att han är våldsam eftersom han ser ut som han gör.

En sak som både störde mig lite och gjorde mig förundrad var hur sexualitet porträtteras som en primitiv, skamlig drift, som männen hade svårt att kontrollera. Männens sexdrift är så mycket större än kvinnans att han tvingas ta till strippklubbar och porr för att "överleva". Lustigt. Jag tvivlar på att sexdriften för män är så övermäktigande och nästan okontrollerbar som hon låter påskina. Men who am I to say.

Att klä ut sig och anta manrollen till den fullaste grad som det går att göra som kvinna är förstås alltid en subjektiv upplevelse. Alla de män som Norah mötte kan inte representera alla män i hela världen och det är svårt att komma med allmängiltiga påståenden. Men ett intressant experiment är det i varje fall. Man kan se vissa mönster framträda. Jag tycker att det skulle vara väldigt intressant att testa! Att stiga in i någon annans skor är alltid nyttigt i förståelsen för andra.

Feb 7, 2013

Vintertid och rawfood

Vintertid är det svårt att ätat mycket rawfood tycker jag. Därför har mitt intag av så kallad levande föda för det mesta begränsat sig till salladsluncher i tusen versioner av kål. Delvis gör vinterkylan att jag vill ha varmare och stadigare mat. Delvis är det inte så ekosmart att frossa i grönt som måste importeras eller odlas i växthus den här tiden om året. Delvis är jag tröttare och slöare och har inte lika mycket energi att pröva nya rawfood rätter.

Nu har jag hittat ett recept som jag måste testa på. En sköldpaddstårta av kiwi, banan och kokos! Ser ju helt fantastisk ut!

Man mixar kokoskött (1/2 cup), kokosvatten (1/4 cup) och urkärnade dadlar (1/2 cup) i en mixer tills krämig, glassyrliknande konsistens.  Sen varvar man med banan, kokoskräm, kiwi och kokoskräm och jobbar sig in mot mitten för att skapa ett  halvt klot av kaka. Klotet täcks sedan med skivad kiwi. Huvudet, fötterna och svansen skär man ut från kiwifrukter.

Längst ner i receptet finns ett tips*Excellent for kid's birthday parties!* Hrmm, men visst kan vuxna också? T.ex. till 30-års kalas?? Visst?!

Böcker om platser som finns på riktigt

Det är bara mina nattsvarta ögon som skiljer oss åt. Och håret kanske lite grann.
Igår var jag på bokrelease. Lotta såg till att ta med mig till tillställningen. Åh, oroa er inte, jag spatserade inte omkring med boken i nyllet. Jag hade inte kläckt den snilleblixten då ännu. Det var alltså Sara Jungerstens nya bok Lika delar liv och luft som det handlar om. Den lär berätta om omvärdera sitt liv och att möta den man är och vill vara. Temat låter intressant. Jag ser fram emot att sova alldeles för lite igen. För så blir det om jag inte kan slita mig från en bra story.

Jag älskar att läsa finlandssvenska böcker. Det skrivs om platser, riktiga platser, som jag känner igen eller till och med har varit på. Man har en liknande referensram och man hajar bättre små nyanser och antydningar än annars. Det känns liksom närmare och mer hemma. Och så är jag ju förstås fruktansvärt finlandsvenskt solidarisk, freudenthalisk och hemmakär... ellerhurvardetnuigen.

Feb 6, 2013

Dagens tips i ost...

...som egentligen inte handlar om ost, utan om nåt som smakar som ost. Idag lagade jag bönor i tomatsås med pärlgryn av korn och istället för att strö över t.ex. parmesan tog jag lite näringsjäst. Näringsjäst har en ostliknande smak och är i mitt tycke väldigt god.

Övertydlig (men osponsorerad) produktplacering.
Näringsjäst är en inaktiv jäst och just denna sort innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Man framställer den genom att jäsa en en-cells organism Saccharomyces Cerevisiae med hjälp av sockerrör eller sockerbetor. Sen tvättas, torkas och paketeras jästen i form av flingor. Näringsjäst innehåller mycket B-vitamin som man tillsatt i form av en bakterie. B-vitaminer är värmekänsliga så den här produkten passar ju utmärkt för rawfood-tillagning. Näringsjästen innehåller också aminosyror, järn och magnesium.

Inhemska pärlgryn är ett bra alternativ till ris som transporterats tusentals kilometer till Norden.

Det går inte att tiga ihjäl troll

På tal om kvinnohat så kan den intresserade kolla på denna video av Anita Sarkeesian där hon förklara hur det gick när hon ville analysera hur kvinnorollen framställs i videospel.

