Nov 30, 2011

Flumma till you make it

Idag surffade jag in på Blondinbella för lite peppping av själförtroende och för att verkligen övertyga mig själv om att jag vet bäst och är bra på det mesta!*visar tummen upp, ler brett, klappar sig själv på ryggen och studsar lite upp och ner på stolen pga den överdrivna entusiasmen* Nej men, det handlar om att verkligen tro på sig själv och det man vet eller kan.


Många ger sken av att veta allt inom ett visst område (deras område), men egentligen fake:ar de det till en viss del. Antagningar baserade på observation. Men med tiden blir de/jag övertygade om att de/jag vet bäst, vilket säkert ofta också är fallet. Inte menar jag att man måste veta bäst och mest och allting, men i alla fall på sitt eget intresseområde är det ju bra att vara självsäker och stark. Till att vara stark hör ju även att lyssna och ta råd av andra.

Synd att "med tiden" inte ännu är här. Trots att jag har en viss expertis inom ett visst område, så finns det så mycket som jag inte ännu vet och möte som jag inte ännu gjort. Men that's life, när man börjar med nya saker.

Jag borde helt enkelt bli bättre på att lita på magkänslan. Jag vill ogärna blanda in jämställdhet i detta nu, men en liten kommentar vill jag göra om att uppfattningen av mig som ung (=oerfaren) och att jag är kvinna är inte alltid till min fördel när det kommer till pondus och medelålders män... Men faktum kvarstår, jag har inte enorm erfarenhet av mina nuvarande uppgifter.. ca. fyra veckor för att vara exakt. Kanske jag bara är otålig, igen. Eller är det den duktiga flickan som spökar? Ett knix som jag märkt att många tar till, som inte riktigt är säkra på sin sak, är att tala flummigt och otydligt utan att ge några raka svar. Fake it till you make it.

Clint Eastwood vet

Hihi, denna tyckte jag var bra. Clintan är manliga mannen personifierad - tuff, hård och rak på sak - och han säger saker som man kanske inte tänker sig att cowboyarnas cowboy skulle säga. Men sättet han säger det på är väldigt Clintan.

Det snöar! (nästan)

Jag har snöat in mig på olika råkost och ekologiska bloggar hela kvällen. Kolla den uppdaterade länklistan. Jag hamnade in på Etsy och hittade fina julklappstips, som även kan vara ekologiska, t.ex. kritor gjorda av soja eller sömnmask (?) av bomull och bambu eller en superfin lanskapsfilt för lek. Nej, nu MÅSTE jag gå och lägga mig!

[caption id="" align="aligncenter" width="570" caption="Kritor av soja"][/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="570" caption="Sleeping mask"][/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="570" caption="Landskapsfilt"][/caption]

 

Nov 29, 2011

Recension av gul middag

Receptet nedan, krämig morotssoppa, var för söt, men okej. Säg, vad annat kan man vänta sig av en soppa med äppel och morot om inte sötma. Jag försökte neutralisera den med lite matlagningsgrädde och massvis med örtsalt. Resultatet var väl inte så lysande. Så sältan tog jag från rågbröd med Kalles kaviar som jag åt som tillägg. Nåh, imorgon blir det att testa falafel.

Många av de råkostrecept som jag testat känns ganska söta. Kan det beror på att råkost experterna och receptmakarna kommer från USA? Säkert finns det massor med icke-söta recept. Jag ska bara testa vidare.

Koka, koka liten soppa

Nej, mixa, mixa liten soppa... Nytt försök med råkost soppa! Denna gång tänkte jag pröva på en krämig morotssoppa.

Ingredienser

Cirka 5 dl vatten
4 morrötter
2 stora saftiga äpplen
1 avokado
Örtsalt
Svartpeppar
Eventuellt en skvätt gul Curry

Gör så här

Mixa morötter och äppel. Häll i vatten i mixern och mixa tills att fibrerna blivit så små som möjligt. Häll innehållet i mixern genom en tät sil. Rör om med en sked i silen för att få ut all juice från fibrerna i silen. Lägg avokadon i mixern tillsammans med resten av ingredienserna och mixa väl. Häll upp i en skål och servera gärna med att tillsätta majs och ärtor.

Av fiberresterna lär man kunna laga goda råkost-falafel vid ett senare tillfälle. Måste testa det imorgon då.

Going with the flow

Ibland lyckas man, ibland inte. Livet trallar på ändå och bra så. Man ska inte haka upp sig på misslyckanden eller dålig fiilis. Nu är nu och då är då. Inte är det alltid lätt, men försöka duga. Idag blir det mesta halvbra, men det får duga.

En sådan här fiilislåt idag:



 
Onödig kuriosa: figuren i videon brukar ibland äta lunch på samma ställe som jag.

Trotsåldern som fortsatte i vuxen ålder...

Hanna skrev ett bra inlägg om hur vissa reagerar på köpfria dagen, bilfria dagen och energispardagen med trots och provokation. Jag förstår inte riktigt poängen med att ha en taskig attityd gentemot dylika dagar, vars syfte är att uppmärksamma - inte konkret åtgärda - våra miljöproblem. Vad vinner man med att racka ner på det? Bevisar man någonting? Att dagen inte fungerar? Är onödig? Att miljöproblem inte är ett problem? Nej, säger jag. Det är bara attitydproblem och missförstått syftet med dagen.

Knappast blir "vanligt folk" omvända och plötsligt byter ut alla elektriska apparater till energisnåla eller köper hädanefter allt på loppis, men kanske man ägnar ens en tanke åt det som vi tar för givet. Det är en självklarhet att vi har el, men hur ofta funderar vi på hur mycket vi förbrukar eller varifrån elen kommer. Få ändrar ändå sitt beteende just för den här ena dagen (myself included), men det är inte heller poängen. En dag gör varken till eller från, men det är reflektionen och attityden som ska sporras. Kanske inte just DU reflekterar, men det betyder inte att någon annan kanske inte gör det och kanske så småningom försöker minska på konsumtionen/bilkörandet/elförbrukningen.

Att tända alla lampor, köra mer bil än vanligt eller shoppa mer än vanligt är att trotsigt opponera sig mot att andra bryr sig om miljön (vem är det som initierat dessa dagar?). Tänk er att man skulle vara lite extra elak mot barn på Internationella barndagen, framhäva extra mycket hur trevligt hem man har på de hemlösas dag eller vara lite extra hetero och homofobisk på internationella dagen mot homofobi. Hur skulle det tas emot? Okej, det sista exemplet kanske inte var så bra, eftersom det faktiskt kanske händer...

Recension av grön middag

Receptet nedan var OK. Det behövde någonting extra så jag satte lite extra kokosolja, lite kokosmjölk, lite tahini, salt, spenat, igen lite mer kokosmjölk, en extra avokado... kanske borde ha testat med citron och ingefära också. Mixern blev minst sagt full. Vid servering strödde jag ett tunt lager rosensalt på ytan. Helt gott, men inte fantastiskt.

Nov 28, 2011

Grön middag

Funderar på dagens middag och är sugen på soppa efter lillajulens tunga mat. Detta lät ju väldigt smarrigt och enkelt:

Lillflickans gröna soppa

Ingredienser



  • En bit av broccolibukett (stor som en näve)

  • 2 tomater

  • 1 halv näve ruccola

  • 2 tsk kokosolja


Gör så här


Mixa rubbet

 

The end of an era

Det blev ingen glögg för mig i helgen, men jag undrar hur det gick för glöggrundefirarna i Åbo.

I kommentarerna av X3M:s artikel lyfter en av kommentatorerna, Niklas, fram att evenemangets profil varit lägre tidigare år och därför har det också funkat utan Fabror Statens finger med i spelet. Han kritiserar även studentkårens engagemang i glöggrundan - de borde stanna utanför denna "spontana" kväll. Hans resonemang låter onekligen övertygande i mina öron. Har studentkåren även tidigare år anhållit om utskänkningstillstånd? Om inte, så förstår jag inte varför det skulle göras detta år. Let sleeping bears lie. Problemet är dock att utan att studentkårens engagemang finns det ingen att hålla ansvarig om och ifall olyckan skulle vara framme, vilket säkerligen skulle orsaka problematiska konsekvenser för såväl studentkåren som studentföreningar.

