May 31, 2012

Hitta katten, del 5

Det blev en favorit i repris ikväll, nässelsoppa enligt rawfood recept. Jag rekommenderar denna soppa som "nybörjarrätt" om man vill testa på råkost/rawfood. Recept härifrån. Men man måste vara noga med att endast ta de riktigt nya toppskotten, annars blir soppan lätt lite för sträv och "stickig". Superlättlagad och väldigt god!

Som bonus får ni hitta katten på bilden. Den är ju sen inte i soppan...

Danmark: tema 1

Istället för att visa ett kollage av bilder från hela resan, som jag tänker att ändå inte intresserar er eftersom alla verka ha varit i Danmark redan, så ska jag ge er inblickar i resan enligt tema. Ibland har det med bloggens tema att göra, ibland inte. Vi börjar med en "inte". 
 
Med en tydligen ganska barnslig humor så tycker jag att det danska språket och grafiken är både dejligt och lustigt. Vi ska knallert med hunden i snor på en väg med fyra svings. Men vad gör de där pilarna under tågskylten där? Kraschar tågen just där? Eller är det en sådan där illusion där man ska stirra tillräckligt länge på en punkt och så börjar magiska saker hända? Vi stirrade, men ingenting hände.

Att äta på resande fot

Det blir ju ofta snabbtillgänglig skräpmat och snacks när man reser och så unnar man sig massor gott. Tidigare har vi i alla fall sett resor som en bra ursäkt för att gå på hamburgare istället för att leta upp mindre processerad mat. Men det behöver inte alltid vara så. Denna gång gjorde vi annorlunda.

Som snacks hade vi nötter, tomater, gurka, morötter, äppel och bananer antingen i bilen eller i en liten påse med på stan. Man blir inte så där stinn och lätt illamående som när man äter chips, godis eller vitt bröd under hela dagen. Lunchen var ibland en version av olika grönsaker och frukter eller en picknick ute i det gröna med rågbrödssmörgåsar och tonfisksröra.

Här måste jag tillägga att vi nog också åt ute på restaurang och det blev sushi, wok, kyckling och griskött samt en pizzaslice och fish & chips en kväll. Inte var vi helt nitiska med maten, utan gick mer efter vad vi var sugna på (sushi!) och vad som fanns tillgängligt. På Jelling musikfestival fanns det t.ex. inte så mycket att välja mellan så det blev skräpmat för mig eftersom jag inte ville ha fläsk med potatis som var enda "riktiga" maten som serverades. Med det här inlägget menade jag bara att man inte måste ta hamburgarna, triangelsmörgåsarna eller fish&chipsen när man reser, utan att det kan finnas alternativ också.

Picknick ute på en äng.

May 30, 2012

Men före jag gör det...


Man vet inte riktigt i vilken ända man ska börja. Jag skulle vilja länka till alla fina inlägg som jag läst mig up to date with ikväll. Jag skulle vilja berätta om den vackra resan och hur vi också besökt Tivoli, men inte Legoland och hur vi sprungit runt som kalvar på grönbete kring hela Köpenhamn och halva Danmark. Jag vill uppdatera er om hur yogautmaningen gick och om hur man kan äta hälsosamt trots att man är på resande fot. 

Men före jag gör någonting sådant så vill jag bara tacka er härliga läsare och bloggare. Jag värderar alla era kommentarer och klickningar så högt och kikar alltid in en sväng till er som länkar vidare till er blogg. Det har varit så obeskrivligt skönt att inte har internet på fem dagar och att inte behöva bry sig om vad som händer på facebook eller bloglovin. Men ändå. Att komma tillbaka och läsa alla era fina tankar och inlägg, både ytliga och djupa, glada och uttråkade, upprörda och tankfulla osv. osv. har varit så underhållande och intressant.

Just saying, keep up the good work!

I'm back.

Nu är jag tillbaka i Finland. Kom hem igår ikväll. Härlig resa! Nu såklart mycket på jobbet. Hörs med andra ord senare.

May 25, 2012

Nu far jag!

Nu börjar semestern! Få se vad det riktigt har blivit bokat får ställen med tanke på hur slut i huvudet jag har varit. Men nog blir det säkert bra. Vi hörs förmodligen nästa vecka!

May 24, 2012

Ekovänlig inkvartering

Jag hade inte tänkt på det tidigare, men givetvis finns det sidor som listar ekovänliga inkvarteringar! Till exempel Grenn Traveller och Green Key. Mest ekologiskt är det ju att inte flyga någonstans överhuvudtaget, men om man nu ändå gör det så vill jag gärna bo på lite mindre ställen där man stöder lokala företag istället för stora kedjor och gärna på ställen där maten, sophanteringen, energikonsumtionen osv. är så miljövänlig som möjligt. Nu hittade jag inga sådana ställe i Danmark via just dessa sidor, men nästa gång kanske.


Sen ska man ju inte svälja alla deras slogans "Less carbon, more fun!" med hull och hår, utan vara lite kritiskt till hur mycket PR det är och hur ekovänligt det verkligen är. Att tänka på miljön är ju inne inom marknadsföringen, men knappast genomförs alla löften. En ekofrukost kan eventuellt rättfärdiga en stämpel som eko-hotell?

May 23, 2012

Tidsoptimistens timing

Det där med att planera saker i god tid är inte riktigt min grej när det kommer till resandet. För det första är jag tidsoptimist och tror alltid att jag hinner med mera (kolla, jämföra, boka) på kortare tid än i verkligheten. För det andra tycker jag om att ha ett öppet program, att man inte är allt för låst och kan ta dagen lite mer som den kommer. Att man kan känna av platsen och sen dra vidare om det känns så. Eller om man t.ex. upptäcker att det finns runstenar i Danmark och får en överväldigande lust att få med det i programmet. Men det funkar bäst på små obskyra platser där det inte är högsäsong och inkvarteringarna är fullbokade.

Så därför letar jag boende inför Danmarkresan nu, eftersom det verkar vara ett populärt ställe att resa till just nu. Jag letar. Två dar före avresa. Efter en 12 timmars arbetsdag och stegring i kroppen. Timing baby, timing is everything. Damnit.

Det här med stegringen är faktiskt lite knasigt. Är det kroppen som bearbetar stress? Har jag ätit för slarvigt? Jag tycker faktiskt inte det.

Då var det dags!

Dags att sila bort russinen från björkvinssaven! Egentligen skulle det göras redan på söndagen, men jag har inte haft tid förrän idag. Vinsatsen bubblade riktigt ordentligt de första dagarna, men har nu lugnat ner sig. Jag tog inga bilder på silningen för, tja, ni kan ju föreställa er hur russin som legat i vätska i 10 dar ser ut. Dis-gus-ting.

Nu har blandningen en ljusgulbrun färg som påminner om mjöd. Det doftade nog lite åt vinhållet, men det ska stå och jäsa ännu i några veckor förrän det slås på flaska och lagras i 5-6 månader. Passligt till jul eller nyår med andra ord.

Såhär i förbifarten...

Idag är det extra mycket på gång så det blir knappast så mycket blogg idag. Jag kan inte fatta att hela maj snart har gått! Åh, vad jag längtar efter normala arbetsuppgifter och att inte ha två heltidsarbeten som man ska hinna göra under tiden för ett heltidsarbete.

Jag söker förresten efter Danmarktips. Annika gav mig redan riktigt fint tips för Köpenhamn. Men finns det någonting man måste se ute på landsbygden? Vi tänkte nämligen hyra bil. Vart ska man inte åka? Var ska man bo? Om ni har nåt gott råd på lager så dela gärna med er.