 

Videons innehåll i korthet: För att finansiera sin forskning startade hon en crowd founding projekt där folk fick donera en slant om de ansåg att de ville stöda projektet och forskningen. Om ingen annan tyckte att det var en bra idé skulle hon alltså inte heller ha råd att undersöka saken. Då brakade helvetet löst och en hatkampanj mot henne lanserades. Manliga gamers (videospelspelare) och tonårspojkar attackerade henne med sexistiska hot om våldtäkt, mord och tortyr. Observera att medelåldern för gamers ligger kring 30 år, så det är inga valpar som inte fattar bättre som vi snackar om. Man försökte stänga ner hennes aktivitet och synlighet på internet genom överösa henne med sexistiska kommentarer och genom att sabotera och rapporterade hennes olika internetkanaler som spam, kränkande och terrorism.

Trakasserierna och försöken att tysta henne hade dock motsatt effekt. Folk blev upprörda och uppjagade över det som höll på att hända och visade sitt stöd bland annat genom att donera pengar till projektet. Det slutade med att hon fick in 25 gånger mer än vad hon bett om, vilket i sin tur resulterade i många fler videor och analyser än vad hon ursprungligen planerat. Videorna kommer att finnas tillgängliga gratis för alla. Hennes tidigare alster har använts t.ex. i skolundervisningen.

Sarkeesian menar att mobbarna ville behålla spelvärlden som en manligt dominerad plats på nätet, med alla de fördelar som en exklusiv herrklubb åtnjuter. (Hon specificerar dock inte vilka fördelar det handlar om, men jag antar att det är så att säga fullt medlemskap i klubben) Hon framhåller att hatkampanjen är en massiv uppvisning av misogyn ilska. Det handlar inte om "pojkar som är pojkar" eller "så som internet fungerar" och det kommer inte att försvinna av sig självt. (Med andra ord måste vi våga och orka prata om det här hatet.)

Vidare framhåller hon att vare sig det handlar om en hatkampanj av denna storlek eller om en handfull med elaka kommentarer så är slutmålet det samma: att upprätthålla, förstärka och normalisera en sexistisk kultur där män som trakasserar får stöd av sina gelikar och blir belönade för sina sexistiska attityder och beteende. Kvinnor tystas ned, marginaliseras och utesluts från att delta till 100% i herrklubben där kvinnor inte är tillåtna.

Oj, det blev inte så kortfattat.

Mina 2 cent då? Jag ser en hel del uppdämd ilska som kanaliseras till ett vidunderligt kvinnohat. Det har givetvis att göra med hur dagens samhälle ser ut idag och med könsrollerna. Det finns en snedvridenhet i hur män och kvinnor interagerar idag. Det jag plockade upp i Noorah Vincents bok Förklädd till man är att det finns en överlägsenhet i kärleksspelet från kvinnors sida och "toffelhjälte"-kultur som kan tänkas skapa en hel del bitterhet och ilska. Kvinnan fnyser lätt och rynkar på näsan när männen försöker imponera på henne. Hon spelar ett manipulativt spel där han får kräla i stoftet för att vinna hennes hjärta och senare för att behaga henne. Överdrivet visserligen, men ni kanske fattar vilka stereotyper jag syftar på. Han ska vara si och så för att vara en värdig (och riktig) man. (I och för sig ska även hon ska vara si och så för att vara en riktig kvinna.) Kan denna upplevda underlägsenhet i kärlek vara en orsak till ilskan gentemot kvinnor? Ett försök att kontrollera kvinnorna eftersom de ter sig okontrollerbara? Ett misslyckat försök att hantera kraven på hur en man "ska" vara?

Om det är så, är ironin stor. För de analyser som Sarkeesian gör befrämjar jämställdheten i samhället, vilket i sin tur gagnar båda könen. Med andra ord gagnas även de ilskna män som så förtvivlat försöker motarbeta henne.

Feb 5, 2013

Not walking the talk

Insåg nyss att jag helt har glömt bort mitt darvel om att försöka komma i sån magmuskelform att jag kan göra plankan i 8 minuter. Ojdå.

Om ni vill höra nåt ännu mer upprörande så kan ni kolla in videon "Män som näthatar kvinnor". Vidrigt.

Det var allt.

Hur gick det?

Hupshej, efter att jag kom hem igår efter lite pulkaåkning med min stödvän drack jag en bärsmoothie med lite grönt i och lade mig på soffan. Vaknade 22.45. Ojdå. Jag måste nog vara lite trött. Och ja, det är jag nog. Väldans, väldans trött och oinspirerad. Så det blev inga större blogginlägg skrivna. Oftast skriver jag stommen på kvällen och tweeka bara lite följande dag när jag publicerar dem.

