Mar 31, 2012

Shopstop

Inspirerad av Hanna har jag funderat på att inleda ett köpstopp. Inga mer nya grejer, bara second hand. Det kräver lite mera tid att hitta det man behöver, men man skulle ta avstånd från konstumtionshysterin som finns idag. Det är helt sinnessjukt att vår ekonomi går ut på ständig tillväxt (dvs. i praktiken ökad konsumtion) och att det inte räcker att företag gör vinst, utan de ska gå mer på vinst än förra året, annars har de gjort ett dåligt resultat.


Köpstoppen skulle för min del inte inkludera köp av tjänster (såsom frissa) eller att äta ute. Om man äter ute på lokala restauranger, så stöder man ju de lokala företagen och sysselsättningen i regionen. Jag tänker alltså mer på konsumtionsgrejer såsom kläder, prylar, inredning, smycken m.m...

Det finns ju en blogg som handlar om just shopstop, Ett år utan shopping.

Mar 29, 2012

Det brinner i knutarna igen

Om ni vill se dokumentären Hungry for change så visas den ännu två dagar gratis på deras hemsida. Här kan ni alltså se den. Skynda, skynda!

Det handlar om hur fel vi äter, att vi borde äta hälsosamt, alltså grönsaker. Det handlar om hur farligt socker är utan av vi vet om det och hur dolt det är i våra matprodukter. Varför dieter inte fungerar. Hur och varför egen lagad juice är bra att dricka. Och så vidare.

De som redan från förut är intresserade av sådant här blir knappast så mycket visare. Det är inte så mycket ny, revolutionerande information, men en superbra motivationsfilm! Lite praktiskt tips ges till och med. Man blir i alla fall inspirerad att ta hand om kroppen!

Ett av filmens viktigaste budskap var nog att man inte ska utesluta och neka sig själv olika former av mat. Istället ska man tillföra och öka det nyttiga och hälsosamma. När man märker hur bra man mår av "riktig mat" skjuts halvfabrikaten och sockerdrickorna såsmåningom åt sidan.

Squash = pasta

Det där med att laga squash som pasta är ett vedertaget bruk inom rawfood matlagningen. Själv blev jag enormt besviken första gången som jag provade. Det var alldeles för vattnigt och kallt. Squashens konsistens är ju avgörande och grönsakerna är ju förstås av olika kvalitet.

Mitt tips är att snabbt värmar upp "pastan" (obs, inte mer än 42-45 grader) och salta och olja den lätt för att konsistensen och smaken ska bli mera matig. Kyllskåpskall "pasta" är inte gott.

Nötbullar med fetaost och "pasta" av riven squash, helt okej men inte great. Nötbullsrecept här.
Sen borde man ju också ha en spiralizer så det skulle bli rätt form på squashpastan också. Det går bra att riva den med ett vanligt rivjärn, men med en spiralizer skulle man få tunna, runda spaghettiliknande bitar.

Mar 28, 2012

Raw chokladmousse

Jag testade förresten att laga chokladmoussen förra veckan. Åh, så gott! Underbara chokladsmak! Fyllig smak, men ändå inte för tung och mastig. Man känner en svag hint av avokadosmaken, den är inte för söt och smakar mycket choklad.

Närbild av min chokladkreation.

Botten: strö ut 2,5dl krossade mandlar och bred ut 5-8 dadlar i bottnet på en glasform.

Mousse
  • 1 dl cashewnötter
  • 1,5 dl vatten
  • 1 avokado
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 msk lecitin (lämnade jag bort)
  • 7 dadlar
  • 1 msk honung
  • 3 msk kakao
  • en nypa salt
Mal ned cashewnötterna till ett mjöl. Blanda ner resten av ingredienserna i mixern. Bre ut moussen på nöt- och dadelbottnet. Strö kakaopulver eller kakaonibs ovanpå.

Katastrofalt

Sorry, jag är på arbetsresa och trodde att jag skulle kunna uppdatera bloggen via telefonen, men det gick inte så vidare bra. Nu har jag hittat gratis internet här i Kampen i Helsingfors. Sitter här och sörplar en kopp kaffe medan jag väntar på att seminariet ska börja.

Min vistelse hemma hos min mamma har förresten var katastrofal för min diet. Jag har ätit mängder av vitt mjöl, en pizzabit med skinka, massor med ost och vanlig eko mjölk. Det är svårt att ta med nya vanor till ett ställe där man så länge har haft helt andra rutiner.Å andra sidan är det inte hela världen heller, tycker jag. Jag ska förstås försöka lite bättre nästa gång.

Mar 26, 2012

Stammisen Vasatipsar

Jag börjar nästan bli stammis på Sweet Vasa. Har ätit salladslunch där två gånger inom fyra dagar. Jag rekommenderar quinoa-fetaost salladen. Så mycket mer hade jag inte att komma med just nu. Peace out.

Om att vara stark

En fin dikt av Marie Fredriksson.

Att vara stark är inte
att aldrig falla
att alltid veta
att alltid kunna.
Att vara stark är inte
att alltid orka skratta
att hoppa högst eller vilja mest.
Att vara stark är inte
att lyfta tyngst
att komma längst eller
att alltid lyckas.

Att vara stark är
att se livet som det är
att acceptera dess kraft
och ta del av det
att falla till botten,
slå sig hårt och komma igen.
Att vara stark är
att våga hoppas
när ens tro är som svagast.
Att vara stark är
att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa för att nå dit.

Bild härifrån.














Det är inte alltid så enkelt att vara stark. Ibland vill man inte ens vara det. Nyckel är väl nog hoppet, att aldrig ge upp, att alltid tro att det nog kommer att ordna sig, eventually. För det gör det alltid. Alltid. Ha en skön start på veckan!

Mar 25, 2012

Rå tomat-tonfisksås med zucchinipasta

Det blev halvrått och (om man kisar lite) även halvvegetariskt idag: tomatsås med tonfisk och zucchinipasta.



Jag utgick från tomatsoppans recept, men hackade allt i lite större bitar så konsistensen blev mindre soppaktig. Sen i med en burk konserverad tonfisk. Serverades med riven zucchini som "pasta" och några spenatblad som dekoration. För att få en matigare känsla så värmde jag snabbt upp den lättsaltade och lättoljade zucchinin i mikron. Fantastiskt gott!

Babysteps

....citat från den helt fantastiskt roliga serien Absolutely Faboulous!


Jag är en vegetarian, som äter fisk. Fisk är ju en grönsak, right? Hehe, man måste ju kompromissa lite grann. Jag tänker inte tillreda eget rött kött eller välja kött framför vegetariskt om det finns ett sånt alternativ ännu på en tid. Inte heller fågel smakar just nu. Men fisk, det kan jag inte säga nej till för tillfället. Jag försöker lyssna på vad kroppen vill ha och fisk är eventuellt en sån sak, om jag inte är helt desillusionerad. Men ärligt talat, det är ju jättesvårt att veta skillnad på vad kroppen begär efter och vad psyket suktar efter...

Mar 24, 2012

Klipp bort kilona!

Haha! Jag insåg just att min före- och efterbild i inlägget nedan ger skenet av att frissan skulle ha klippt bort några kilon också. Tänk så mycket en kameravinkel kan göra. I och för sig var jag ganska hungrig på den senare bilden...