För att hålla traditionen i liv, så kunde ju studentföreningarna sälja alkoholfri glögg. Poängen med evenemanget är ju att samlas och träffas, fira lillajul och dricka glögg. Om någon sen har en plunta i fickan som de fyller ut glöggen med är upp till var och en. Men frågan är om glöggisen redan nu fått för stor synlighet för att kunna fortsätta. Protester om särbehandling av studenter och regler för evenemangsordnande skulle säkert inte vara långt borta (trots att glöggen skulle vara alkoholfri).

Studentevenemang av denna kaliber bör med andra ord ha en låg profil och involvera främst "insiders". Jag gillade faktiskt ÅA-bubblan. En liten värld där det föregick en hel del som inte resten av världen nödvändigtvis var så insatt i. På gott och ont.

Nu finns det ju större och värre saker än glöggrundan som satt ÅA-världen i gungning, t.ex. inskränkningen av litteraturvetenskapens lektorat. Men mer om det en annan gång.

Nov 27, 2011

1. advent hälsning

Tänkte bara önska er en trevlig lillajul så här retroaktivt och hoppas att julstämningen infunnit sig! Här har jag städat, bakat, pyntat, ätit och haft lite julstämning trots avsaknaden av snö.

Ursäkta suddet....

Nov 25, 2011

Prylglad

Löjligt hur kul det kan vara med prylar och teknik.
Jag har en ny telefon och internet som på riktigt är behändigt (inte smått och långsamt som användes enbart i nödfall som jag har haft tidigare). Jag sitter nu och surffar via telefonen med ett fånigt flin på mina läppar (oj undrar om mina medpassagerare tror att jag sysslar med nåt fuffens eller snusk). Snart ska jag spela lite Angry Birds! Tjohoo! *barnsligt glad*

Ironiskt nog är det köpa inget dagen idag. Men jag köper ju i och för sig inget.... Men hyllar konsumtion. Äh, orka vara seriös på en fredagkväll!

Microträning

Då menar jag inte som i *surr, surr, surr, pling!* utan som i superkorta träningspass på jobbet. Fantastisk idé som Sandras raw food tipsar om! Det har ju redan tidigare rekommenderats från olika håll att man ska stiga upp från kontorsstolen en gång i timmen och röra på axlarna, sträcka på sig m.m. Men jag tror att träning av armarna/magmusklerna motiverar mig bättre. Jag funderar på att skaffa någon slags "väckarklocka" som en gång i timmen skulle påminna mig att röra på mig lite grann.

Sandra har dessutom en fantastisk länklista till olika råkost sidor. Jag har inte ännu utforskat dem alla.

 

 

Anarkistisk glöggrunda?

Att en så långlivad tradition som Glöggrundan läggs ner är ledsamt. Man hoppas att Gud kan återuppliva traditionen till nästa år.

Jag kan nog delvis förstå problematiken. Massor med folk på en koncentrerad plats och en hel del skräp och oljud. MEN glöggisen pågår ju bara några futtiga timmar kl. 01-03 på natten EN gång om året. Nuförtiden finns det till och med bajamajor utplacerade i utkanten av området och städningen efteråt brukar väl alltid funka. Tidigare var ju förresten området mycket större. Jag misstänker att det inte är så mycket polisen som har skärpt sin syn på lagen som att det är bostadsföreningen på Biskopsgatan som (igen) har varit i farten. Varför har polisen plötsligt slutat se genom fingrarna angående dessa studenttraditioner? Har det hänt några olyckor? Fast det är i och för sig ett ganska dåligt argument. Först efter att någon skadat sig så åtgärdar man saken... hmm. Nåja, min poäng är att gnällspikarna på Biskopsgatan förmodligen har ett finger med i spelet.

Eller beror det på att glöggrundan på nåt sätt fått mera synlighet och växt till sig så att polisen är tvungen att hålla bättre koll? Mer folk, mer stoj och bråk, mer polis. Jag kan bara tala av egen erfarenhet nu. Senast jag var där (2009?) var det inte nämvärt mera folk på B-gatan än då jag började studera 2003.

Tillsammans med vappen är glöggrundan en av de största stundentevenemangen i Åbo. Man träffar bekanta från både när och fjärran. Nu är jag ju inte studerande mera och har inga tankar på att åka ner till Åbo i helgen, men jag tycker ändå att traditionen borde fortsätta!

Därför uppmanar jag till anarki! (Bekvämt av mig, eller hur? Jag är ju inte själv på väg) Ta med en termos och träffa vännerna! Härligt att höra att Vasaborna åker ner trots studentkårens uppmaningar. Studentkåren gjorde i alla fall ett försök att hitta ett alternativ och att dissa det totalt känns lite barnsligt. Men jag antar att känslorna svallar.

 

Saft till frukost

Började dagen med en C-vitaminbomb i saftform. Ungefär såhär, men utan vattenmelon och med groddar. Tusan vilken energikick man får!

Nov 24, 2011

Black Sabbath

Murr... biljetterna till Black Sabbath försvann på 4 minuter idag. Fyra-fucking-minuter!!! jag var där precis när biljettförsäljningen öppnade, både vid dator och telefon. Det mest idiotiska med min frustration är att Black Sabbath inte ens är ett av mina favoritband. Jag tänkte mer att det skulle vara intressant att se dom. Men nu när jag inte fick biljetter så vill jag se dem ännu mer än förut. Wierd...



Fast de ser väl inte längre ut sådär... snarare så här:



Nej vänta nu, kanske mer såhär:



Ursäkta, detta har ingenting att göra med bloggens tema. Men det kan ju kanske vara skönt med lite variation. Eller? Har en hel del blogginlägg i huvudet om diverse bloggrelaterade ämnen, så don't fret!

No regrets

Pappers begravning var igår. Det jag sörjer mest är nog personporträtten. Jag blev ibland intresserad av människor jag inte annars skulle ha brytt mig ett dyft om. Karins mode var speciellt, men aldrig riktigt min stil och således inte så intressant. Men vi får hoppas att det snart kommer en ny tidning - eller någonting annat - som kan fylla den plats i svenskfinland som Papper hade.

En ledare som berörde mig och som jag ännu minns (brukar ha hönsminne) är den om döden och lyckan. Peppe skriver "Vi kommer alla att dö en dag" och på dödsbädden ångrar folk tydligen mest att de inte levt sitt liv som de själva ville leva det, utan de har dansat efter andras pipor. För det andra ångrar folk att de jobbat så mycket och för det tredje att de inte haft mod nog att uttrycka sina känslor.

Jag vill leva mitt liv så jag aldrig behöver ångra dessa saker! Det handlar kanske om att inte lyssna på dom där nej-sägarna och bara lita på att omvärlden också mår bättre av att du mår bra. Du gör så mycket mer gott i världen om om du är lycklig. För visst blir man ju lycklig av att hålla på med det man tycker om, bo där man trivs och umgås med personer man gillar. Om man sedan väljer att gå sin egen väg eller gå den vägen som andra redan trampat upp är egalt, bara resultatet är det samma.



I'm getting there, I'm getting there...

Morgen!

Jag är underligt pigg och energifylld denna regniga, beckmörka novembermorgon. Härligt! Vanligtvis är jag trött som en björn i vinteride om morgnarna och har ett ökänt rykte bland vännerna att vara "lite" morgontrött (vilket de givetvis utnyttjat för att driva med mig). Kanske jag bara är övertrött (=piggelinus en tid och sedan kraschar jag) eller så är jag pigg för att jag har trevliga uppgifter att utföra idag och för att helgen närmar sig. Jag åker förresten ner till södra Finland på veckoslutet så det kan bli lite sämre med bloggande då.


 




[caption id="attachment_609" align="aligncenter" width="300" caption="Lika som bär?"][/caption]

Nov 23, 2011

Spellycka

Jee!  Jag vann ett spel idag! Spelet heter À la carte, men jag har inte hört om det tidigare. Perfekt tajming! Julen och sällskapsspelens tid närmar sig. Jag ser inte min familj så ofta eftersom vi bor i olika städer, så jag ser fram emot en avkopplande jul med massor med mat, mys, spel och skratt. Tror aldrig att jag har längtat till julen (i vuxen ålder) som jag har gjort nu denna snölösa november!

Lite god mat, kattgos och slöande senare så är jag inte lika grå längre.

Grått ute, grått i sinnet

Det är jättetrevlig och givande att diskutera med folk som är av en annan åsikt, men ibland är det ännu trevligare att diskutera med liksinnade. Begrepp och tankegångar behövs inte förklaras och försvaras, utan man kan dela erfarenheter och koncentrerar sig på att söka lösningar och utvecklingar. Eller ältar vi bara samma gamla saker och dessutom dunka varandra i ryggen för det?