Det jag hade tänkt skriva igårkväll var en sista rapporteringen av "Sluta släng mat"-kampanjen. Den sista veckan i januari gick helt okej. Någon enstaka mjölkskvätt hamnade i diskhon, en mandarin och en blodapelsin hade hunnit skrumpa ihop, men inga större samvetskval.

Det jag lärt mig under månaden som gått är att det lönar sig att ha ordning i kylskåpet så man vet vad man har där och att förvaring är A och O om man inte vill kasta bort mat i onödan.

Övriga veckorapporter från januari finns här och här och här.

Feb 4, 2013

Blåbärskräm

Blåbärskräm med vispgrädde
Jag blev sjukt sugen på blåbärssoppa* efter att jag läst Underbara Claras inlägg. Sagt och gjort. Nästan. Jag hade bara 1dl blåbär och inget potatismjöl hemma och kände mig väldigt slö i mina söndagsmyskläder. Det kändes som en överväldig uppgift att ta sig till butiken och till frysen för att hämta ingredienser. Jag trotsade ändå både slöheten och snömassorna som begravt bilen och gav mig iväg.

När jag kommer hem hinner jag bara stiga ur bilen förrän påsen med blåbär åker i backen och spricker. Blåa, små bär spred sig som en missfärgad tsunami över gården. Nejdå, jag överdriver inte alls. Jag blev bara och stirrade en stund på förödelsen. Tur är det vinter och det var enkelt att fiska upp bären ur den nyfallna snön. Bären blev ju inte ens smutsiga och sandiga. Men före jag hann tänka den tanken skrek jag inombords "NEEEEEEJJJJJ!!!" i flera sekunder.

Jag följde för övrigt Claras recept, men tillsatte lite mera potatismjöl för att få en kräm samt lite björksocker för sötma. Serverades med vipsgrädde smaksatt med Urtekrams ekologiska vaniljpulver och björksocker. Delicioso!

*Oh who am I kidding?! Det var ju grädden jag ville åt.

Hotta killar och cancer


Vad tycker ni om reklamen ovan? Hittade den hos Malenami. Det är alltså en reklam för en app som ska påminna kvinnor om att kolla sina bröst regelbundet för att upptäcka cancer i tid. Eftersom kvinnor antas lyssnar bättre när det finns en het kille med i bilden så går hela videosnutten ut på att ursnygga, sexiga karlar poserar och spänner sina muskler samtidigt som budskapet förs fram.

Om vi säger så här, det skulle i alla fall inte fungera andra vägen. Konceptet med objektifiering av kvinnor och sälj-grej-med-tjej är allt för uttjatat. Likaså bilden av män som vilddjur utelämnade åt sin egen okontrollerbara sexuella lust.

Det jag gillar här är att man erkänner kvinnans sexlust. Oftast porträtteras ju kvinnan som den passiva och icke-intresserade ("älsking, inte ikväll, jag har huvudvärk"). Den manliga blicken är frånvarande och det är okej för kvinnor, de till och med uppmuntras till att glo på de bara bringorna.

Däremot är det ju förstås
något enkelspårigt att anta att kvinnor inte lyssnar på en doktor om han inte är het, men det är en reklam och reklamer leker ofta med karikatyrer, överdrifter och förenklingar. Likså är reklamen väldigt heterosexuell. Väääldigt heterosexuell. En annan invändigt kunde vara att det verkar som om kvinnor inte själva kan ansvara för sin egen hälsa, utan behöver en mans hjälp till det. Men, tja, det känns lite långsökt. Och den mest uppenbara kritiken är förstås: är det okej att objektifiera män?

Feb 3, 2013

Tekniken i spåret

 Mitt mål denna vinter är att skida en runda utan att bromsa i en endast backe. Snön yr omkring mig när stavarna släpar i marken likt en förlängning av armar som viftar och hejdar "stopp, stopp!". Det ska bli slut på det!

Före jag begav mig ut i spåret googlade jag teknik för längdskidåkning, t.ex. den här länken var till hjälp. Googlandet visade sig vara ett smart drag. Den 6,2 km länken löpte mycket bättre än förra gången. Men mai gad vad dåligt ork jag har. Frustrerande.

Maten som byggsten

Maten, maten, maten. Den är mer än en njutning och energigivare. Den är våra byggstenar.

Våra celler förnyas ständigt. Hudens celler förnyas lite grann varje dag, leverns celler har förnyats på några månader, lungorna på några veckor och så vidare. På sju år har nästan alla celler i kroppen förnyats. Till och med skelettet. Nå, sju år give or take, vissa säger 10 år och sen finns det celler som inte hinner eller kan förnyas under en livstid, såsom hjärtat, delar av ögonen och hjärnan.

