Oct 31, 2012

Lyxigt kvällsmål: Monster of Halloween

Räkröra med havtornsgele toppad med dill på en bädd av ärtgroddar på surdegs- och chiaknäckebröd
Hedonismen har ingen hejd här på bloggen idag. Först vintips och sedan korrumperade kvällsmålstips. Leksands knäckebröd har nämligen lanserat ett nytt knäckebröd - Effektknäcke Surdeg och Chia - och i samband med detta har de utlyst en tävling om den bästa knäckebrödssmörgåsen. Jag kunde inte motstå att delta för att vinna en helg på en stuga i Dalarna och dessutom lät både kombinationen av de hälsosamma chiafröna och traditionell surdeg spännande. Chiafrön är ju nyttiga och innehåller omega-3 samt olika mineraler. Jag brukar lägga med chiafrön i gröten eller i en fröblandning på turkisk yoghurt.

Jag använde en del av det som blev kvar från "Halv 8 hos mig"-middagen som pålägg. På senaste tiden har jag varit urdålig på att se till att alla rester används och se till att vi inte bidrar till matsvinnet, men nu har i alla fall de överblivna örterna använts. Jag lade dock kanske lite för mycket grejer på brödet eftersom jag inte kände nån egentlig surdegssmak.

Nå, tillbaka till mitt mumsiga knäckebröd: räkröra med havtornsgele toppad med dill på en bädd av ärtgroddar på surdegs- och chiaknäckebrö. Så gott! Synd att räkröran tog slut väldigt snabbt. Räkröran är köpt från en lokal fiskbutik, men man kan enkelt laga en själv med lite räkor, gräddfil/majonäs, äppelcidervinäger, salt, peppar, lite lök.

Jag kallar smörgåsen Seamonster of Halloween, eftersom det passande nog är 31 oktober idag och ärtgroddarna ser lite ut som två uppsträckta armar och lite spretigt hår där högst upp med ett orange face (bilden högst upp, övre högra hörnet), den oranga färgen är ju också väldigt halloweenisk och ärtgroddarna i andra ändan av knäckisen ser ut som två små, runda fötter. Booo! And happy Halloween!

Lillördagens tips

Rekommenderas av Mäggi.
Det här ekovinet är väldigt, väldigt gott! Förutom att det är ekologiskt så är förpackningen tetrapack, vilket innebär mindre klimatbelastning än glas- och plastflaskor, samt har vinet inte transporterats från andra sidan jorden, utan från Italien. Läs Heidis pålästa och informativa inlägg om ni vill veta mer om de olika vinförpackningarnas inverkan på miljön eller mitt tidigare inlägg om varför det lönar sig att dricka ekovin framför konventionellt vin. Heidi delade dock inte riktigt min entusiasm för det här vinet. Trevlig lilllördag ya'll!

P.S Jag uppmuntrar inte till att fördärv och förfall mitt i veckan, men ett glas vin om dagen lär ju vara hälsosamt.

Ratatas lanseringsfest

Tänkte bara påminna om att Ratata har en lanseringsfest för den nya bloggkonstpublikationen/ fickalmanackan som producerats med hjälp av bloggares foton, illustrationer och texter. Nu på fredag på Ritz i Vasa och sen på fredag (6.11) i Helsingfors. Tyvärr kan jag inte själv delta i tillställningen, men jag skulle nog vara lite snål på en kalender i alla fall.

Oct 30, 2012

Supertisdagen

Vanligtvis går jag ju på yoga och sen på navigationskurs på tisdagar. Nu har jag varit tvungen att rucka om schemat lite grann för att gå på en kurs för stödpersoner som Seinäjoen seudun kehitysvammaisten tuki ry ordnar (på svenska) i samarbete med FDUV.

Kommer ni ihåg att jag skrev om Fyra Betydelsefulla Timmar tidigare? Nå, jag vill alltså bli en stödperson eller vän till en person med funktionshinder. Jag har redan träffat en stödbehövande person och vi kommer förhoppningsvis att träffas ett par gånger i månaden för en timme eller två. Vi kommer att göra helt vanliga saker såsom att gå på stan och cafe, bio eller promenad. Roliga saker och varken jobbigt eller "tidskrävande"! Jag tror att inte bara den stödbehövande kommer att få nåt ut av det. Man kan ta kontakt med FDUV om man är intresserad av att bli stödperson här i Österbotten.

Dagens

Dagens tips: Hanna Gustavsson har skrivit en fenomenal text om just slutshaming och sexism. Läs HÄR.

Oct 29, 2012

Problemet med "slutty nurse"

Bara för att göra det klart, så kritiserar jag inte användningen av de "sexiga" Halloweendräkterna, utan den bild av samhället, kvinnan och mannen som de speglar. Dvs. hur ska man se ut och vilken uppgift har man. Är poängen att roa andra och sig själv eller att behaga? Självklart ska man få stiga in i den sexiga rollen om man vill det och då ska ingen komma och skuldbelägga en för att man anamma sin egen sexualitet.

Det jag har problem med är att samhället - på så många olika sätt - lär tjejer att kvinnlig sexualitet innebär att göra sig till ett objekt. När de sedan gör det kallas de "slutty", så som i "slutty nurse". Vart man än vänder sig så är rumpan bar - bokstavligen med vissa av kostymerna.

Jag har även problem med att det faktum att "kvinnlig sexualitet innebär att göra sig till ett objekt" är en så stor del av rollen Kvinna. Att vara behagande i andras ögon är fortfarande en förväntning som ställs främst på kvinnor, inte män. Kvinnor utvärderas utgående från sitt yttre i större utsträckning än män. Jag saknar mer nyansering! Att pynta sig i spets, klackar och urringing ska vara okej - utan slampakommentarer - men det får inte vara det enda "rätta" alternativet (förväntningen) när man spelar rollen Kvinna.

Klysha eller inspiration?