Idag är en väldigt inproduktiv och grå dag. Jag önskar bara att den snart tog slut. Suck. Jag lovar att jag sprider mer positiv energi imorgon, men idag är jag alltför grå.




[caption id="attachment_570" align="aligncenter" width="224" caption="Jag har lite sådan här fiilis, som matchar vädret idag tyvärr"][/caption]



Elektromagnetisk lunch

Jag åt just lunch, som jag värmt upp i mikron. Kommer jag nu att a) bli elektromagnetisk b)explodera c) få cancer d) kunna gå genom väggar???

Nejmen är mikromat dåligt? Studier någon? *googlar heltvilt*

Nov 22, 2011

Efter att jag tog makten i Vasa...

...vad hände sen? Jag ville prata och fundera kring kvinnor, makt, ledarskap och glastak. Jag ville diskutera och vrida och vända på fördomar, roller, om att vara född med silversked i munnen och om att bryta makten. Men så blev det kanske inte just den kvällen. Men det gör ingenting, för det kommer ännu många fler tillfällen att fundera.

Eva Biudet. Taget med mobiltelefon, sorry.

Jag hamnade vid ett tillfälle i en diskussionsgrupp med Eva Biudet. Hon är en fascinerande, stark kvinna som det är svårt att inte gilla. Dessutom bjöd hon på choko med hennes ansikte på.

Ekvilita höll en suverän workshop där vi fick reflektera över våra roller och var någonstans på spelplanen som vi stod. Om man är född med silversked i munnen har man då ett större ansvar i samhället? Har man större möjligheter att påverka? Bör man vara mer ödmjuk än andra? Saknar man sympati och har svårt att verkligen förstå andras misär? Temat var ju den multikulturella kvinnan och gripande historier om överlevnad berättades.





Jag tänker inte redogöra för alla funderingar, men en sak som jag tog med mig hem var vi bör lägga märke till våra roller och andras. Det är frigörande. Ibland måste man byta roller för att förstå.


Trakteringen var fin.

En parentes, som dock gav mig lite av en aha-upplevelse, var ett kort omnämnade om att vi inte ska behandla vår partner strängare än andra. Inte förväntar vi oss att t.ex. vår vän eller kollega ska kunna räkna ut vad vi vill ha, tänker eller känner. Ibland ställer vi orimliga krav på den som står oss närmast.  Visserligen känner vår partner oss också bäst, men läsa tankar kan han/hon väl ändå inte. 

EDIT (igen): med vad som hände sen, menade jag efter semi. Under semit talade vi just om dessa saker och jag ville fortsätta.

Till en bild från utställningen på Loftet.





Få'nt ja en fisk, så hoppa ja i älva

Fisk är tydligen populärt på middagsbordet. Jag är faktiskt sjukt sugen på stekt strömming för tillfället. Synd att båten är upp på land redan och att hösten skridit så långt. Men det lär väl finnas riktigt bra fisk i butiken också.

Tydligen lär fet fisk skydda mot cancer. Tänka sig. Fet fisk innehåller tydligen "20-30 gånger mer av omega-3-fettsyror än mager fisk och 3-5 gånger så mycket vitamin-D." Synd bara att Östersjön är så förorenad och således även fiskarna.

Jag åt faktiskt lite fisk i helgen. Eller inte så lite heller, jag tror det blev ca. 9 bitar...



 

If I was a boy...

Hehehe, Basse springer runt och borstar tänderna. Han måste vara en tjej.

 

Nov 21, 2011

Råa recept i bokform

Boktips för både barnfamiljer och andra: Råsmart familj av Ulrika Hoffer. Skribenten är en utbildad kostrådgivare och hävdar att man blir både piggare, friskare och gladare av en god kost och tillräckligt med sömn. Åh, alltid detta prat om tillräckligt med sömn. Jag är fruktansvärt dålig på att gå och lägga mig i tid....

[caption id="attachment_528" align="alignnone" width="640" caption="Råsmart familj av Ulrika Hoffer"][/caption]

För mig fungerar den mera som en inspirationsbok med vackra bilder, pedagogiska scheman och planer samt som informationskälla om vitaminer, mineraler m.m. Recepten är inte egentligen alla råkost recept eftersom många av dem innebär även stekning eller kokning. Men just därför är boken också en bra mjukstart till en mer rå diet.

Nyfiking

Jag tycker inte att det är så fruktansvärt spännande att jogga. Det är nog skönt att låta tankarna rinna iväg och betrakta landskapet eller husen. Promenera är kanske mer rofyllt, men det ger inte samma kick i slutändan. Men den bästa delen med kvällsmotion är att det är mörkt ute och ljust inne hos folk. Jag vet att det inte riktigt är okej att spionera, men om man inte stänger gardinerna och har ljust inne så kan man som förbipasserande ju inte låta bli att vända lite grann på huvudet och kika in. Jag finner dock tröst i att jag tydligen inte är den enda nyfikingen...

Vettigt fetto

Det här var ju en vettig hemsida. Riktiga kroppar som visas upp. Även Egoina har haft ett liknande teman. Det är bara hjärteskärande att så många kommenterar att de aldrig varit nöjda med sin kropp. Och sådana kroppar som ser helt normala ut eller lite runda så kan ibland enligt BMI klassas som fetma... hmm.... Här upplever jag en konflikt mellan hälsa och att vara du med din kropp. Hur ska man prioritera? Faktum är ju att en stor del av västvärlden blir bara fetare och fetare, vilket i sin tur leder till fler och fler sjukdomar... Men kropparna ser inte alls ut som fetma-kroppar. Men övervikt är dåligt för hälsan. Men älska din kropp. Hur snedvriden är världen?

EDIT: Nu menar jag ju inte "Voi, voi stackrarna som inte är nöjda. Annat är det med mig!", utan jag har också lidit av onöjdheten och gör det stundvis ännu.

Surprise (chili)middag

Idag lagade jag vegetariska kåldolmar till middag. Jag följde dock inte receptet utan det blev vad det blev. Och det blev gott! Lite för mycket chili (som vanligt).

Kålbladen fyllde jag med en blandning av hackad paprika och squash, 2 dl quinoa, riven morot, riven kålrot, hackad lök, purjo, 2 msk tahini, en färsk chili, salt och peppar. I ugnen i 200 grader i cirka en halv timme (20 minuter under folie, 10 minuter utan). Man kan smörja dem med smör om man vill att de får en fin färg. Kåldolmarna serverade sedan på en bädd av tomatsås med vitlök, salt och peppar.

Nu chillar jag bara och njuter av en film, snöfallet och levande ljus.


Nov 20, 2011

Söndagsbilder

Bara för att det är söndag idag:

Tjejtrams!

Om Fua blir irriterad på detta, så får följande text mig att sucka, himla med ögonen och mumla fula saker:
VI TJEJER

Vi springer runt i huset medan vi borstar våra tänder.
Vi läser på schampo flaskan i duschen.
Vi skrattar åt våra egna skämt innan vi berättar dom.
Vi behöver ingen klocka eftersom vi har en mobil.
… … Vi kan läsa en mening 10 gånger utan att förstå den.
Vi trycker på dörren fast att det står dra.
Vi säger va? fast vi har förstått allt.
Vi hatar när vinden förstör våran frisyr.
Vi kollar i kylskåpet 10 gånger om dagen utan att äta något.
Vi kan se samma film 10 gånger.
Vi måste ringa till våra mobiler för att hitta dom.
Vi kan kolla på klockan för att sedan glömma vad den visade.
Vi vänder på kudden för att sova på den kalla sidan.
Vi sätter våra alarm tidigare så att vi kan ligga och sova längre.
Innan vi går och lägger oss räknar vi ut hur många timmar vi sover.
Kopiera detta om du känner igen dig

 

Jag tyckte att 11/15 påståenden stämde in på mig.

Min (manliga) sambo räknade jag 12/15 påståenden som passade in på honom.

Följaktligen verkar jag alltså bo med en tjej. Eller så är dessa generaliserande och "söta" påstånden en länk i fördummandet och lilla-söta-gummandet av kvinnor. Speciellt meningarna "Vi kan läsa en mening 10 gånger utan att förstå den" och "Vi hatar när vinden förstör våran frisyr" får mig att resa ragg. Det första ger ju klart intrycket av att tjejer är lite korkade och det andra att vi är ytliga. Påståendet "Vi måste ringa till våra mobiler för att hitta dom" är väl nåt som de flesta människor gör ibland! Inte bara tjejer som är så tassiga och virriga att de glömt var de lagt sin telefon. Lika väl kunde rubriken lyda: vi människor!

