Jun 30, 2012

Hitta katten, del 7

 Här kommer en klurig "HItta katten". På bilden finns nämligen två katter. Ser ni dem? 

Applåder, beundran och fan-mail för mina högkvalitativa, välkomponerade och proffsiga bilder tas emot på adressen fabulous@mobilephoto.com.

Min nya kärlek

Jag är så glad och tacksam över de tips och kommentarer som ni läsare kommer med! Det finns så mycket jag inte vet, så mycket jag vill veta och ni hjälper mig i mitt sökande. 

Hippiebloggaren Heidi tipsade för en tid sedan om att man kan använda jungfru kokosolja som deodorant och efter lite efterforskning visade det sig att kokosoljan även fungerar som solskydd. Fantastiskt! Man kan använda det i både stekpanna, som balsam och på kroppen. Jag var som sagt ganska besviken på de eko-deodoranter som jag har, eftersom de tydligen innehåller en del icke-ekologiska ämnen trots att de borde vara helt rena. Jag har trots det fortsatt att använda dem, eftersom jag inte vill slänga bort och de är i alla fall bättre än "vanlig" deo.

Kokosoljan är antibakteriell så därför passar den bra som deodorant. Personligen tyckte jag att den funkar bra som deo. I alla fall om man diggar kokosdoften. För mina sönderbitna myggben som jag ibland skrapar i sömnen/tankarna funkar oljans antibateriella och återfuktande egenskaper också bra.

Man kan även använda yttepyttelyttelite kokosolja som balsam. Ett varningens ord dock, man kan inbilla sig att man inte alls har tagit så mycket olja eftersom den snabbt smälter på händer och så gnider man in håret ordentligt. Sen duschar man, skrubbar, sköljer, duschar och sköljer tills varmvattnet tar slut och man måste svepa en turban kring håret för att det ännu är så flottigt och du ska på kalas till en vän. Så kan det gå.

Kära kokosolja, jag älskar dig och kommer aldrig att lämna dig.

Det där med att posa är inte rigtigt min grej, men jag tänkte att jag måste ju öva.

Jun 29, 2012

Klimatsmart superi

Eftersom det är fredag idag och semestertider så tänkte jag snacka lite om ekologiskt vin.

Vad gör ett ekologiskt vin ekologiskt då? I EU innebär ekologiskt vin att druvorna odlas utan konstgödsel, kemiska ogräsmedel eller inseksmedel, tillväxtreglerande medel eller genteknik. Istället använder man sig av kompost eller växter med gödslingskvaliteter (såsom klippt gräs eller nässlor). Vi gör resten i pedagogisk punktform så trötta fredagshjärnor har lättare att följa med.
  • Det finns inga vetenskapliga belägg för att ekovin skulle ge mindre huvudvärk (medan man dricker det, inte efteråt), men många upplever en skillnad och får inte lika lätt huvudvärk av ekovin. 
  • Vindruvor är ju en av världen mest besprutade frukter och dessa bekämpningsmedel kommer ju även med i vinet. Det är inte i stora mängder, men tänk på cocktaileffekt och det är ju helt onödigt att konsumera insektdödande gift när det finns andra alternativ. Som Heidi sa, "russin är i princip bara bekämpningsmedel och skal". För att kolla gifthalten i ditt favoritvin kolla Naturföreningens resultatlista för gifter i vin.
  • Ekovin tillverkas ofta av mindre producenter. Istället för att stöda stora bolag kan du stöda småföretagare med ditt vinpimplande.
  • Den biologiska mångfalden ökar i och med att man istället för kemiska bekämpningsmedel håller bort skadedjur genom att odla växter som fungerar som skadedjursavstötare mellan raderna av vinrankor. T.ex. kan växter med stark doft verka avskräckande för skadedjur medan väldoftande ringeblommor kan locka till sig insekter som äter upp skadeinsekterna.Vissa använder djur såsom hönor, gäss, grisar för att rensa upp bland raderna.
  • Om man vill vara riktigt klimatsmart så väljer faktiskt öl framför vin eftersom vin ofta har långa transportsträckor och tunga flaskor, medan öl ofta tillverkas på hemmaplan (men nu menar jag inte i folks källare). Riktigt, riktigt på riktigt klimatsmart är ju förstås vatten från egen kran.

Trevlig fredag y'all!

No pain, no game?

På tal om att vara gravid, hörde jag att smärtan vid förlossning inte alls behöver vara så infernaliskt onskefull och hemsk beroende på vilken diet man har. Bland så kallade ursprungsbefolkningar som lever främst på en plant-based-diet (alltså grönsaker och frukter) lär barnafödsel inte vara så dramatisk. Sen har de ju förstås ofta också ett helt annat förhållande till sin kropp, smärta och döden.

Jag har tyvärr inga vetenskapliga källor att hänvisa till nu, eftersom det var min sambo som berättade det här åt mig. Han å sin sida kom inte ihåg varifrån han hört det. Men om det stämmer, tänk vad häftigt! Vad häftigt att kroppen är så komplex och reagerar så kraftigt på vilka byggstenar som vi ger den.