Vanligtvis känns de där bilderna med kloka citat lite klyshiga, men på samma gång nickar jag ofta instämmande och tänker "Javisst, så är det nog". Jag är inte en speciellt svår person att övertala. Speciellt inte om jag inte riktigt vet var jag står. Nu skulle jag behöva inspirationsfyllda, hoppingivande och ljuvliga bilder med kloka ord på, så give me your best! Min favorit för tillfället är nog den här som jag stötte på i någon blogg/kommentar:

Jämför inte ditt sämsta med andras bästa. 
Typ.
Den funkar ju tvärtom också. Men någon bild har jag inte.

Här är dock en bild och en vacker dikt av Emily Dickinson.

Sexig Halloween

Bildkälla
Så här i efterdyningarna av Halloween så kan ni ta en förskräckt titt på denna sida där man gjort en jämförelse mellan manliga och kvinnliga halloweendräkter. Fy! Tack Yllestrumpan Mikaela för tipset! Är Halloween bara en ursäkt att få klä sig - eh, eller inte klä sig alls - på ett provokativt, "sexigt" sätt? I många fall blir det lite oklart vad den kvinnliga dräkten ens föreställer eftersom den är så avskalad (med tyg) och bortpyntad med urringningar, högklackat och spetsar.

Maskerad är ett tillfälle att få anta en annan roll, överskrida gränser och vara någonting utöver det normala. Men hur mycket träder man ur sin roll med hjälp av de här dräkterna? Här ser vi igen hur olika blicken riktas på de olika könen. Mannen vars kropp främst är ett roligt verktyg och kvinnan, som osar sexighet, har inget skojigt eller larvigt över sig. Mannens kropp kan vara dråplig, kittlande, osexig (medfött osexig?) och rolig. Han är ett subjekt med innehåll. Men kvinnan uppmuntras inte till att använda sin kropp för att roa sig själv eller andra, utan hennes kropp ska vara vacker att se på, hur opraktiskt det än är att flyga ett flygplan i stilettoboots och minikjol (Top Gun-dräkt, där mannen har en overall). Hon visas upp som ett objekt där yta spelar större roll än det hon verkligen föreställer. Utgående från de bilderna på "Fuck no sexist Halloween costumes" så ska kvinnan inte försöka göra sig ful eller dråplig, inte ens när hon föreställer "Texas Chainsaw Massacre". Målet är att se vacker och/eller sexig ut på bekostnad av igenkänningsfaktorn på kostymen. Målet för en man i maskeradkostym är väl att se så lika ut som föremålet eller personen, inte att se så attraktiv ut som möjligt.

Tänk och vi vände på steken och trängde in Zorro eller Polisen i speedos och en tight skjorta som avslöjade största delen av bringan. Skulle vi uppleva det som sexigt? Eller skrattretande? Varför upplever vi inte kvinnor inträngda i yttepyttesmå minikjolar och en liten polisbricka mellan brösten som skrattretande? Jo, för kvinnor är mycket mer kropp än vad män är. Männen är sin personlighet (eller yrke?) först och sedan sin kropp, medan kvinnorna främst först blir bedömda utgående från deras utseende och sedan vem de är. Orsakerna till detta är ju de där samma gamla könsrollerna och strukturella problem, som jag inte tänker gå in på nu. Läs istället t.ex. Genusfotografen. När männen objektifieras blir deras kroppslighet mer påtaglig - kroppslighet som tillhör kvinnornas domän - och det hela kan bli komiskt. Ni vet, det där med att mannen är normen och för en man att blir kvinnligare är ett steg neråt, medan det för kvinnnorna är ett steg uppåt att anamma manlighet. Nå, jag kom kanske lite långt ifrån poängen nu.

Så, vad klädde ni ut er till på Halloweenfesten iår? Vad tycker ni om utbudet på Halloweendräkter?
Senast jag var utklädd på Halloween (2009?) föreställde jag Amy Winehouse.

Oct 28, 2012

Äppelfabriken

Äppelfabriken är igång! En del av äpplena som vi plockade idag har hamnat i en lånad torkmaskin och en del i en stor burk med vatten. Fantastiskt att man kan använda resterna och mittendelen som blir över från de torkade äpplena till att laga äppelcidervinäger.  Två flugor i en smäll liksom.

Vi hittade metoden på nätet och det går ut på att man tar de överblivna delarna av äpplena - skal och mittendelen - och låter dem stå framme en stund så de får en brun färg. Sen slänger man dem i en stor, ren glasburk och häller vatten ovanpå. Använd inte en metall- eller plastburk eftersom vinägern är frätande och giftiga ämnen kan frigöras i vätskan. Rostfritt stål lär dock vara ok. Lägg en tunn duk över hålet och låt burken stå på en varm (15-26 grader) och mörk plats i en månad eller så tills vinägern är så stark som man vill ha det.

Det låter alldeles för enkelt för att vara sant. Kommer inte äpplena att ruttna bort? Eller lukta helt förfärligt? Man ska röra om i burken en gång om dagen för att oxidera blandningen. Nåja, vi prövar och ser om det lyckas i alla fall!

Frostade äppel

Den här bilden är tagen just före snön kom.
Vilken fantastiskt fin dag! Snön och frosten som bäddar in allt i ett vackert skimmer i solskenet. Tyvärr är också våra äppel inbäddade i frost, men en hel del hann vi ändå plocka in före vintern kom. En del äppel låg frusna på marken eller hängde som små isäpplen från grenarna, men även de plockade vi och skall göra äppelcidervinäger av. Mer om det senare. Nu tänkte jag gå ut på en promenad. Det var ju det där med 23 1/2 timme

Oct 27, 2012

Halv 8 hos mig

Det blev en lyckad  "Halv 8 hos mig"-middag igår! Jag fick låna en lägenhet i stan, eftersom det skulle ha varit lite opraktiskt att transportera ut alla till Replot och sen in till stan igen. Tyvärr blev det inget fotat. Överhuvudtaget. Menyn fotade jag i efterhand här hemma. Väldigt synd, men ibland vill man bara njuta av sällskapet och maten. Och sen var det ju tankarna förstås lite på annat håll emellanåt också och mycket att stå i. Jag fick tre middagsgäster och menyn var i havstema med ekologiska/lokalproducerade produkter.