May 22, 2012

Yogautmaningen: död, nej, dag 7

Idag är den sista dagen för min yogautmaning, som gått ut på att yoga varje dag i sju dar i sträck. Jag skulle inte orka fortsätta med yoga varje dag just nu, men kanske jag kör en lite längre utmaning nästa gång. Det ska också bli lite skönt att ta någon dag paus för nu är jag trött.

Solhälsningarna kändes väldigt tröga i början idag. Jag tror det är min icke-existerande vinnarskalle som spökar igen. Jag gjorde ashtangayoga utan ledning här hemma. Det var lite klurigt att komma ihåg alla sittande positioner och jag glömde bort minst en, men helt okej eller bra gick det i alla fall. Jag märkte att kroppen var trött från gårdagens fantastiska pass och armhävningarna var väldigt tunga.

Det som verkligen funkande bättre än vad det någonsin gjort tidigare var andningen. Jag koncenterade mig på att in- och utandningen skulle vara lika långa och framförallt jämna. Inte pustande och frustande genom näsborrarna som en travhäst.

Jag filmade faktiskt mig själv med webbcamen för att kunna se var jag inte t.ex. lyfter, sträcker ryggen tillräckligt och speciellt för att se varför huvudstående verkar vara så svårt. Nå, jag sträcker inte tillräckligt på ryggen. Det är väldigt nyttigt att se sig själv göra yoga! Vissa saker gjorde jag bättre än vad jag trodde och vissa saker har kännts som om de var "in the bag" fast jag egentligen är krokig/krum/felpositionerad.

Jag återkommer med en summering av upplevelsen, de fysiska och psykiska förändringarna.

Nonsensinlägget

http://lolcats.icanhascheezburger.com/tag/yoga/

Godmorgon! Dagen kan ju inte bli nåt annat än bra om man börjar med en LOLcat. Min egen lolcat har tyvärr varit lite väl gosig i natt och väckt mig hur många gånger som helst. Nåväl, smällar man får ta. Trots att det är arla morgonstund ännu, så vad jag längtar till lunchen redan! Har en härlig halloumiostsallad med avocado, broccoli, paprika, purjo, lök, sallad och soltorkade tomater som väntar på mig. *drool*

Man börjar alltså yogapasset med att göra solhälsningen/sun salutation.

May 21, 2012

Vackra människor

Vackra människor. De är de där som säger det som behövs säga, som står för det, som inte säger mycket alls när tystnaden behövs, som säger ingenting speciellt men ändå allt. De där som säger emot mig och inte håller med, som diskuterar och tänker med mig. De där som är vänliga, leende, kramande, uppmuntrande. De där som skrattar och ler med mig, som är arga och gråter med mig. De där som är mina vänner, min familj. De där som jag ringer allt för sällan. Förlåt, jag ska bättra på mig. Imorgon. Jag lovar.

I can see it in your eyes: yogautmaningens 6:e dag

Bare with me. Det blir lite mycket yoga här i bloggen nu, men snart är 7-dagars yogautmaningen över.

Herrehgud ett sånt flow jag hade idag! Det kändes nästan som om luften vibrerade i salen idag när alla var så koncentrerade under ashtangayogan. Min inspiration och ivrighet var hög, speciellt i jämförelse med gårdagens kvällsyoga som till en början var lite trög förrän jag kom igång. De stående positionerna gjorde vi i tysthet i egen takt medan jag och några andra ännu behöver handledning med de sittande positionerna. Fast åh, jag klantar ofta till det och blandar bort mig även i början av passet efter triangel positionen.

Dagens bästa var nog när lärare efteråt kom och kommenterade att jag visst börjat komma oftare på yoga igen (nåja, jag har inte egentligen gjort det) och så sa hon att det var någonting med mig som hon inte riktigt kunde sätta fingret på. Jag berättade att jag håller på med denna 7 dagars yogautmaning. Hon berättade då att hon hade lagt märke till att min blick var annorlunda. Att det fanns ett annat sorts fokus än tidigare.

Vad häftigt! Det är ju sånt som man inte direkt själv kan lägga märke till. Jag vet ju att det är mycket lättare att hitta flowet och koncentrationen ju oftare jag yogar, men att det syns utåt så bra är ju svårt att själv bedöma. Jag vet att jag inte kommer att fortsätta att yoga varje dag, men nog tusan skall jag försöka öka gångerna till minst två gånger i veckan!

Yogautmaningen: dag 5

Igår kväll när jag kom hem gjorde jag lite avslappnande kvällsyoga i 35 minuter. Sköna strechningar och lugnt tempo. Jag skulle gärna ha kört ett lite hårdare pass med mer utmaningar, men det passar ju sig inte till natten.

Dessutom är det faktiskt en ganska stor utmaning att faktiskt slappna av i hela kroppen i en position. Ofta måste man aktivt tänka att man ska slappna av ansiktet, axlar, magen osv. Fysisk utmaning behöver inte alltid betyda en fysiskt utmattande utmaning.

Den döda grisen

Köttet på lördagen var okej. Jag var förstås nyfiken på hur det skulle smaka: skulle jag sukta efter blodiga biffar när jag kände doften av grillad gris eller skulle jag bara tycka att det var segt och tungt att äta? Jag hade hoppats på en större kulinarisk upplevelse, alltså att köttet skulle ha smakat alldeles underbart efter en frånvaro från mina smaklökar, men tyvärr uteblev den upplevelse. Det var ingenting fel på varken kocken eller köttet, men kanske på mina förväntingar. Jag återgår nu till en mer vegetarisk diet igen och äter eventuellt kött igen vid nästa bjudning eller festligt tillfälle.

Ha en skön start på veckan!

May 20, 2012

Den gröna bloggen

Det var så grönt i södra Finland, grönare än i Vasa. Grönt på träden, grönt på marken och grönt till och med på folks balkonger!
Så trots mitt ursprung från det karga, platta landet gjorde jag mitt bästa för att smälta in. I ett zenliknande sinnestillstånd och likt en kameleont smälte jag in på min systers balkong så gott det gick.
Men jag blev busted, ertappad och upptäckt! Jag måste väl helt enkelt öva mig mer och åka ner till Åbo oftare. Jag uppdaterar mer när jag åter har hittat min hjärna. Om ni ser en på en parkeringsplats nära tågstationen i Vasa så lämna den där. Jag kommer strax och plockar upp den igen!

May 19, 2012

Tågbloggen

Ett litet hej från tåget. Kanske jag får flyga till Danmark nu när jag valde att ta tåget istället för bilen? Förresten, om ni har Danmarktips så dela gärna med er. Ikväll ska jag äta grillat. Ikväll ska jag äta kött. Lite spännande. Men det lär finnas mycket grönt och halloumi också.

Trevligt veckoslut mina små grynostar!

Shades of red

På lördagar får man äta plättar till frukost. Speciellt om man färgkoordinerar jordgubbsylten med juicen och blodapelsinen. Bara så ni vet. Heh, och plättarna är ju givetvis nässelplättar på grahammjöl och bovetemjöl och sylten är ju hemgjord.

Yogautmaningen: dag 4

Haha, jag tror jag var lite trött igår när jag publicerade inlägget nedan. Det ska ju stå yogautmaningen, inte bloggutmaningen.

Imorse blev det Vinyasa Flow. Det känns fortfarande inte riktigt som min grej, men det kanske bara är en fråga om att lära sig sekvenserna och hitta flowet i dem. Jag hittade dock flow i en position: bryggan! Huxflux befann jag mig i bryggan stående på bara händer och fötter!  Vanligtvis brukar jag göra en halvbrygga eller en brygga där huvudet ännu rör i marken, men nu utan att jag tänkte på det eller försökte extra hårt så befann jag mig plötsligt där uppe hur lätt som helst. Härligt!

Från det här...
...till det här.
 Bilder från yogacards.com.