Men jag tycker fortfarande att kroppen, eller kanske hellre naturens gång, samtidigt är urkorkad. Hur tänkte man när man planerade att en klönt stor som en vattenmelon ska passera genom en hål som är tusen gånger (joo-o!) mindre! #that'sjuststoooopid

Jun 28, 2012

Nakna, vanliga kroppar

Eftersom det fortfarande är fullt upp på jobbet och med odlingarna så tipsar jag er att gå in och kolla på Mammaformer. Det är befriande att se så många olika kroppar, olika former och att läsa deras berättelser. Vissa har accepterat den efter graviteten förändrade kroppen och vissa kämpar ännu med det. Jag tror det är väldigt hälsosamt att se så kallade normala människors kroppar. Vanligtvis ser vi mest bara vår egen och de som figurerar i media. Kanske det här också kan minska angst och rädslor för att kroppen förfaller och tänjs ut oåterkalleligt under en graviditet. Och mindre angst är ju alltid bra.

Jun 27, 2012

Barnens rätt till god mat

Lite så här har jag också tänkt kring mat och mina eventuella framtida barn. Jag är dock övertygad om att mina ideal och principer snabbt kommer att flyga ut genom fönstret när gnället, tröttheten, matvägran, stressen, semestermaten och gnället igen sätter igång. Hehe. Men man måste ju sikta på stjärnorna för att nå grantopparna!

Att gå den "offentliga" vägen via dagis- och skolmat kunde ju vara en väg att gå, såsom Jamie Oliver har gjort. I bloggen Sweet Dreams of The North har man börjat leka en lek som går ut på att barnen testar en ny grönsak varje dag. Helst ska man välja ut och preparera grönsaken/frukten tillsammans för att leken ska funka bäst.

Nu vill jag inte moralisera, fördöma någon eller skapa dålig fiilis. Det finns så många olika sätt att se på mat och olika orsaker till varför man äter som man gör.

Med fingrarna i jorden

Odlingarna tar sig. Tyvärr var det så mycket jobb innan midsommaren, så vi inte hann hämta hästdyngan och plantera förrän nu efter midsommaren, men kanske någonting nog hinner ta sig i alla fall. Here goes, bilder av gödsling under arbete, färdigt bearbetad jord och resultatet, dvs. planteringarna.

Tillsammans med hjärnan bakom projektet, Ida, har vi nu planterat tomater, libbsticka, persilja, timjan, kronärtskocka, några vinbärsbuskar (som senare ska flyttas), squash, bönor, frilandsgurka, lite sommarblommor och mängder av purjo. Ännu ska mangold, spenat, dill och lite mer bönor sättas i jorden. Tyvärr somnade jag idag med en bok i handen istället för att stå med rumpan upp i landet med en fröpåse i handen.
Tyvärr blev ju formationen inte alls lika fin som planerat, men kanske det blir mer estetiskt nästa år. Själv är jag mer den praktiska typen när det kommer till plantering och hade lite svårt med att komma ihåg att vara noga med raka rader och olika formationer. Ner i jorden och väx och bli goda! Det räcker för mig. Men tur är vi två i det här projektet så har en vi en som har kunskap och öga för planteringar och en annan som är ivrig och gärna tar i spadskaftet.

 
Vid fähusväggen planterades tomaterna, en del av örterna och bönor som kräver lite mera skydd och värme. Det blir nog bra det här ännu. Bara värmen skulle komma nu!

Frustrationen

Att välja bort mat på grund av etiska eller ideologiska skäl är tydligen inte alltid så accepterat. Det verkar ibland som om den enda acceptabla orsaken till att välja bort mat är allergier, graviditet eller LCHF. Om inte, så är man bara besvärlig och konstig som inte äter "riktigt mat".Jag tror jag tänker börja säga att jag är allergisk mot juice, yoghurt, bacon, vitt bröd, påläggskorv, grillkorv, färdigt marinerade biffar, chips, dipp and what not annat som jag väljer att inte äta.

Ibland serveras ju också mat som man inte tycker om. Men säger man att man inte gillar t.ex. fisk finns det risk för att kocken tar illa upp, vilket inte är fallet om man är allergisk. Varför är det likadant med produkter med E-ämnen och dolt socker?

Jag tänker tammefanimig bli besvärligare. Men eftersom jag kräver att andra tar hänsyn till mitt sätt att leva bör ju även jag göra det samma. Hur mycket måste jag kompromissa? Äta "riktig mat" ibland där gemensamma matuppköp görs? Javisst, okej, men då känner jag genast att det blir orättvist. Varför ska jag kompromissa med det jag tror är hälsosamt eller betala för mängder av mat som jag ändå inte äter? En glutenallergiker skulle knappast antas delta i bröd- och pastaorgier som hen ändå inte äter. Men det handlar inte om pengar. Det handlar om att kompromissa och det måste vi alla göra ibland. Även jag.

Jun 26, 2012

Livets ironi

Jag sträckte villt upp handen och hojtade "Jag e mee!" när Peppe frågade sina läsare vem som är med på en shoppingfasta i juni. Jag har inte köpt några nya kläder sen i vårvintras tror jag, endast på loppis. Andra grejer har jag tyvärr köpt, såsom presenter och t.ex. ett nytt tält till midsommaren. Jag insåg ju inte att det är nu under sommarrean som man gör Marimekkonfynden! Jag insåg inte ens att sommarrean alltid varje år börjar efter midsommaren... alltid.

Åh vad jag skulle vilja ha en snygg tunika eller skjorta från Marimekko, en sån som håller i evigheternas evighet och som jag kan ge vidare till mina sedan vuxna barn eller svärdöttrar. Jag har bestämt mig för att försöka att satsa på kvalitet när jag en gång köper nya kläder. Men hur göra nu? Dilemma. Hacka Peppes blogg och radera alla spår av min kommentar? För det är säkert den enklast utvägen... Helt som att jag skulle kunna hacka nåt annat än lök och grönsaker.