Listan har alltså snurrat på Facebook och på olika bloggar.

Så här blir jag när jag läser sådant trams:
animated gif how to


Visst ser jag på den ena bilden lite ut som den gamla, grumpy Walter från Jeff Dunhams karaktärer...

Nov 19, 2011

PK-polisen checkar ut

Nu fick jag ju riktigt dåligt samvete för att jag utmålade personen i förra inlägget som fördomsfull. För det är hon nog inte. Som jag nämnde så känner jag ju inte henne så bra, så det kan ju bara vara att det var jag som missuppfattade. Personen är i varje fall en riktigt härlig typ som skrattar mycket och är väldigt hjärtlig, snäll och intelligent. Det skulle säkert ha blivit en mångsidig och smart diskussion om vi diskuterat saken vidare. Inte vill jag gå omkring och leka politiskt-korrekt-polisen jämt. Eller bara ibland i alla fall, hehe.

Olen suomenruotsalainen. Minulla on vene.

Utan någon uppenbar orsak kom jag att tänka på detta fantastiskt roliga skämt av Sami Hedman idag efter en cykeltur ner till stranden:



Han är väldigt bra på att härma hur vi finlandssvenskar bryter då vi talar finska. Intonationen blir nämligen inte alltid rätt. Men visst, vi älskar ju nog båtlivet... och Audin. Fast jag förstod inte varför han pratade om två fruar. En hemma och en i hamnen?

Stereotypen att finlandssvenskar älskar skärgården (mer än andra finländare) är ju starkt rotad och jag tror att många faktiskt tror på det. Det känns lite poänglöst att påstå att det är eller inte är sant, för det finns faktiskt inga undersökningar eller bevis. Bara åsikter och egna erfarenheter, vilket inte är att förringa, men inte heller allt för tillförlitliga. Månne inte en finskspråkig person som växt upp vid kusten älskar havet lika mycket eller lite som finlandssvenskar. Vi finlandssvenskar som förresten är en väldigt homogen grupp ju. Liksom "finnar", somalier, muslimer, kristna und so weiter...

I helgen har jag t.ex. fått höra att man kan se i vilka lägenheter finlandssvenskarna bor i eftersom de har upp gardinerna trots att mörkret fallit, medan finskspråkiga nästan aldrig gluttar ut. Jag uppfattade det som att personen försökte säga att finlandsvenskar är öppnare till naturen, medan finskspråkiga är tillslutna och vill inte ha kontakt. Eftersom jag inte kände personen så bra (än) svarade jag bara "Jaha, månne det". Det är ju nog väldigt viktigt att man säger till och ifrågasätter om man stöter på fördomar. Jag ville dock inte förstöra stämningen, det var nämligen en väldigt gemytlig kväll. Jag vill avvakta för att se om det bara var en engångsföreteelse eller om det finns nåt där bakom, en tanke om "bättre folk".

Hahaha! Jag som bara skulle publicera en rolig video och det spårade ut till ett resonemang kring fördomar...

Nå, en stereotyp som i allafall stämmer in på mig är att jag älskar havet och skärgården! En rodnande himmel över havet, spegelblankt eller skummande vågor, vinden piskar eller dimman ligger tät.

Powermusic

Just nu städar jag (I've had it looong time coming) och lyssar på det här:

Nov 18, 2011

Vinäger som balsam

Jag håller förresten på med ett experiment. Istället för vanligt shampoo och balsam så tvättar jag håret med dessa produkter:

[caption id="attachment_272" align="alignnone" width="201" caption="Shampoo= matsoda Balsam= äppelcidervinäger"][/caption]

Jag läste först om det hos Lady Dahlmer, men jag följer dock detta recept: en matsked matsoda i cirka en kopp varmt vatten för shampoo och två skedar äppelcidervinäger i en kopp varmt vatten för balsam (vilket man behöver använda endast var 2-3:e tvätt). Balsamet sköljs ur med kallt vatten.

Tanken är alltså att vanliga shampoon torkar ut både hårbotten och håret på grund av att de är för starka och effektiva på att ta bort fett.

Det finns tydligen en svensk sida också.

Få se hur det går... Jag har testat detta i några veckor nu. Jag tog aldrig ett ordentligt "före" foto, men månne det inte finns något som jag kan ta och visa med en "efter" bild i något skede. Håret blir alltså nog lika rent och fräscht som med shampoo och vinäger lämnar inte en lukt i håret.

[caption id="attachment_258" align="aligncenter" width="300" caption="Fräsch ur duschen med härligt, underbara, mjukaste badrocken, som ser ut att ha kommit direkt ur en engelskt soffa eller trädgård.... "][/caption]

Ta makten i Vasa

Nu tänker jag sticka och ta makten i Vasa.

Först här (ungefär) och sedan här.

Inte Guds bästa barn

Hehe, jaa-a mina matinköp i inlägget nedan visar ju hur skenhelig jag är. Ekologiskt och närproducerat my ass liksom.

På tal om att handla mat, så blev det en intressant diskussion hos SivÖ, om konsumtion och  hur vi förväntar oss sparris i november, nypotatis i mars och frukter året om. Som ni ser är jag ingen mönsterelev när det kommer till sägongsinköp. Frukter - speciellt bananer som är ack så dåliga för miljön har jag hört - äter jag gärna året om. Vatten på flaska köper jag för att jag bor i ett gammalt hus ute på landet och vattnet både ser och smakar lite konstigt ibland (jag tror det är nåt fuffens med de järnåldersgamla rören).

Vi kan alltså välja vad vi äter och välja bara en liten del av utbudet. Vi kan kalla oss priviligerade. Men, om vi har valet, varför inte göra det? Varför inte välja just det som du vill ha och tror att är hälsosamt? Problemet är att valet ofta bara skiftar belastningen till en annan del av världen, ett annat utsatt folk eller ett annat etiskt dilemma. Äter du vegetarisk så blir det obönhörligen också många exotiska grönsaker och frukter. Utesluter du den kolhydratrika potatisen ur din diet och erätter den med biff/bacon/avocadoröra så har även det konsekvenser.

Så länge vår matproduktion ser ut som den gör, så är det svårt att leva gott. Leva gott på god mat som inte belastar miljön menar jag ju förstås. Jag försöker, men lyckas inte nära på ens alltid att uppleva till mina ideal. Inte vill jag gå tillbaka till "förr i vääden", men att året om skeppa och flyga matprodukter (och processerad mat) kring världen är inte hållbart. Men någon lösning har jag inte. Har du en? Berätta gärna.

Ta twuuu!

Eller översatt: ta två! Min kompis (med bred dialekt) brukar kommentera "ta twuuu!" när man säger att man t.ex. ska ta en öl...

Idag har jag handlat mat två om två.

[caption id="attachment_415" align="alignleft" width="206" caption="Oj, det ena äpplet syns inte där under bananerna..."][/caption]

 

Två äppel

Två paprikor

Två vischyflaskor

Två bananer

Två gröna långa saker

 

 

 

Nov 17, 2011

Klimatsmart mat

Idag lunchade jag på Academills lunchrestaurang och till min glädje såg jag att de har kört igång med en klimatsmartmat kampanj!

Det handlar om att använda råvaror efter säsong och gärna närproducerat. Precis som jag vill ha det!

Apelsin-chilifisken som jag åt var riktigt god. Men jag undrar hur apelsinen var klimatsmart? Det börjar ju visserligen bli säsong på dem nu, men ändå, transportsträckan är ju ganska lång.

Kampanjen uppmanar till att välja höna framför nötkött, men helst grönsaker framför höna. Allt för att minska belastningen på miljön. Vi ska även tänka på att inte ta för mycket mat, ty bortslängd mat orsakar onödigt utsläpp. Denna släng-inte-bort-mat-utan-ta-bara-så-mycket-du-orkar-äta-kampanj pågick redan för några år sedan under min studietid i Åbo. Kanske det var samma kampanjmakare bakom....? I varje fall fanns det en våg under soppåsen som vägde all den mat som kastades bort. Ett konkret sätt att synliggöra mängden bortkastad mat. Man kunde dock ha följt upp det hela med beröm, OM det gick bra (jag vet inte) och visa upp siffror någonstans (t.ex. bredvid soppåsararna) hur mycket mindre mat vi slängde i slutet av kampanjen. För jag hörde nämligen ryktesvägar att den hade haft effekt.