Resultat av hårfixet

Eftersom min plan var lite bristande, dvs. jag saknade en klar vision av vilken färg jag skulle ha, blev resultatet av hårfixet inte så revolutionerande och annorlunda som jag annars brukar vilja ha det när man en gång färgar och fixar. Det blev en naturlig look i en gyllene nötbrun färg med röda toner där frisören endast putsade upp min nuvarande frisyr.

Before                      -                           After

Jag lät frisören Mikaela fundera ut vilka toner jag passar i och tydligen är den som jag tidigare haft ett rätt så bra val, eftersom det inte är en så dramatisk stor skillnad mellan färgerna före och efter. Den nya färgen är mer gyllen, mer fyllig och förstås jämnare. Men nästa gång ska jag nog ha en lite häftigare och mer avvikande färg!

Färgningen + klippning tog endast 2 timmar. Mitt hår tvättades med vit lera och shampoo först, för att ta bort eventuellt silikon. Jag har ju tvättat med ägg/bikarbonat/äppelcidervinäger, men sprayat värmeskydd i håret när jag använt locktång. Sen kletades färgen i håret som fick verka i cirka en timme. Sen sköljning och klippning.

Haha, sexy look! Under turbanen håller håret på och drar i sig färgen.
Ingredienserna bestod av ljus henna, svart henna, röd henna, talkottsnågonting, olika örter och kryddor och eventuellt lite ekologiskt rött vin. Kryddorna lämnade en härlig doft i rummet som man kände av genast när man steg in i lokalen.

Det bästa är att färgningen är som en hälsokur för håret! Jämför med det slitage som en kemisk färgning utsätter håret för. Hennan och de övriga ingredienserna stärker håret och gör det glansigare. Proceduren tog inte längre än färgning hos en vanlig frissa, priset var riktigt bra (74€ för färgning och klippning). Man är ju dock lite begränsad i urvalet av färger, eftersom det handlar om naturprodukter som inte kan göra underverk, t.ex. från mörkt till blont. Kanske jag skulle testa lite slingor och flera olika nyanser nästa gång. Och kanske färgen min kunde ha fått dra ännu lite längre...?

Desto fler gånger man färgar håret, desto starkare färg lär det bli för varje gång, berättade Mikaela. Färgen liksom lagras kvar, om jag förstod saken rätt. Jag har tidigare färgat hemma med ekofärgning (förmodligen bl.a. henna av ett tyskt märke med grön förpackning köpt från Ruohonjuuri) och varit nöjd med resultatet.

Vad jag njöt av att bara sitta där och läsa, ta det lugnt och dricka en kopp te medan färgen drog in. Och massagen i samband med hårtvätten, åh! Om jag kunnat spinna som mina katter skulle jag nog ha gjort det.

Hårfix

Tjoohoo! Nu ska jag och färga håret med henna och örter hos ekofrisören Mikaela Finne. Men jag har ett litet problem. Jag har inte ännu bestämt mig för vilken färg jag vill ha i håret. Nå, månne vi inte hittar nån passlig färg. Det är ju inte bara alltid så enkelt att veta exakt vilken färg det blir, eftersom olika hår reagerar kanske lite olika på örterna och hennan. Ibland tar håret mera färg, ibland inte. Hela proceduren lär ta 2,5h till 3h så jag ska ta med någonting att läsa.



Mar 23, 2012

Om att bli pappa

Thomas Enbuske och André Wickström talar på Enbuskes talkshow om hur det är att bli förälder. André berättar hur upprörd han kan bli när det berättas om barn som far illa och att han börjar gråta till och med till skitfilmer nuförtiden. Han har med andra ord blivit mer lättrörd sen han blev pappa. Enbuske håller med och kontrar med att berätta om hur han också reagerar mycket häftigare på hemskheter mot barn, såsom pedofili.

Härligt att de pratar så öppet om känslor och sårbarhet. Inte så stereotypiskt manligt. Det borde inte vara revolutionerande och häftigt, men jag tycker jag hör allt för lite sådana diskussioner bland män. Peppe berättade nämligen att hon (också) har blivit mer lättrörd och känslosam sen hon blev förälder. Hon gissade att det kanske berodde på hormoner, i alla fall en tid efter förlossningen om jag minns rätt.

Enbuske nämner att det har gjorts undersökningar som visar att mäns testosteronnivå sänks efter att det blivit förälder. Spännande! Trots att pappan inte genomgår den samma fysiska förändringen som mamman med hormoner och grejer, så verkar det ändå hända någonting fysiskt med pappan. Väldigt fascinerande hur kroppen fungerar.

Halvrå tomatsoppa

Det blev halv rått idag, middagen alltså. Tomatsoppa stod på menyn.

Ingredienser:
  • en burk krossade tomater
  • salt, peppar och chili
  • några färska tomater
  • en paprika
  • en liten/halv rök lök
  • två vitlöksklyftor
  • en liten knippe vårlök
  • ca. 1 dl hackad persilja
  • 5 soltorkade tomater
  • en tesked kokosolja
  • några spenatblad som dekoration


Eftersom tomater inte är speciellt klimatsmarta på vintern tog jag en burk konserverade ekologiska tomater och hetta upp det tillsammans med lite kryddor (salt, peppar och givetvis chili). På sommaren kan man byta ut de krossade tomaterna till att använda endast färska tomater. För att få en färsk tomatsmak finhackade jag tre små tomater och blandade det med den något svalnade tomatkrossen tillsammans med övriga hackade ingredienser. Blanda ut med vatten vid behov eller mixa allt om du vill ha en slät soppa. Violá, färdigt! Servera med några spenatblad som dekoration.

Soppan var passligt varm och kändes fräsch. Man kan dock minska lite på mängden lök, eftersom rå lök har en ganska stark smak.

Ab Fabbin' fredag!

Efter denna fantastiskt jävliga vecka har jag lust att göra som Patsy från Absolutely Fabulous.

Nu menar jag inte att man ska supa till det för att det är fredag. Just nu vill jag bara ropa "Cheers, darling!", måla min läppar i en häftig färg, dra iväg till ett nytt, intressant ställe, slå mig ner någonstans bekvämt med mina bästaste av tjejer och snacka om hur fabulous vi är!

 Trevlig fredag y'all!

Mar 22, 2012

Råa biosnacks

Jag var på bio igår och tittade på Iron Sky. Rolig film, som är finsk producerad. Vanligtvis när jag går på bio "måste" jag har någonting gott att smaska på. Så även denna gång. På väg till yogan, lite sen i svängarna som vanligt, störtade jag in via en hälsokostaffär och rafsade åt mig lite natur- och rawgodis.

Raw-bite, danska frukt- och nötstänger.

Jag valde tranbärschokladen.
Första tuggan av Raw-biten med limesmak var härlig. Smakade friskt och sött på samma gång. Likaså var den första tuggan av kokos Raw-biten också fylld med ljuv kokossmak. Men efter några tuggor tog nöt och dadelsmaken över. Kanske det inte är meningen att man ska äta en hel stång på en gång.... eller två stänger, som jag gjorde. Tranbärschokladen smakade mest som chokladrussin.

Med andra ord inte så vidare lyckade köp. Men jag var rätt så hungrig, så det inverkade säkert på smakupplevelsen och slukningshastigheten.