May 18, 2012

Bloggutmaningen: dag 3

Idag blev det ashtangayoga från You Tube. Jag hade egentligen lite funderat på att åka in till stan till Wasa yogacenter, men i ett försök att spara pengar och utföra sysslor här hemma så blev det yoga framför TV:n istället. Det känns lite som en misslyckad dag för att jag har hängt ganska mycket framför datorn - bokat flyg till Danmark och jobbat lite - trots att jag också städat och fixat. Men ändå. Lite skitfiilis idag. Jag skulle så gärna ha åkt in ti stan idag och handlat på torget, gått på loppis, kikat omkring i hälsokostaffärer, kanske ätit en god lunch nånstans, gått på en öl och kikat på Cats on Fire och umgåtts med folk. Men man kan inte alltid göra allt. Det blir partyparty imorgon istället! Tjohooo!

Tillbaka till yogan. Det kändes som om några pusselbitar föll på plats. Speciellt några av de sittande positionerna som jag inte ännu övat så mycket fattade jag plötsligt bättre än tidigare. Det är säkert nyttigt att variera lärare ibland, eftersom folk förklarar och förstår på så olika sätt. Jag vet inte om jag bara inbillade mig, men jag kände mig vigare och mjukare också. I alla fall lite grann.

Dagens Vasatips

Förresten, ikväll spelar Cats on Fire på Leipätehdas i Vasa. Gå dit, lyssna på skön indiemusik, häng, ta en öl och njut.

Just nu.

Eftermiddagskaffe med råa kokosbollar. Recept från Vilda barn. Ledig dag, så skönt, men jobbar lite grann för att komma ifatt mina deadlines. Jag har just beställt biljetter till Danmark för nästa veckoslut, där jag möter upp min sambo och tar en minisemester. Life is good.

Nässelsoppa recept

Igår blev det nässelsoppa enligt recept från Rawfood recept. Så otroligt gott! Jag var lite skeptisk och tänkte att det skulle bli väldigt strävt och smaka mest gräs, men det gjorde det inte. Det var ärterna, rödlöken och chilin som var pricken på i.

Ingredienser
  • Cirka 1 liter nyplockade nässlor (eller spenat)
  • Cirka 0,5 liter vatten
  • Saften från 1 apelsin
  • 4 bitar blötlagda soltorkad tomat
  • 1 tomat
  • 1 dl gröna ärter
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1 tsk örtsalt
  • 1,5 tsk vegetarisk buljong
  • Några stänk grön tabasco
  • 1 tsk tamari
Mixa allt utom ärtorna och löken till en slät soppa. Häll över i en kastrull och smaka av. Häll i ärtor och rödlök. Värm på LÅG värme och rör om ofta tills soppan är fingervarm (cirka 42 grader).

Surprise, surprise så har jag inte heller denna gång klarat av att följa receptet till punkt och pricka. Jag hällde resten av ärterna i påsen i mixer (1dl skulle ju hela i soppan sen). I kylskåpet fanns en avocado som borde användas, så den åkte också med. Buljongen och tomaten skippade jag och tabasco ersatte jag med färsk chili. Tamari fick ersättas av vanlig sojasås.

Jag har plockat en halv kasse med nässelskott som jag dels ska använda som färska, dels ska torka. Kanske det blir nässelplättar snart igen.


May 17, 2012

Kvällsyoga

Det blev kvällyoga med ett hatha yogapass. Mein Gott så skönt! Jag var ganska öm i kroppen efter joggningen och gårdagens tuffa ashtanga yoga. Det var mycket andningsövningar och sköna stretchningar. Mot slutet måste jag pröva på ett huvudstående, som jag fortfarande inte har lyckats med. Men i alla fall har min brygga blivit mycket bättre sen jag började med yoga i höstas.

När jag satte mig på yogamattan hoppade genast en av katterna ner och klättra upp i min famn och sedan vidare ner på golvet vid mina fötter. Där låg den en stor del av passet. Mitt i, mitt på. Jag hade inte hjärta att fösa bort den. Vid avslappningen i slutet var det faktiskt skönt att ha en varm och mjuk katt längs med ena benet.

Godnatt mina små troll!

Yogautmaningen!

Nu har jag bestämt mig för att köra igång med yogautmaningen! Jag gör det tillsammans med Cat och trots att vi befinner oss på olika orter så är det peppande att ha en kumpan som man kan jämföra med och "håller en i skinnet" så man inte ger upp. Tanken är alltså att utföra någon slags yoga varje dag i minst 7 dagar i sträck. Det kan vara ett långt ashtanga pass, det kan vara 10 solhälsningar och några sittande positioner den dagen då man har lite bråttomt, det kan vara yin eller hatha yoga, yoga från en DVD/internet där hemma eller i yoga studion, det är ingen skillnad. Jag tror det kan vara bra att variera formen efter tiden och orket.

För att lyckas bör man alltså:
  • förbereda sig och planera in det i veckans schema. Reservera tid för det.
  • skriva ner någonting om hur det går och känns varje dag.
  • sänka förväntningarna och inte tro att det kommer att kännas helt annorlunda efteråt. Ibland har man flow, andra dagar inte.
  • lägga utmaningen på rätt nivå och inte köra en 30-dagars utmaning första gången man testar på det.
  • tänk inte så mycket, utan gör bara, trots att flowet kanske inte alltid är det bästa.
Jag körde ju den första dagen igår redan, så jag fortsätter helt enkelt idag.

Wish us luck!

Kort om lunchtips

Tänkte bara kort skriva och tipsa om en enkel lunch. Tonfisk, paprika, tomatpuré, squasch, färsk spenat och lite färsk chili samt salt och peppar. Rör ihop och ät i t.ex. överblivna tortillablad eller på bröd. Detta var ett försök att använda det jag har förrän det far illa. Förra veckan fick jag slänga bort nästan ett helt bröd, för att jag hade helt enkelt glömt bort det.

Tyvärr är ju tonfisk inte alltid en helt etisk fisk att äta beroende på ursprunget. Denna burk är tyvärr producerad i Thailand, där t.ex. arbetsförhållandena för fiskarna ofta kan vara oetiska. Om etisk fisk intresserar så kan man bekanta sig med WWF:s fiskguide.

May 16, 2012

Bullsh*t

Den som påstår att yoga bara är lite stretching och djup andning, "det är ju inte riktig träning", kan stretcha sig bakåt och se sig... ehemm. Nå, nu ska vi inte gå dit. Poängen är i varje fall den att jag är på dödens rand. Igen. Så. Trött. Och. Öm.

Hörs mañana!

Yours Truly,
The Drama Queen

Att säga nej till nytt

Förresten, det där med att inte köpa och konsumera så mycket nytt, näst intill ingenting, går ganska bra. Födelsedagspresenter har blivit nyköpta och tjänster (café, restaurang, bilservice) har konsumerats, men annars helt okej, egentligen bara mat och bensin. I och för sig är varken bilen eller bensin så ekosmart, men vi har samåkat 2-3 personer till jobbet nästan varje dag. Några dagar var vi till och med 4 personer i bilen. 

Jag kom att fundera på min konsumtion igen på grund av en artikel i HBl idag. Artikeln i tidningen är mer utförlig än den på nätet, men huvudpoängen är den att vi inte kan fortsätta att konsumera som vi gör. Efter att ha läst artikeln lämnade följande budskap kvar i mitt huvud:

1) Hälften av de gånger vi skulle äta kött borde vi byta ut mot vegetariskt. Börja med små steg. Ni kommer ihåg det där med kött och miljö, va?

2) Vegetarianer och veganer bör försöka äta klimatsmart enligt säsong, så att mängden (med flyg) importerade grönsaker och frukter minskar.