Våga ta makten

Jag tänkte imorgon gå på Kvinnoförbundets seminarium Våga ta makten som ordnas i Vasa denna fredag. Programmet finns här. Seminariet tema är den multikulturella kvinnan. I mina öron låter det inte så intressant, men förra gångens tema som handlade om kvinnor och ledarskap var superbra, så jag går dit med öppet sinne.

Olika kvinnor berättade under förra seminarietillfället om deras syn på ledarskap, både unga och äldre från olika sorters branscher. Det som jag tog hem från seminariet var nog att man ska vara säker och trygg i sig själv för att vara en bra ledare. Och inte lyssna för mycket på andras "Nej, det där lyckas aldrig", utan lita på magkänslan.

Kvinnor sägs ju oftast vara mer intuitiva (dock vill jag påstå att det är mer inlärt) och vi fostras ju till mer kommunikativa och lyhörda på känslor än vad män fostras till. Detta ska vi alltså ta vara på och utnyttja i vårt ledarskap. Det ger oss en fördel som inte männen har. Dock har ju männen andra inlärda egenskaper som kvinnor oftast inte har, som männen kan dra nytta av. Men det är onödigt att ställa kvinnlig ledarskap mot manligt. Att polarisera gör ofta saker och ting alldeles för svartvita, trots att det kan hjälpa att utkristallisera vissa tankegångar. Vad har ni för tankar om kvinnligt ledarskap?

Jag återkommer med en rapport efter fredagen.

Tyvärr har jag via arbetet ett annat seminarium som delvis går på Kvinnoförbundets semi, så jag kommer att missa första delen.  Äsch...

Angående pannlampan...

...så begav jag mig ut på en joggingtur. Istället för att gräva ner nåt. Men pannlampan stannade hemma och jag höll mig för det mesta till färdigt upplysta vägar. Jag tyckte att det var tillräckligt med reflexväst.

Jag är tyvärr (?) en sådan där typ som till vardags inte är så noga med hur jag ser ut och prioriterar praktiskt framför snyggt. Följaktligen användes reflexväst.

När man swischar förbi reflexvästfolket med bil ser de på långt ut som vandrande pinnar. Alltså förrän strålkastarens ljus synliggör resten av människan. Det finns nämligen olika varianter med kryss och vertikala streck utöver de vanliga västarna. Om jag fick designa en egen reflexväst så skulle jag göra en som ser ut som ett vandrande skelett. Eller nej, ett ufo! Nej ett skelett! Kaske den skulle se ut lite som det här:

 

Lite som det här. Föreställ er ett joggande skelett. Nej, vadå barnsligt...??

Nov 16, 2011

"Bingo! The nazis!" - filmtips

Jag rekommenderar att ni tittar på filmen Forks over Knives om ni vill bli avskräckta från att äta kött. Med de orden såldes filmen till mig och jag tvekade. Inte ville jag sluta äta kött helt och hållet och verkligen inte se en massa djur som pinas. Nå, den här filmen visar inga hemska djurtransporter eller insidan av misskötta svinfarmer, utan människor vars kolesterolfyllda blodådror skärs upp och rensas... blärgh. Nej, men egentligen handlar den alltså om att äta animaliskt protein och dess förhållande till cancer.

To the point! Den har många brister, som tas upp t.ex. här, men jag tycker ändå att det är en intressant sammanställning. En peculiar thing är att fisken glöms bort... den består ju också av animaliskt protein. Jag har inte ännu läst igenom hela den kritiska artikeln om filmen. En hel del bra poänger har skribenten, men en del missar och överdrifter i min mening.


Den bästa repliken i filmen är nog "Bingo! And the nazis came to Norway!". Suck, amerikansk narration....

Failshopping

Helt trivialt, men som bloggkommentatorn konstaterar, ett i-lands problem blir ett roligt inlägg.

Jag gick in till Clas Ohlsson (som jag alltid vill stava Claes Ohlsson) för att köpa en glödlampa för några euro. Ut kom jag med famnen full av "nödvändiga" grejer, såsom en ficklampa, en pannlampa, en nagelsax, tandborstar och ett kvitto på lite under 30e. Som slutkläm kunde man tro att jag glömde glödlampan, men sini nej! Det gjorde jag ändå inte. Det fanns massor annat som jag också kunde ha roffat åt mig, men som tur var händerna redan ganska fulla.

*intresseklubben antecknar*

Nu skulle jag behöva hitta en användning för pannlampan. Kanske jag måste bege mig ut på en joggningstur ikväll... eller gräva ner nåt i mörkret.... .. ...

Nov 15, 2011

Vacker hemfärd

 

Så här vacker såg himlen ut när jag körde hem idag. Mörka siluetter mot en guld- och orangeskimrande himmel som sakta övergick i blått.


Bilden är tagen med min mobiltelefon, från en bil i rörelse, med mig som chaufför. Så ursäkta kvaliteten, men ni får fylla i konturerna sjäva.

Att LCHF-döden dö

Jag tänkte skriva lite om LCHF och om att dö. Lite inspirerad av diskussionen hos bl.a. Peppe samt lite googlande som ledde mig till påståendet att LCHF kan motverka cancer.

Först och främst, jag har testat på LCHF. Det gick sådär. En vecka eller två, men sedan gick det åt pipan på grund av bjudningar, frestelser och undantag. Jag tyckte det var lite jobbigt, men på samma gång hade jag mycket mer energi och höll inte längre på att somna framför datorn på eftermiddagen på jobbet.

För det andra, så är det ju lite dumt att sätta alla LCHF-ätare i samma äggkorg (höhöh, ägg fattaru', de äter ju massor med ägg...). Ja, eller att dra alla över samma kam menar jag alltså. Det finns ju säkert de som anammar baconet som det heligaste av heligt och de som inte ökar på köttkonsumtionen. Oavsett så finns det en myt(?) att LCHF:are äter mycket kött. Och konsumtion av kött förknippas med ökad risk för t.ex. magcancer. Alla LCHF:are sällar sig dock inte till karnivorerna.

Det som dock verkar vara gemensamt för LCHF:arna är konsumtion av ägg och mjölkprodukter såsom grädde, turkisk joghurt, ost och som sagt massvis med ägg. Ägg används som substitut för bröd till exempel vid frukost eller till och med som bröd, dvs. vispat, blandat och gräddat i ugn så det liknar bröd. Jag prövade t.ex. att göra pizzabotten på "äggbröd".

Problemet med kött, mjölkprodukter och ägg är att de innehåller animaliskt protein, som anses öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Det finns en väldigt omfattande studie kring animaliskt protein som i folkmun kallas The China Study. I cirka 20 år samlades det in mer än 8000 statistisk data om olika dietbaserade faktorers förhållande till olika sjukdomar.

Vårt köttkonsumtion har ökat enormt under de senaste årtiondena, vilket även syns i statistiken. I de delar av Kina och Taiwan som börjat anamma västerländskt ätande - mer kött och mer processerad mat -  ökade olika sorter av cancer.  I de mer rurala delarna av Kina, där dieten bestod mest av vegetariskt med ris, skedde inte samma utveckling. Här spelar ju många faktorer in; miljömässiga, eventuellt genetiska samt livsstil och dietrelaterade.  Dessa faktorer tog i beaktande i The China Study.

Resultatet visade att:
"People who ate the most animal-based foods got the most chronic disease ... People who ate the most plant-based foods were the healthiest and tended to avoid chronic disease. These results could not be ignored," said Dr. Campbell.

Krasst översatt: människor som åt främst djurbaserad mat led av mest kroniska sjukdomar. Människor som åt växtbaserad mat var friskare och brukade undvika kroniska sjukdomar.

Men eftersom socker inte ingår i LCHF:arnas diet så borde de ju inte vara lika utsatta för risken att dö cancer. Eller? Socker lär ju vara mat för cancercellerna. De som äter LCHF verkar vara väldigt viktiga med att inte sätta i sig processerad mat (eftersom det oftast innehåller mycket socker) och är ju super! Ett steg i rätt riktning. I de bloggar och LCHF-sidor som jag surfat runt , så verkar även en del av maten bestå av t.ex.  grönsaker (som växt ovanför jorden), kål och bönor. Men, högst på listorna står oftast kött och fisk samt en stor del av mjölprodukter, ägg och mera ägg.

Så det blir lite plus minus noll. Socker som orsakar cancer tas bort från dieten, men ersätts med animaliskt protein, som även det orsakar cancer. Så nu är frågan, vilket är värre? Eller kanske positivt tänkt, bättre?