Urghiburghi

Ojoj och haha! Hur, hur i hela fridens namn, kan man komma på att googla "urghiburghi"? En googling av detta väletablerade uttryck för dig nämligen hit, till mig och mitt frustrerade inlägg om datorproblem. Det här handlar förvisso bara om en person som googlat och högst troligen är ju statistiken något opålitlig. Ja, det här var bara en liten parentes. Please, do carry on.

Den där längtan igen...

Hos Mymlan hittade jag en fin rubrik.
 Blott de tama fåglarna har en längtan, de vilda flyger.
Längtan bort till fjärran länder gör sig igen påmind. Det händer varje gång jag blir lite stressad över arbetet eller över annat, gånger då jag inte riktigt är nöjd med min livssituation eller då jag hör om vänner och bekantas äventyr.

Kanske våren också gör sitt. Det börjar spritta i kroppen och man vill att det ska hända saker. Det ska växa, utvecklas, planteras nya skott. Jag kan inte fatta att det snart är april. Snart står våren i full blom! Snart är sommaren här. Och på samma gång vill jag trycka på bromsen. Nej, vänta på mig! Jag har ju just hunnit njuta klart av vintern. Ska våren nu också rasa iväg? Jag hinner inte med, men på samma gång längtar jag framåt och utåt.

Hur skulle det vara att leva i nuet för en gångs skull?

På ashtanga yogan igår påminde instruktören oss flera gånger om att bara vara i nuet. Just där, i den salen, på just den där lilla skumgummimattan fanns det inga krav eller förväntningar på oss. Det enda som betydde någonting just där var att vi andades. Att vi lät kroppen följa andningen. Ingen prestation, inget påtryckande, utan bara här och nu, kroppen och du. Därför älskar jag yoga.

Mar 21, 2012

Sockerråttans tips

Efter gottande i socker ställde jag ju en fråga angående olika sorters socker. De flesta av oss vet ju att vitt socker inte är så vidare hälsosamt. Men vilka alternativ har sockerråttorna då? Kloka Pia upplyste mig om att:

  • råsocker samt annan socker från sockerrör är hälsosammare än vitt socker från sockerbetan
  • indiansocker är socker från sockerrör som skonsamt pressas ut ur rören och sedan torkas enligt urgamla sydamerikanska traditioner.
  • palmsocker, som är gjort på kokospalmens sav är ett alternativ som måste vara Fair Trade, eftersom det annors finns en överhängande risk att regnskog har huggts ner för palmodlingar.
  • kokossocker framställs ur kokosblommans nektar (men är tydligen sällsynt i Finland). Dock är det lite omtvistat om detta socker är så hälsosamt ändå, i och med att det har så lågt glykemiskt index. Även kokossockret bör absolut vara Fair Trade av samma orsak som palmsockret
  • sen finns det ju förstås även houng, agavesiprap och så kan man odla egen stevia.
Man kan ju även använda dadlar och russin för att få sötma i olika bakverk och desserter. Jag  har rätt så mycket program ikväll med yoga och bio, men jag ska definitivt testa på olika rawfood godsaker nån kväll. Som avrundning på inlägget får ni en helt omotiverad LOLcat bild. Enjoy sugerpeas!


Mar 20, 2012

Att få ordning på sig själv

Jag har funderat på att så vetegräs och sedan juica eller mixa det med andra frukter och bär. Jag har funderat på det i cirka 2 veckor nu, men jag har fått intet till stånd. Ibland blir jag fruktansvärt frustrerad över min lathet och bekväma sits i soffan! Jobbar jag lite längre dagar och annars också är stressad så vill varken motionen eller övriga projekt bli av om kvällarna. Efter fastan fick jag bättre ordning på mig själv, men effekterna verkar redan avta lite grann. Hur ska jag hitta motivationen och energin igen?

Härligt grönt vetegräs. Bild härifrån.
Man måste väl bara acceptera att man inte kan vara på topp hela tiden. Och det är ju riktigt okej, nej, det är normalt och troligtvis hälsosamt. Man kan inte orka jämt.

*drool*

Under lunchpausen idag gjorde jag en matshoppinglista och således har jag även googlat recept. Just nu dreglar jag efter denna skönhet.

Nu skulle jag bara borde klura ut vad det där lecitin är för något som nämns i receptet...

Ska bli roligt att testa lite olika efterrätter i varje fall. Kokosbollarna var ju en hit! Jag hittade nyligen en svensk/engelsk sida som specialiserat sig på just raw food efterrätter, Love Raw The Raw Dessert Kitchen. Så sköna och på samma gång informativa bilder!

Mar 19, 2012

Rapport över skidresans diet

Under skidresan blev det riktigt okej ätet.

Som sagt hade jag ju packat med mig diverse ingredienser och skippade baconet, vita brödet (för det mesta), yoghurten, köpta juicen och påläggen vid frukost. Istället blev det en megastor skål med boveteflingor med rismjölk och banan, en kiwi, ett glas juice och äggröra. Det höll mig mätt länge. Nöt-goijibär-pumpafrön-russin blandingen funkade bra som mellanmål ena dagen, men jag kompenserade med lite franskisar och en öl kring 4-tiden. Andra dagen blev det en Tartexsmörgås med alfalfagroddar och tomat samt potatissallad. Middagarna var det lite "värre" med, men det hade jag ju också förväntat mig. Jag åt nog lite av grisköttet i St Patricksday pajen som Ida hade lagad, men kött smakar inte ännu riktigt gott i min mun. Jag njöt av pajens sås, morötter och pajdegen istället. Ida hade dock bullat upp med en mastig sallad och världens godaste olika tillbehör, så hungrig gick jag inte!

Det kommer säkert att komma en tid då jag vill ha kött igen, men inte just nu. Jag är lite av en periodare med både mat och motion, så som säkert många av oss är.

Skidhelgen var förövrigt superkul! Jag var rädd att jag skulle vara för feg eftersom jag inte skidat på länge, men bra gick det efter några turer i de lättaste blåa backarna. I slutet av dagen susade vi ner för de svåraste svarta backarna. Förvisso de lättaste av alla svarta backar, men ändå. Det är en härlig känsla när man övervinner sin egen rädsla!

Svart skidmundering i en svart backe.


Tips för flaggdagen

Idag är vajar flaggan för jämställdhet och Minna Canth. Tyvärr har jag knappt hunnit tänka på det. Tokigt mycket på gång idag.

Om Minna Canth-dagen intresserar har Softy goda tips, Peppe kommer med både roliga och tråkiga poänger och Charlotte skriver långt och väldigt intressant om bland annat om varför genusforskning behövs.

Mar 16, 2012

Minisemester

Nu far jag på en liten minisemester över veckoslutet, så det blir knappast nåt bloggande över helgen. Vi far med kompisarna och skidar till Himos. Med mig har jag packat juice (som jag pressade helvetessent igår kväll), nöt-goijibär-pumpafrön-russin blaning, rismjölk, boveteflingor, Tartex, rågbröd och lite frukt. Ready to go!

Trevligt veckoslut!

Cosmopoliman

En sista tredje ihopsnickrad cover av Comsmopoliman. Det är alltså en tjej vid namn Siri Neppelberg som gjort de här två senaste versionerna som jag lagt upp.