3) Den största inverkan på miljön som en enskild individ kan göra är att lämna bort flygresorna. Det här är den svåraste nöten för mig, jag vet det, men ändå vill jag flyga till Danmark nästa vecka... svårt att leva som man lär.


Bild från www.treehugger.com

Hål i magen

Det där med intervallöpning som är på tapeten nu, jag testade på det igår. Först lunkade jag iväg för att värma upp. Sen sprang jag varannat mellanrum mellan lyktstolparna snabbare och varannan vanlig takt. Sen prövade jag på att successivt öka takten för varje lyktstolpe som jag passerade. Sen kollapsade jag. Eller okej, det var en överdrift. 

Men fatta, jag måste stanna för jag fick stygn (sting? hål i sidan? Vad heter det?) i magen! Inte i sidan, utan mitt på magen, strax under bröstet. Hahaha! Hur är det ens möjligt? Nåja, jag promenerade vidare och kom till vårt hus där jag tömde savflaskorna, gick in och hälsade på grannen ett snabbt varv och fortsatte sedan joggningsrundan. Saven sjunger förresten på sista versen nu, så jag plockade bort flaskorna.

Jag gav inte upp ändå. Jag lunkad vidare och fortsatte att springa lite hårdare och hårdare för varje lyktstolpe som jag passerade och sen joggade jag sakta en stund igen. En runda på 4km på 35 minuter. Jag är nöjd trots att jag gick en del av rundan.

May 15, 2012

Det obloggbara.

Jag drömde inatt att en hund (familjens husdjur) antingen höll på att dö eller hade lämnats bort. Två gånger. Det lär enligt Grand Old Internet betyda att man mister en god vän eller att ens instinkter försämras.

Jaha, det var ju illa, säger jag. En del vänner kommer och andra går. Man kan inte alltid vara synka hela tiden. Nu talar jag om långa perspektiv. Det härliga är ju dom där vännerna, vars sällskap man kan stiga in i och allt är precis lika normalt och avslappnat som det brukar vara. Såna man bara ser en eller två gånger per år och det gör ingenting fast vi ändras och växer, för vi skrattar ändå tillsammans. Tacksamheten i mitt hjärta rinner över när jag tänker på dem just nu.

Men för att återgå till ämnet. Hur mycket brukar ni ta till er av era drömmar? Jag tror nog att det kan komma fram en del från undermedvetandet som kan vara till hjälp även i vaket läge. Det är sällan, men det kan hända. Det svåra är ju att komma ihåg dem, för att inte prata om att förstå dem. Drömmar kan ju även vara ett sätt att bearbeta stress. Sen har jag vänner och släkt som säger sig alltid drömma om en viss grej före t.ex. någon dör eller någonting annat dramatiskt händer. Spooky, eh?

Vitlök från Långbortistan

Bild från moasmirakel.blogspot.com
En tänktvärd tanke. Häromdagen stod jag i butiken vid den ekologiska hyllan och skulle ha avocado. Avocadona kom dock från Peru, så jag kunde inte förmå mig att köpa dem. Växer de inte lite närmare, typ i Sydafrika och Israel också? Sen skulle jag ha lite vitlök, tydligen från Kina. Come oooon people! Från drakens avlägsna land eller för att snacka Kalle Anka-språk: från Långtbortistan. Växer det inte ekologisk vitlök lite närmare hemknutarna? 

End of rant.

Här handlar det förstås om att kompromissa och kanske inte alla gånger köpa de där exotiska frukterna, utan istället vänta på att de importerats från lite närmare håll. Alternativt köpa dem mer sällan. Jag har lite svårt med förbud, så jag säger hellre sällan än aldrig. Men är squasch från Spanien har ändå högst troligen fraktats hit med flyg. Är det då någon skillnad på några tusen kilomter hit eller dit? Jag vet inte. Jag vet bara att jag vill köpa så mycket som möjligt av min mat från så nära mitt hem som möjligt. Om det finns vitlök från Belgien tar jag det hellre än vitlök från Kina.

Egentligen har ju konsumenten en hel del makt. Igår rapporterades det i nyheterna att efterfrågan på ekologiska produkter i Finland är större än utbudet. Tror ni inte att marknaden kommer att reagera? Så genom våra val kan vi påverka hur produkterna produceras.

May 14, 2012

Grönsakssoppa med kokos

Vegetariskt igen. Jag har faktiskt inte suktat efter kött än. Idag blev det en improviserad grönsakssoppa av det jag hade i kylskåpet.

Soppan innehåller: potatis, morot, selleri, kålrot, ingefär, palsternacka, blomkål, paprika, purjo, kokosmjölk och kryddor. Jaa-a, potatis och kokos passar ihop! Hacka allt i mindre bitar och koka rotfrukterna en stund (10-15min?) och tillsätt sedan resten av ingredienserna för att koka en stund (10 min?) förutom kokosmjölken som hälls i till sist, just före servering. Jag kryddade med örtsalt, lite peppar, mejram, timjan och thai-curry. Ni märker, jag är supersuperexakt med mått, tider och ingredienser....

Yogautmaningen

Jag funderar på att köra en yogautmaning, dvs. man yogar varje dag i t.ex. 7 dagar eller 10, 14, 21 eller 30 dagar. Alternativ nummer ett är definitivt det jag tänker köra på, men inte just nu. Hos Inner Strength finns en god guide till hur man lyckas med utmaningen. Det är viktigt att man planerar in det för annars lämnar det lätt ogjort.

Hittills yogar jag en, max två gånger i vecka. Det skulle vara intressant att se vad som händer med kroppen och sinnet om man yogar varje dag. Dessutom vill jag så gärna vara vig. 

P.S. Vi har dessutom slagit vad med min kampsportsutövande sambo om vem som kan gå ner i spagat först... ingen tidsbegränsning, så det får ta några år, hehe.

May 13, 2012

Att brygga vin av sav


 
Jag har gjort en sats med björksavsvin enligt detta recept. 

9 liter björksav
6 citroner
0,5 kg russin,
3 g jästnärsalt
2,5 kg socker
vinjäst

Hacka russin och koka dem i tre liter av saven i tre minuter. Tillsätt sedan resten av saven, socker, pressande citroner och strö sist jästnärsalt och jäst över ytan och låt det svälla i 15 minuter före omröring. Sila bort russinen efter sju dygn och låt jäsa färdigt på vanligt vis. 
Russin som kokar i 3L sav.
Jag använde mig av ekologiska produkter så långt det gick, men jästen och jästnärsalten vet jag inte riktigt med. Istället för bryggsocker eller vanligt socker, prövar jag med ekologiskt rörsocker. Få se vad det blir.  
Här blandar jag i resten av indredienserna.
Det är viktigt att kärlen som man använder är rena och desificerade, annars kan oönskade bakterier börja växa. På olika hemsidor stod det om hur man ska rengöra med klorin och andra starka kemikalier, men eftersom jag försöker leva utan kemikalier så gott det går så blev det att ta till ett lite mer primitivt desificeringsmedel: vodka. 

Nu ska savblandningen stå och jäsa i rumstemperatur i ca. 20-25 dagar. Det har redan börjat blubba i vattenlåset. 

Nässelplättar

Happy mommyday mommies!

Jag plockade lite mer nässelskott igår och tillredde en inte allt för orginell, men i alla fall väldigt god, maträtt: nässelplättar. Jag utgick från ett vanligt plättrecept med 5dl mjölk, 2-3 ägg, 2-3dl vetemjöl, en nypa salt, en nypa socker, 2 msk olja som vispas samman och får stå och svälla i 20 minuter, men givetvis höll jag mig inte till receptet. Istället för vetemjöl använde jag mest grahammjöl (för att göra det hälsosammare) och jag tyckte att jag fick sätta i mer än 3dl grahammjöl. Jag tillsatte ingen olja, men stekte i kokosfett. Mängden nässlor var ungefär en handfull förvällda nässlor.