Fördrink: Finnbärsdrink med knaparnéer. Ekologisk skumppa (som det förresten inte finns många att välja mellan) med isbitar av havtornssaft. Hemlagat knäckebröd med vegetarisk pate och persilja.

Förrätt: Fräsch spenatsoppa toppas med sesamfrön och ärtgroddar samt skärgårdsbröd. Rawfood-style spenatsoppa, hemlagad Malaxlimpa med räkröra och dill.

Huvudrätt: Smörstekt abborrfilé med citronskum samt hasselbackspotatis och blomkålspuré. Lokalt fiskade abborrfiléer från Vallgrund, ekologisk citron och ägg som ihopvispats men som jag tyvärr glömde bort att servera, ekologisk blomkål som kokats och staxmixats ihop med grädde och rosensalt.

Efterrätt: Havtornscheesecake med rostade mandlar och jordgubbssås samt franskt kaffe. Cheesecaken var gjord enligt rawfoodrecept och var baserad på nötter (som dock ej var ekologiska eller närproducerade). Sen glömde jag faktiskt bort att servera de rostade mandlarna.

Ekologiskt vitt vin från Italien och Frankrike (båda ganska syrliga) serverades till maten och Bailys/konjak till kaffet.

Det var kul att lära känna middagsgästerna. Tyvärr stod jag en hel del i köket, så jag missade en del av konversationerna och umgänget. Poängsättningen föll tyvärr bort i villervallan på krogen där resultaten skulle avslöjas, så ararngörern lät kockarn avgöra tävlingen med sten-sax-påse-leken. Det var verkligen synd, för det skulle ju förstås ha varit intressant att veta vad gästerna på riktigt tyckte om maten, dukningen och stämningen. Visst gavs det komplimanger under kvällen, men det är ju också artigt. Heh.

Oct 26, 2012

Fortfarande

Dalsbruk en tidig morgon.
Fortfarande busy week på gång och inte så mycket tid att formulera tankar. Jag har varit på seminarium i Storkyro och pratat om gamla byggnader och på Kimito och lyssnat på marknadsföring av museer. Idag är jag faktiskt ledig, men ikväll ska jag delta i en studentversion av "Halv 8 hos mig". Jag ska agera kock. Så kul! Det är alltså inte för TV, utan helt vanligt folk bara. Uppdaterar med foton och menyn sen!

Oct 23, 2012

Dystra besked

Åbo Akademi har ett underskott 4 miljoner och statsandelarna lär bli bara mindre. Nu instämmer jag med ryska institutionens avgående professor och frågar varför sparar bland undervisande personal då förvaltningens andel av den totala personalen är stor. ÅAs rektor menar att jämfört med andra universitet är ÅAs förvaltning lätt. Nu måste vara försiktigt med nyanställningar och vikarier. Inbesparingarna påstås drabba alla olika enheter lika mycket.

Bah. Jag tvivlar på att sparåtgärderna är av samma kaliber och har samma jämbördiga inverkan. Sparar man bort en professur, t.ex. som man gjorde i litteraturvetenskap, har det långt större konsekvenser än om man sparar bort en revisor eller sekreterare. Nu menar jag inte att ovannämnda arbeten är oviktiga. En professur som försvinner är dock långt mer ödesdigert för långt fler personer - studeranden i flera generationer, forskningen, institutionens utveckling - än att arbetsmängden ökar för några personer inom förvaltningen. Att styrelsemedlemmar och rektorn eller vem det nu var dessutom lyfter orimligt stora bonusar i dessa spartider gör det hela lite tunt och inte så trovärdigt.

Bah säger jag. Hur mycket ska man spara in på kunskapen i vårt land?

P.S Den som undrat vad jag pysslat med när jag inte bloggat kan gå in på Twitter och kolla vad jag sysslat med. Busy times.

Oct 21, 2012

Frosten som kom

Mina ord tog slut för veckoslutet. Här är några bilder från en vacker, frostfylld morgonpromenad istället. Idag har jag varit på en kundalini yogakurs hela dagen, men mer om det någon annan gång.

Oct 19, 2012

Tvättnötter

Roligt att höra att jag inte är den enda snuskpellen där ute! Hihi. Eller egentligen kom vi väl fram till att det kanske inte är så nödvändigt att tvätta kläderna efter en-två användningar. På tal om att tvätta så tänkte jag tipsa om att tvättnötter är ett jättebra alternativ till vanligt, konventionellt tvättmedel, som innehåller kemikalier som är skadliga för miljön.

Tvättnötter är ett miljövänligt, biologiskt tvättmedel. Nötterna är egentligen en sorts frukter som skördas främst i norra Indien och därför är de inte hårda, utan mjuka skal. Tvättnötterna är milda och skonsamma mot tyget och man ska inte använda sköljmedel, eftersom det inte behövs. Vill ha man ha någon doft på kläderna kan man tillsätta några droppar eteriska oljor, tror jag, eftersom nötterna inte avger någon egen doft.

För en tvätt använder man 4-8 nötter. Det är viktigt att man delar nötterna i mindre delar! Saponinet, eller den naturligt förekommande såpan, sitter nämligen på insidan av skalet och det frigörs inte lika mycket om man lägger dem hela i tvätten. Vattnets hårdhet och temperatur inverkar på tvättresultatet. Högre temperaturer gör att mer saponin frigörs, därför kan man vid 40 graders tvättar istället göra ett avkok på ca. 10 nötter och sätta ca. tre matskedar av avkoket i maskinen så funkar det lika bra som om man tävttade i 60 grader. Nötterna kan användas 4-5 gånger eller tills de mister sin glans. Resterna kan komposteras.Vid vittvätt lönar det sig att sätta med lite bikarbonat, ca. 1 sk per maskin, som naturligt blekningsmedel.