Mar 15, 2012

Raw på resande fot

Jag ska på en kort skidsemester över helgen. Nu funderar jag hur jag ska göra med mitt vegetariska och rawfood ätande. Ska jag skippa det och/eller kompromissa? Kompromissa gör jag i vilket fall som helst även under vardagarna, men det där med kött och vitt mjöl (läs: rostat bröd) vet jag inte riktigt hur jag ska göra med. Jag reser med kompisar och vi kommer att äta egenlagad frukost och förmodligen även middag i hyrstugan.

Jag vill ogärna vara den där jobbiga typen med en massa specialdieter eller uppfattas som att "vanlig" mat inte duger, för "jag är faktiskt lite bättre än så". För så tänker jag ju inte. Jag mår så bra av allt vegetariskt och färskt så det inte är klokt! Jag åt ju rågbröd igår och sen lite blåmögelost med kvällsteet och jag hade inte alls en så pigg och fräsch känsla efteråt. Jag kände mig snarare tung och fullproppad trots att jag åt "bara" ca. 1/3 Auraost.

Erica löste sitt rawfood ätande under skidresan med bland annat fruktgröt till frukost, en ryggsäck med risproteindryck, apelsiner, raw chokladkakor, kokosflingor, surkålsjuice och te samt matiga sallader, linsgryta, kokta sparrisar, broccoli och morötter.

Jag tror jag ska satsa på att äta frukosten och mellanmål så hälsosamma som möjligt och lämna middagen till sitt öde. Jag ska packa ner egenlagad juice, ev. eko boveteflingor + rismjölk till frukost, nötter, gojibär och eventuellt rawfood chokladkakor. Sen blir det ju kanske en öl eller två också, så helt hälsosamt kommer mitt leverne inte att vara.

Cosmopoliman

Här är en till stek som är svängd. Killar "våga satsa på karriären!". Hihi...

Mar 14, 2012

Utmaningen

Jag har antagit en utmaning som Heidi satt upp. Det handlar om att leva så miljövänligt som möjligt fram till Earth Hour den sista mars. Man behöver inte göra allt, utan man kan välja vilken/vilka utmaningar man antar. Babysteps igen.

Under de resterande dagarna av mars kan du t.ex.:
  • Äta vegetariskt
  • Äta hälften så mycket kött eller börja med en köttfri måndag (för inbitna köttätare)
  • Sopsortera allt
  • Ställa bilen (för bilägare) och börja cykla/åka kommunalt
  • Inte köpa något nyproducerat "inget NYP i mars"
  • Sänka temperaturen en grad
  • Duscha max två minuter per dag
  • Nolltolerans för att slänga mat - ta vara på resterna
  • Påverka andra - skriva insändare, maila politiker, ordna en filmvinsing av någon miljöfilm eller en föreläsning

Jag äter ju (för tillfället) vegetariskt, sopsorterar och tar vara på rester. Temperaturen har jag faktiskt sänkt lite grann förra veckan, men säkert skulle jag kunna vrida ner den lite mer. Min största utmaning blir nog att inte duscha så förbaiskat varmt och att samåka mer. Jag ska försöka mitt bästa!

Nu är din min tur, jag utmanar dig!

Quickfix

Efter en relativ stressig och definitvt lång dag kopplade jag av med yoga ikväll. Det var tyst yoga igen så flowet var (för det mesta) fantastiskt! Ibland glömde jag bort vad jag skulle göra, så det blev en hel del gluttande på grannen eller instruktören. Jag känner mig så avslappnad och zen-minded nu.

Men är jag vrålhungrig! Jag åt senast blomkålscouscous till lunch. Min quickfix till kvällsmål blir det sega efterugnsrågbrödet med Tartex ekologiska och vegetariska pastej + alfalfagroddor. Du milde tid så gott! Eller så det störthungern som pratar igen...


Min idol: Hanna Fridén

En del av er har säkert följt med hårdebatten i Sverige. Felicia Ohly har skrivit ett tänkvärt inlägg om det här.
[...] detta handlar knappast om vara tilltalande med håriga armhålor – det handlar om att inte behöva finnas till för att tilltala någon annan.
Jag tror förresten att Hanna Fridén är min idol för tillfället. Det var ju hon som reagerade och tog tag i mobbningen av tjejen med armhålshår och sen har hon förklarat varför man nog (givetvis!) får ogilla hår, stora näsor, skägg ect. ect., men att man inte kan uttrycka sig hur som helst.

Mar 13, 2012

Hemligheten med att...

...laga riktigt god mat är att vänta tills man är fullkomligen störthungrig och slukar ALLT, inklusive tallrik, bestick och bordduk i samma veva. Blomkålscouscousen var med andra ord, om möjligt, ännu bättre idag.

Burp.

Att gotta sig i socker

Min bit såg ut precis sådär, men bilden är härifrån.
Idag gottade jag mig tillsammans med Michaela och Ida på caféet Sweet Vaasa på Brändö. Jag tog en Toblerone cheesecake och en cappucino. Cheescaken var mäktig, men ändå fräsch. Så gott!

Caféet är alltså ett litet privat ägt bageri. Heh, det känns alltid som om man gjort en god gärning när man valt ett litet företag framom ett stort. Bakelserna görs på plats varje dag, utan tillsatsämnen bör nämnas. Eftersom ägaren är australiensk så är en av paraddesserterna Pavlova. Michaela blev serverad världshistoriens största café-size-Pavlovabit! True story. 
 
Pavlova, bild från caféets FB sida.
Jag är med andra ord inte så strikt. Sötsaker hör mitt liv till. Kanske inte varje dag, men ibland, speciellt i gott sällskap över en kopp kaffe.

På tal om sötsaker och socker. Har någon koll på vilket socker som är det hälsosammaste sockret? Vitt socker är ju en big no-no. Hur är det med brunt råsocker? Vad är Indiasocker?

Som min mor hörde i lanthandeln: "Du ska ta å ringa han dendär Google. Sidu han vet nog!" Det ska jag då göra. Ring, ring! Suger, pick up!

Flashiga smycken

Här är förresten smyckena som jag köpte av Camilla. Man kan beställa här.

Jag är en sucker för annorlunda och unika smycken.
Helst ska de vara stora och flashiga också.

Jag kan även bjuda på en behind the scenes of the photoshoot bild. Ett typiskt kattdrag. Om inte din människa bryr sig om jamandet eller blickarna, sätt dig på en strategisk plats och invänta resultat.



Babysteps

Angående inlägget om kemikalier.Visst blir man lite matt? Det blir överväldigande mycket negativ information och det hela känns hopplöst. Man kommer ju ändå att "förlora slaget".

Marthorna försöker ha en positiv approach och tacklar en del i taget när de föreläser om hållbar livsstil. Man behöver inte fundera på alla hemskheter på en gång, utan man kan t.ex. börja med att titta på med vilka ämnen man behandlar och tvättar sina kläder. Ett annat delområde kan vara sminket eller hudvården överlag. Och så går man vidare därifrån, om man har lust.

En helomvändning är svår att fixa. Därför är det nog bättre att börja med små tuggor, gå stegvis fram och inte stressa. Allt behöver inte ändra och hända på en gång.