Jun 25, 2012

Livet i 7:or

Jag har tidigare hört om att livet går i cykler på sju år. Efter sju år på en arbetsplats eller i ett hem vill man ha en förändring. Efter sju år i en relation kan det krisa och man är så väldigt långt borta från varandra för att sju år senare vara så nära varann igen. Det lär ta sju år för alla celler i kroppen att förnyas. Och nu läste jag just hos Apan att våra smaklökar (eventuellt) förändras eller förnyas ungefär var sjunde år. Det hänger väl ihop med det senaste påståendet jag kom med. Det betyder att man kan börja tycka om en smak som man inte tidigare gillat.

Världen slutar aldrig att förundra mig.
Låt mig aldrig bli en cyniker.

Jun 24, 2012

Aftermath

Midsommaren i Finland är ljuvlig! Hela landet stänger ner och alla är lediga. Jag har levt hela veckoslutet utan desto större koll på telefonen, klockan och allra minst internet.

Jag tycker nästan lite synd om alla er andra eftersom just jag har råkat norpa åt mig världen roligaste och skönaste vänner. Haha! För visst känns det lite så efter att man har skrattat, ätit, spelat och levt ihop i dagarna tre.

Det blev inte ens så ohälsosamt ätet, utan det blev nässelsoppa till lunch, hästkött (!) utan tillsatsämnen och med egen marinad, sallader, rågbröd och fisk samt lite egen lagade chokoknappar. Nåjo, nu blev det ju en och annan öl, några korvar, nån bit vanlig choklad och en hel del popcorn, men i det stora hela helt bra. Hoppas ni hade en riktigt skön midsommar också!

Jun 21, 2012

Danmark: sista temat, träd

Jag hittade ännu ett sista kollage av Danmarkbilder. Träd. Vackra, vackra träd. Böjda av vinden, nyutslagna ljusa blad, solen som silar igenom lövverket, tropiska palmer. Härligt.

Under rönn och syren 
 Blommande sköna dalar,
Hem för mitt hjertas ro!
Lummiga gröna salar,
Der vår och kärlek bo!
Soliga barn af luft och ljus,
O jag förstår ert tysta sus,
Blommande sköna dalar,
Hem för hjertats ro!
 
Zacharias Topelius (1855)
(1. versen)

Jun 20, 2012

Mygg-inlägget

Imorgon är jag ledig och ska fixa inför midsommaren. Tjohoo! Ut till skärgården bär det av. Hehe, eller jag bor ju redan i skärgården, men ut till en väns stuga där vi ska träffa hela kompisgänget, både nylänningar och österbottningar.

Myggor lär det ju finnas gott om både på fastlandet och i skärin. Mitt tips är att äta B-vitamin. Jag verkar vara allergisk mot myggor och har fått 2-5cm stora märken som kliar i flera dagar/nån vecka efteråt, men sedan jag började äta B-viamin i vårvintras så får jag fortfarande illröda märken som kliar lite grann i några dagar, men ingen svullnad och betydligt mindre angst. Någonting mer skulle jag nog ännu vilja göra åt myggbetten för huden blir ändå väldigt irriterad. Har ni tips?

Måtta är ej min dygd

Från den här överfulla och smått äckliga mixer med en banan, selleri, lime, maskros, nässlor, harsyra och lite pulver av sprängticka kan man få en såhär fin grön smoothie:

Vinglasen måste ju användas till någonting nu när jag har slutat dricka vin. Haha! Nej, jag skojar. Vin är gott och till för att drickas. Speciellt ekologiska vin som inte lär orsaka huvudvärk lika lätt som vanliga.

Dystert

Denna morgon började lite dyster i och med att jag gick och klickade på en länk som Lotta lagt upp på Facebook. Länken leder till en sidan där skadliga tillsatsämnen pedagogiskt listas upp. Fy fasiken vilken läsning! Jag blir riktigt upprörd. Hur tänker livsmedelsverket m.m. när farliga ämnen tillåts för de konsumeras i så små mängder? Ja, men hur är det med coctaileffekten? Och varför måste man överhuvudtaget äta ett syntetiskt blått ämnen (E131) som tidigare använts som färgämne i neurotransmitter vid röntgen!? Det blåa färgämnet används i bl.a. Fazers Angry Bird. Fazer Raemix, Halva Vanhat Autot, Hartwalls Jaffa Palma, Mehukatti och Pirkkas pärondryckskoncentrat, Rainbow Hot Mix godis och Vicks Blue sockerfria halspastiller.

Jag blev shockad att vissa ekoprodukter även fanns listade, t.ex. GoGreen gröns linser innehåller E385 som förhindrar oxidering. Tillsatsämnet har orsakat cellgiftsliknande verkningar i djurförsök samt reproduktions- och utvecklingsstörningar. Hmm, GoGreen indeed.   

En enkel regel är väl att undvika lightprodukter och färgämnen. Speciellt i godispåsarna ska man se upp för de gula och blåa färgerna.

Jun 19, 2012

Vägrar reduceras till en hormonstinn ko som man kan prata över huvudet på

Ibland går man och funderar lite från och till på nåt och så händer det att någon annan går och funderar i samma banor. Det är mycket som jag kunde skriva under i Hannas inlägg. Så gott som allt. Förutom det där med Tommy. Och sen tror jag inte att man kan scr*w up sitt barn riktigt så lätt. Det kräver nog år av t.ex. fri fostran, heh.