Avkoket kan man även använda som allmänt rengöringsmedel i hemmet eller på bilen, som shampoo eller för att tvätta smycken.

Läs gärna Heidis inlägg för mer info.

P.S Det finns en del kritik om att tvättnötter inte skulle ha någon effekt, men det kan jag skriva mer om senare.

Oct 18, 2012

Min mantel

Bildkälla
På tal om kläder, idag har jag på mig en sådan här kofta, men i beige. Det är lite som min superhjältemantel, för jag köpte den från en Odd Mollyisk butik i stan och när jag har på den så känner jag mig lite som Malenami. Snygg, stilfull och framgångsrik. Hehe. Tänk vad det yttre även kan göra för det inre.

Jag kom just från en föreläsning om Rättviseförmedlingen som Peppe höll på Ritz. Intressant! Men vi var väldigt få närvarande tyvärr. I bakgrunden soundcheckades det inför kvällen spelning, vilket gjorde att vi hade lite lustiga bakgrundsljud nu som då. Nå, alla in och gilla och bidra till Rättviseförmedlingen!

Tjolahopphej, nu ska jag på vernissage!

Snuskpelle?

Hur ofta tvättar ni kläderna? Har ni en ny outfit varje dag? Dagens outfit-bild bör ju vara olika från dag till dag för att vara intressant, vilket betyder en himla massa klädbyten. Tur är man inte modebloggare. Själv kan jag ha på mig samma jobbkläder i två-tre dagar och då tvättar jag nödvändigtvis inte koftan som jag haft ovanpå skjortan, utan jag bara vädrar den. Ifall den inte fått några fläckar eller någon lukt alltså. Jeansen använder jag mycket längre än så utan mellantvättar.

Jag vill påstå att man inte behöver tvätta kläderna efter en eller två användningar, utan att man använder sunt förnuft. Man kollar, snusar, vänder och vrider på plagget. Ser och luktar det fräscht så är det troligtvis också det. Man kan spara både vatten och kemikaliebelastning genom att vädra mera och tvätta mindre. Den kemiska belastningen på avloppsvattnet kan man ju förstås också minska genom att använda tvättnötter istället för vanligt, kemikaliesprängt tvättpulver.

Bildkälla Tumadre


Star Wars in pink

Luke, I'm your mommy...
Hihi, fin kombo. Prinsessan möter Star Wars. Varför inte? När vi oroar oss för vad rosa och prinsessor gör åt våra flickebarn, kanske man bör komma ihåg att också bejaka barnets kön, men utan att begränsa. Annars tycker vi väl bara in dem i en annan sorts form. Lotta skriver intressant om detta och hur hennes dotter ivrigt leker med sitt nya leksakskök.

Bild från Have a Gay Day på FB.

Oct 17, 2012

Dagens

Dagens bloggtips angående att tänka positivt kommer från Count on the Brids. Eller egentligen handlar det om att inte behöva tänka så jäkla positivt hela tiden. Ilska är också okej. Äh, läs istället.

Mansplaining - kvinnors trovärdighet

Voine, voine, att läsa på sidan "Academic Men Explaining things to me" är lite ledsamt. Mansplaining betyder inte att det är en man som förklarar, utan att man förklarar för att man antar att man vet mera för att man är en man. Usch så många exempel där smarta, högtutbildade kvinnor blir tillrättavisade och "undervisade" av män som antar sig veta bättre.

Unga kvinnor, eller alla kvinnor, bör veta att orsaken till att de förringas eller nedvärderas inte är deras eget fel, utan det beror på dessa uttjatade könsrollerna och vilka egenskaper man tillskriver könen. Det är viktigt att veta att man inte själv kan välja att inte behandlas nedlåtande. Det nedlåtande beteende ligger för det mesta utanför ens eget ageringsområde. Av berättelserna på Mansplaining framgår att kvinnors trovärdighet överlag är mindre än männens. Ni minns väl HBL:s artikel om antalet manliga experter i dagstidningen?

Jag kan själv komma på ett antal gånger då jag fått lilla-gumman-behandlingen. Där har min ålder givetvis spelat in och jag inser också att jag som 24-åring kanske inte hade riktigt lika bra koll på helheten eller lika mycket erfarenhet som 20-25 år äldre kolleger. Eller är det bara en invand könsroll som pratar nu? Ibland är det ju förstås lite skönt att vara den där unga, oerfarna kvinnan som inte behöver ta lika mycket ansvar eller vara så insatt ännu, men å andra sidan känner jag att jag då gräver en grop för både mig och andra kvinnor. Förutom att stå på sig som en trovärdig och kunnig kvinna, känner jag även att jag måste stå på mig som humanist. En gång när jag löneförhandlade fick jag responsen "Jag trodde inte humanister var så brydda om pengar!". Jag är kanske inte professionellt intresserad av pengar, men jag är intresserad av att man betalar mig det jag är värd för min kunskap och den utbildning jag har.

Jag kan tänka mig att männen upplever ett liknande fenomen när det kommer till barn och vård. Där antar man (som kvinna) ofta att mannen inte riktigt vet vad det handlar om trots att han t.ex. har varit hemmapappa i ett år eller två. Eftersom kvinnor har ju det där magiska bandet till barnet. Eller hur var det nu igen? Men det är en helt annan diskussion.

Läs Rebecca Solnits text om hur hon hanterat dessa män - inte alla män i hela världen, utan vissa - som förklarar saker till henne som hon redan vet eller vet bättre.