En vanlig LCHF:are - som äter mycket ägg, normalt med kött och fisk, mycket smör, grädde, ost samt normala eller större mängder ovanjordgrönskare, men inget socker - har den en större risk att insjukna i cancer? Än Matti Meikäläinen? Troligtvis inte. Eller än en vegetarian (som äter socker)? Allt beror på hur stor roll grönsakerna spelar i ersättandet av kolhydrater.

But, you tell me. Det finns väl lika många olika sätt att LCHF:a som det finns LCHF:are. Men det här var nån slags generalisering av de bloggare och infosidor som jag gått igenom.

Vitaminbomb till frukost

Detta började jag min dag med:

[caption id="attachment_313" align="alignnone" width="199" caption="Färskpressad (igårkväll) juice av äppel, morot, rödbeta, ingefära och lite persilja"][/caption]

Sorry för en lame rubrik. Jag skyller på den arla timmen.

Datorgeniet strikes again

....not!

Har suttit och pysslat med ett inlägg ikväll. Men jag får inte bilden att visas i den storlek som den är i utkastet. Nu måste jag ge upp! Ska ju för fasiken på arbete imorgon, som vanligt. Urghiburghi så frustrerande! Måste väl ty mig till pappers "help-desk"... var i hela... var nu sen den hjälpen finns.

Nov 13, 2011

Soft kitty, wierd kitty...

...little ball of fur.

Mina katter sover mycket, såsom katter ska göra. Men istället för att sova på soffan, i sängen eller varför inte i garderoben (vilket de förvisso ibland gör), så sover de på udda ställen som i pafflådor, i/på väskor och på soffryggstödet

[caption id="attachment_236" align="alignleft" width="199" caption="Turbo på soffans ryggstöd"][/caption]

 

 

[caption id="attachment_237" align="alignleft" width="300" caption="Chirano på väskan, men favoritplatsen är nog inne i den."][/caption]

 

 

 

 

 

 

Kost kostar inte som läkemedel

Tänkte spinna vidare på det tidigare inlägget och tankar om läkemedelindustrins ondska. ;)

En liten anekdot:

Jag hade vid ett tillfälle väldigt ont i ryggen, tyvärr orsakat av felaktigt utförd yoga (jag spände inte magmusklerna tillräckligt i övningen uppåt-tittande hund. Spänn alltid inre magmusklerna i yoga!). Av läkaren fick jag förstås recept på smärtstillande piller. Just gällande muskelvärk och -spänningar är jag faktiskt inte lika kritisk mot läkemedel, eftersom man lätt hamnar i en ond cirkel om man inte tar smärtstillande. Ni vet, ryggen värker, man spänner därför sig, musklerna blir ännu spändare och ryggen värker ännu mer. Om man tar bort värken med hjälp av fina piller, släpper spänningarna och ryggen kan helna...

Men, nu gick det faktiskt till så att jag aldrig åt medicinen och blev bra ändå. Kanske jag inte bara hade så sjukt i ryggen som jag hade trott. Eller så gick jag omkring och led i onödan. Hur som haver, så hade jag i varje fall löst ut de där dyra pillerkartorna från apoteket. Jag hade inte tänkt göra det, men två kompisar insisterade på att det är bra att ha smärtstillande piller i skåpet om man någonsin skulle behöva dem... Det kändes lite fånigt, men på samma gång lät det också som en logiskt tanke. Tänk-om-ifall-att? Pillren blev dock oanvända och till slut bortkastade. Hej då euwros!

Bara man har skåpen fulla med piller som helar en så är man trygg om sjukdomen skulle överraska en.  Eller hur? Tilltron till medicinen är fantastisk! Eller fanatisk...? Inom sjukvården borde man fundera på att behandla patienter även genom kost. Det finns ett flertal livsmedel som bevisligen har hälsobefrämjande effekter eller är antiinflammatoriska. T.ex. kan man kurera urinvägsinfektion med rikligt med vatten och tranbärs- och lingonsaft före man proppar i sig antibiotika. (Dock finns det ju delade meningar om detta). Vitlök är ju antiinflammatorisk och bra för t.ex. förkylningar. Strömsö tips här. Tydligen är den bra mot svamp också. Och de finns de som påstår att man bör sluta med allt socker för att lättare tillfriskna från cancer. Detta är bara några få exempel.

Det finns med andra ord en hel uppsjö med kostråd som skulle kunna hjälpa den traditionella medicinen på traven! Genom att äta massor med grönsaker och levande föda har nog kroppen mycket lättare att hela sig än om man äter sjukhusgelé dagarna i ända. För att inte tala om energibehandlingar med mera, där man i varje fall kan tala om en placeboeffekt om man annars tvivlar på metodernas tillförlitlighet.

Men, det är ju sjuka mängder pengar som rullar runt i läkemedelsindustrin. En god orsak att inte ta till sig billigare behandlingsmetoder...? Det sägs ofta att det saknas studier. Nå, just så. Gör några studier då! Vanligtvis om det finns ett koncept/idé/produkt som skulle spara in pengar så dyker man direkt på det. Men inte i detta fall, för det finns pengar på annat håll att tjäna. Större pengar, för viktigare folk än oss.

Ha en skön söndag!

Önskar, Konspirationsteoretikern

Nov 12, 2011

Diet dilemma

Hmm, jag har insett att jag har ett dilemma. Jag vill äta säsongbetonat för det är skonsamt för miljön. Jag vill gärna äta råkost, alltså okokad mat, för då får jag i mig optimala mängder av matens vitaminer, mineraler och sådant. Helst ska produkterna vara lokalproducerade och eventuellt ekologiska.

Min diet nu i november skulle alltså komma att bestå av kålsallad, inlagda rödbeta, lök, saltgurka, torkade äppel och lite potatis med vege/vanligakåldolmar (om jag tänjer på råkost principen)... Sounds delicious, eh?!

Skämt och sido, min poäng är att jag inte kan anamma alla dessa principer på samma gång. Dessutom finns det säkert mer än kål att äta som säsongsmat i november. Jag fuskar (ofta) och äter ibland råkost, ibland kokat, ibland ekologiskt, ibland frukter och grönsaker från far, far, far away och "ibland" äter jag choklad.

Man behöver inte genast behöver köra all in och fanatiskt följa alla "regler", utan att man lägger ihop alla bäckar små och så småningom... Trots att vi människor är fantastiska på att anpassa oss till nya förhållanden, så är vi också vanedjur. Ta en ekologisk tugga, ta en lokalproducerad tugga, ta en vitaminsprängd mangotugga och se vad som passar dig bäst.

Nov 11, 2011

[Insert klyschig människa här]

Koncentrationssvårigheter de luxe.

Orsaker: fredag, för lite sömn, fredag, choko till morgonkaffe på jobbet, fredag, jag var effektiv igår (hence säger mitt samvete att jag kan slacka lite idag), fredag, borde ta itu med en ny uppgift, fredag, roliga kvällsplaner, fredag. ÅÅÅååh, så klyschigt det här låter!


Åtgärd: ?

Men att inte hänga här eller på FB vore ju en bra början....

Egentligen vill jag inte vara en sådan där människan som lever för helgerna och tråkmånsar sig genom veckorna. Men det tycks jag vara idag. I och för sig har jag nog haft en riktigt bra vecka också. Inte super, men ok. Inga omvälvande mirakel eller räddade planeter, men inte heller kaffe på tangetbordet eller utkörning i diket.

Klockorna klämtar för genus

Det har blivit väldigt mycket kost och hälsa här på senaste tiden. Men det ska bli lite mer variation! Bland annat håller jag på och läser Peppes bok Livet och barnet (jag har just börjat, så har inte kommit så längt ännu). Superintressanta tankar om rädslor och fördomar om mammarollen, barn och familjeliv.

[caption id="attachment_192" align="aligncenter" width="200" caption="Bilden är från Adlibris, varifrån man även kan köpa boken."][/caption]


Jag skulle inte vilja bli en sådan där förälder där tankarna endast verkar snurra kring barnet och familjen. Jag vet så lite om barn, barnskötsel, uppfostran, min roll som mamma, andras förväntningar projicerade på mig  m.m.