Tips: vattnet från förvällningen av nässlorna (ca. 5 minuter) kan man spara och t.ex. vattna blommorna med eller varför inte skölja håret med det för att få mer glans och fyllighet i håret.
Den första plätten blev rätt så misslyckad.

May 12, 2012

Inte kan man alltid lyckas.

Tyvärr blev det inget Queer Vasa för mig i helgen. Men enligt Hanna var föreläsningarna väldigt intressanta. Både igår och idag strandade jag av trötthet och tupplurade på soffan istället. Ajdå. Jag som ogillar att tupplura. Istället för att vakna upp energifylld och pigg går jag omkring som en zombie minst en halv timme efter luren. Dessutom kan jag inte ta bara en halvtimmes tupplur just för att jag blir så dåsig när jag vaknar vilket lätt leder till att jag somnar om och om och om och om igen... 

En ganska misslycka lördag även så till vida att jag inte jobbade med att komma ifatt mina deadliner på jobbet som jag hade planerat att göra. Det börjar bli kritiskt. Men om man ser på den ljusa sidan så har jag lagat ihop en sats med savvin. Hoppas det lyckas! Bilder kommer senare.

The Ents grow faster than vetegräs

Förresten, det där vetegräset som jag sådde, dess gräsmattasmak tränger inte igenom när man blandar ut det med annat juicebart. Synd bara att det växer så attans långsamt! Det tog cirka två och en halv vecka förrän det hade blivit tillräckligt långt för skörd. Det krävs dessutom enorma mängder (okej, nu överdriver jag kanske lite) för att få ett shotglas med vetegräs. Å andra sidan kräver det inte heller så mycket arbete att så eller underhålla odlingen. Nu har jag skördat det sista och sått nya bunkar.

Den här lilla mängdens vetegräs...
...ger den här yttepyttelilla mängden juice.

Nattlig cykeltur

Sommaren närmar sig! Jag älskar att man kan cykla iväg halv 11 på kvällen för att länsa savburkarna och det inte är beckmörkt! Det kändes faktiskt rätt så ljus när jag begav mig iväg med en hink på styret för att samla upp saven i. Sommartidens ljusa, ljuva nätter närmar sig.

Nu har jag förresten de 9 liter sav som behövs för att brygga en sats med vin! Tjohoo! Heh, gissa vad jag gör imorgon.

May 11, 2012

Kungen av krogen

OBS, det här inlägget har ingenting med bloggens tema att göra. Jag har bara fredagsfiilis.

Till fredagens ära ska jag berätta om en liten sinnesförvirring när jag var ute på krog på vappen. Där satt jag vid ett tillfälle så gott som ensam i ett bås invid dansgolvet och underhöll en liten fantasi. Tänk er scenariot: jag breder ut armen över soffryggen, korsar mina ben, lutar mig tillbaka och betraktar människorna som dansar och kråmar sig. Musiken dunkar i öronen stundvis näst intill smärtgränsen och lamporna blinkar i blått, rött och grönt. Vid DJ-båset puffar en rökmaskin ut en fluffig, vit dimridå med jämna mellanrum. Och ett förnöjt, snett leende finns på mina läppar.

Medan jag sitter där smuttande på mitt skumppaglas, utbredd i soffan och blickade ut över vad som kändes som mitt konungadöme, fantiserar jag att det var min klubb, att jag ägde stället och hängde där mina maffiapolare där varje veckoslut. När jag kommer in i krogen hälsar alla igenkännande på mig, servitören kommer direkt med ett glas av min favoritdryck - gin & tonic - och jag skakar hand eller kramar snabbt om de närmaste i familjen. Jag har stenkoll på klubben, vem som går där, vilka drinkar som är goda och jag kände mig som en kung. Kung av krogen. Kung av vappen. Eller så var det den där skumppan som talade.

Epilog:
Det knasiga är att jag i min fantasi var nåt sorts manligt väsen mer än vad jag var kvinna. Men det är väl så i underjorden. Att man är man om man har makt. Det skulle vara superintressant att leva en vecka eller två som man (jag tänker mig utklädd, don't worry)! Det är bara lite svårt att genomföra i praktiken...

Sådär, där for en minut av ert liv som ni aldrig får tillbaka.

May 10, 2012

Fast i vuxenträsket?

Kanske åldern ändå börjar ta ut sin rätt? Ikväll har jag haft på TV:n som bakgrund medan jag jobbat lite hemma med förberedelser inför ett möte imorgon. Kanalen som stått på är "vuxenkanalen" Yle Teema och programmen som visats har varit fascinerande. Kanalen som är som Radio Vega: mer informativ än underhållande (i jämförelse med X3M som skulle motsvaras av TV-kanalen Liv?). Nejmen, jag tycker faktiskt att Vega också har sina riktigt fina stunder.

Först ett program om skratt och hur smittsamt det är och givetsvis hur immunsystemet m.m. förbättras genom att skratta. Sen ett program om flockbeteende: myrors kommunikation, fågelflockar som flyger kordinerat och människor i rusningstrafik. Herregud så intressant hur klurigt naturen är konstruerad! Till sist kom en reklam om ett program om närproducerad mat, som visas om några dar. Synd att jag bara lyssnade med ett öra, för speciellt det där om skrattets kraft var spännande!

Gränsen drog jag ändå när den finska filmen Min ungdoms hyggen (Nuoruuteni savutat) från 1988 började snurra på kanalen.... Det finns kanske hopp för mig ändå.

Nässlor i min hatt

Idag när jag länsade mina savflaskor upptäckte jag att marken är fylld med små, små nässelskott. I brist på bättre förvaringskärl plockade jag hatten full. Nu har jag sköljt upp dem och kokat en kopp te på några av skotten. Härligt! Kanske det blir nässelsoppa eller nässelplättar på i helgen?

Har ni några goda recept på användning av nässlor?

Queer Vasa

På veckoslutet ordnas Queer Vasa 2012. På fredagen är det fest på Fontana Bank Club med "So you think you can drag”- tävling. På lördagen är det föreläsningar på Ritz och på kvällen nåt så härligt som fjollbowling! På söndagen blir det film och matlagning. Låter finemang! Jag skulle kunna delta i någonting för att stödja verksamheten. T.ex. låter drag-tävlingen och föreläsningarna intressanta.

Queer Vasa är alltså:
"en minifestival som i år ordnas för 4:e gången och är ett samarbete mellan Regnbågsankan och Vasa Seta. Festen är öppen för alla, men övriga programpunkter är svenskspråkiga."

Dagens serie

Klicka för större bild.

May 9, 2012

Spenat: hälsovåndligt eller hälsosamt?

Jag undrade för en tid sen, en väldigt lång tid sedan, om hälsoeffekterna av spenat tas ut av mängden oxalsyra och nitrater som finns i färsk spenat. Enligt olika kostråd borde man alltså förvälla spenaten för att bli av med nitraterna som är skadliga för t.ex. hjärtat. Förväller man spenaten finns det också en risk att den tappar en hel del av sitt näringsvärde. Jag stod som åsnan mellan hötapparna (åsnan som i obeslutsamhet svälter till döds mellan två identiskt lika hötappar).