Sen undrar jag om det där ritade kortet på morsdagen får det att känna att allt är värt det? Nu symboliserar ju kortet mer, de gånger då allting klaffar och kärleken flödar. Så måste det ju vara, för annars skulle ju ekvationen inte gå ihop. Egentligen tvivlar jag inte på att barnanskaffningen (uuh, förbjudet ord det där med skaffa i kombination med barn) känns värt hela graviditetsgrejen, för det är ju "bara" 9 månder i ett förhoppningsvis 100-årigt liv. Men jag kan inte förstå varför hela graviditeten och systemet kring den och efter den ska vara så jävla vridet. Eller gör vi det bara mer invecklat än vad det egentligen är? Det kanske inte är så mycket regler, klappar på huvudet, hormoner, kropp och sinne som inte håller, kropp som allmän egendom, kaosliv, snorungar, matkladd, gnällspikar och trötthet sist och slutligen?

Fyllda paprikor

Receptet är igen från rawfoodrecept.com och igen har jag inte riktigt kunna följa anvisningarna. Istället för nötter använde jag mig av pumpafrön, solroskärnor och linfrö eftersom en av matgästerna är nötallergiker. Det ser ut som en hel drös med olika ingredienser, men det är faktiskt inte så invecklat.

Ingredienser
  • 1/2 paprika av valfri färg
  • 1 handfull valnötter (eller frön av olika slag)
  • 1 handfull mandel
  • Olivolja
  • Spiskummin
  • Koriander
  • Lite salt
  • Sallad av valfritt slag
  • Groddar av valfritt slag
  • Hackad gurka (jag använde squash)
  • Eventuellt majs
Kör mandlar och valnötter (eller frön) tillsammans med spiskummin och koriander i mixer till lite grövre smul. Blanda ner soja efter smak och olivolja till en bra färs-konsistens (den ska hålla ihop utan att vara alltför oljig). Lägg sallad, hackad gurka och majs i botten på paprikan, därefter ett lager nötfärs. Eller gör som jag gjorde, tvärtom, och lägg nöt/fröblandningen längst under och därefter majs, squash och toppa med groddar. Före man toppat med groddar kan man värma paprikorna på svag värme så de blir lite matigare.

Med paprikorna åt vi couscous av blomkål. Recept här. Om man vill kan man servera paprikorna med guacamole, dvs. mosa 1 avokado, hacka 1/2 tomat och 1/4 gul lök riktigt fint och smaka av med citronjuice, chili och lite salt. Jag lämnade dock bort guaccan.

Att förlora lite gnista varje gång

Jag har ju funderat på det där om negativa människor även tidigare. Hur ska man göra? Fortsätta vara peppande och glad, inte kommentera eller säga så mycket för att inte generera mera nedskjutningar eller ska man bara kallt räkna bort dem. Utesluta de människor som inverkar negativt på ens livskvalitet. Callisto menar det på Bitcha.se i sitt inlägg Boost eller sänk? och även Blondinbella har skrivit om det.

Vill man leva i en liksinnad, positiv bubbla?  

Jag är inte helt säker på det. Ibland behöver man lite motstånd. Jag lever till en stor grad i en bubbla och blir alltid lika förvånad när till synes intelligenta, jämngamla invidiver slänger ur sig homofobiska, rasistiska eller chauvinistiska kommentarer. Inte för att påstå att jag själv är perfekt heller. Negativitet stöter man på lite varstans, ibland är det jag själv som genererar negativiteten, men man måste väl försöka låta det passera en oberörd, låta den rinna av en som en gås. Men det är så svårt. Att inte ta illa upp eller bli illa berörd. 

Att försöka omvända en negativ person med pepp och positivitet verkar inte funka så bra. Eller så gör jag det fel. Man kan kanske försöka hålla det/den negativa på en armlängds avstånd. Visst vill man umgås med människor som får en att må bra, men att drastiskt "resa bort" personer låter alldeles för dramatiskt. Att sluta ringa och ta kontakt, sätta lite avstånd mellan dig och den andra personen tror jag räcker mer än väl. Det kan till och med vara en sorts nystart för förhållandet sen efter att en tid har gått. Jag tror inte det behöver vara så dramatiskt. 

Och att faktiskt diskutera igenom saker och ting är väl ett säket kort. Ibland är man ju inte medveten om hur man uppfattas av andra.

Jag lämnar er med ett citat från Callistos inlägg.
När det känns som att du förlorar lite gnista som aldrig kommer igen när du umgås med vissa. När du gång på gång önskar att ”någon” ville lyssna lite mer på dig. Det är viktigt att den första ”någon” som lyssnar är du själv, så att du inte viftar bort din känsla av obehag. Livet kan bjuda på utmaningar utan att vi behöver hänga på oss människor som dränerar oss.

Jun 17, 2012

I nöd och lusthus

När jag är stressad, har lite tid och borde ha mycket ork äter jag oftast väldigt dåligt. Eftersom jag jobbar långa dagar och offrar min egen fritid blir det okej att jag köper den där Frezza moccan, att jag äter smörgåslunch framför datorn och att jag köper någonting sött och gott för att belöna mig själv. 

Det är synd eftersom det är ju just då när man är som mest stressad som man skulle behöva de där gröna juicerna, färska råvarorna och regelbundna motionen. 

Nu blir det bättring igen! Jag började redan igår när jag tillsammans med några vänner åt en rätt så raw-middag i ute i lusthuset här på vår gård. Fyllda paprikor, blomkåls couscous, groddar, halloumi och sparris med lufttorkad skinka. Recpet kommer senare.