Mar 12, 2012

Couscous av blomkål

Ikväll fortsatte jag med råkost och lagade couscous av blomkål. Super fräscht och gott!

Blomkålscouscous

  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 avokado
  • 10 cm gurka
  • 1/2 grön paprika
  • 1/2 kruka mynta eller citronmeliss
  • 1/2 kruka koriander
  • 1/2 kruka basilika
  • 1/2 dl gräslök
  • 4 msk pumpakärnor
  • 1/2 ask solrosskott, cirka 45 gram
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk limejuice
Kör blomkålen till couscousliknande konsistens i en mixer. Hacka resten av ingredienserna förutom pumpakärnorna och solrosskotten och blanda allt. Ringla över oljan och limejuice.
Det går bra att byta ut ingredienser om man inte har alla angivna ingredienser hemma.

Färska kryddor är ju inte så klimatsmart på vintern, men jag försökte kompensera det med att byta ut gurkan mot squash. Det ger dessutom en mer matig smak, medan gurka ger mer salladsvibbar. Koriander hade jag inte heller och så satte jag lite extra pumpafrön och böt ut solrosskotten mot alfalfagroddar. Man kan med andra ord mixtra lite utgående från det som man har hemma.



Jag rekommenderar!

Nu brinner det i knutarna!

...om ni vill se dokumentären Kemikaliecocktail (Kemikaalikekkerit) på Yle Areena. Den ligger nämligen uppe bara en dag till.

Jag såg på den igår natt. Val av tidpunkt kändes inte längre lika smart imorse... 

Eftersom jag är så sent ute med mitt tips kan jag skriva kort om de största grejerna som lyftes upp, alternativt som jag lade på minne. Så OBS, spoileralert!

  • en liten, vanlig fiskart i Östersjön utsattes i ett experiment för samma artificiella hormon som finns i p-piller. Hormonet går alltså ur kroppen via urinet och via vattenreningsverk utan att påverkas och sedan ut i havet. Hanfiskarna blev mer passiva med uppvaktandet av honorna och därför blev det också mindre fiskägg, ergo mindre fiskar. Ajaj.
  • råttor i Danmark fick först enskilda hormonstörande kemikalier i ett experiment. Inga problem. Sen fick de en cocktail av olika hormonstörande kemikalier. Avvikelser på könsorgan, urinrör och analöppningen flyttade närmare könsorganen.
  • kvaliteten på spermier i Finland har drastiskt försämrats under de senaste decennierna. Man jämförde män födda i början och i slutet av 80-talet.
  • elektroniska apparater borde vädras i 2 veckor före man tar dem i bruk. Dvs. telefoner, tv, dvd spelare, sladdar, mp3-spelare borde vara påslagna i ett välventilerat rum för att de värsta ytkemikalierna ska fösvinna.
  • mjuk plast är ofta dåligt. Tänk My Little Pony, Barbie och andra leksaker....
  • Marthaförbundet har en föreläsare som kan komma och berätta om kemikalier i vardagen.
  • vi använder kemikalier delvis för vår egen säkerhet, t.ex. flamskyddskemikalier på möbler och elektronik med risk för överhettning.
  • i tandkräm finns en kemikalie med många P som jag inte kommer ihåg namnet på. Ingen ville eller kunde riktigt svara på varför den finns där i tandkrämen.
  • genom att byta shampoo och tvättmedel kan vi inte lösa problemet med kemikalierna. Det är ett komplext problem som innefattar så många olika skeden, beteenden och ekonomiska krafter. Kemikalier berör hela vår industriella kultur.
  • biverkningarna av kemikalieanvändning kan uppdagas först 10-20-30 år senare, t.ex. asbest. Därför borde vi vara mer restrektiva med våra relativt nya kemikalier.
  • kemikalier kan lagras i kroppen och överföras via modermjölken till barn. Även under graviditeten ska man undvika att färga håret, använda brun-utan-sol, lacka naglarna m.m.
  • SIN är en lista med farliga ämnen som kan kollas här. SIN står för Substitut It Now.
  • att förbjuda en kemikalie kan ha katastrofala följder för handeln, dvs. företag, så EU är väldigt försiktig med att förbjuda ämnen. Ekonomin måste ju också gå runt.
  • gränsvärden sätts för enskilda kemikalier och företagen ansvarar själva för att forskningen görs, men den sammansatta och accumulativa effekten har knappt alls undersökts. Det är dock dyrt att forska i enskilda kemikalier, så om valet står mellan att inte forska och ta bort en produkt från marknaden med stora ekonomiska följder för industrin eller mellan att EU låter kemikalien användas medan man följer med utvecklingen, så är det det senare alternativet som väljs.
  • vi utsätts för ca. 100 000 kemikalier per dag! Vi är det levande experimentet.... 

Cosmopoliman - gerilla på stan

Affisch i busskuren utanför stadsbiblioteket i Lund.

Tyvärr har fukt sluppit in under plastet, därav det suddiga delen här nere till höger.
En svängd stek igen. Undrar om ett sådant här nummer skulle sälja (till killar)? Helst skulle ju dylika tidningar få läggas ner förstås. Fyllda med tips om hur du inte duger och hur du bör ändra dig för att bli framgångsrik i sängen/som flick- eller pojkvän/på jobbet/på klubben/på semestern ect. Förvisso inte att ta på allvar, men onödigt ändå. Jag är inte helt säker på att alla tar deras budskap med en klackspark.

Mar 11, 2012

Hållbart impulshandlande

På lördagen gick jag på loppisrundan och träffade den jordnära Hanna från Hannas virrvarr, glada Christina som visst var tillställningens arrangör, Linn med de vackra örhängena, trevliga Elena med utmärkt smak i skor, kloka Hanna som hade "hoksat" att påsken är på antågande (jag skulle ju också spana efter påskgrejer, men jag glömde bort det) och Ingela med den lilla bilen - den, som trots sin blygsamma storlek verkade rymma hur många loppisspanare + fyndhögar som helst när vi skulle in till stan tillbaka - samt en hel del andra rara människor som jag tyvärr inte snappade upp namnet på. Sen bör det tilläggas att jag tyvärr har pinsamt dåligt namnminne...

Här är mina fynd. Jag är mycket nöjd.

Loppisrundans dyraste köp, H&M klänning 18€. Men jag älskar den!

Ett av Hannas loppistips var att fundera på hurdana sorts plagg man använder och tycker om och sedan spana in sådana plagg. Vi lär använda ca. 20% av vår garderob ca. 80% av tiden. Koftan är en modell som jag de senaste åren har återgått till igen och igen. Jag satsade på kvalitet igen, Gina Trico för 4€ eller 6€.

Uppenbarligen har jag en väldigt förmånlig klädstil. En del människor upptäcker Versace och Marimekko bland polyesterkläderna, men jag spanar billighetskrafs gjort av barnarbetare bland loppisarnas retroskatter. Nå, det tar sig. Kolla in jackan nedan.

Bästa fyndet! Grön kappa från Benetton, 10€, hittades i Fyndis i Smedsby.

Hmm, ett impulsköp, men en modell och mönster som jag gillar.
Jag hade enormt bra flow på det första loppiset, Röda korsets loppis, och impulshandlade så till vida att jag först efteråt märkte att en knapp på mitten saknades. Om jag fixar det och är lite modig kan jag även använda den som klänning med strumpbyxor eller leggings. De mörkgråa jeansen är även därfirån och kostade 1€.