Jag har googlat och läst, bläddrat i böcker och funderat. Det går ju att hitta vilken information - eller desinformation - som helst på nätet och i böcker (förlagen vill sälja böcker, inte nödvändigtvis "sanningar"). Men jag tror att det ligger till såhär:
  • Spenaten är ovanligt rik på flera vitaminer, mineraler och antioxidanter: K-vitamin, A-vitamin (en portion ger mer än dagsbehovet), C-vitamin, mangan och folsyra, magnesium och kalium. 
  • Babyspenat, eller bladspenat, är mildare och magen klarar bättre av att smälta och bryta ner den än den fullvuxna mer mastiga varianten.
  • Innehåller oxalsyra som kan hindra en del av mineralämnena, inklusive kalcium, från att absorberas. Spenat innehåller också oxidase som kan neutralisera en del av oxalsyran.
  • Att koka spenat reducerar oxalsyrar lite grann (5-15%), men genom att ånga/koka spenaten frigörs mer järn och kalcium ur den än om du äter den okokt. Som rå innehåller spenaten mer enzymer.
  • Innehåller nitrat, som i rumstemperatur kan omvandlas till nitrit, som försämrar syretransporten i blodet och kan bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.
  • Bör inte förvaras i rumstemperatur eller återupphettas efter tillagning, se orsak ovan.
  • Nitrater är inte så farliga som ryktet förslår, visar nya studier. Tvärtom påverkas musklerna och blodtrycket positivt av nitrater som omvandlats till kvävemonoxid via vår omsättning. Det rekommenderade dagsintaget för nitrater är 3,7mg/kg kroppsvikt och spenat innehåller mellan 1000-4000mg/kg beroende på gödsel, soltillgång och årstid. Detta betyder att en person på 70 kilo kan äta cirka 260mg nitrater per dag, vilket motsvarar 65-260 gram spenat per dag. En stor förpackning babyspenat brukar vara 200g.
  • Ekologiskt odlad spenat innehåller mindre nitrater, läs om hur gödsel påverkar här.
  • Bra för att sänka blodtryck, skyddar mot skador på blodkärlsväggarna, motverkar proppbildning och håller kärlväggarna friska.
  • Inte bra för njurproblem på grund av oxalsyran

Summasumarium är det en myt att spenat måste kokas. När den kokas förändras dess egenskaper, på gott och ont. Man kan bra äta rå ekologiskt odlad spenat i måttliga mängder. Bäst är det att äta både kokad och rå spenat.


Internetkällor här, här, här, här, här, här, här, här, och här.
Litteratur: The Green Foods Bible av Davis Sandoval och Rawsome av Birgitte Mars.

Hitta katten, del 4

En inblick in mitt röriga, men mysiga hem. Ni skulle bara veta vilka högar med papperkassar, tomma kartonger, räkningskuvert, trädgårdsverktyg ect som jag krasat och skuffat bort just utanför kamerasynvinkeln. Giantiska högar. True story.

Läs rubriken and do it!

Denna gång var det väl inte så svårt. Eller?

May 8, 2012

Björksavssamling

Jag riggade upp en flaska i förrgår i en av björkarna på vår gård. Följande dag var flaskan rätt så full. Mest sav, några kryp. Jag bröt av en gren och surrade fast flaskan med järntråd. Öppningen försökte jag täppa igen med en tygbit.

Att tappa sav ur björkar hör inte till allemansrätten så man bör gör det antingen från en egen björk eller med ägarens lov. Sav kan man tappa från det att isarna går tills löven börjar spricka upp. Såret bör man sen täcka med t.ex. lera så att björken inte förblöder. Och sen ska man ju förstås tacka björken också.

Jag tappade upp mitt "byte" i en glasburk och hängde upp flaskan på nytt. Nu ska jag iväg och länsa fällan igen!

Det tabulagda pengapratet

Det är fult att diskutera pengar. Pengaprat är ju lite av en tabu. Men nu tänker jag ändå fråga er: 

Fondsparar ni? Eller spelar ni med aktier? Pensionsparar ni?

Jag frågar för att jag nyss hittade en etisk fond att spara i och slog slag i saken. Sparkonto lönar sig inte eftersom inflationen äter upp både räntan och kapitalet som man har satt in, så man går i princip på minus. Aktier kräver att man har koll och intresse. Jag har vanliga fonder från tidigare, men har länge funderat på att byta till etiska fonder. Pensionspara gör jag inte.

Problemet med etiska fonder är att de är lite skenheliga. Grejen med aktier och fonder är ju att utnyttja det kapitalistiska systemet med tillväxt och spekulationer. Enligt min åsikt är det kapitalistiska systemet inte speciellt etiskt, så hur ska man då kunna tjänar etiska pengar på det. Speciellt spekulationerna som driver priset på diverse råvaror hit och dit utan att efterfrågan och tillgången på marknaden följer samma mönster tycker jag inte är speciellt etiskt.

Ett annat problem är att de enligt fondbeskrivningen
Placerar ej i företag som tillverkar vapen, tobak, alkohol och ej heller i företag som sysslar med kommersiell spelverksamhet. Företagen ska bedriva ett för sin bransch relevant miljöarbete och verka för skäliga arbetsvillkor, en god arbetsmiljö, fackliga rättigheter och inte acceptera diskriminering eller barnarbete. Fonden investerar inte i bolag som kan associeras med kränkning av normer kring mänskliga rättigheter och miljö. Fonden avstår helt från placeringar i företag som tillverkar och/eller säljer vapen och producerar/distribuerar pornografiskt material.
...men att det senare framgår att företagen endast i ringa omfattning får syssla med de ovannämnda verksamheterna. Så helt nej och stopp är det inte. Varför inte?

Vilket alternativ är det bästa sättet att förvalta sin pengar? Handla upp dem? Höhöhö...

May 7, 2012

Drinking on a Monday

Det här dricker jag. Äppelcidervinäger med honung och vatten till frukost, en kopp grönt te till kvällen och juice när det "finns tillgängligt" (när jag orkat juica).

Äppelcidervinägern innehåller vitaminer, viktiga mineraler och spårämnen och lär vara bra för bland annat magen och blodet. Grönt te innehåller antioxidanter och skyddar cellerna från åldrande och bekämpar virus. Dagens juicen innhåller kål som är slaggutdrivande och vetegräs som i sin tur lär vara bra för blodet och cellproduktionen med sina vitaminer, mineraler och enzymer.

Bottoms up!

Död av stillasittande

Lyssnade på Rapport häromdan och där hade dom en story om att mycket stillsittande inte ens kan kompenseras med motion. Illa.

Enligt en australiensk undersökning, där 220 000 personer över 40 år undersöktes, kom man fram till att stillasittande är en oberoende faktor till risken att drabbas av kroniska sjukdomar. Trots att man rör på sig på fritiden, motionerar eller till och med idrottar hårt, så har en person som sitter stilla i mer än 4 timmar per dag cirka 40 gånger så stor risk att drabbas av kroniska sjukdomar än personer som sitter stilla mindre än 4 timmar per dag. Aj då. De flesta av oss sitter ju stilla på kontor cirka 8 timmar per dag. Men vad är alternativet? Gå omkring med laptopen i famnen? När man talar i telefonen kan man ju faktiskt vandra omkring, men att koncentrera sig och skriva text medan man går...?

Idag har jag suttit stilla minst 5 timmar. Min app Wellness Diary visar bara drygt 1800 steg. Det är kört. Ibland önskade jag nog att jag jobbade med nåt lite mer fysiskt jobb. Typ, eh, hamnstuvare?

En sista hälsning,
den snart döda kontorsråttan

May 6, 2012

Less, men mysig

Ibland blir jag så trött på mig själv och mitt "dallande". Istället för att ta itu med vikandet och sorterandet av tvätten eller avsluta det där jobbet jag påbörjde igår eller laga juice för de närmaste dagarnas behov så har jag slängt mig på soffan och tittar på en Indiana Jones film. Förvisso har jag slängt mig i en av de bästa sofforna i världen eftersom den befinner sig på en härlig plats med den gosigaste katten i världen. Han spinner så gott och vi njuter båda.