Björksavsvin på lagring

Förresten, vinet av björksav har varit på lagring sedan i våras i en av källarna i huset. Det har en härlig ljusbrun färg, men en hel del rester av jäsningsprocessen (?) i bottnet. Det ska stå och ta sig ännu minst fram till nyår, men det lär vara bra om man kan låta det vara ännu längre.

Oct 16, 2012

Ett annat sätt

Ytterligare ett sätt för mig att bekämpa mörkret är nog yoga. Vilken fantastisk avslappnad känsla jag har nu! Tapsa är nog super som instruktör! Han hjälper en att vrida och töja så man fattar hur det på riktigt ska kännas. Det var flera asanas som "öppnade" sig för mig idag. Nu sitter jag här och nästan rinner ur min stol på navigationskursen (pausar) av avslappning. Oj, nu börjar vi lektionen igen.

Fighting the dark

Grått, grått, grått: utsikten från mitt fönster på jobbet.
Mörkret tär på mig lite grann för tillfället. Såsom det säkert gör på många andra också för tillfället. Det är så mörkt, grått och regnigt. Jag är fast här i Finland medan min sambo snart åker på jobb utomlands till värmen (tja, och även till dagliga eftermiddags åskskurar). Och jag är fast här. Liksom tranorna skulle även jag vilja flyga bort från detta dystra land för tillfället. Jag vill ha någonting nytt. Igen. Ironiskt nog är jag väldigt långsam när det kommer till att acceptera snabba förändringar, men det finns ju en skillnad i om man själv valt förändringen eller om den överraskar.

Men, så kollar man in sköna, mysiga bilder från t.ex. Lindas Lantliga och inser att man nog kan göra ganska mycket åt det här mörket. Man kan skapa ett eget hörn av världen där man dricker varmt te, har tända ljus, läser en god bok (ehemm, eller blogg). Eller så sysselsätter sig man sig med vänner, hobbyn, föreläsningar och nya människor eller aktiviteter. Eller så kan man kolla in Lorna Byrnes video om ljus i mörkret och "how she sees angels holding balls of lights in front of people when they are feeling sad or depressed to kindle hope. Lorna tells how the angels ask us all to be a light in others lives". Även om man väljer att inte tro på änglar så är det ju en vacker tanke: att vara ett ljus i varandras liv. Så ska det ju kännas när man är i närheten av någon, eller hur? Kärlek, kärlek, ack den kärleken.

Gårdagens raw food-träff

Gårdagens Raw Food-träff var verkligen intressant. Vi var så många som 10 personer som träffades och några som inte hade möjlighet att komma igår fattades ännu. Och jag som hade känt mig ganska ensam i de här funderingarna. Inte hade jag en aning om att det fanns så här många som intresserar sig för raw food! Träffade t.ex. Johanna för första gången!

Det visade sig att vissa kör så mycket som 90% levande föda medan andra bara börjat nosa på saken. Jag tror vi har mycket att lära av varandra. Tanken är att vi kan träffas och tillaga någonting, läsa böcker och diskutera, dela med oss artiklar eller annat intressant om raw food och eventuellt träffas kring olika teman. Den här gången hann vi egentligen mest bara berätta lite om oss själva och vad vi tänker om raw food/levande föda och så hade 1 1/2h rusat fram. Jag ser fram emot följande träff 5.11!

En intressant grej som kom upp var olika termer och vad man ska kalla maten som man inte värmer upp över 45 grader. För 25 år sedan talade man mest om råkost och det upplevs som en något föråldrad term idag. En senare term, levande föda lär fokusera rätt så mycket på återuppväckandet av maten och kroppen, medan raw food är ett nyare, mer amerikanskt begrepp, där matkreativiteten kommer före hälsoaspekten, dvs. vilka livsmedel som passar ihop och kompletterar med andra livsmedel ur ett hälsoperspektiv. Raw food kan även tolkas som ett samlingsbegrepp för de olika sätten att se på den här sortens mat. För några år sedan kallades Raw Food festivalen i Sverige ännu för Råkost festival. Men, som det konstaterades även på träffen, så det spelar väl ingen större roll vilken kategori man tillhör, huvudsaken är väl att man äter sånt som gör ens egen kropp gott. Vi är ju alla olika.

Oct 15, 2012

Plättar/biffar av squasch och potatis

Zucchiniplättar.
Squaschplättar/-biffar som smakar himmelriket! Dramaqueenish heavenly. Härligt fyllig smak av squasch och potatis. Tack för tipset Nanó och för blogginlägget med matinspiration! Kolla in det om ni vill ha mer vege matinspiration. Receptet på squaschplättarna finns här. Jag gjorde även en tzatziki, men kunde som vanligt inte riktigt följa receptet. Jag använde mig istället av turkisk yoghurt, riven squasch, salt, citronsaft, massor med vitlök, smala finhackade purjon första gången och när purjon tog slut andra gången så använde jag lite finhackad rödlök. Så gott! Så gott att jag lagade nya plättar följande dag.

Plättarna serverades första gången med lätt kokade bönor, sallad med rå blomkål och broccoli, inlagd vitlök, oliver samt tzatziki. Andra gången åt vi lätt ångkokad broccoli och brysselkål samt bönor, inlagd vitlök och tzatziki till plättarna.

Raw food-träff i Vasa

Ikväll ska jag på min första Raw food-träff någonsin. Spännande! Jag berättar mer senare för nu måste jagsnart skynda in till stan.

Staten betalar, men var blev självinsikten?

Nu tänkte jag diskutera ett lite kontroversiellt ämne, nämligen rätten till vård och gastric bypass operationer. Vem ska ha rätt att vårdas med hjälp av statens pengar och vem ska inte det? När en människa hamnar ut för en olycka, en medfödd eller kronisk sjukdom, ett sjudomstillstånd som man inte själv kan rå över, då är det självklart att man ska få vård. Även om lunginflammationen, cancern eller dylikt är självförvållad ska man få vård. Så fungerar det i vårt samhälle och de ger oss trygghet. En bastrygghet.