När nya celler bildas tar kropppen av det som finns tillgängligt, det vill säga det byggmaterial som du försett den med, maten. När vi äter spjälks maten sönder och kolhydrater, proteiner, fetter samt näringsämnen och mineraler bryts ned till druvsocker, aminosyror, glycerol och fettsyror. I tarmen delas ämnena upp i byggmaterial och energimaterial och transporteras till cellerna med hjälp av blodomloppet där de används för att bygga upp nya celler och reparera gamla. För att bygga friska celler och en kropp full med energi och styrka behövs bra byggnadsmaterial. Därför är maten så viktigt.

Feb 2, 2013

Dagens sallad

Istället för fastlagsbullar till middag var jag idag sugen på sallad. Mumsig, fräsch sallad. Givetvis med ost. Tyvärr är ju stor ostkonsumtion inte speciellt klimatsmart, efterom den kräver mycket resurser för att tillverkas. Men måtta med allt så går det nog bra.

Salladen var SUPERgod och innehöll följande ingredienser:

Getostsallad á la Maggie (1 person)

50 g roucolasallad
1/4 kinakål, strimlad
4-5 små skivor getost, stek i panna tills stekyta
1/2-1 dl spenat (jag hade endast egenodlad, fryst spenat så jag stekte upp den)
1/2 paprika
3 skivor soltorkad tomat
1/2 granatäppel
inlagd vitlök med chili, 8-10 (!) klyftor
1 msk pumpafrön

Feb 1, 2013

Yes, I can!

Förresten, idag åt jag en fastlagsbulle med franskt kaffe till middag och lite ekochoklad till efterrätt. Ja, det var tröstmat. Ja, det var ju just det jag inte skulle göra. Ja, det struntar jag i just nu.

Jag skulle vilja vara en ljuv, vacker, positiv plats på internet, där besökaren blir glad, inspirerad och, och, jaa jag vet inte vad, upplyft kanske. Men det är jag inte alltid. Därför berättade jag det ovannämnda. Ni vet, den där uttjatade diskussionen om glansbildsliv och helgonglorior i bloggosfären. *glimten i ögat*

Jonej, så mycket mer än udda matvanor hade jag tyvärr inte att komma med. Inte heller nåt som är nytt under solen, jag åt ju ogräs i somras. Trevlig helg peeps!

Inget nytt under solen som inte syns

Läste nyss att Sandra på Nio till fem ska lämna livet i New York och flytta till Paris. Där ska hon skriva, för det är det hon vill göra. Fan så inspirerande. Bryta opp från livet som både är så tryggt och roligt, men på samma gång från platsen där hon upplevt ett synnerligen tungt år. Paris. Vackra, vackra Paris. Jaa, och ohyfsade servitörer, gräslig trafik, kalla vindar, inget kontaktnätverk och, och, rött vin, tidig vår, konst och en pulserande stad...

Jag känner hur mina tankar och hjärta och hela min kropp, just idag, just ikväll också längtar och strävar efter en liknande resa, ett liknande uppbrott. Att verkligen våga förändra, våga vara modig, våga kasta sig ut, få skråmor, blöda, falla handlöst om det så krävs, men hellre flyga om det är möjligt. Men jag vågar inte. För vart är det egentligen som jag vill ta vägen? Vart är det som jag vill? Inte till Paris ändå. Men det är väl just det som är grejen. Att man inte vet vad som ligger där på den oupptrampade stigen. Det är både poängen och hindret.

Dessutom vill jag ha både och. Jag vill stanna upp och odla i min trädgård, bygga ett hus, leva ett liv nära jorden, ta hand om mina älskade och ha många älskade omkring mig, njuta av min egen plats på jorden, stilla mig och samtidigt vill jag känna den där varma solen och fuktiga luften som inte finns här på min hud, spontana möten med människor jag inte förstår, blicka utåt, samla historier som jag kan berätta när jag är gammal, lära mig nytt som jag tror jag inte kan eller ens vill lära mig, inte bära ansvar för sånt jag inte vill ansvara för. "Tänk om, tänk om..." snurrar i mitt huvud och överröstar så småningom allt annat. Det här ingenting nytt. Denna längtan kommer och går.

Det behöver ju inte vara så dramatiskt som Sandra gör det. Man behöver inte byta kontinent, lämna allt, börja helt nytt. Det kan handla om en mycket mindre skala. Men ett beslut måste tas. Modig är hon i varje fall. Eller är det bara en flykt? Kanske det känns som att hon inte har så mycket att förlora på det?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...