Men ändå. Varje dag (som jag uttryckligen planerat att vara effektiv på) börjas med ett entusiastisk "Det här ska jag få gjort idag...", men att sedan utföra allt man tänkt det blir inte av. Inte menar jag att man måste vara effetktiv och producera och göra hela tiden, nej, men att man åtmistone tar sig i kragen ibland. Speciellt när jag har skjutit på dessa saker i dagarna tre nu redan.

Nåja. Lite mer mys ännu. Sen.... sen händer det! ...kanske, eventuellt, senast imorgon, om jag hinner och orkar.... äh.

Kalasmaten som blev en succé!

Nä, det blir inga suddiga bilder från gårdagen. Jag tycker det räcker bra med det som redan kommit upp via de andra bloggarna.

Istället tänkte jag visa den sista godsaken från mitt kaffekalas förra veckan. Chokladostkaka med blåbär blev en succé! Kakan smakade de flesta och folk till och med bad att få receptet. Personer som inte tidigare hört talas om rawfood tyckte att den var god. Success! Tårtan passar ju även för glutenallergiker.

Recept från Lev och spira.

Den var inte alls svår att göra, men receptet är ändå så pass långt att jag inte lägger upp det i sin helhet här. Ni får gå in till Lev och spira istället om ni är intresserad av att testa på denna ljuvliga godsak. Här är i alla fall ingredienserna så ni får en bild av vad den innehöll, ergo smakade. 

Botten
ca 225 g mandlar (eller nån annan nöt)
2-3 msk kakao
10 dadlar
en nypa salt
kardemumma, jag malde i cirka 10-15 hela frön

Fyllning
300 g cashew (blötlagda i 2 t)
2 dl havre/nötmjölk
ca 1-1½ dl agavesirap
½dl citronsaft
25 g lecitin
1 tsk äkta vaniljpulver
137 g kakaosmör
200 g blåbär (torra och färska eller otinade blåbär) 

Igen följde jag inte riktigt receptet utan lämnade bort lecitinet, hittade inget kokossmör så var tvunget att ta vanligt ekosmör och så ställde jag kakan i kylskåpet istället för i frysen som det är meningen. Det senare helt enkelt av den orsaken att vi saknar en frys. Det gick bra med kylskåp också, men den smakar bäst avkyld/kyllskåpskall.

Bloggträffen

Ojdå, nu har jag suttit hela eftermiddagen och bekantat mig med bloggarna till alla de härliga människorna som jag träffade igår på bloggträffen. Så kul det var! Alla hann man ju tyvärr inte prata med, men jag hoppas på fler tillfällen att fortsätta kontakten. Men solen skiner där ute och dit ska jag snart. Så bilder och länkningar överlåter jag till Christina, Linda, Simone, Michela, Johannah, Tittsku och Sandra. Det känns som om det flesta bilder är publicerade, maträtterna redovisade för och partyt på krogen är kommenterat, så vi får se om det blir några suddiga bilder från min kamera ännu ikväll.

Tack till Marica och Andréa som styrde upp träffen!

May 5, 2012

Kärlek!

Gaah! Jag älskar internet! Eller vissa delar av internätet. Jag har hittat så många fina bloggar idag. Tidpunkten är ju lite peculiar, eftersom jag jobbar hemifrån idag... ni märker, det går sisådär.

Jag har hittat bloggar som Inner strength som bloggar bl.a. om yoga, häslosamma kroppsideal, meditation. Jag blir bara lite lessen över hur mycket tid det går åt till bloggläsandet och hur lite tid man egentligen har till det. Nåja, nu ska jag ta och yoga ett varv före kvällens bloggträff.

Dagens pinsamma bekännelse

De flesta dukar fram det bästa de har och godaste kexen när man får besök. Sen äter man själv efteråt de där missbildade muffinsarna och dricker den där saften som blev lite för stark. Så inbillar jag mig i alla fall att andra gör.

Så gör inte jag. När jag bjuder på kaffe plockar jag fram Juhla Mocca paketet och kokar så många pannor som gästerna bara vill ha. När jag är ensam plockar jag fram det godaste kaffe. Mörkrostat franskt kaffe. Jag kokar oftast två koppar och dricker det ur en liten, nätt kaffekopp. Och så njuter av det finaste kaffet jag har. Helt för mig själv.

Trevlig helg mina små löss!

P.S Ja, rubriken har "inspirerats" av Nickby rapporteras inlägg och inlägg.

May 4, 2012

Björksav!

Jag fick en trevlig gåva igår. En bunke med björksav. Härligt! Jag har försökt hitta lite info om björksav och vad den kan vara bra för. Björksav lär innehålla nyttiga spårämnen såsom kalium, kalcium, magnesium och mangan. Inte helt pjåkigt.


Ända sedan 1600-talet har man inom folkmedicinen använt sig av björksav för att bota lungsjukdomar, förkylningar, kolik, njursten, hosta, leversjukdomar, njursten, som bodrensande kur vid hudsjukdomar. Nyare forskning har påvisat att saven skulle motverka cancer. Nu tror jag inte att det är nån mirakelmedicin, men det är absolut hälsosammare att dricka björksav än saft i alla fall!

Det som verkar mest intressant är att man med vinjäst får man björksavsvin som sägs likna champagne!

Kalasmaten som också blev ett fiasko

Den andra godsaken som jag försökte locka mina kalasgäster att äta var morotsmuffins med rågmjöl. Tanken var god, det kunde även ha blivit bra, men utförandet gick inte riktigt som planerat.

Rågmjöl kräver ju jäkligt länge i ugnen för att inte lämna klibbig innuti. Antingen hade jag inte riktigt rätt proportioner eller så var det ett dåligt recept. Hehe, okej jag erkänner. Jag hade högst troligen fel proportioner, för alla ingredienser hade/hittade jag inte så jag improviserade lite och blandade ett eget rågskikt och ersatte dinkelmjöl med det jag hade hemma: specialvetemjöl. Så inte undra på att det blev lite kladdigt i mitten. De steg upp till runda, vackra former i ugnen, men säckade sedan ihop i formerna när jag tog dem ur ugnen. Smaken var i alla fall god!

Muffinsarna innehåller tyvärr socker och jag använde mig beklagligen av vitt socker i brist på rörsocker. Jag tänkte att jag måste ha någonting "normalt" att bjuda på också.

Recept härifrån.

Morotsmuffins 12 st
2 ägg
1 dl rårörsocker (el. vanligt)
1 burk kesella, 10 % (2,5 dl)  
3 3/4 dl rågsikt
1 dl dinkelmjöl (egentligen vetegroddar)
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm salt
3 dl finrivna morötter
½ dl grädde (endast om man använder mjöl istället för groddar)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt formar i en muffinsplåt.
1. Vispa ägg och socker pösigt och vispa därefter ner en burk kesella.
2. Blanda alla torra ingredienser med varandra och rör därefter ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt sist ev. grädde och därefter morötterna.
4. Fördela smeten i formarna och strö solrosfrön över dem.
5. Grädda i ca. 20 minuter (ev. kortare).
Vill man ha en lite lyxigare variant kan man bland philadelphiaost med florsocker och glasera dem lite.

Jag vill ha död ko!

...utbrast en bekant en gång, efter cirka en månad av mest fisk och ris till mat.
  
Marica &co har ordnat en rolig för-eller-emot-frågestund/debatt och en av frågorna berörde kött.