Skor för, uhumm, några euron eller fler. Från Röda korset i varje fall.
Tygkass 1€, Eva & Adam.
Matta till vardagsrummet 8€, från Fyndis, 180x240 cm stor.

Stort tack till Hanna och Christina som ordnade evenemanget!

Ett sista tips: om ni också ska fota outfitbilder via spegel och vill ha ett shabby chic resultat med lite sudd och smuts som gör det hela så mysigt och stämningsfullt, gör då som jag och låt blir att torka av spegeln från smuts och damm... Och glöm stativet för allt i världen!

Att göra och att inte göra

På veckosluten blir det alltid lite sämre bloggat för min del. Då tar jag itu med saker jag skjutit upp under veckan. Ofta städning, men jag tar även promenader eller skidturer, träffar vänner och "släktningar", går på fest, äter ute eller lagar lite mer tidskrävande mat, ringer till kompisar eller familj jag inte snackat med på länge och bara kopplar av. Helt vanliga grejer med andra ord. Så naturligtvis blir det inte så mycket blogghäng eller bildredigering då.

Igår gick jagloppisrunda (bilder kommer sen) och träffade sedan Camilla över några bitar sushi och fick halsbandet jag beställt av henne. På kvällen kom Ida på besök och vi satt och prata om både smått och stort allt efter som timmarna rann iväg och kvällen blev till natt. Skönt att inte göra så mycket alla gånger, utan bara sitta och låta tankarna och pratet flowa.

Suktan efter juice

Som ni säkert förstår, så har jag inte suktat och längtat efter juice efter fastan. Nu, cirka en vecka efteråt, lagade jag igen en sats med juice. Tusan så gott det var igen!

Magnetstaven i bruk.
Denna gång blev det två apelsiner, ett äpple, några morötter, tre stänger bladselleri, några kålblad, en näve färsk spenat, en citron och en lime.

Mar 9, 2012

Efter fastan, hur gick det sen?

Jag var ju väldigt taggad efter fastan att fortsätta leva på levande föda eller i alla fall vegetariskt. Entusiasmen har faktiskt hållt i sig! Nog har jag ätit flingor (eko boveteflingor) med rismjölk eller havregrynsgröt till frukost, men de stora måltiderna lunch och middag har varit råkost eller vegetariskt.

I dagarna tre har jag därför ätit råkost lasagne. Jag älskar ju lasagne och denna gång blev den en riktigt bra (inte bäst) version av lasagnen. Jag testade för första gången att laga en "ostsås" med ungefär de här ingredienserna mixade:
  • 1/2 zucchini
  • 1 dl cashewnötter
  • 3 salladslökar
  • 1 tsk olivolja
  • + vitlök och lite citron
Den tredje portionen av lasagnen började redan smaka lite trä, så jag "fuskade" och toppade den med vanlig ost.

Idag blir  dock fredagsmys! Haha, härligt ord. Nåväl, det blir enchiladas med egenlagad salsasås. Fifan vad gott!



Enchiladamix, salsasås, gräddfil och tortillablad.

Dessutom tror jag minsann att ska jag ta en fredagsöl också.

Ursäkta suddet, den stela minen och småsmutsiga håret.

Trevligt veckoslut!

Gör som myrorna

Följ myrornas exempel. Vakna till liv nu i vårsolen efter en hel härlig vinter i ide, streta, släpa hela sommaren för att få en så stor barrhög som möjligt och.... nej, vänta nu. Det var ju det här jag menade.

Margarin uppe i hörnet, fettsnålt margarin till vänster och vanligt smör längst ner till höger.
Bild hederligt stulen från Facebook.

För tung för poledance?

Igår var nästsista lektionen i poledance. Jag måste säga att jag faktiskt är lite lättad. Det var inte min grej. Jag försökte koncentrera mig på den akrobatiska och muskelstyrkande sidan av det, men under så gott som varje lektion kom någon antydning till att vi ska se sexiga ut eller att våra män (!) kommer att gilla våra övningar där hemma. I hennes försvar sades det inte under varje lektion och det är ju förstås ett sätt att lätta upp stämningen när vi koncentrerar oss så hårt och det känns som om rörelsen aldrig kommer att funka.

Dessutom tycker upplever jag mig som för tung för att hålla upp mig och vrida mig runt stången. Jag väger ändå 75kg på 166cm vilket betyder att jag ska ha ganska mycket armstyrka för att hålla upp mig eller trycka mig ifrån pålen. Mycket mer styrka än låt oss säga en 60kg tjej med samma längd. Att hålla upp 15kg mer kräver mer styrka. Styrka som jag inte ännu har.

Hehe, jag brukar tänka likadant när det kommer till armhävningar. Jag brukar ofta ha knäna i golvet och motiverar, ehemm, rättfärdiga det med att jag ändå måste lyfta så mycket tyngre vikt än de som är lättare och kanske inte har knäna i golvet. Jaa, jag vet, fånerier...

Microträningen har jag nog fortsatt med och speciellt armhävningar har jag gjort på senaste tiden. Det har varit rätt så kyligt i mitt arbetsrum så det är ett perfekt sätt att få upp värme lite grann!

Mar 8, 2012

Sönderanalyserad kvinna

Trafiken framåt och utåt fortsätter.

Det känns överflödigt att skriva så mycket mer om kvinnodagen när så många kloka människor skrivit så insiktsfullt redan.

Exempelvis Chotta menar att  kvinnodagen är till för tacksamhet och reflektion, inte ett tillfälle för kvinnor att hacka ner på männen eller tvinga män att dyrka kvinnor. Fröken Smilla är The Grinch Who Stole The Women's Day och uppmanar oss att inte förminska de kvinnor (och män) som som än idag kämpar, och t.o.m. dör i kvinnokampen, genom att gå med på att denna dag handlar om ljusröda och söta små ting. Hemsolen menar att det gärna får finnas även en internationell mansdag, men att den då inte "ska bli en steak and blowjob-day, utan en dag då man synar manlighet och dess begränsningar ur ett jämställdhetsperspektiv." Emmas kvinnodag handlar inte om henne, hennes mamma eller väninnor, utan om jämlikhet.

Jag håller med alla dessa kvinnor.

Det enda jag vill tillägga är att kvinnodagen för mig inte handlar om att vara stolt över att jag till mitt kön är kvinna. Jag kan inte vara stolt för att jag - helt utan att ha kunnat påverka det själv - har fötts med en vagina. För att igen svänga på steken, hur skulle det låta om en man proklamerar att han är stolt över att vara man? Det är ingenting fel med stoltheten, men att vara kvinna är en triljon olika saker. Jag kan omöjligen identifiera mig helhjärtat med hela kvinnosläktet, när den enda gemensamma nämaren för oss alla är delar av vår anatomi.

En kvinna som begrepp (att vara stolt över) innefattar en mall, en uppfattning om Kvinnan och vad hon är. Uppfattningen är visserligen positiv i det här fallet, men det är likväl en uppfattning om vad Kvinnan är och speciellt vad hon är när hon är god. Här skulle jag vilja rådfråga min syster, Jittermouse, som vet som mycket om flickighet och genus. Any help?