Jag vill inte gå och bekymra sig om matrutiner såsom det gjorts hos Linn. Don't get me wrong! Jag tycker det var en jätteintressant diskussion och det är bra att hon frågar råd och att läsarna delar med sig av sina erfarenheter. Men på samma gång som det är spännande är det skrämmande. Alla säger att småbarnslivet är så tungt. Att dag ut och dag in sköta, leka, mata sin/sina ungar låter faktiskt fruktansvärt tråkigt... Jag förstår ju nog att belöningen och orket kommer från kärleken till barnet, vilket troligen gör att sköta-mata-leka-städa-rutinen blir roligare.  Att man vill umgås med sina barn är ju självklart.

Jag förstår mig inte heller på beibisar (hmm, jag är inte ens säker på hur man stavar det). De ligger där och tittar och gurglar, ser söta ut, men... sen då? Liksom Peppe har jag oftast bara pliktskyldigt tittat på bekantas beibisar och konstaterat att de är fina/livliga/roliga, för att sen ta ett steg tillbaka. När dom blir 3-4 år börjar jag äntligen fatta dem och de mig.

Kanske det bara handlar om mognad. Eller erfarenhet. Jag har haft med väldigt lite beibisar att göra. Den biologiska klockan borde väl ha börjat ticka redan? Jag tycker nog att jag hör nåt litet tick-tack-tick-tack.... Inga kyrkklockor, men ett svagt ljud av "människans syfte på jorden".

Nov 10, 2011

Äkta vs. oäkta mat

Inspirerad av denna artikel tänkte jag skriva lite om äkta vs. oäkta mat.

Men oäkta menar jag inte processerad mat såsom mikropizza, nuggets, coca-cola ect. denna gång, utan oäkta som i manipulerad mat, där t.ex. vitaminer tillagts eller ämnen såsom fett eller socker tagits bort för att göra produkten mer hälsosam. Äkta mat som i naturlig, omanipulerad mat, råvaror helt enkelt.

Finländarna äter alltså mera smör, men köper "fejk" bröd (fattigt på kolhydrater). Äkta vara framför livsmedel som modifierats hälsosammare (?) är alltså budskapet. Nå okej, vi vet väl alla vid det här laget att lightprodukter är helt värdelösa och fulla med sötningsmedel och kemikalier. Men, något bra har väl dessa "förbättrade" produkter fört med sig? Eller?

Till exempel håller de ju oftast längre. Personer med specialdieter på grund av t.ex. allergier har lättare att variera sin mat. Man kan få i sig fler vitaminer än vad man annars skulle få om man dricker t.ex. mjölk med tillsatt D-vitamin. Hmm, där tog mina argument slut. Övriga idéer?

Trots att jag vet att t.ex. omega-3 ägg inte konspiratoriskt nog har inseminerats med kemiskt tillverkat o-3 så är jag lite skeptisk. Omega-3 ägg kommer alltså vanligtvis från höns som utfodrats även med linfrön. Men varför måste vi mixra med maten så mycket? Kanske det hör till människans natur att försöka förbättra, men framförallt förenkla. För visst är det ju enklare att steka några ägg - ett vanligt livsmedel i våra matkorgar - än att leta upp linfrö-hyllan (ja, kanske det finns en sån, i alla fall i USA). Two in one liksom!

Äkta mat är alltså mat som inte fingrerats med. Oäkta är manipulerad mat. Jag tycker dock inte att man behöver vara så überkritiskt mot all s.k. oäkta mat. Låt människan äta kolhydratfattigt bröd eller omega-3 ägg om den vill. Det är ju helt enkelt en genväg. Istället för att ändra radikalt på matvanorna så fortsätter man äta i princip samma sak och får ändå (evenuellt) åtnjuta hälsobefrämjande effekter. Så länge den oäkta maten inte bevisligen inte orsakar skada - åt varken hälsan, andra människor, djur eller miljön.

Markus Haakana skriver i artikeln:

Precis som med margarin, fettfri mjölk eller Fun light verkar vi vara beredda att göra hurudana kompromisser som helst, så länge vi inbillar oss att något är hälsosamt.

Där skulle jag vilja tillägga, enkelt. Så länge det är enkelt. Angående inbillningen om hälsosamhet, så är det precis så som jag tycker att de flesta övertygelser om kost och hälsa fungerar. Inklusive mina funderingar om råkost och ekologiska matval. Man är bombsäker på att LCHF inte ger blod- och kärlsjukdomar, hundra på att stenåldersdieten är det som människan egentligen är anpassad för att äta, övertygad om att människans kropp inte är menad för varken kött eller komjölk och visst är det ju självklart att maten helst bör ätas okokad och rå... Och vi kompromissar därefter.

Förresten, argumentet att vi bör se på hur vi har ätit i hundratals eller tusentals år tycker jag är nonsens. Trots att människans DNA lär vara densamma som när vi lunkade runt i höftskynken och gurglade URGH åt varandra så lever vi ingalunda i samma förhållanden eller med samma förutsättningar som då. Man kan ta lärdom av tidigare erfarenheter, men inte anamma ordagrannt (eller blir det handlingsgrannt?).

Vi mixtrar med maten, prövar dieter och påstår att vi lyssnar på kroppen. Det är dock inte alltid så enkelt att lyssna på kroppen. Är det den äkta maten som gör oss friskare eller är det inbillningen - placeboeffekten - om hälsosamhet som piggar upp? Vi lyssnar på kroppen, eller lyssnar vi bara på vår övertygelse? Nej, faktum är nog att en hälsosam och mångsidig diet helt enkelt gör en piggare (i kombination med tillräckligt sömn). Vare sig man tror på LCHF, Atkinson, stenåldersdiet eller råkost så behövs vitaminer, mineraler, proteiner ect. för att må bra. Men vi är bara så jäkla dåliga på att få i oss blåbären, purjon, linfröna, äggen, svartvinbären, fisken, nötterna, fullkornsprodukterna, bönorna, paprikorna... well, you get the point. Svårigheten är kanske att hitta balansen.


Loppukevennys: såhär brukar det gå till på eftermiddagarna utan tillräckligt med sömn, vitaminer och dagsljus (jäkla finska mörker).

how to make a gif

Nov 9, 2011

Pleppomys

 

Just nu myser jag i soffan med dessa två:


Hittills har jag fnissat, rynkat på ögonbrynen, skrattat och läst högt ur boken.


 

Nov 8, 2011

Recept på spenatsoppa

Det blev ingen italiensk vegetarisk soppa idag. I brist på tid blev det favoriten och snabblagade spenatsoppa - rawfood style!

Spenatsoppa

180gr färsk spenat

2 avocadon

5 dl vatten

Saften av en halv citron

Färsk persilja eller annan valfri ört

1/2 tsk salt

Mixa allt i en mixer. Servera med kokt ägg. Låt gärna råvarorna stå framme före tillagning så de är rumstempererade för att även soppan ska bli rumstempererad. Om du måste värma upp maten ytterligare, så värm inte upp den över 42-45 grader, för annars förstörs viktiga vitaminer, mineraler och enzymer.


Förlåt! Bilden är väldigt osexig och oaptitlig! Men jag lovar att det smakade mumfilibabba!

Välkommen till cirkusen!

Det ser ju ut som en cirkus på min blogg. En massa färggranna ikoner både under och ovan om varje inlägg...! Hur kan jag tona ner, tagga ner, tammefan? Jag vill ju nog att "share" knappen ovan om inläggen ska vara kvar, men inte behövs ju precis samma funktion under inlägget...

På tal om "Välkommen till..." så tittade jag på "Välkommen till mommos!", eller Pleppo LIVE som det egentligen heter, i helgen. Herremintid så bra! Skrattade (nästan) konstant hela showen igenom! :D Fyndiga killar didär Kaj och Ted. De skämtade, men berättade på samma gång om viktiga saker. Vi bör t.ex. lyssna på mommo och prata med henne för hon har livsvisdom och erfarenhet. Jag borde förresten ringa min mommo och mofa... men vi brukar faktiskt maila. Min mofa är fantastiskt entusiastisk när det kommer till att pyssla med datorer! Hoppas jag också blir en entusiast som gammal.

Nov 7, 2011

Failfood

Veckoslutet gick i frosseriets tecken. Frosseri i allt som heter icke-råmat :P Maletkött både fredag och lördag och pizza och kladdkaka på söndag... Men imorgon tänker jag skärpa mig! Italiensk vegetarisk soppa med purjo, lök, vitlök, chili, selleri, tomat, timjn, rosmarin, kikärter m.m.

Men jag ska nog skärpa mig lite grann idag redan. Egen fångad abborre kokt med potatis. Det är kanske inte vegetariskt, men i alla fall lokalproducerat...