När man vill t.ex. operera sig istället för att ta tag i sina viktproblem genom kost, motion och Personal Trainer/rådgivning/pykolog/whatnot, så ställer jag mig dock lite fundersam. Var går gränsen för vad samhället ska betala för att folk inte sköter sin hälsa? Man kan ju dock ställa samma fråga till rökare som fått lungcancer eller en person som skadat sig i en bilolycka för att den kört för fort. Kanske man borde se på fetman som vilken annan sjukdom som helst. En sjukdom som går att kontrollera och bota genom egen aktivitet, men som många väljer att inte ta tag i. Man kan ju fråga sig varför vi ska betala för andra misstag och ovilja att ta tag i sina problem, men det är så som välfärdsstaten fungerar: på gott och ont. Jag kommer säkert att vara jäkligt glad den dagen som jag måste få vård och att jag faktiskt har råd med det.

På Terveystalo kostar en gastric bypass operation ca. 9000€. Den summan ersätts till största delen av vården - d.v.s. samhället - om man har ett BMI över 35 eller 40, beroende på grundhälsan. Priset är säkert billigare än att vårda sviterna av övervikt, såsom högt blodtryck, diabetes eller hjärtsjukdomar. Men ändå. Jag undrar vad det kostar att involvera en PT/kostrådgivare/psykolog/whatnot för att försöka få ner fetman på ett mer pro-aktivt sätt än att lägga sig på operationsbordet. Problemen av en ohälsosam kost och leverne försvinner inte med en operation!

Man torkar så att säga bara upp vattenfläcken, utan att kolla varifrån vattenläckaget kommer. En operation på 9000 euro är faktiskt enbart en tillfällig lösning för 40% av patienterna. Endast 60% av gastric bypass patienter har hållt borta vikten ännu efter 10-14 år. Här ser man tydligt att livsstilsförändringen som måste höra till en sådanhär operation faller bort i 40% av fallen. Senast här borde vården ta i med hårdhanskarna när det kommer till kosthållning och motion. Gör man ingen förändring så kommer kilona smygande ett efter ett igen. Men man kan inte tvinga någon till förändring. Det gör också att samhället betalar för sånt som man kunde ändra på om patienten bara ville det. Såklart finns det säkert undantag och goda orsaker till varför det inte funkar med alternativ viktnedgång/med att hålla vikten efter en operation.

Jag tror en operation är lättare - trots den fysiska ansträngningen och den långa processen med väntetider och undersökningar - än en djupdykning i varför man äter som man gör. Få vill väl kika in i djupet. Själv vet jag att jag äter mycket sämre under stress. Mat är med andra ord en stressdämpare för mig och jag torde inte vara ensam om detta och det kan väl t.o.m. bortförklaras med biologi och de ämnen som utsöndras i kroppen vid stress. Det behöver med andra ord inte vara så skrämmande saker som man upptäcker när man grundar på varför man äter dåligt. Det kan även vara dåliga mönster hemifrån, utan några psykologiska trauman, och helt enkelt ovanor eller okunskap. Därför skulle jag så gärna se att läkare/vården uppmuntrade och verkligen försökte övertyga patienter till "den långa vägen" till hälsa, än quick-fixet med en operation. Å andra sidan kan väl en operation fungera som en kick-starter till ett mer hälsosamt liv. En extrem och dyr kick-starter förvisso.

Vad tycker ni om gastric bypass operationer? Vem ska betala för dem och hur mycket? Är fetma en likställbar sjukdom med t.ex. lungcancer hos en rökare?

EDIT jag tror inte att det någonsin är lätt att lägga sig under kniven, men för somliga och speciellt för läkare är operation en enklare väg att gå. Många har säkert fötsökt många alternativ före operation.

Upp och hoppa!

Nej, det där blev lite för hurtigt för en måndagsmorgon. Ut och njut, kanske låter bättre. På tal om att vara ute i naturen alltså, så gå gärna in och kolla in Inner Strengths videoblogg. Hon säger en hel del vettigt om hur mycket det gör för både hälsa och humör att gå ut i friska luften trots att man är trött, det är dåligt väder eller man "inte har tid". Videon är inte heller kilometerlång och babblig, utan passligt lång (lite på 3 minuter) och hon håller sig till poängen.

En annan video som jag rekommenderar att ni tar er en titt på är Dr. Mike Evans video, där han frågar sig om vi möjligtvis kan tänka oss att begränsa vårt sittande och sovande till 23 1/2 h per dygn. Det låter väl inte oresonligt, eller hur? Kolla in videon för att få reda på varför han föreslår detta.

Oct 14, 2012

Bilder från en vacker söndag


Hoppas ni haft en skön söndag. Nu blir det lite ost, vin och film för min del!

Vackert

Idag är en så vacker dag att man inte kan sitta inne vid datorn! Det blev dock en lång, skön sovmorgon idag, vilket betyder att en stor del av förmidddagen redan gått när vi tog oss iväg till huset för att plocka lite äpplen och sätta en sista buske i jorden. Det gamla äppelträdet vid huset ger mycket fina matäppel. Nu ska det alltså juicas och torkas äppel! Det skulle även vara kul att testa på att laga egen äppelcidervinäger, bara jag hittar ett lämpligt recept.

Vi plantera en gojibärbuske som sambon fick till 30-årspresent. Så häftigt med egna gojibär! Hoppas det lyckas. En kompis i södra Finland har i alla fått sin buske att ge frukt. Den lär blir 2-3 meter stor, så det var lite svårt att hitta en lämplig plats. Gojibär härstammar från nordliga delarna av Kina och är därför väldigt frosttåliga. Med andra ord passande för våra breddgrader. Gojibär innehåller antioxidanter, järn, aminosyror och lär motverka åldrande.