Jag svarade givetvis emot, eftersom jag anser att vi äter alldeles för mycket kött i dagens läge. Att äta kött t.ex. till helgerna tycker jag att verkar rimligt, men inte varje dag. Köttkonsumtionen har ökat lavinartat i västvärlden under de senaste decennierna på samma gång som köttkonsumtionen även ökat i fattigare länder. I länder som Kina, som gått från fattigt till rikt på en relativt kort tid, har en västerländsk livsstil och således även köttätande anammats i allt högre grad.

Jag har läst lite olika siffror på hur mycket mer kött vi äter idag än för, säg, 30-40 år sedan, men kontentan är den att köttkonsumtionen stigit med ungefär 60-70% i Norden sedan 1960-talet. I Finland åt vi år 1998 årligen 68kg/person och 12 år senare 76kg/person. Svenska SLU-forskare har uppskattat att vi skulle kunna producera cirka 20-30 kilo eller möjligen 40 kilo kött per år per person på ett hållbart sätt. För att göra det mer konkret betyder det att 20 kilo kött per år motsvara 55 gram per dag eller 385 gram per vecka, dvs. ungefär ett maletköttpaket i veckan.


  "Än sen då?" kan man ju tycka. Att producera kött kräver mer resurser än att producera spannmål och grönsaker. Mer vatten och mer mat går åt än vad man får ut av slutprodukten samt är koldioxidutsläppet och odlingsarealen större i köttproduktionen. Som ni vet är det här med konsumtion och tillgången av jordens resurser för tillfället i obalans. Det är möjligt att förbättra situationen t.ex.genom att djuren skulle födas upp på restprodukter och grovfoder (gräs och ensilage).

Ur en etisk synpunkt finns behandlingen av produktionsdjuren. Levnadsförhållanden och avlivningssätt. Här kan ju ekologiskt kött vara ett bra alternativ i alla fall med tanke på djurens levnadsförhållanden.

Sen var det ju den där hälsan. Rött kött har kopplats till cancer i många olika former. Till och med WHO har konstaterat ett samband mellan köttkonsumtion och risken att drabbas av cancer.

Ett gott råd som jag nyligen stötte på är att se kött som en krydda. Det vill säga att man använder kött, men i små mängder. 

May 3, 2012

Kalasmaten som blev ett fiasko

I vappyran glömde jag ju bort att visa mina försök att mata mina kalasgäster med rawfood och hälsosamma godsaker. Jag bjöd på kokosbollar, morotsmuffins (ej raw) och ostkaka med choklad och blåbär.

Vi börjar med rawfood kokosbollarna. En favorit i repris med andra ord.


Kokosbollarna var tänkta åt de minsta typerna i gänget, men endast två av fem barn tyckte att det gick att äta. Det var inte fantastisk, men det gick ner tyckte ett barn och ett annat spottade först ut bollen, men senare såg jag honom äta en i alla fall. Övriga barn spottade ut dem och bad om kex istället. De enda kexen vi hade hemma var ett TUC-kexpaket och det åt de som utsvultna vargar. Vilket fiasko! Det var säkert dadel- och aprikossmaken som var för konstig. Men de vuxna tyckte i alla fall att de var goda.

Recept på kokosbollar härifrån.

Ingredienser
  • 1 dl Mandlar
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1/2 russin
  • 10 torkade aprikoser
  • 10 färska eller torkade dadlar
  • 2 msk kallt kaffe
  • 2 msk kakao
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en fin smet. Rulla till bollar. Rulla bollarna i kokosflingor. Låt gärna ligga i kylen i 10-20 minuter.

Jag återkommer med de övriga godsakerna.

Snabb i svängarna

Idag upptäckte jag Bloglovin (igen, för andra gången. Första gången blev lite halvdant). Vilken fantastisk grej! Jag är med andra ord kanske inte helt bevandrad ännu i bloggarnas värld. Dessutom märkte jag att jag har 2 följare. Sånt blir man ju glad av! Så hopi-hopi* in och följa varann och mig nu!

*skynda, skynda

Länk-kärlek

På tal om kärlek. Gå in till Nanós blogg för en dos av kärlek och vackra fotografier. De verkar vara så fantastiskt lyckliga tillsammans så man (jag) nästan blir lite avundsjuk. <3

May 2, 2012

Kärlekens gråzoner: får de finnas?

[Varing för ett långt inlägg. Om det här känns för långt, klicka in er på Bakpappans kloka inlägg istället.]

Peppe bloggade ju om kärlek och om den gnagande känslan "men..." och att man inte kanske ska behöva kämpa med ett förhållande.

Jag håller inte riktigt med Peppe. Hon har en bra poäng om att man inte ska hålla ihop för länge för att man är rädd för att vara ensam. Men att det skulle vara en myt att folk ger upp för lätt, tja, kanske, kanske inte. En mer oroväckande myt är den om kärleken tycker jag, den Stora Kärleken som tar en med storm och aldrig sinar. Det ska kännas rätt och då är det lätt och känns det inte rätt så är det fel. Om det känns rätt så finns det inget behov av förändra eller "jobba på det". Den här föreställningen och myten om den Överväldigande Kärleken hör förälskelsen till och en handfull år därefter. Var är gråzonerna? Måste det vara allt eller inget, rätt eller fel?

Jag tror inte att kärleken alltid kan kännas enkel, naturlig, rätt och självklar. Inte i ett längre perspektiv. Dvs. kanske längre än 7-10 år har jag hört och sett. Så där ungefär. Mellan tummen och pekfingret. 

Folk förändras och växer ibland ifrån varann. Ibland helt och hållet, ibland bara en bit. Speciellt då man varit ihop en längre tid. Men det betyder inte att man inte kan hitta tillbaka till varann om man så att säga "jobbar på det". Den där gnagande men-känslan kan vara just det, en förändring som man inte märkt av, men anar att finns där. Det kan mycket väl betyda att det är bäst att gå skilda vägar, men det kan också betyda att man helt enkelt måste lära känna sin partner på ett nytt sätt, se förändringen och "jobba på det", förnya och hitta en djupare förståelse för hur ens partner fungerar.

Jag ser det som att man går in på djupet. Inte som att bita ihop tänderna, kämpa och ge sig fan på att det ska gå - med lite vilja, våld och vaselin, höhö. MEN det betyder inte att det är så alla gånger. Ibland har förhållandet gått sin gång och man mår bättre av att gå vidare. Jag tvivlar t.ex. inte på att de som genomgått en skiljsmässa inte har försökt och funderat noga.

Givetvis måste känslan av Den Stora Aldrig Sinande Kärleken finnas där från början, utan den där gnagande känslan. Man måste ju starta med de rätta förutsättningarna med kärlek, närhet och mer kärlek. Men om man föreställer sig att det alltid kommer att kännas rätt och lätt så, tja, jag hoppas du har rätt, men tyvärr tvivlar jag på det. Är jag för cynisk? Jag som vanligtvis är romantisk, livsglad och postivt inställd till livet.

Jag tror inte att det behöver kännas antingen rätt eller fel, utan att man också kan finnas där i gråzonernas mörkaste toner ibland. Inte bara ett gräl, en dag, en vecka, en månad, utan flera månader, ibland år. Kärleken går i cykler, ibland är man närmar och ibland längre från varann, som en organism som andas rörs man från och till varandra. Det kan vara okej att tänka tanken "Är det här verkligen rätt" någongång, utan att det alla gånger betyder att det är dödsstöten för förhållandet.

Den obligatoriska disclaimern: Nu måste jag ju dock påpeka att min livserfarenhet är något begränsad på 29 år och med några längre förhållanden och några kortare. Så jag menar inte att det nödvändigtvis och alltid är såsom jag skrivit ovan, utan jag är öppen för förändringar och nya erfarenheter. Dessutom är folk, förhållanden och situationer så olika.

Bildregn från vappen

Här är några bilder från vappen. Vad jag njöt av att höra våren sjungas in. Så fint.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...