Jun 15, 2012

Idag händer det!

Äntligen, äntligen! Det som har jobbat mig själv tokig med de senaste veckorna för att allt ska bli klart tills lanseringen idag är "klart"! Allt är inte helt klart ändå, men vi är en god bit på väg. Idag håller jag mitt första pressinfo också. Huj. Det är det här som jag pratar om.

Nu kan ni äntligen också få lite mer kvalitativa inlägg ur mig. Kanske. Men vänta, nej, det är ju fredag vilket betyder oseriösa LOLcat bilder. Enjoy!

I wish I had one of those here...

Jun 13, 2012

Snart...

Fick gå under vackra blodlönnar på väg tillbaka till kontoret efter ärenden på stan.
Bara denna vecka är över ska jag också njuta av sommarkvällar, doften av fuktigt gräs, blommor på ängen, cykelturer, yoga, sol, fritid. Idag for jag hem från jobbet 21.00. Men snart, snart.

Spring för livet!

Nu på fredagen ordnas tydligen ett välgörenhetslopp Spring för livet i Vörå. Förra året blev det succé med 545 deltagare och 8500 euro samlades in till cancersjuka barn på Vasa Centralsjukhus. Så häftigt! Man verkar inte heller behöva vara proffs utan evenemanget lämpar sig för stora som små, löpare som motionärer, dvs. alla är välkomna med. Jag har tyvärr inte själv möjlighet att delta, men kanske nån av er som bor här i trakterna har passligt och har orken. Om jag har förstått saken rätt så handlar det dessutom bara om 1,5 km. Easy peasy!


Läs mer om evenemanget på deras Facebook-sida.

Jun 12, 2012

Skepp o-hoj

Sommarens första nät vittjade vi igår. Kvällen var stilla, solen sken och i horisonten fluffade stora moln upp sig. En vacker kväll som stillar ett råddigt sinne.

Det fastnade cirka 10 abborrar i nätet, några mörtar och 239847 braxar, som vi inte ville ha. Det är synd att alla fiskar inte "duger". Visst kan man ju t.ex. röka braxen eller göra fiskbullar med mycket olika kryddor av de flesta fiskar. Men vad tusan gör man med 15 braxar? Vi släppte största delen tillbaka. En mört blev kattmat, men två katter kan bara äta så mycket.

Effektivitetens låga brinner

Härriguuud, världens effektivaste dag! Men inte här på bloggen, utan på jobbet. Där jag förresten fortfarande sitter. Misströsta inte. Nästa vecka lär jag ha mera fritid.

Jun 11, 2012

Att äta gräs för det mesta

Det rätta svaret levererade den fantastiska Linn! Burken innehåller några liter torkade nässlor. Linneas svar var är ju dock också värt ett omnämnande "Mycket är det så tippar på gräsmatta? Du äter ju det mesta ;)". Hehehe, beskrivande svar. Vänta bara tills jag hunnit läsa böckerna om ogräs som jag lånade, så ska ni få se på crayziga maträtter. Tyvärr är det ännu denna vecka tokmycket på jobbet, så all fritidsläsning skjuts upp till tidigast nästa vecka.

En kompis plockade idag grodblad, daggkåpa och späda maskrosblad och lite maskrosblomma. Dessa ingredienser ska torkas och bli te! Man kan tydligen också dricka avkok av färska grodblad eller lägga grodbladen på kliande myggbett, eftersom grodbladen har en antibakteriell och lindrande/svalkande verkan.

Angående belöningen för rätt svar... Hmm, så långt hade jag inte tänkt. Kanske många länkar till Linns härliga blogg!? Tack för er gissningar allihop!

Jun 10, 2012

Gissa-leken

Vad innehåller burken? Är det nyklippt gräsmatta? Basilika i obscena mängder? Eller är det egenodlad hash?

Jun 9, 2012

Loppisdagar

Jag var just en sväng ner till Vallgrund till Granösunds fiskeläge och kollade in deras antikloppis, men tyvärr kom jag inte hem med några dyrgripar. Väldigt trevlig stämning och vacker plats där, men tyvärr inte så många försäljare. Jag skulle gärna ha stannat för en guidning, men skogsarbete kallar för sambon.

Imorgon är det loppis i Älvbyarna i Korsholm. Bloggen Lev mer på mindre skriver mer om det här. Tanken är alltså att "förena en naturskön cykeltur med möjligheten att hitta ett kul loppisfynd, träffa människor och kanske besöka gårdar som man  inte ens visste fanns."

Jun 8, 2012

Danmark: 6:e temat, öl

Öl och whisky fredagen till ära!
Inte så hälsosamt, jag vet, men desto godare. Den översta till vänster är i alla fall ekologisk och avnjuten ute i naturen på en picknick. Den bredvid till höger serverades på Sticks & Sushi och lär vara den bästa danska ölen. Nåja, I beg to differ, god men inte bäst. Elephantölen var mycket starkare än vad jag hade förstått och inte särskilt god. Oj nej, nu låter jag så negativ! Överlag var ölen väldigt god i Danmark! Så god så jag tydligen inte hann fota den... Sista bilden är från ett besök på whiskydestilleriet Fary Lochan på Jylland. Där fick vi provsmaka en hel del olika godsaker i form av whisky. Yummy!