Nu ska jag bege mig ut igen, efter en liten lunch gjord av squasch-potatisplättar. Bloggar mer om de läckerheterna senare!

Plantering och funderingar på gång.

Oct 13, 2012

Hitta katten, del 12

Pyssel med höstlöv

Nu när höstlöven är så vackra så har jag pysslat lite grann. Jag gjorde en bordsdekoration till min sambos 30-årsfest och en liten krans.

Man samlar ihop en hel drös med vackra löv och lite kvistar, som binds ihop till en stomme. Löven viker man en gång på mitten över bredden och med utsidan utåt, eventuellt viker man in små utstickande hörn också och sen rullar man löst ihop lövet. Man tar ett till löv som man viker på mitten och rullar ihop kring det första lövet och så tar man ytterligare ett löv och gör samma procedur. Man kan också skrynkla ihop eller vika löven lite grann för att få en mer fyllig form på lövrosorna. Jag snurrade en liten bit järntråd runt löven, strax under rosen och lämnade sedan en liten bit för att knyta fast rosorn i stommen.

Oct 12, 2012

Fridayhappydance

Nu kommer nivån på bloggen att sänkas mer än vanligt, men mina egna kattor har inte på senaste tiden poserat roligt framför kameran alls, så here goes!

Bildkälla.
Bildkälla.
Bildkälla.
 Trevligt veckoslut!

Oct 11, 2012

Den farliga flickan

Tidpunkten för internationella flickdagen är ju på ett sätt ganska läglig med tanke på vad som hänt i Pakistan och mordförsöket på den 14-åriga flickan, Malala Yousafzai, som kämpat för barns och flickors rättigheter. Flickaktivisten, som hon kallas, representerar ju ingalunda alla de olika formerna av utsatthet, förtryck och glastak som finns, men mordförsöket visar hur farligt det upplevs att kvinnor vill ha och får makt. Hur det, dock av extremister i det här fallet, upplevs att kvinnan borde vara kuvad och att hon inte behöver utbildning.

Världen och Pakistan har reagerat på och fördömt attacken, men mönstret att flickan eller kvinnan inte är lika mycket värd som en pojke eller man återspeglas i många andra kulturer än endast i talibanernas kultur. En kvinna som gapar efter rättigheter och makt är en farlig kvinna. För utbildning är förutom en grundläggande rättighet även en sorts makt. Den makten förgör man genom att förminska, förtrycka och slutligen bruka våld.

Att vi talar om flickornas utsatta situation minst en dag om året och att någon kanske blir inspirerad till att göra mer än bara tala om det visar det att är vi på rätt väg. Men om vi börjar köpa rosor och choklad eller solidariskt klä oss i en viss färg (jag gissar på rött) så får det nog vara.

Banala flickdagen

Idag är det alltså internationella flickdagen. Tanken är alltså att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. Ni kan väl knappast ha missat det eftersom Peppe redan skrivit om det och hon, liksom Apan satt i granen, funderar på varför kanelbullens dag får mer spaltutrymme och uppmärksamhet i media än flickdagen. Även  Johanna och Cat från Rules of Green skrivit om dagen med informativa inlägg om varför vi firar och hur det står till i världen med flickornas situation. Även ritstiftet Mikaela berör dagens tema.

Det är någonting som känns lite galet med denna dag. Jag vet inte vad det är, men jag hoppade inte upp och ner av iver när jag hörde om dagen. Det är något som inte riktigt sitter rätt. Vad är det? Jag spekulerar att speciella dagar som denna lider av en sorts inflation. Det hela känns lite banalt. Flickor är utsatta, lider och blir utnyttjade världen över. Vid närmare eftertanke är det ju inte banalt. Men ändå. Vi firar kanelbullens dag (4.10), bilfriadagen (22.9), mjölkens dag (1.6), djurens dag (4.10), ostkakans dag (14.11), Runebergsdagen (5.2), våffeldagen (25.3) och Hiroshimadagen (6.8). Högt och lågt, viktigt och oviktigt omvartannat. Är de så att alla dessa temadagar urvattnar de dagar som verkligen har substans? Det blir den ena speciella dagen efter den andra tills de viktiga budskapen flyter ihop med de banala.

Vad tycker ni om den internationella flickdagen? Behövs den? Funkar den?

Oct 10, 2012

Smygreklam för choklad

Ni kommer ihåg vad jag skrev och choklad och slaveri? Köper man Fairtrade choklad borde chokladen vara etiskt producerad, dvs. utan slavarbete. Köper man dessutom ekologisk choklad så minimerar man chokladens belastning på den lokala miljön. Därför är mitt tips till er idag Pirkkas nya mörka choklad med krossade kakaobönor i. Så god! Nyheten är alltså de krossade kakaobönorna.

Okej, så jag smög väl inte så mycket med denna reklamsnutt.

Raw food träff i Vasa

Nästa måndag 15.10 ordnas det en träff i Vasa för raw food-intresserade. Arrangören är gruppen Raw Food Finland. Hur fantastiskt är inte det här? Super! Dessutom i mina trakter och på mitt eget modersmål. Vad roligt! Det är förstås öppet för vem som helst tror jag, så det är bara att haka på om man är nyfiken. Tack Hanna för tipset!

Oct 9, 2012

Utrensningen

Fastan är över sedan en vecka tillbaka och då är det väl passligt att utvärdera upplevelsen.

Fasta är en storstädningen av kroppen. Man avgiftar kroppen, samtidigt som den får vila, återhämta sig och reparera sig. Tarmarna, som annars jobbar nästan 24/7 alla dagar i året, får ett tillfälle att hela sig själv och läka. Immunförsvarets celler finns ju till 80% i tarmområdet! Det är en av orsakerna till att jag fastade.