Så handlar stoltheten egentligen om feminitet? Att hylla det feminina, inte kvinnan. För visst finns det en skillnad? Och att hylla feminitet (den riktiga, inte den rosa flufffluffindustrin) och alla föregångare i kvinnokampen (jämställdhetskampen) tycker jag är en ypperlig idé!

Jaha, det blev inte ett så kort tillägg som jag trodde.

Make-over på manliga politiker

Kvinnodagen till ära, tänkte jag (igen) ta upp blicken på kvinnan. Denna underbara bild har publicerats i Expressen för att hylla kvinnor på ledande positioner i samhället. Vilken fin tanke. Det är bara utförandet som har gått åt helvete. Att ge statsråden en make-over fokuserar mer på deras yttre - snyggheten - än vad de har åstadkommit eller vad de har att säga. De beskrivs som coola, snygga, smarta och med ett viktigt budskap. Tänk er den beskrivningen om Reinfeldt eller Göran Persson. Lite skrattretande, eller hur? Fokus ligger igen fel.

Bild lånad från Lady Dahmer.

Hanna Fridén har gjort ett fantastiskt roligt tanke-experiment och lagt in manliga svenska politikers huvuden på kvinnokropparna. It is hillarious! Och ögonöppnande förstås. Hur skrattretande skulle det inte vara med våra manliga toppolitiker uppstylade i häftiga kläder (inte endast mörk kostym) och krängande i liknande poser? Nej precis, det skulle inte vara helt rumsrent.


Så kan vi alla komma överens om att inte kommentera och fokusera så mycket på offentliga kvinnors utseende? Bra, så gör vi.

P.S. I och med detta inlägg begår jag en av de sociala mediernas synder. Jag har redan publicerat den senare bilden på Facebook idag. Man skola nämligen icke publicera samma material i flera sorts medier har jag hört, hehe....

Gratis komplimanger

Via Camilla hittade jag till denna fina sida där man får printa ut olika posters och tänkvärda grejer. Man kan t.ex. hänga upp en lapp med komplimanger åt kolleger. De får dra en lapp från bottnet av postern såsom man gör med telefonummer på annonser på stan.



Den är kanske lite väl mycket fokuserad på yttre attribut, men tanken är ju god.
Jag gillade även denna.

Problemet är bara att jag lite grann tycker att det är slöseri med papper att printa ut en åt bara mig att ha där hemma. Jag kommer ju att titta på den, men jag vet inte om jag nämns riva bort de positiva tankarna. I slutändan måste jag ändå slänga bort den, eftersom lapparna antingen tar slut eller så slutar man att se/använda den. Det skulle kanske vara vettigare och roligare att hänga upp dem på stan! Budskapet är ju toppen!

Ätstörd? - tankar om mat

Idag länkar jag tydligen. På internet, inte på vägen. Vi lär ju dessutom vara så snåla med det.

Läste en ganska intetsägande, men tankeväckande liten artikel om varför mat gör oss så arga. Det är en intressant frågeställning. Man funderar om det har att göra med att alla kan söka upp information - och desinformation - på nätet och bli en självutnämnd expert. Eller beror det på det allmänna debattklimatet? På "pöbelns" uppror mot auktoriteter? Jag tror de satt huvudet på spiken här:

Eller är det kanske så att mat alltid väckt starka känslor? Att vi identifierar oss med den mat vi äter så till den milda grad att varje antydan till kritik uppfattas som angrepp på den egna personligheten. Dagens nyheter

Nu måste man ju komma ihåg att mat är ju inte en så stor grej för alla, men alla måste äta och alla har nåt slags förhållande till mat, ergo även en åsikt.

Ibland känns det som att jag funderar för mycket på mat. Lite ätstörd kanske. Jag anser mig ha insett att det vi sätter i oss är byggstenar som utgör vår kropp. Vi kan alltså kontrollera vad som händer med vår kropp genom vårt ätande. Hm, kontroll. Kanske det i alla fall för min del delvis handlar om kontroll? Jag har alltid haft obehag för det kroppsliga och hatar t.ex. läkarbesök. Människokroppen är så skör. Och vem vill vara svag?

Mat handlar också om livstil och värderingar. Det är inte endast för min egen skull som jag vill äta mer vegetariskt, närproducerat, organiskt och ekologiskt, utan även för miljöns och framtida generationers (mina framtida barns?) skull. Maten är en del av byggstenarna av den egna identiteten - en miljömedveten god människa.

Men mat är mera än byggstenar. Mat är njutning. Kocken Tina Nordström har en bra poäng:
Mat måste i första hand handla om lust och inspiration, inte bara om vad som är nyttigt och farligt. När jag själv lagar mat ska det vara glädje i köket och jag vill att alla ska trivas runt middagsbordet, säger hon. Dagens nyheter

Även andra bloggare har funderat kring det här med förhållandet till mat. Eva har skrivit om hur folk har svårt att acceptera ett "Nej tack, ingen bulla för mig" medan Malins Cambridge-fasta har ifrågasatts (på ett sakligt sätt) som mild ätstörning.

Det som jag kanske ville säga med det här inlägget är att jag inte förväntar mig att andra ska äta rawfood eller vegetariskt bara för att jag (för det mesta) gör det och för att jag skriver passionerat om det här på bloggen. Jag förväntar mig bara respekt och tolerans. Lika mycket som jag ska försöka ge andra ömsesidig respekt och inte predika om varför just mina val passar just dig.

Mar 7, 2012

Loppisrunda

Jag tänker gå på loppis här i Vasa på veckoslutet. Kolla här för mer info.

Just spreading the word.

Mar 6, 2012

Jag är ingen filbunk.

Igår var kanske inte min finaste stund då jag badade i frustration. Trots att jag nog menade det jag skrev med hela mitt hjärta så kan man ju vara diplomatiskt, sober och saklig... och utan passion och temperament? Jag är ingen filbunk. Jag har så mycket glädje, fniss, skratt och kärlek inom mig så det ibland känns som om det bubblar över, men myntets andra sida är mitt temperament och oförmåga att hålla käft när jag blir upprörd. Jag har blivit bättre på det på "äldre" dar (nej, man har inte "äldre dar" redan vid 28 års ålder), men fortfarande brusar jag upp ibland. Men det är ju mänskligt.

För att balansera ut det hela lägger jag upp en ulligullfin bild på våra katter, kompisarna.

Tete-a-tete

Mar 5, 2012

Att unna någon en kakbit

För att fortsätta mitt gormande (eng. rant), så blir jag så less på människor som inte kan unna andra glädje. Sådana som låter avundsjuka och missunnsamhet ta över när en vän, kollega, släkting eller whoever berättar om någonting som gjort dem lyckliga eller helt enkelt någonting bra har hänt.

Det känns som om det där kakbits-tänkandet spökar igen. Tanken om att det bara finns en viss mängd lycka och goda saker och om någon annan får en bit av det så lämnar det mindre kvar åt mig. Hen har ju redan så mycket bra på gång, varför kan inte jag istället få lite av det där goda? Alla kan vi känna ett sting av avundsjuka ibland. Men går det inte att vara lite avundsjuk och glad för någon annans skull på samma gång? Eller tar de ut varandra?