HItta katten, del 6

Alltid lika oseriöst på fredag. Snart tror ni väl att den andra mörkare katten har gått hädan när det bara är den gulvita som "syns" på bild. Den andra katten är lite skyggare och tydligen inte fotogenetiskt lustig som den gulvita Chirano. Men vi kan ju också kalla bilden ett stilleben, t.ex. En öppen låda leder igenstans om vi vill vara lite seriösare, lite pretentiösare och lite mer käpp-i-ojdå, let's not go there.

Jun 7, 2012

Att äta ogräs

Jag gick till biblioteket igår och lånade några böcker om ätbara växter. Det är ju bra att läsa på lite så man inte äter någonting som man blir sjuk av. Eller går miste om ett nyttigt och gott ogräs! Få se vad som dyker upp på middagsbordet i sommar.

Flickor på bild

Om ni inte redan har varit inne hos Genusfotografen och läst inlägget om mästerkockens kråmande i köket så uppmanar jag er att göra det. Nu.

Danmark: tema 7, mat

Eftersom jag verkar lida av en liknande tidbrist och bloggtorka som en stor del av resten av internet så blir det ännu ett bildkollage från Danmark. Äntligen ett tema som tangerar med bloggens tema: mat!
Världens godaste sushi på Sticks & Sushi i Köpenhamn. Jag rekommenderar! Ribs, ribs, ribs på ett köttbuffé i Köpenhamn. Det blev faktistk några ribs för mig också och såsen som hörde till ribsen var fantastiskt god. Dom hade även ett massivt salladsbord som vi först tuggade i oss som små kossor. Vin i idyllisk lantmiljö på Fyn. Den sista bilden är festivalmat på Jelling Musikfestival, där det serverade "mormors mat", dvs. potatis, fläsk, rödbeta och persiljasås. Häftigt att det finns sån mat på en festival. Jag var inte sugen på fläsk, så jag tog en pizzaslice istället. Hrmm, good choice, eh?

Jun 6, 2012

What up with the internet?

Varför är det så tyst överallt? På internet och bloggarna menar jag. Vad har jag missat? Var äääär alla? Lite sådär som jag missade att man firar The Queens 60 år på tronen och ställde den dumma frågan om varför hon varit ut på Themsen med en stor båt.

Jun 5, 2012

Euphoria

Ljuvliga, ljuvliga, ljuvliga försommarkväll! Vilka dofter, vilket solljus, vilken fågelsång. Älskar detta ljuva liv!

Det var allt. Återgå till soffhänget nu.

Danmark: kungligt 5:e tema

Vi forsätter dagen i ett lättsamt tema, Majestätiskt tema. Jag älskar alla sorters kronjuveler, eller tja, juveler överlag. *dregel*
Kronan är från kronjuvelskammaren i Rosenborg slott i Köpenhamn.
Trätaket och slottet är Egenskov slott på ön Fyn.
Det skulpturerade taket är från Rosenborg slott.

Grön smoothie

Nu när de nyttiga maskrosorna har kommit upp har vi experimenterat lite med dem. Att juica maskrosblad ger en ganska besk smak, men den kan man dölja med t.ex. citron. Senaste experimentet är en grön smoothie som innehåller:

En stjälk selleri
En banan
En liten knippe maskrosblad (5 blommor och lite blad)
En liten knippe spenat
Lite jordgubbar

Mixa allt och blanda eventuellt ut med lite vatten om konsistensen är för trög. Det låter och ser kanske äckligt ut, men gott smakar det! Lite beskhet kan man känna från maskrosorna, men då kan man pröva använda lite mindre av det.

Jun 4, 2012

Den gravida manskroppen, en fortsättning

Det känns som om jag borde precisera mitt inlägg nedan om den gravida mannen. Vad gör den gravida manliga kroppen så motbjudande för många? Om vi börjar med att konstatera att det helt enkelt är fysiskt onaturligt för en man att föda barn och att det onaturliga ofta upplevs som obehagligt så kan vi gå vidare. En kvinna med skägg (och förresten kroppsbehåring överlag) upplevs också ofta som äcklig, eftersom det så att säga är onaturligt.

Först tror jag att måste vi fundera på det här med kroppsligheten, eftersom att vara gravid är en väldigt kroppslig händelse, en väldigt synlig kroppslig förändring. Man kan inte undgå kroppens styrka och skörhet när den genomgår en graviditet. Kroppen är ett verktyg och den blir en väldigt påtaglig del av identiteten.

Har obehaget att göra med kroppsligheten? En kvinna är mer kropp än vad än man är. I bilder framställs hon som en kropp som har ett visst sorts utseende som ska recenseras: ser hon gammal eller ung ut, har hon passande kläder, ser hon trött eller pigg ut, är hon sexig, har hon läppar, rumpa, bröst ect. Mannens kläder, hår, kropp, posé eller utseende kommenteras eller framställs sällan av varken honom eller andra på samma vis. I konversationer kommenteras kvinnan av både män, men kanske i högre grad av kvinnor om hur vacker blus hon har, snygg frisyr m.m. Generellt alltså, det här passar knappast in på alla kvinnor och män, men så här i grova drag hur vi bemöter varandra. Mannen framställs inte som en kropp såsom kvinnan ofta gör. Ja, jag tror ni vet vad jag talar om. Kvinnan som objekt genom historien.

