Chiafrön till frukost

Idag började jag dagen med en riktigt rejäl frukost. Havregröt med vetekross, linfrökross, chiafrön och lite spenat (fryst, färdigt förvällda sorten). Serverades med banan.


Chiafrön innehåller ca. 40% växtoljor och en hel del Omega 3. Fröna innehåller rikligt med fiber, antioxidanter, vitaminer (A, B1, B2, B3) samt mineraler såsom kalcium, magnesium, järn, fosfor, kalium och zink. 

Chia (Salvia Hispanica) är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. Om man blötlägger fröna i minst 10 minuter bildas ett geleaktigt hölje kring fröna, som sedan effektivt rensar bort slaggprodukter ur tarmen. Chiafröna kan konsumeras som de är i t.ex. drycker eller smoothies eller som komplement till bröd och baverk. Fröna är har en väldigt kort historia i Europa och introducerades i EU 2009. Så, det var kort om chiafrön.

Kommentarer