Genom att inte glädjas med andra, skulle jag vilja påstå att den egna lyckan blir desto mindre.

För att citera karaktären Toulouse-Lautrec från Moulin Rouge
The greatest thing you'll ever learn, is just to love and to be loved in return.

Nu ska jag försöka anamma det och älska mer och gorma mindre. Jag ska älska dessa rawfood chokladbollar riktigt extra mycket tillsammans med ett avsnitt av Desperate Housewifes (sista säsongen!).

Inget socker, smör eller vitt mjöl och supergoda!

Frustrerad

Jag försöker att undvika tillsatsämnen och artificiellt sötningsmedel så gott det går. Ååååh, skiten finns ju överallt! Jag vet att inte alla tillsatsämnen är dåliga, men tyvärr är de flesta antingen dåliga, tvivelaktiga eller helt enkelt onödiga. Forskning görs ju över de enskilda tillsatsämnena och gränsvärden sätts. Men ingen vet hur coctailen av tillsatsämnen och kemikalier som vi får i oss påverkar oss på lång sikt. Ååååååh, allt jag vill ha är ren mat!

Mar 4, 2012

Favorit i repris

Med risk för att upprepa mig, det var en härlig skidtur idag igen. Skönt att få upp värmen. Elementen i huset har nämligen slutat fungera och "disponenten" kommer hem först sent idag. Jag frös redan i veckan, men jag tänkte att det berodde på att jag fastade. På fredagen upptäckte jag att samtliga "batterier" är kalla. Hmm, jag är kanske inte den mest uppmärksamma av människor.

På tal om fastan (igen), så försvann en del mindre streck och hack från tungan under fastan. Kanske jag kan tolka det som ett tecken på att någonting i alla fall har läkt inom mig. Jag har fortsatt med försiktigt ätande och lagade  Thai fisksoppa (av en liten lake som jag fått av grannen) med purjo, morot, paprika, kokosmjölk, ingefära, lime och kryddor. Herrejumala så gott! Och lätt.

Mar 3, 2012

Chillin' i skidspåret

En sådan här fantastisk solig dag som denna har väl de flesta som haft möjlighet till det vistats utomhus, även jag. En näringsrik bärdrink till frukost gav mig gott om energi till både städning och en skidtur. Jag har ju inte varit ut och skida på några veckor på grund av dåligt väder, skavsår eller lathet. Skidlängan jag hade siktat in mig på fick jag höra att skulle vara väldigt lång, ca. 20 km, men det visade sig att den var bara cirka 6,5 km. Heh, en liten skillnad...

I tallskogen "susade" jag fram.
Jag hade stora problem att hållas på fötterna i minsta lilla backe eftersom snön var så hård, men inte minst på grund av min skidpaus. Fasiken så jag drattade om kull i världens minsta backe!

Kisar snyggt på bild.

Det var ingen prestation involverad denna gång, inget egentligt motionspass, så jag tog det lugnt. En paus i solen med te och torkade äppelbitar som smakade så sött och gott. Med ryggen lutad mot en grånande lada satt jag där och njöt av skogens tystnad och tillfälliga vindbrus som rasslade om i träden.

Sol, te och endast vindens sus.
Utedagen avslutades ute på isen med korv- och marshmellowgrilling med lek för de små och solning och snack för de stora. Härligt med dessa laid back, avslappnade och sköna dagar!

Mar 2, 2012

Att bryta fastan

Idag har jag börjat bryta fastan. Det blev alltså 7 hela fastedagar. Jag har ätit en apelsin till frukost och en till lunch, utöver te, juice och buljong då förstås. Till middag kommer det att bli spenatsoppa (rawfood style).

Mein Gott så snålvattnet rinner! Jag ska idag handla mat för råkost matlagning för de närmaste dagarna och har surfat runt på olika receptsidor. Jag skulle helst vilja laga allting och allt på en gång! Så gott, fräsch och underbart det ser ut. Förvisso finns det också en hel del vad-tänkte-du-där-recept, men dem scrollar man ju snabbt förbi.

Jag har ingen egentlig hunger ännu, men snålheten är desto större.

Vända på steken med Ranelid

På tal om att kommentera andras utseende, så är Björn Ranelid ursinning över hur hans utseende under Melodifestivaluppträdande har kritiserats av Expressens krönikör. Han lär enligt krönikören ha burit en tjock guldlänk kring halsen och kläder som skulle ha gjort Dame Edna blek av avund. Därtill massor med brunkräm och smink. Ranelid bedyrar att han var den enda av de manliga artisterna som lät bli att sminka sig. Jasså, och varför skulle smink på män vara så förfärligt?

Visst det är hemskt att bli offentligt bedömd och förlöjligad. Men på ett vis är det skönt att steken är svängd. För en gångs skull är det inte kvinnans utseende som står i fokus. Trots det, så borde liknande "recensioner" av artisters utseende inte få publiceras.

Björn Ranelid vill dra sig ur Melodifestivalen. Bild från Aftonbladet.
För att förstå vad det handlar om och verkligen se det hela från en annan synvinkel, så måste man ibland kasta saker upp och ner. För att se hur lätt vi kommenterar kvinnors utseende måste vi kanske pröva på att kommentera även mäns utseende. Det kanske inte alls faller de flesta lika naturligt att se på männen på det viset. I samma veva synliggörs då blicken på kvinnan. Ur någonting ont (kritik av mäns utseende) kan alltså komma någonting gott (medvetenhet om hur vi talar om kvinnans kropp). Eller?

Mar 1, 2012

Bort med verifiering av ord

Det här har ingenting med bloggens tema att göra, men dessa ord verifikationer har drivit mig till vansinne (nästan)! Nu har jag äntligen hittat lösningen. Tydligen har knappar och funktioner flyttat plats och försvunnit i draft versionen.

Om du inte vill ha kvar word verification på dina inlägg måste du gå tillbaka till den gamla editerings versionen www.blogger.com/home och klicka in dig på Setting/Comments/Show word verification for comments? "No". Sen kan du gladeligen gå tillbaka till den nya draft versionen igen.

Tack och hej.

Jag är imponerad

Trots att vi inte ska kommentera och fundera så mycket på andra människors utseende så uppmanar jag er ändå att ta en titt på denna kvinna och gissa hur gammal hon är.

Detta är Mimi Kirk.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hon är 73 år gammal. Sjuttiotre! Sjua, trea. Fantastiskt!

Orsaken till hennes unga utseende och utmärkta hälsa är att hon är rawfoodist, dvs. äter levande föda, råkost. Hon har varit vegetarian och vegan under de senaste 40 åren. Om inte denna kvinna motiverar mig till att äta mer rawfood så vet jag inte vad som kommer att göra det. Jag vill också vara frisk och full med livskraft när jag är gammal. Nej, jag vill vara frisk och full med livskraft redan nu! Även om jag inte äter 100% vegetariskt, veganiskt eller råkost precis hela tiden så är det i alla fall ett steg på vägen.

Animaliska proteiner är tyvärr inte alls så bra som vi inbillar oss. Proteiner kan man få från så mycket annat än kött. Här kan ni höra en story om en annan liknande dam som fick kotorna i nacken och ryggen krossade och blev frisk på ett par månader istället för ett halvt år.

Här är Mimi Kirks hemsida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...