Den gravida manliga kroppen sätter mannen i ett väldigt kroppsligt tillstånd. I ett tillstånd som är onaturligt för honom. Hans kropp blir påtaglig, den står i fokus, definierar hans sociala status på ett sätt som den inte tidigare definierat honom. Visst finns det män vars kroppar står i fokus. Muskulösa män som sköter och tränar sin kropp upplevs som attraktiva. Hur skiljer sig denna kroppslighet från den gravida kroppsligheten? Den muskulösa kroppen definierar inte en persons sociala status eller roll i samhället på samma vis som en gravid kropp gör. Den muskulösa kroppen är inte heller skör som en gravid kropp. En man (eller en icke-gravid kvinna) är ju inte skör och sårbar som en gravid kvinna är. En gravid manlig kropp skapar en konflikt mellan den starka manliga kroppen och den sårbara gravida kroppen.

Det finns så mycket att säga om detta ämne och så många olika synvinklar. Det här var en synvinkel.

Där alla har en åsikt

Bild från Visuella studiers blogg (ÅA). COPYRIGHT JENNIFER LINDROOS
Denna poster säger så mycket. Hur komplicerat är inte detta med att vara man eller kvinna. Vad får respektive kön göra och vad får de inte göra? Vad är naturligt? Vad är story? Vad gör den som finns där mittemellan?

En hel del blir tyvärr äcklade av en gravid man. De säger att det är onaturligt. De säger att en man inte kan göra sådär, se ut sådär med en mage putande i vädret. Att det på något vis fel och äckligt att en man är så kroppslig som en gravid kvinna är. Har det att göra med att kvinnan är en kropp medan mannen inte är det i lika stor utsträckning?

Könsroller är konstruerade, men en man har inte de biologiska förutsättningarna att bli gravid. Varför då trotsa naturen? För att det inte är naturen som håller mannen/kvinnan tillbaka, utan de är våra konstruktioner av identitet och kön, våra fördomar, våra rädslor. Den gravida manliga kroppen utmanar de traditionella reproduktionsrollerna. Hans sociala status och sociala roll svängs upp och ner. Tänk er hur den gravida kvinnan ändrar social status i samhället. Den manliga gravida kroppen finns i limbo och kan inte placeras i de färdiga fack för könens olika nischer och kategorier. 

Ordet som för mig sticker ut på postern är deconstuct. Att se saken från en annan synvinkel än den egna, tänka om och dekonstruera. Att se vad som egentligen finns bakom, innuti och framförallt varför det finns där. Allt för många avfärda en gravid man som onaturlig och/eller äcklig utan att försöka förstå historien bakom och varför man tycker på ett visst sätt. Det kommer att ta tid, mycket tid, men jag är övertygad om att vi en dag kommer att leva i samhälle där könet på födaren inte skapar rama skri.

Transgender och homosexuella personer har alltid funnits i samhället. Det är ingenting nytt. Idag har de bara mer synlighet än för hundratals/tiotals år sedan. Det är naturligt att denna minoritet finns. Att de finns anser jag att är oerhört lyckosamt! Vem annan skulle synliggöra könens "naturliga" förutsättningar och roller bättre än de som överskrider dem? Det är eventuellt en tung börda att bära, men i alla fall en viktig sådan.

Bilden är publicerad med konstnärens tillåtelse. Lov om republicering bör tas direkt med Jennifer.

Danmark: tema 4

Tivoli på dagen och i skymmningen.
Tivolit var förövrigt så kul, så kul! På lördagskvällen sprang vi runt och åkte berg-och-dal-banor, karuseller och "flygplan" istället för att gå ut på krog eller ta en öl. Härligt att vara så exhalterad och barnslig över attraktionerna på ett nöjesfält. Inte behöver man fundera så mycket vad en 29-åring ska eller inte ska göra, över vad som är vuxet och vad som inte är det. Lev livet istället. Gör det som är roligt, som får dig att skratta, som ger dig glädje.

Jun 3, 2012

Säsongsmart mat

Om ni är intresserad av praktiska tips för säsongsmat kika in på Heidis blogg. Det är viktigt att veta vad som faktiskt växer/skördas under årets olika tidsperioder om man vill leva ekologiskt. Dessutom smakar frukterna och grönsakerna mycket bättre när de fått växa upp i solljus, vind och regn än under konstgjorda förhållanden i växthus eller med hjälp av kemikalier. Så klicket-klick-klick!

Flowers and weeds and feeling pretty

 
Efter gårdagens smörgårstårta- och bullekalas känns det skönt att äta lite lättare idag igen. Jag är nog ett litet sockermonster ännu och har svårt att säga nej till en god bulle eller kakbit. Men det är okej. Fortfarande tycker jag att man inte ska tvinga sig själv, utan bara lyssna, utmana och ibland pusha sin kropp och psyke. En helomvändning blir sällan lyckad, inte i alla fall för mig.

Ytterligare en kasse med nässlor plockade jag idag. Nu ska de sköljas och torkas för att sedan sättas som nässelpulver på burk. Ogäset maskros har jag även samlat ihop, men inte för att rensa bort dem från odlingarna, utan för att göra till juice! Det kan bli lite beskt, men med morot, citron och/eller apelsin i så blir det riktigt, riktigt gott utblandat med vatten.

Så här såg jag ut på studentkalas igår. Åh, vad fin jag kände mig! Det är inte så ofta jag pyntar upp mig.

Att vara bonde

"Före". Plogat, harvat och lite jordfräst.
Det är hårt arbete att vara bonde. Under veckoslut har vi varit vid huset och försökt få ett odlingsland till stånd. Vi, ehemm, sambon har plogat, harvat, jobbat på, skördat det han sååår, där som sädesfälten böjer sig för vindeeen... Nej vänta nu, det där var visst Sås & Kopp. Nåväl, plogat och harvat har vi och med gemensamma krafter jordfräst och räfsat. Det börjar se hyfsat ut.