Hur kändes det då? Denna fasta var motigare än den första som kändes rätt så enkel, förmodligen för att mina förväntningar förra gången var att det skulle vara svårt. Nu var mina förväntningar att det skulle gå rätt så enkelt, men jag fick kämpa med snålvattnet och suktandet efter mat och smaker. Jag låter mig dock inte avskräckas, utan nästa vår blir det en ny fasta. Under fastan kände jag mig lättare och fräschare. Nu efteråt när jag äter bröd, känns det väldigt tungt i magen och inte på ett bra sätt. Jag var ganska trött under fastan och jag sov tyvärr inte riktigt tillräckligt såsom man borde ha gjort. Jag försökte att ta det lugnt, vara hemma och rikta blicken innåt.

Fastan handlar inte heller bara om en fysisk rening, utan med hjälp av fastan kan man också få mentala förändringar eller livsstilsförändringar till stånd. Det är ett bra sätt att hitta tillbaka till ett mer vegetariskt/veganskt/rawfood ätande igen och det är en av orsakerna till att jag fasta.

En tredje orsak, som är lite mer diffus, är att inte bara fasta bort ohälsosam mat eller leverne, utan också negativitet. Jag har funderat och beslutit mig för att försöka få bort negativa saker i mitt liv, saker som suger mig på energi utan att ge nåt tillbaka eller sånt som inte får mig att må bra och ersätta dom med saker jag tycker om och blir glad av. Det kan vara någonting så enkelt som att man fastnar för länge framför TV:n eller nåt svårare såsom karriärsval. Jag har även bestämt mig för att säga ifrån om någon inte behandlar mig med respekt eller om trampar på mig. Jag är värd mer än det. Det är du också. Varför ska man utsätta sig för tråkigheter bara för att vara snäll? Eller för att man inte vet vad som händer sen? Lite mera mod kanske ännu krävs, man kan inte göra allt på en gång, men några vacklande steg på vägen har jag väl tagit. Alla kan vi väl ha måndagsangst ibland, men visst ska väl livet för det mesta kännas lätt och kul?

Oct 7, 2012

Psst

Jag har inte dött, sorry för frånvaron, men jag har ordnat en stor överraskningsfödelsedagsfest till min sambo på hans 30-årsdag. Det blev väldigt lyckat, med många människors insats! Jag har berätta lite mer om det någon annan gång, men nu är jag trött och ska vila ut de sista söndagstimmarna på soffan med lite choklad och en film. Vi hörs!

Oct 3, 2012

Efterdyningen av fastan

Efter fastan ska man ju ta det lite lugnt med ätande, så hittills har jag ätit bärsmoothies och buljong med strimlad broccoli i (inte så värst gott). Som jag har längtat efter smoothien! Den var också precis så god som jag hade föreställt mig. Imorgon blir det nog en bärdrink till frukost, sallad till lunch och någon soppa till middag. Sen börjar man väl ha återhämtat sig ganska bra. Det kan ju gå mycket illa om man plötsligt vräker i sig en massa tungsmält mat, såsom smörgåstårta krhömm, utan att förvarna kroppen.

Oct 2, 2012

Efter ekofrissabesöket

Igår var jag till den nya ekofrissan i Vasa. Jag tog bara en klippning för det är det jag behöver just nu och så ville jag scout out stället lite grann. Jag klipptes inte av den nyblivna ekofrissan utan av hennes kompanjon, hennes mamma, som även kunde berätta en del om ekofärgning och deras olika tilläggsservicarna såsom indisk huvudmassage. De var tyvärr inte så proffsiga i kundbemötandet, men kanske det kompenserades av en familjär och avslappnad stämning. De pratade om dittan och dattan sinemellan medan jag satt i stolen, vilket stundvis kändes lite konstigt. Men klippningen blev bra och det kostade 33 €.

Förresten, jag tvättar ju fortfarande mitt hår främst med ägg och ibland med bikarbonat och vinäger. Inga kemikalier eller svårnedbrytbara silikoner i vattnet av det. Bara ibland, t.ex. när jag är på resa eller bastukväll hos någon annan. Det funkar riktigt bra, förutom att jag ibland missar med mängden balsam, dvs. kokosolja som jag ibland använder, och håret blir för flottigt för snabbt. Jag tycker inte riktigt kokosolja är det mest optimala balsamet, så jag fortsätter att leta. Ägg rengör håret jättebra och man behöver inte vänja håret i flera dagar för att det ska funka.

Sista dagen

Godmorgon! Sista dagen av fasta idag. Sjunde dagen, men visst skulle det gå att fortsätta lite till fast jag längtar efter att få äta någonting som smakar mer. Det är väldigt behändigt med juicefasta eftersom det inte går så mycket tid åt till att preparera frukost/lunch/middag, utan man har plötsligt massor extra tid att göra annat. Jag dock varit väldigt trött om morgnarna/kvällarna de senaste dagarna. På södagen blev jag biten av knott när vi plockade havtorn så jag fick över 40 bett i ansikten. Eftersom jag är överkänslig mot knott och mygg har mitt ansikte svullit upp och jag har varit hängig. Hoppas det tar sig snart, för på fredagen blir det kalas för sambon som fyllt år! På grund av kalaset vill jag inte heller fortsätta fasta.

Oct 1, 2012

Vegetariska dagen

Idag var tydligen vegetariska dagen. Det hade gått mig helt förbi. Synd. Annars hade jag kunnat spammat, hotat och propaganderat för mina vänner och bekanta om hur smart det är att välja bort köttet nu som då. Vi behöver inte kött varje dag! Så det så.

Tänk så mycket godare någonting smakar när man fått vara utan det en tid. Nu tänker jag alltså att man ska se på kött mer som en lyxvara, om man vill kan kött vara någonting man unnar sig. Nu, på den 6:e dagen av fasta, ser det mesta ut som en lyxvara i mina ögon. Det är inte det att jag nödvändigtvis är hungrig, men jag suktar efter att få äta och känna goda smaker i min mun. Denna fasta har inte varit lika lätt som den förra.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...