Dags att plocka nässelfrö



Nu i september är det dags att plocka nässelfrön. När färgen på nässlans frön börjar skifta från grönt till brunt/gult börjar tiden vara inne för att samla in fröna.

Varför ska man plocka nässelfrön, undrar kanske någon. Nässelfrön ska ju ge upphov till en ny nässelplanta och är därför fullpackade med godheter och "byggstenar". Fröna innehåller givetvis det mesta som även nässelbladen innehåller, dvs. järn, kalcium, C-vitamin, D-vitamin, A-vitamin, karoten, magnesium med mera. 

Därutöver innehåller nässelfröna essentiella fettsyror och E-vitamin samt ett hormonliknande ämne fytoöstrogen (växtämne som liknar kroppens östrogen, bra för både kvinnor och män) och ämnen som blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som t.ex. kan orsaka skallighet. 

Kort sagt har nässelfrön en uppiggande effekt t.ex. mot vintertrötthet eller under stressiga perioder. Nässelfrön stöder nämligen binjurarna, som ju vid övertrötthet och utmattning behöver extra stöd. Eftersom nässelfrön är så kraftiga behöver man bara en tesked (kvinnor) eller matsked (män) om dagen. 




Att plocka nässelfrön är enkelt. Sätt rena handskar på händerna - gärna dubbelt lager för att undvika att det pickar i händerna i några dagar efteråt - och dra loss frötopparna genom att lägga stammen mellan två fingrar. Dra uppåt så fröna hamnar i handen. Ta inte trädgårdshandskarna som du petat i jorden med, för då blir fröna smutsiga. 

Det finns både hon- och hanblommor på nässlan och man kan särskilja dem genom att honblommorna har stora hängande fröklasar och hanblommorna har magra stående fröklasar. Jag tycker själv det är ganska svårt att se skillnad på dem, eftersom jag ärligt talat egentligen inte är så brydd i om jag plockar hon- eller hanblommor. De innehåller något olika ämnen, men plockar man (nästan) allt man ser så slipper man fundera om man fått med allt man behöver. 


En del blad och kryp kommer ju oundvikligen med i skörden, men det silar man lätt bort när fröna fått torka. Mer om efterbehandlingen i ett senare inlägg. Nu ut och plocka! Marsch, marsch!

Foto: Daniel Nissén

Kommentarer

Anonym sa…
Hej jag skär av stammen på nässlor en bit nedanför fröna
(några blad kommer med). Torkar dem, och drar sedan av både frön och blad.
Javisst, det är också en bra metod. Kan säkert bero lite på hur man föredrar att torka dem. Ett arbetsmoment mindre tycker jag när man direkt strippar stammen på frön och några blad. :)