Nu är frågan: hur gödslar man bäst på ekologiskt sätt? Tips tages emot med största tacksamhet. Jag har konsulterat mina trädgårdsböcker och ska ännu ringa till Google och höra vad han har att säga om saken, men jag vill gärna höra era eventuella synpunkter. Böckernas bästa tips var att använda komposten, men den är tyvärr inte tillgänglig för oss.

"Efter" dagens insats med jordfräs och räfsa.

Jun 2, 2012

Danmark: tema 3, Tivoli

För att skapa lite partystämning såhär på lördagskvällen kommer här några bilder på Tivoli på kvällen. Väldigt vacker plats. Danskarna kan skatta sig lyckliga.

Danmark: tema 2

Andra temat för resan: avlånga saker i Danmark, eller om man vill se det som fallossymboler så go right ahead.

Bilderna på första raden: Tivoli, bron till Jylland, märklig stenkyrka nära lilla havsjungfrun.
Bilderna på andra raden: Tivoli, sprialtorn i Köpenhamn, koppartorn vid en av broarna i Köpenhamn.

Kosmiska samband?

Direkt efter yogautmaningen blev jag förkyld. Det blev min sparrkompis Cat också. Finns det ett samband?

Vad hände sen?

Hur var yogautmaningen? Kändes det annorlunda under och efteråt? Är jag nu vig som en sengångare eller flodhäst? Går jag omkring och automatiskt andas Ujjayi-andning på gatorna i Vasa? Folk vänder sig om och tror att Darth Wader promenerar bakom dem. Ler jag harmoniskt mot allt och alla eftersom min själ har funnit stillhet? Eller har jag fått en oerhörd energi och pratar nuförtiden så snabbt så ingen hinner med? Svaret är, uh, långt.

Jag hade ingen dag då jag direkt hatade att yoga, utan vissa dagar var trögare än andra och orket var inte alltid lika stort, men då anpassade jag träningen efter psyket. Jag gjorde ashtangayoga, hathayoga, kvällyoga och morgonyoga med Vinyasa Flow. Efter sju dagar av yogande var jag trött, men det skulle inte ha varit omöjligt att fortsätta. Nästa gång ska jag göra en lite längre period.

Det var underbart att känna hur kroppen mjuknade upp, man blev vigare och mer avslappnad efter var dag som gick. Det skulle vara härligt att yoga varje dag. Kanske nångång. Sen. Jag planerade inte så noga vad jag skulle göra, men nog att jag skulle göra yoga under dagen. Likaså försökte jag att inte tänka så mycket på vad som händer i kropp och själ, utan bara göra och njuta. Men visst, jag funderade nog noga på hur det kändes, vad jag gjort annorlunda igår ect. så helt tankelös var jag verkligen inte. 

Att skriva ner vad man gjort i bloggen och att kolla hur det gick för Cat var ett bra sätt att dokumentera prosessen. För man glömmer snabbt hur det egentligen kändes.

Summasumarium så handlar det inte om en jätte omvälvande förändring eftersom tidsperioden bara vara på sju dagar, men jag märkte av att jag blev vigare och mjukare samt att andningen och koncentrationen förbättrades kolossalt mycket. Vissa positioner föll på plats och jag helt enkelt "fattade" dem bättre än tidigare och andra positioner öppnade sig och började "funka" utan att jag försökte eller pushade särskilt hårt. Andra, eller dom flesta, positioner var precis lika svåra och obegripliga som tidigare. Helhetsmässigt fick jag ett bättre flow eftersom koncentrationen var bättre. Åh, den där magiska yogatimmen under utmaningens 6:e dag! Jag märkte att det är möjligt att yoga varje dag, men inte ahtanga varje dag, inte för mig i alla fall.

Jun 1, 2012

What does the magical unicorn say?


Magical unicorn with owl friend says "Goodnight".

Fredagen till ära?

Huhhu, fredagen till ära så gick jag och skaffade ett Twitter konto. Det ser mäkta intressant ut med alla tweets och inblickar i folks "liv". Nyfikingvikingen och skvallertanten inom mig myser av välbehag. Följ mig här. Jag heter MaggieBoh. Det är en twist av bloggnamnet och en släng av cool rapartist. Right? Right.

Twuudeloo!

För övrigt en ganska improduktiv dag med tanke på vad jag borde ha fått gjort idag. Äh. Fredag.

Den nya mattrenden!

Medan ni biter på naglarna av spänning och förväntan på inlägget om yogautmaningens effekter så slussar jag er vidare till Cats inlägg om den potentiellt nya mattrenden flexitarism! 

Det handlar om att vara en flexibel vegetarian. Just det sätt att äta som jag håller på med nu. Man flexar alltså med köttätande och lämnar bort det till största delen, men inte helt. Man inför vegetariska dagar eller kött endast på helgerna. Man försöker byta ut lördagskorven och medwursten till vegepasta, tomater och avocado. Nå, ni får läsa mer hos Cat.

Vad komma skall

Nu har jag ju varit på resande fot och varit dunderförkyld (ja, er allas Drama Queen speaking again) så jag har inte yogat eller motionerat sedan yogautmaningen tog slut. Om man inte räknar de där 20 000-25 000 stegen som vi gick per dag de där några dagarna i Danmark förstås... Nåväl, ett inlägg om yogautmaningens inverkan på mig kommer senare idag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...