[caption id="attachment_107" align="aligncenter" width="512" caption="Fiskarna har legat i salt sedan lördagen... mmm...."][/caption]

 

Grattis, det är gratis!

Roskisdykning. Ekologiskt? Javisst. Äckligt? Tyvärr, hell yes!

Men jag kan tänkta mig att butikernas roskisar är betydligt frächare än t.ex. ens egen... Så ett fint initiativ nog. Ingenting för mig, men bra att någon gör det.

Det är dock en annan sak att rädda grejer från t.ex. rivningsplatser eller dylikt. Jag släpade t.ex. en gång hem två fina kappsäckar som ännu hade en del av skyddsplasten på ;) (fanns alltså i en container utanför en lägenhet som tömdes). En bekant som renoverar ett gammalt hus har hittat massor med byggnadsmaterial från olika rivna hus/renoveringsobjekt, ett vackert exempel är material för fönstersmyg av sten. Man bör ju förstås be om lov före man forslar bort något....

Ironiskt nog råkar det just nu komma ett program på TV om samlarmani "Hoarding: buried alive"

Nov 5, 2011

Influensa? Bah! Humbug!

Jasså, nu har den årliga vaccineringen mot influensa börjat. Hmmm............ Nå tur rekommenderar dom det t.o.m till gravida! *insert ironi* Hur farlig kan en influensa egentligen vara? Host, host, snörvel, dregel, ynk, ynk, katching-katching i läkemedelsindustrins fickor....

Jag undrar när man utvecklade dessa vaccin. Hysteri kring influensa fanns inte på 80-90-talet när jag växte upp. En av riskerna med influensa för t.ex. gravida kvinnor är att barnet föds för tidigt om mamman insjuknat. Föddes många barn för tidigt p.g.a. influensa på 1980-talet? Tydligen inte. År 1987 var 1% av barnen som föddes i Finland prematurer och vägde under 1500g. År 2005 (då influensavaccineringen kört igång?) var siffran den samma, 1% av barnen som föddes i Finland prematurer och vägde under 1500g. Så ingen statistisk skillnad kan alltså påvisas.

Så skit i influensavaccineringen säger jag! :)

Övrig vaccinering såsom mässling m.m är dock en helt annan diskussion....

Nov 4, 2011

Att äta som en kossa

Har vi glömt bort hur man lagar mat? (Pappers artikel) Mikromat är sist och slutligen dyrare än råvaror. Men lättare.  Men fyllda med konserveringsmedel. Jag skulle jättegärna ha en supermarket med endast ekologisk och organisk mat såsom Katrin tycks ha hittat i USA.

Att stå och kolla på innehållsförteckningen för varenda produkt gör mathandlandet till en långsam och onödigt komplicerad process. Men man börjar ju lära sig lite grann vad saker och ting innehåller, vilka märken som verkar bättre än andra. Konserveringsmedel gör att livsmedel håller längre och det är ju bra. Men färgämnen, smakförstärkare, anti-klumpbildande medel ect. kan jag gott leva utan!

I Finland är det ju dock bara för svindyrt med ekologisk.... Å andra sidan är det ju nog värt att investera i sitt välmående, sin kropp och sin hälsa. Problemet är ju bara att ren och ekologisk mat då blir elitistisk och ett privilegium.

Nu finns det ju motargument såsom att maten inte skulle räcka till worldwide om vi endast odlade ekologiskt. Där hävdar jag att vi till exempel kunde äta mindre kött för att få maten att bättre räcka till. För att få ett kilo kött ska en kossa äta motsvarande 14kg foder. Det som vi trugar i kossorna skulle med andra ord kunna föda människor istället.

I nuläget går dessutom en stor del av maten vi producerar till spillo. Vissa påstår att t.o.m hälften går till spillo medan andra anger 1/3....

Nu svävade jag iväg lite grann tyvärr. För att återgå till Pappers artikel så lyftes en viktig poäng fram om att vi borde bli bättre på att äta säsongsbetonat! Det låter ju kanske lite tråkigt att göra i Finland där det är mörkt, kallt och marken är frusen en stor del av året, men det är inte omöjligt. Man behöver ju inte köra all in direkt, utan ta det bitvis eller ibland. All bäckar små... ;)

Nov 3, 2011

Andas in, andas ut

En konversation tidigare idag:

Jag: Så bra du andas!

Kompis: Jaa, nå jag har ju lärt mig det från förr.

Jag: Man blir riktigt inspirerad av att höra dig [andas]!


En något udda kompling kan tyckas, men det utspelade sig alltså efter ett yoga-pass...

Änglaliv

Häftigt! Jag såg nyss en dam som seriöst talade om änglar på (det seriösa) kulturprogrammet Pixel! Hon kunde se programledarnas änglar, som stod rakt bakom dem. En lång ängel i en smaragdgrön nyans och en guldskimrande ängel med stora, mäktiga vingar. Synd att intervjun blev väldigt kort och fattig. Jag tror nog att det finns skyddsänglar, eller i alla fall någonting ditåt, som ett högre jag.

Världen måste ändra. Kan vi verkligen köra på och fokusera enbart på det materiella? Andlighet är inte vägen för alla, men en acceptans att det kan finnas annat än det man ser, kan mäta och fingrera på skulle behövas.

Häftigt i varje fall att förmågan att se änglar tog upp av Yle. Änglar, energier och sådant brukar ju avfärdas som trams och hittapå. Tänk om s.k alternativa behandlingar av sjukdomar kunde komplettera sjukvården. Jag tycker det är väldigt ensidigt och enkelspårigt att behandla endast den fysiska delen. Människan är ju så mycket mer än sin kropp! Ofta behandlas symptomen, men inte sjukdomen. Istället för att reparera ett läckande tak, så torkar man upp vattenfläcken gång på gång....

Avsnittet finns att beskåda på Yle Areens här. (obs, endast i 7 dagar efter sändningen)

 

P.S. Tydligen finns damen, Lorna Bryne även på Facebook.

Nov 2, 2011

Free as a bird

Trots att detta inte är en modeblogg så tänkte jag ändå visa upp mitt vackra smycke. Två svalor som flyger kring halsen min. Synd bara att de måste vara fastkedjade... Tycker de relaterar till det bohemiska idealet (eller utropet!) "truth, beauty, freedom, and love!"

[caption id="attachment_40" align="aligncenter" width="300" caption="Meeeen, materialet är plasticfantastic, så inte så lyxigt..."][/caption]

När jag nu ändå håller på så slänger jag upp en hel bild mig... ;-) Jaa, smycket är från en liten accessoarbutik i Åbo, nära tågstationen... kommer inte ihåg namnet på butiken.

[caption id="attachment_41" align="aligncenter" width="157" caption=" hehehehe..... "][/caption]

 

Nov 1, 2011

Recept på enchiladas

Här kommer förresten receptet på de superduper goda råmat enchiladas som jag pratade om tidigare:

Enchiladas ca. 8 portioner


En liten påse majs (eller enligt behag)

5 dl riven squash

2 dl hackad färsk koriander

2 tomater

2 avocado, skalade och tärnade

2 röda paprikor

1 tsk chilipulver (eller chilisort och -mängd enligt behag)

1/2 tsk salt (t.ex. mineralsalt utan tillsatsämnen)

Hacka, skär och riv ingredienserna och blanda dem väl i en stor skål. Vira in dem i den hälsosamma versionen med kålblad eller den mer ohälsosamma versionen, tortillablad. Servera med salsasås.

 

Salsasås

5 tomater, hackade

1 vitlöksklyfta (eller många!)

Färsk koriander, hackad

Saft från en citron

2 vårlökar, hackade

1/2 tsk salt (igen helst utan tillsatsämnen)

1 tsk chilipulver

Mixa, blanda väl. Man kan även blanda/pulsera i en mixer. Det blir cirka 5dl.


The day svenskfinland died

Nå okej, riktigt så dramatiskt är det ju kanske inte. Men tråkig nyhet det här att tidningen Papper går i graven :( Blärgh... jag tyckte om tidningen, speciellt som lunchsällskap i Arken under studietiden [insert ordvits om papper och studier].

Och undrar hur det går för papper.fi....? Jag som just började blogga...

På den ljusa (och helt orelaterade) sidan så såg jag en säl idag på väg hem efter att ha vittjat näten! Fatta så häftiga att se en säl typ 15m bort! :D Nätenhade vi lagt ut på lördagen, men tur att vattnet är så kallt att fiskarna bra kunde ligga kvar i nätet hela söndagen och måndagen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...